Društvo

Kako IJZ šaljivim komentarima vedri tmurno doba epidemije koronavirusa

Mugoša i Begić

U mračno doba pandemije svima nam fali malo dobrog humora – to očigledno razumiju osobe koje rade u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Njihovi odgovori na pitanja građana na Tviteru često postanu viralni, jer su uvjek jako duhoviti.

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, osim što objavljuju posljednje podatke o broju zaraženih od kovida 19, takođe se ne libe da građanima odgovore na zlonamjerne komentare ili neobična pitanja.

Nedavno im je jedan pratilac napisao da ga baš “zasvrbe regija prepona” za stanje u državi, na šta su oni imali legendaran odgovor.

Burn.

Posted by Quantum of Science-Društvo za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet" on Saturday, October 17, 2020

Ovo nije prvi put da se sa Instituta za javno zdravlje Crne Gore oglašavaju sa vrcavim odgovorima na dileme građana. Međutim, iako se sa svojim pratiocima često šale, radnici Instututa su, sudeći po društvenim mrežama, uvjek tu da građanima pojasne kako treba da se ponašaju, ili da im navedu poslednje podatke u vezi sa aktuelnom situacijom i propisanim mjerama.

Za razliku od srpskog Kriznog štaba, koji je svojim zbunjujućim preporukama često dovodio do još veće konfuzije i inata ljudi, čini se da crnogorski zdravstveni zvaničnici daleko odgovornije obavljaju svoj posao. Prije svega, djeluje kao da shvataju šta je od presudne važnosti kada nastupe haotična vremena sa velikim nepoznanicama: precizna, jasna, naučno zasnovana informacija.

Na njihovom Tviter profilu možete da primijetite na koji način odgovaraju građanima koji imaju “ozbiljna” pitanja o zdravlju i epidemiološkoj situaciji, ali smo mi ipak izdvojili one šaljive, da malo razvedrimo tmurno doba.

Kada je jedna korisnica pokušala da pogodi šta je osoba koja vodi profil Instituta u horoskopu, brzo su joj razjasnili dilemu.

https://twitter.com/valentinizacija/status/1241348039995949058?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1241379629476315138%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fzena%2Flifestyle%2Fradnici-instituta-za-javno-zdravlje-cg-su-legende-tvitera%2F

Dobili su i pitanje koliko kila mandarina je zdravo da se unese u organzam – odgovorili su sa velikom preciznošću.

A naveli su i urnebesnu ideju kako Crnogorcima objasniti šta znači dve metra držanja bezbjedne distance.

Izdvojio se i jako lijep odgovor na pitanje građanke zašto se ne otvore čitaonice.

A podsjetili su nas i zašto je šećer štetan – na duhovit način.

Važno je napomenuti da pored ovih duhovitih odgovora, radnici Instituta rado građanima pružaju informacije o svim nedoumicima u vezi sa koronavirusom, bilo da su to pitanja koliko dugo je neko zarazan ili pitanja u vezi sa testiranjem i stanjem u određenoj opštini.

Može se reći da su sjajan primjer odlične komunikacije sa građanjima, u doba kada su ispravne informacije koje dolaze od nadležnih autoriteta često presudne – jer internetom kruži gomila lažnih vijesti o gotovo svakom aspektu pandemije.

12

avatar
1000
10
2
0
 
12
Oliver dragojevHablaNedjeljkoA šo zna jaLjiljana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oliver dragojev
Gost
Oliver dragojev

Kako su šaljivi, evo se ne nasmijah nijednom.

Habla
Gost
Habla

Neumjesno

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Samo se vi salite. Ljudi umiru svakodnevno, drzava i sistem se raspadaju, Milo se povlaci i filozofira, Crnogorci bezl idera izgubljeni, popovi i novi premijer posrbljavaju narod. Meni nije do smijeha, ne znam za vas.

A šo zna ja
Gost
A šo zna ja

A najsmjesnije su mi ove njihove proporcije na 100 000 stanovnika u podgoricu,znaci tu su baš duhoviti..

Nikol
Gost
Nikol

Bravo

Bot 32/6
Gost
Bot 32/6

Bez šale dosadašnjeg ministra i čelništvo NKT-a bi trebalo pozvati na odgovornost za naše liderstvo u evropi, ugostiti ih u Spuž u izolaciju ponovo o trošku građana, na njihova mjesta staviti stručne ljude koji neće vagati između politike i struke.

Ljiljana
Gost
Ljiljana

A inteligentne poput tebe? Sta cemo sa takvima? Koja ustanova vas cuva?

Mara
Gost
Mara

Institut za javno zdravlje je za svako poštovanje – a kakvi smo mi, gradjani, nije teško prosuditi!

Astal
Gost
Astal

Sjajni su. Begic izuzetno pametan, obrazovan, duhovit, odmjeren..

Tina
Gost
Tina

IJZ, bravo vam ga. Padoh sa stolice od smijeha. Dje ja zivim…

Salata
Gost
Salata

Slazem se sa tobom, znaci ovo je vrh vrhova. Zaista sam fascinirana.

Gradžanin
Gost
Gradžanin

Hahah carski

Send this to a friend