Društvo

Jokić: Razvojem socijalnog preduzetništva do veće lične slobode LGBTIQ osoba

Bojana Jokić

Kroz primjenu socijalnog preduzetništva u praksi ćemo da omogućimo LGBTIQ osobama da ostvare veći stepen lične slobode, što će dalje da rezultira u povećanju osnaženosti i društvenog prihvatanja, saopštila je predsjednica LGBT Forum Progresa Bojana Jokić, čiji tim je protekle sedmice bio u studijskoj posjeti Madridu, realizovanoj u sklopu projekta Izađi iz nezaposlenosti.

Kako je saopšteno iz te organizacije, projekat je podržan kroz Erasmus+ program, a studijska posjeta imala je za cilj da prikaže primjere dobre prakse u domenu socijalnog preduzetništva za LGBTIQ osobe u Madridu, kao i umrežavanje i razmjena znanja i iskustava sa partnerima iz Španije.

Pored LGBT Forum Progresa, na ovom projektu učestvuju još i Asocijacija DUGA iz Srbije, Iskorak iz Hrvatske, Subverzivni Front iz Makedonije, Sarajevski otvoreni centar iz Bosne i Hercegovine i španska LGBT Konfederacija Colegas.

“Podsjećamo da je regionalno partnerstvo ovog obima pokazatelj značaja ovog problema u širem kontekstu, te činjenice da je zajednički pristup njegovom rješavanju najbolje rješenje”, navode u LGBT Forum Progresu.

Tokom višednevne posjete Madridu, cjelokupni tim učesnika i učesnica je posjetio najistaknutija socijalna preduzeća i preduzetnike u domenu LGBTIQ zajednice, kao i nevladine organizacije i fondacije koje se aktivno bave promocijom i razvojem socijalnog preduzetništva i podizanjem kapaciteta omladinskih radnika i LGBTIQ osoba u ovom domenu.

“Predstavnici LGBT Forum Progresa su takođe imali prilike da predstave rad naše organizacije u Crnoj Gori, te dobiju veliki broj vrijednih informacija i savjeta o unapređenju kvaliteta našeg rada”, dodaju u toj organizaciji.

Jokić je ukazala da taj regionalni projekat pokazuje koliki je značaj ne samo socijalnog preduzetništva uopšte, već razvoja socijalnog preduzetništva za specifične marginalizovane grupe u našem društvu, kao što je LGBTIQ zajednica.

“Ako znamo da je značajan broj LGBTIQ osoba, a pogotovo mladih i dalje ekonomski zavisan od svojih porodica, onda ne možemo da zanemarimo značaj razvoja ovog koncepta i njegove dalje implementacije u crnogorskom društvu. Upravo kroz primjenu socijalnog preduzetništva u praksi ćemo da omogućimo LGBTIQ osobama da ostvare veći stepen lične slobode, što će dalje da rezultira u povećanju osnaženosti i društvenog prihvatanja. Konačno, iako je naš fokus na razvoj socijalnog preduzetništva za LGBTIQ osobe, izvjesno je da su znanja koja stičemo itekako primjenjiva i izvan LGBTIQ zajednice, te se nadamo da će biti od koristi i široj javnosti u procesu ekonomskog i socijalnog osnaživanja”, istakla je Jokić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

Što znači veća sloboda, da aplaudiramo kada prolaze…

Send this to a friend