Društvo

Kako građani mogu provjeriti koliko imaju kaznenih poena

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da uspostave odgovarajuću platformu na svojim internet stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći da provjere stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom.

<<<Za vožnju pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine ići će se u zatvor<<<

<<<Od danas na snazi novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja<<<

Kako je CdM-u kazao predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković, u svijetlu primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Savjet se interesovao na koji način će građani biti u mogućnosti da provjere stanje – broj negativnih prekršajnih poena i izrečenih sankcija u pogledu ograničavanja i zabrane upravljanja motornim vozilom.

“Uprava policije je informisala Savjet da će građani neposrednim uvidom u prekršajni nalog/e ili uvidom u rješenje/a o kažnjavanju nadležnih sudova za prekršaje, moći utvrditi da li su im zbog počinjenih prekršaja određeni kazneni poeni i njihov broj”, kazao je CdM-u Zeković.

Uprava policije je informisala Savjet da će građani i u slučaju izricanja mjere privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom na osnovu sakupljenih kaznenih poena, rješenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, biti upoznati sa izricanjem navedene mjere, a koja će nakon urednog uručivanja rješenja, biti unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju ažurira Uprava policije.

“Savjet je informisan i da će građani, o realizovanim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom, koje inače izriču nadležni sudovi, biti upoznati obavještenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, koja će nakon urednog uručivanja obavještenja, biti takođe unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju takođe ažurira Uprava policije”, navodi Zeković.

Savjet je ocjenio da je potrebno unaprijediti informisanost građana o svim novim rješenjima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima a posebno je važno olakšati pristup građana toj evidenciji jer je od značaja za njih kontrola kaznenih poena.

“Savjet je zato uputio preporuku Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na svojim internetskim stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom”, kazao je Zeković.

Savjet ocjenjuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada ostvarilo dobre rezultate na polju unaprijeđenja elektronskih usluga i da je značajno poboljšana dostupnost i efikasnost brojnih servisa prema građanima.

S.Đ.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
So & TEKILAEfimosa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ako kupim novo auto, resetuju li mi se bodovi?

Efimosa
Gost
Efimosa

Pametno.

Send this to a friend