Društvo EU ne priznaje kovid propusnice samo građanima Crne Gore, BiH i Kosova

Još jedan dokaz nesposobnosti Krivokapićeve Vlade

Ilustracija

Katastrofalno upravljanje pandemijom, koje je rezultiralo jednom od najvećih stopa smrtnosti u svijetu, se u Crnoj Gori i dalje nastavlja. Pored potpunog obesmišljavanja mjera, po kojim vam je kovid potvrda neophodna za restoran ili tržni centar, ali nije za javnu upravu, još jedan podatak dokazuje da je zdravstvena kriza van kontrole. Naime Crna Gora je, uz Kosovo i BiH, jedina zemlja Evrope kojoj EU ne priznaje digitalne kovid potvrde, piše Pobjeda.

Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović objašnjavala da je to duga procedura, koja je u Srbiji trajala osam mjeseci, ostaje nejasno kako predvodnik u evropskim integracijama, čime sa hvali Vlada Crne Gore, nije uspio da zadovolji jednostavne informatičke uslove. Kada se tome doda činjenica da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić jedini nevakcinisani zvaničnik jedne države u Evropi postaje jasno zašto su nam mjere sa kovid propusnicama selektivne i zašto nam digitalni sertifikati, koje izdaje EU, nijesu prioritet.

Pobjeda je istraživala što je Srbija morala da ispuni kako bi digitalni zeleni sertifikat koji je izdat u toj zemlji mogao da se očita na granicama zemalja EU i njihovim ugostiteljskim objektima. Stručnjaci kažu da se ne radi o komplikovanim procedurama usaglašavanja.

“Dogovor je takav da srpski izdavač digitalnih sertifikata garantuje ispravnost ličnih podataka građana, pa se to usklađuje sa ključem koji je odobrila EU (EU serveri). Zatim se sve to ubacuje u QR kod, koji svoj javni ključ distribuira svima koji žele da ga provjeravaju”, objasnio je jedan IT stručnjak.

Novina je i ta što je sam format ovog dokumenta koji priznaje EU drugačiji od onog koji je Srbija do sada izdavala.

“Kada se odštampa potrebno ga je saviti prema uputstvu koje je dato na samom dokumentu, tako se praktično dobija knjižica”, objasnila je Dragana Bećić iz Kancelarije za IT tehnologije i e upravu za portal N1, napominjući da će svaki dokument (vakcine, rezultati testa) imati svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije. Ona je najavila i da će uskoro biti dostupna i mobilna aplikacija za bezbjedno čuvanje sertifikata.

Priznanje ovog sertifikata od EU jeste napredak za Srbiju, međutim, većina članica EU ne priznaje ruske i kineske vakcine jer Evropska agencija za ljekove još nije odobrila njihovu upotrebu. To znači da zelena propusnica Srbije nije putni dokument i sa njom se ne ostvaruje automatski pravo ulaska u zemlje EU, već mora da se provjeri da li građani koji putuju u EU ispunjavaju propisane uslove zemlje u koju idu. Dakle, ključna promjena Evropske komisije, što se tiče sertifikata iz Srbije odnosi se na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima i drugim ustanovama EU.

EU je istog dana kada i Srbiji priznala i sertifikate Gruzije, Moldavije i Novog Zelanda, a prije Srbije EU je ove seritifikate priznala Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da je „ukupno 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano u okviru EU sistema digitalnih sertifikata“.

Ipak, u Srbiji je ova vijest imala mali publicitet barem iz dva razloga: u momentu kada je Srbija počela da izdaje potvrde o vakcinaciji i kada je uvela QR kodove oni nisu važili u zemljama EU i o tome uopšte niko od nadležnih nije govorio javno – nije se mogao ni dobiti odgovor zašto ti QR kodovi ne važe u EU.

Drugi razlog je totalna okrenutost najvećeg broja medija marketingu predsjednika države, njegovim ličnim uspjesima i zato se isključuje objavljivanje svake greške i neuspjeha – ali se uvijek ističe kako Srbija prednjači u širokom izboru vakcina zahvaljujući radu predsjednika i njegovim vezama u svijetu.

14

avatar
1000
7
7
0
 
14
LopoviMinderbenderMinderbenderRealnoĆira
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lopovi
Gost
Lopovi

Pa niko iz EU ne trazi cvid potvrde onima koji uopste nijesu u EU
Zar mislite da smo EU

Minderbender
Gost
Minderbender

Kakva je ovo farsa!!

Realno
Gost
Realno

Ovo je srzentic trebala da proprato, al ema kad od raznih webinara

aleks
Gost
aleks

Da pitam autora ovoga teksta posto je napisao da se jedino u evropi ne priznaju potvrde iz cg , kosova i bih da udje na sajt eu kovid i da procita koje su sve zemlje u pitanju a ne tako bombasticno da napise
I onda da pitam autora da li su bjelorusija ,ukrajina,moldavija,albanija,gruzija,jermenija….zemlje iz afrike

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ekspertima se svijet zavrsava sa Srbijom,tako da me ovo ne cudi.Jedino I’m je ipak euro miliji od dinara.

Putnik
Gost
Putnik

Mnogima iz Crne Gore je samo Beograd cijeli svijet. Zato ne mlati.

djuradj
Gost
djuradj

…kako bi Krivokapic dosao na posao da zabrane ulaz u javnu upravu…

Hurem
Gost
Hurem

On i ne dolaxi osim kad ga pozovu DF na raport.

Pitalica
Gost
Pitalica

S druge strane, s trenutnom Covid potvrdom državljani Crne Gore bez problema putuju u zemlje EU.

Anonimys
Gost
Anonimys

Da li iko zna moze li se putovati sa ovom potvrdom koju izdaje Ministarstvo zdravlja u Njemacku? Konkretno vakcinisana sam i revakcinisana Fajzerom, a nidje ne mogu da nadjem mogu li uci sa njom u Njemacku (na aerodromu) i treba li jos sta da se ponese kao dokaz, znam za prijavu na sajtu. Nijesam uspjela dobiti odg o pptvrdi, ni… Više »

Stefan
Gost
Stefan

Treba ti i negativan PCR

Minderbender
Gost
Minderbender

Svaka drzava ima sopstvena pravila za ulazak na njenu teritoriju. Tako da se podaci nalaze na sajtu njemackog diplomatskog predstavnistva. Ne postoji univerzalno pravilo za EU. I citava prica o jedinstvenim covid propisnicama je glupost.

Boća
Gost
Boća

Nije istina

Ćira
Gost
Ćira

Istina je

Send this to a friend