Društvo

Kabinet Vesne Medenice: MANS satanizacijom pokušava da kompromituje predsjednicu Vrhovnog suda

Vesna Medenica

Kabinet predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice danas je reagovao nakon medijskih napisa  u kojima je prenijeto navodno istraživanje nevladine organizacije MANS u kojem je objavljeno da je ona prodala imanje u Kolašinu za oko 140.000 eura, te da to nije prijavila  u imovinskom kartonu.

Cilj ovakvog “istraživanja” je, kako navode, isključivo pokušaj kompromitacije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, pri čemu se dodatno satanizuje kako njeno ime, tako i ime navedenog lica, protiv kojeg nikada u Crnoj Gori, niti izvan Crne Gore, nije pokrenut bilo kakav krivični postupak.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Postupajući u skladu sa propisima Crne Gore, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, je dana 20. jula 2015. godine uredno i blagovremeno dostavila nadležnom organu – Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, obavještenje o promjeni u imovinskom kartonu nakon vođenja ostavinskog postupka poslije smrti supruga. U izmijenjenom imovinskom kartonu je prijavljena nepokretna imovina –  zemljište površine 27.772 m2, čime je predsjednica ispunila svoju obavezu i učinila dostupnim sve podatke o sticanju imovine.

Shodno članu 23 Zakona o sprječavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke u slučaju promjena iz izvještaja koje se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura. Nasuprot tendencioznom zaključku NVO Mans, raspolaganjem imovinom, odnosno prodajom nepokretnosti, nije došlo do uvećanja imovine, već je došlo do pretvaranja nepokretnih sredstava u novčana, a imovina je ostala ista. Novčana sredstva od prodaje nepokretnosti su uplaćena na tekući račun poslovne banke, čime je i njihovo porijeklo provjereno, a zatim su preusmjerena na namirenje obaveza po osnovu kredita kod više banaka, u okviru bankarskih procedura. U 2016. godini, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je podnijela redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini Agenciji za sprječavanje korupcije, iz kojeg se može utvrditi da nema u vlasništvu navedenu nepokretnost, te da više nije dužnik kreditnih obaveza, koje su ranije bile uredno prijavljene.

Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je dala saglasnost o pristupu podacima na računima kod domaćih i stranih bankarskih i drugih finansijskih institucija. Stoga, jasno je da su podaci o imovini predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore istiniti, potpuni i dostupni u najvećem stepenu transparentnosti.

Imenovana nevladina organizacija bi morala poznavati zakon, naročito imajući u vidu svoju specijalizaciju, stečenu nakon brojnih donatorskih obuka. Pored toga, istraživački rad se mora zasnivati na stručnoj obradi činjenica dostupnih u izvještajima o prihodima i imovini javnih funkcionera, posebno imajući u vidu uticaj nalaza istraživanja na formiranje javnog mnjenja.

Ukoliko su dostupni svi bankovni računi u zemlji i inostranstvu, za očekivati je da bilo koji nezavisni istraživač ode korak dalje, a ne da se stvara konstrukcija, kao i kod predstavljanja vrste zemljišta, pri čemu se zaobilazi činjenica da dio prodatog zemljišta čini oko 11.000 m2 voćnjaka, koji je bio prestižan i ogledan u tom kraju.

Povodom daljih navoda o prodaji nepokretnosti, a koji se zasnivanju na površnim saznanjima, ističemo da je kupac zemljišta kompanija, koja je u svom poslovanju specijalizovana za kupovinu nepokretnosti i posjeduje veliki broj nepokretnosti.

U konkretnom, ne vidimo problem u tome da li je predsjednica znala ili nije znala ko “stoji iza firme”, jer i da je znala, gospodin Zoran Bećirović je Kolašinac, koji je proveo djetinjstvo u Kolašinu, kao i predsjednica, a uz to su i porodični prijatelji.

Cilj ovakvog “istraživanja” je isključivo pokušaj kompromitacije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, pri čemu se dodatno satanizuje kako njeno ime, tako i ime navedenog lica, protiv kojeg nikada u Crnoj Gori, niti izvan Crne Gore, nije pokrenut bilo kakav krivični postupak.

Posebno ističemo da predsjednica nije srećna što je prodala starevinu, odnosno đedovinu svoje djece, jer je to zahtijevao životni trenutak nakon smrti supruga. Međutim, to je bio jedini odgovarajući način, jer je tim nasledstvom mogla riješiti probleme nastale nakon smrti u porodici.

Ovakvo postupanje nevladine organizacije Mans je pokazalo da ignorantia nocet kako istraživačkom radu, tako i novinarskoj profesiji, čije su aktivnosti od ključnog značaja u državi zasnovanoj na vladavini prava, premda, potrebno je da taj rad bude potkovan istinitim činjenicama i opravdanim ciljem”, navodi se u saopštenju kabineta predsjednice Vrhovnog suda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Pa čoće prodala je zemlju Čoću koji joj je prijatelj od djetinstva…🐉👾….a on joj platio 140hiljada eura preko firma od 1euro…

Gile
Gost
Gile

Medenica,stanković,katnic…kakvi likovi

SUDŽUK
Gost
SUDŽUK

Ljudi moji,
Pa zna li ona,crna druga,šta znači pojam KORUPCIJA?
Dalje od ovog ne može.Čisto kao suza!!!
Nego opet ko zna,možda je tada bila “KOPETETNA”!

Bokelj
Gost
Bokelj

Odavno si ti sama sebe kompromitovala…

Bnjj
Gost
Bnjj

Zemlju koja vredi mnogo manje prodala po visokoj cijeni čisti primjer korupcije, kakva država takva vlast i sudstvo

Haris
Gost
Haris

Zemlja je njena i cijena je njena. Pikasovo platno 60cmx50cm sa nekakvim škrabotinama prodato za 40.000.000,oo£, pa ti viđi koliko vrijedi zemljište!

Sofronije
Gost
Sofronije

Pa ako predsjednica Vrhovnog suda sama ne poštuje zakon, kako moze suditi nekom drugom i ocekivati od drugih da ga postuju? Ovo je sve pošlo po djavolu!!!

Dule
Gost
Dule

Da je srece dovoljno je i ovo sto znamo. I zasto propadamo i zasto sko pred bankrotom dok se oni bogate

Vessi
Gost
Vessi

Kaze novinar: ….poslije smrti pokojnog supruga…. Bravo novinaru! 🙂

Send this to a friend