Društvo PRED ODBORNICIMA ODLUKA DA SE ITALIJANSKOJ KRALJICI PODIGNE SPOMEN-OBILJEŽJE

Jelena Savojska do decembra dobija spomenik u Podgorici

Ukoliko odbornici u gradskom parlamentu 1. oktobra na sjednici Skupštine Glavnog grada daju saglasnost, Jelena Petrović Savoja, princeza Crne Gore i kraljica Italije, do decembra će dobiti spomenik u Podgorici, piše Dan.

Podizanje spomen-obilježja tražila je Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni, a ona će i obezbijediti novac za njegovo podizanje.

U dopunjenom programu o podizanju spomen-obilježja za 2019. godinu o kojem će se izjasniti odbornici, je naznačeno da kraljica Jelena zbog dobročinstva postala omiljena u italijanskom narodu.

“Tome svjedoče imena važnih ulica, institucija, posebno bolnica i humanitarnih ustanova u cijeloj Italiji. Među mnogim potvrdama Jelene kao smirene, skromne, požrtvovane, solidarne, ukratko narodne kraljice je i njena uloga nakon zemljotresa u Mesini, gdje se lično angažovala oko povrijeđenih, radeći kao bolničarka, starajući se i oko evakuacije teže povrijeđenih. Sa istom posvećenošću pomogla je ugroženima tokom Prvog svjetskog rata. Zbog nesebične požrtvovanosti bila je veoma popularna i sve velike evropske nacije su joj dodijelile ordenje i odale priznanje, a 1937. godine od pape Pija XI dobila je Zlatnu ružu za svoj humanitarni rad”, piše u odluci.

14

avatar
1000
10
4
0
 
14
Bokeljka🇲🇽 EL_Gordo🇲🇽 EL_GordoRajanRajan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeljka
Gost
Bokeljka

Billo bi u Cetinje pozeljno.Sto ce u PG spomenik.A nije se rodila u Zetu coce.

Rajan
Gost
Rajan

Koji spomenik, dajte bulevar, objekat skole npr.Medicinske….

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Da posto ima velike veze sa Crnom Gorom, isto ka onaj unuk kralja Nikole sto ne umije prozborit srpski, mada razumljivo jer je deda Nidzo zapalio za Francusku jer se prepa Austrougara

Ljubo
Gost
Ljubo

Tvoj pera za Albaniju sa vojskom a ostavio zene austrougarima

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ljupceeee ahahahah pa gde cete sa Gorditom bree

Rajan
Gost
Rajan

A sto ti Petar ne osta u Srbiju da saceka svabe… ne mlati jadan nebio…

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Molio je Nidza da ne bjezi

Golden boj
Gost
Golden boj

Samo dizite spomenike u PG, nikako u Cetinje, e sram vas bilo da mozete i Lovcen bi postavili u zetu ali nazalos nece vam spomenici pomoc jer je Cetinje Crna Gora i sva istorija je na Cetinje i Cetinje ima 55 narodna heroja od 1250 kolko ih je bilo u citavu SFRJ. Ne kazem da ne treba dizat spomenike u… Više »

Marko
Gost
Marko

E hvala Bogu da se nasim poznatim licnostima krenuli dizati spomenici, sramota je da do sada nije kraljica Jelena imala spomenik i na CT i u PG i u NK i svuda..

Velimir
Gost
Velimir

Pipuna ako pirate,odgovor svi znamo!
Naravno,Crnogorska princess zasluzuje I vise of spomenika,ali misljenja sam ,NA CETINJE!

Przi
Gost
Przi

Svaka čast, samo treba da bude spomenik na Cetinje, a ne bilo dje drugo.

ND
Gost
ND

Ispravno!

Markisa1
Gost
Markisa1

Sve srpske stranke će sad biti naravno protiv toga jer su uvjek protiv svega što ima veze sa CG osim ako nema njihovih prstiju umjesanih u to

Gile
Gost
Gile

Ne mora sve na brzinu.neka dobije i do ljeta spomenik ali neka to bude sa stilom i sređenim ambijentom oko spomenika.a ne da se posipa malo sljunka oko spomenika koje postavljate po ćoskova parkova i kvartova.

Send this to a friend