Društvo

Kad progovori ministarka Bratić: Ne treba histerisati protiv ponovnog podizanja Kapele na Lovćenu, moje srpstvo nikoga ne ugrožava

Ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić tvrdi da je Srpkinja, ponosna na svoj narod i porijeklo, ali da ne negira, već poštuje identitet drugih, te da njeno srpstvo ne ugrožava bilo koga. Ona kaže da je Kapela na Lovćenu oburdana, a da su histerični oni koji se protive njenom ponovnom podizanju.

“Takav način razmišljanja nametnuli su oni koji su tačno znali zbog čega im je tako nešto nužno, što su zdušno podržavali pojedini mediji, koji su zarad svojih interesa, udobno spakovani u sluganski klaustrofobični i ksenofobični svijet, ciljano raspirivali netrpeljivost u Crnoj Gori i pravili vještačke podjele, ne libeći se da zavađaju, ne bi li podržavali one što vole da vladaju, umjesto onih koji bi znali da vladaju i vode ovu zemlju ka boljitku svakog njenog građanina”, kazala je ona u intervjuu Večernjim novostima.

Prema njenim riječima uvjerena je da iza negativne kampanje protiv nje stoje oni, kako kaže, kojima je novac bio mjera patriotizma i koji su tokom posljednje tri decenije ispraznili državnu blagajnu svojim nezasitim apetitima, i naglašava da je ovo neka “nova Crna Gora na koju ćemo morati svi da se naviknemo””.

Komentarišući to što je dobila obezbjeđenje jer je procijenjeno da joj je bezbjednost ugrožena, Bratić je istakla da ako je ANB to procijenila ne bi željela da se miješa bilo kakvim dodatnim sugestijama.

“Uvjerena sam da se ništa ne bi promijenilo i da je procjena ANB bila drugačija, jer je moja želja i tvrda riješenost da doprinesem boljitku ovog naroda jača od svih otrovnih strijela koje prema meni odapinju gospodari straha i njihovi vjerni aparatčici, kojih očito ima i više nego što se pokazuju, čim je bezbjednosna procjena rezultirala odlukom da mi se dodijeli obezbjeđenje”, ocijenila je Bratić.

Odgovarajući na pitanje na koji način vratiti Njegoševu kapelu na Lovćenu Bratićeva naglašava da je ovo jedno od pitanja koja potresaju i “dijele naš narod, a kojeg treba da se ozbiljno stide podržavaoci ideje onih koji su je oburdali, umjesto što se razmahuju prijetnjama da neće dozvoliti da se ponovo napravi.”

“Živimo u Crnoj Gori u kojoj, eto, ima i onih što ne smatraju zločinom to što je rušenjem kapele uništen sakralni i kulturno-istorijski spomenik i oskrnavljen Njegošev grob i zavjet!? Rušenje kapele na Lovćenu i golgota vladike Rada koji je u amanet ostavio da počiva u kapeli – jesu istorijski događaji prema kojima imam jasan stav. I blaženopočivši mitropolit Amfilohije je ostavio u amanet svom narodu “da izvede Njegoša iz tamnice” i ponovo vrati kapelu na Lovćen. Naravno, ne smeta mi Mauzolej na Lovćenu i neka ga tamo za sve one kojima je on simbol i mjera svega. Svi zaslužujemo simbole koje ćemo da poštujemo i svetkujemo, zato ne treba, tako histerično, biti protiv mogućeg ponovnog podizanja Kapele”, naglasila je ona.

Ministarka Bratić kaže da proces izvjesne marginalizacije određenih pisaca u školstvu traje već dugo i on, budući da se često radilo o izuzetno vrijednim autorima, neminovno nanosi štetu novijim generacijama, sužavanjem njihovog obrazovnog vidokruga i lišavanjem opusa na kojem bi sveobuhvatnije razvijali svoj sistem vrednosti.

“Moj utisak je da građani Crne Gore većinski prepoznaju taj pogrešan korak u crnogorskom školstvu, kao i da će preovladati kolektivni stav društva da je vještačko nametanje obrazovnih margina, posebno po političkoj osnovi, nešto što danas nije potrebno Crnoj Gori i njenom obrazovnom i multikulturnom vrjednosnom sistemu. Nadam se da će se stvarati uslovi da naši programi za književnost, u osnovnim i srednjim školama, ne isključuju velike književnike i pisce na osnovu kriterijuma koji ne služe obrazovanju učenika, za šta ću se zdušno zalagati”, rekla je Bratić.

Na pitanje kako sačuvati ikonu Bogorodice Filermose Bratić odgovara: “Pogrešna tumačenja predstavnika ranije vlasti, čijom odlukom se ikona Bogorodice Filermose čuva u pećini, dovela su do nezadovoljstva naše crkve i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. On je više puta isticao da ova velika svetinja treba da bude u crkvi. Nadam se da će se i to pitanje u budućnosti rješavati u najboljem interesu naše crkve i zajednice, i u tom cilju ću postupati. Do tada, vjerujemo da će biti sigurno čuvana i sačuvana dok se ne nađe na najprirodnijem i najpravičnijem mjestu.”

Bratić je odgovarajući na pitanje kako zaštititi kulturna dobra Crne Gore od propadanja kazala da država mora da uloži još veća finansijska sredstva.

“To je proces u kontinuitetu, kao imperativ i u ovom vremenu, te će resorno ministarstvo, i Vlada u cjelini, učiniti sve da očuvaju našu kulturnu baštinu. Na tom poslu imamo i vrsne stručnjake, koji će dati svoj maksimalan doprinos i na planu novih izazova u očuvanju kulturnih dobara Crne Gore. Pohara Narodnog muzeja, u mjeri u kojoj su tačni do sada dostupni podaci, nije samo bruka za Crnu Goru i njene građane nego, moglo bi se s pravom reći, i civilizacijsko zastiđe. Međutim, ona se, očito, uklopila u opštu poharu koja je ovde duže vrijeme sprovođena, zbog čega je skoro prećutno i prošla i samo se sporadično spominjala. Uvjerena sam da će taj nezabilježen presedan dobiti institucionalni odgovor, kako se nešto slično ne bi više nikada ponovilo”, zaključila je ona.

61

avatar
1000
53
8
0
 
56
montyNokturnoPoložajnikŠtefElektra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nokturno
Gost
Nokturno

Leposavić pada zbog genocida u Srebrenici nad Bošnjacima, a Bratića će pasti zbog izjava i genocida nad Crnogorcima 1918. Još da tu lekciju iz istorije naučimo.

Položajnik
Gost
Položajnik

Da se podsjetimo redosleda događaja. Prvo je Đed ustvrdio da ima dogovor sa Bogom da ne umre prije nego što podigne kapelu na Lovćenu, a zatim je, nekih mjesec i nešto dana kasnije preminuo. Ne treba biti naročito pametan da se dođe do zaključka sa kim je, u stvari, Đed imao dogovor. I zašto se Bogu to nije sviđelo.

Elektra
Gost
Elektra

Limenka na rumiji je isto devastacija…
Gradnja oko Ostroga je unistavanje sakralnog objekta i kulturnog spomenika

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bratićka ne može imati dvojnicu… ovo je šou od osobe… šou!

Stari energetic
Gost
Stari energetic

Ova Vlada ima samo jedan naum,a to je da tjera inad i provocira narod Crne Gore.
Tuzni lik g-dje Bratic nema pametnijeg posla nego se inadi sa Lovcenom i Mauzolejom.

Dobrivoje
Gost
Dobrivoje

Moze li neko da mi objasni sta znači srpstvo. Ne znam da postoji francustvo, španstvo, englestvo, nemačstvo…..

Gost9376
Gost
Gost9376

a zasto ne postoji francustvo, španstvo, englestvo, nemačstvo? zato sto su se oni davno ispravili i prevazisli period o kojem je carls darvin sazeto govorio.

Štef
Gost
Štef

Kad se jedan narod ne može pomiriti sa činjenicom da je malen i nevažan u svijetskoj politici pa su onda svi ljudi tu srbi (samo neznaju),pa su sve okolne zemlje Srbija,pa je srpska pravoslavna crkva a ne samo pravoslavna crkva,pa su prvo bili srbi pa amebe a onda tek drugi oblici života,pa mitomanija…itd to je srpstvo…mi to tu zovemo srbovanje… Više »

monty
Gost
monty

Ne samo okolne zemlje,nego su Srbi kao prvi i izabrani narod stvorili i sve druge drzave,svi narodi poticu od njih,prvi su imali pismo i civilizaciju,da njih nema svijet ne bi postojao i more slicnih gluposti…

Sara
Gost
Sara

Brzo ce premijeru biti tesko i zbog tebe ,jer zna gdje se klima i on i narod…

Gajger
Gost
Gajger

Treba prvo oburdat ovaj hram u Podgoricu, dje Đedo počiva pa sve ostalo.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Misliiš … amfiteatar !?

Rozaj
Gost
Rozaj

Smena pod hitno i u Hag poslati, zbog negiranja zlocina !!!

Rozaj
Gost
Rozaj

A kosi ti, srpkinja da ti podizes Crnogorskom kralju kapelu, zar nema hiljade Crnogoraca precih od tebe !!!

Virus
Gost
Virus

Njegoš nije bio kralj, a ja se ne bih oglašavao da treba džamija da se podiže.
Toliko.

Sloboda
Gost
Sloboda

Ode i ova hahahahaha

Miki
Gost
Miki

Pravac Bileća.

Dejo
Gost
Dejo

Ovu je trebalo prije Leposavića.

kojo
Gost
kojo

smjenjuj!

PG_man
Gost
PG_man

Ova i Borovinicka hitno da se smijene.

Hogar
Gost
Hogar

I ova mora bit smijenjena,pod hitno.

Profesorica
Gost
Profesorica

Strasno! Za dobro svih nas dozvolite da na to mjesto dodje intelektualac i humanista!

libra
Gost
libra

Nadam se da si ti sljedeća!!!

Blaki
Gost
Blaki

Krivokapić,mijenjaju i Vratili.Ako razumiješ što si danas rekao na konferenciji.

Valter
Gost
Valter

Smjenjuj!

Niksic
Gost
Niksic

Ti si Braticka cetnikusa koju ce premijer da odma smjeni posle Leposavica

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Neće, emocije su uplekane tu !

Ma e
Gost
Ma e

Naravno samo tebe ugrozava 🤣🤣🤣🤣

oooo
Gost
oooo

Dovoljno je da je vidim i da znam sta je rekla. Opet nesto protiv CG i Crnogoraca. Polako ce se i o tebi razmatrat u Skupstini.

Pravnik
Gost
Pravnik

Ocigledno da gospodja ne zna da je ikona data na raspolaganje muzeju i da se red Malteskih vitezova protivi da ikona bude u sapama crkvenjaka SPC.

Krsto🇲🇪
Gost
Krsto🇲🇪

“Dogodine” će na Lovćenu,
Kapela zbore biti,
Crnogorac ko se kaže,
To im neće dozvoliti.
Crnogorac ko se kaže,
I Lovćenske dok je straže,
Njegoš neka mirno spava,
Najmudrija naša glava.
Sveta zemljo Crnogorska,
Zaklinjem se tebi sada,
Sačuvaću mir dok mogu,
Da nam niko ne nastrada.
Ali znaj da ako treba,
Za tebe u život dati,
Ja se neću mislit’ mnogo,
Krvlju ću te sačuvati.

Njegus
Gost
Njegus

Što je ova trazila lično obezbeđenje, pa da bi davala izjave upravo ovakve tamo u Foču okle si došla.I onaj ko te postavi što je ovo u rođenu Crnu Goru!

USA ambasada
Gost
USA ambasada

što veli baka?

Expert007
Gost
Expert007

Premijeru: jeli ova sledeća?

Milodarka
Gost
Milodarka

Pocni se ti polako spremati !!!

Srb
Gost
Srb

Ostavka !!!!!

Helsinki
Gost
Helsinki

Jedva čekam da joj vidim leđa.

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Ti ides sledeca, i da te vise sa ocima ne vidimo !!

Nikola
Gost
Nikola

Ti si sledeća za ostavku, Božija ti vjera!

Anđeljko
Gost
Anđeljko

Daj Ostavku Vesna da se ne brukaš više ….

Rade tečov
Gost
Rade tečov

Dok ti ne odeš, Crna Gora se smirit neće. I to ne samo sa vlasti, već i iz Crne Gore tamo okle si došla.

Maks
Gost
Maks

Ti si sledeća…

Pravda
Gost
Pravda

Sad cemo da pokrenemo peticija za tvoju smjenu. Ti si sledeca !!!

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Braticeva sljedeca si na spisku poslije Leposavica, ne zalijeci se na Lovcen.

Krsto🇲🇪
Gost
Krsto🇲🇪

Na Lovćen vi nikad!🇲🇪🇲🇪

Tata
Gost
Tata

kad ce ovu da mice????

Krsto🇲🇪
Gost
Krsto🇲🇪

Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora! 🇲🇪🇲🇪

wolf
Gost
wolf

Ćeraćemo se!!! Pa ti Veke podiži po Bilećoj šta god oćeš, a na Lovćenu nećeš ni kamičak ni micat ni dodavat!

Bisevo
Gost
Bisevo

Gubise i ti

Novska lista
Gost
Novska lista

Jos jedan biser odlazece ministarke.Evo odbrani “njihovog” Njegosa od Crnogoraca

MiškoČ
Gost
MiškoČ

Samo sebe još više unižavaš.Nastavi tako i nemoj stati ni ispred Boga.Bravo

Cokolino
Gost
Cokolino

Kao i svaki put kad progovori – bolje da usta nije otvarala…🤦‍♀️

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Na lovcenu vi nikad!!!!!!

milica
Gost
milica

I ona treba da ode brzih dana Po mom misljenju i prije Leposavica.

Jelena18
Gost
Jelena18

Nadam se da cu ubrzo procitati da se tvoje razrjesenje sledece trazi. Ti i Leposavic ste najcrnje tacke ove crne Vlade.

Rade tečov
Gost
Rade tečov

Nije ti Cetinje Berane.

gugl
Gost
gugl

Vi na Lovcen, nikad! 🇲🇪

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Zidaces je ali u bileca, sigurna budi !!!

zoran
Gost
zoran

Dace bog i ti ces kao Leposavic

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

NIJE problèm u srpstvu u svakoj naciji vjeri
IMA KUKÔLJA ? Problem je ovoj zéni PREDSTAVLJA SE KO CETNIK ???

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Crnoj gori ne trebaju DEKLARISANI cetnici kao sto je ova ZÉNA / izbjeglica /?

Send this to a friend