Društvo

Izlilo se do 50 litara nafte u Tivtu

Pojava veće naftne mrlje u Tivatskom zalivu, koja se približavala lučici Kalimanj, prijavljena je juče oko 11 sati Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u Baru.

Mrlja koja se širila površinom mora imala miris dizel-goriva, a zahvatila je dio od svjetlosnog signala u akvataorijumu lučice Kalimanj i dio uz obalu od naselja Pakova prema gradskoj i plaži hotela „Palma”. Vjetar koji je duvao u tom periodu proširio je mrlju na cijeli akvatorijum lučice. Naftna mrlja je zahvatila veliku površinu i proširila se prema ostrvu Sveti Marko.

Iz Komunalnog koje gazduje lučicom su saopštili da su odmah reagovali i obavijestili inspektora pomorske sigurnosti, a lučki redar iz Komunalnog je odmah počeo tretiranje sredstvom tarosol sa kopna.

“Ubrzo nakon toga priključili su nam se iz marine Porto Montenegro i preduzeli hitne mjere za sprečavanje širenja zagađenja”, kazala je koordinatorica u lučici Kalimanj Dunja Petković.

U akciju sanacije ekološkog incidenta priključila se i ekipa Mornarice VCG iz baze Pristan na Luštici sa specijalnim plovilom EKO-1. Oni su korišćenjem plutajućih upijača pokušali da očiste veći dio zagađenja. U čišćenju su učestvovali i vatrogasci Službe zaštite i spašavanja Tivat.

“Iz Komuanalnog su podsjetili da se prije sedam dana dogodio sličan ekološki incident, za koji nisu mogli da utvrde uzročnika zagađenja, pa je moguće da se desilo na isti način kao i prije nedjelju dana”, navela je Petković.

O incidentu, obaviještena je i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koja treba da otkrije i sankcioniše počinioca, saopšteno je nakon incidenta.

Iz Uprave pomorske sigurnosti iz Bara su saopštili da se radi o kružnoj mrlji koja je došla zalivom.

Prema riječima Žarka Lukšića iz Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, jedan krak je otišao ka lučici Kalimanj, a drugi prema Krašićima. Pretpostavlja se da izlilo oko 40-50 litara nafte.

Send this to a friend