Društvo

Kako sankcionisati roditelje koji tjeraju djecu da prose u Beranama

FOTO Ilustracija

Nadležne službe i organi i pored bavljenja problematikom projačenja u Beranama, nijesu preduzeli sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti kao bi suzbili ovu pojavu, zaštitili djecu iz beranskih porodica od očigledne zloupotrebe,te su stoga ugrozili garantovana prava djeteta na bezbjedno i zdravo odrastanje u skladu sa najboljim interesom, mišljenje je Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koje potpisuje zamjenica Snežana Mijušković.

U Opštini Berane u naselju Tulum, na određenim lokacijama, roditelji zloupotrebljaju svoju maloljetnu djecu u svrhe prosjačenja.

Da roditelji navode djecu na prosjačenje upoznati su Centar za socijalni rad Berane i Uprava policije – Centar bezbjednosti Berane, a oni su po tom pitanju preduzimali mjere i radnje u cilju suzbijanja i specijalne prevencije, i po potrebi i recesiju kako bi se konkretan problem u potpunosti suzbio.

Međutim, Zaštitnik je mišljenja da nadležni organi ipak nijesu preduzeli sve niti iskoristili sva zakonske mehanizme kako bi zaštitili djecu koja se svakodnevno bave prosjačenjem.

“U dostavljenom izjašnjenju se kao radnje koje Centra za socijalni rad preduzima navodi pristupanje individualnom radu sa članovima porodice, davanje povremene novčane pomoći ili drugi vidovi zaštite. Očigledno je da ovi vidovi zaštite i podrške nijesu djelotvorni te se primjećuje da se ne pristupa preispitivanju roditeljskih kompetencija, eventualnom ograničavanju/oduzimanju
roditeljskih prava roditeljima koji zloupotrebljavaju ili zanemaruju svoju djecu, izmiještanju djece u alternativne oblike smještaja, sankcionisanje roditelja i slično”, ističe Mijušković.

Zaštitnik podsjeća da je u cilju efikasnijeg djelovanja u procesu zaštite prava djeteta u situacijama kada djeca žive i rade na ulici (prosjače) potpisan Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom uključenom u život i rad na ulici, kojim se, između ostalog, bliže definišu načini postupanja predstavnika različitih službi i organa u vezi sa slučajevima kada primjete ili zaprime prijavu u vezi sa djecom koja se bave prosjačenjem.

“Iz dobijenih izjašnjenja proizilazi da se navedeni organi ovom pojavom bave u kontinuitetu ali da rezultati izostaju pa su građani svjedoci ove pojave svakodnevno. Zaštitnik podsjeća da su ne samo službena lica već i građani u obavezi da ovakvu zloupotrebu djece prijave kako bi se preduzele adekvatne mjere i djeca i njihovi najbolji interesi zaštitili”, navodi Mijušković.

Zaštitnik podsjeća da je problem prosjačenja prisutan u svim sredinama, te da nije lako izaći na kraj sa njim.

“Nerijetko su djeca primorana da prose i da donose određenu količinu novca svojim roditeljima. Zabrinjavajuća je činjenica da ova djeca nijesu uključena u redovan obrazovni sistem, nemaju zdravstveno osiguranje, niti su upisana u matične knjige. Kao takva, odrastaju u jednom neprijateljskom okruženju, što vodi tome da prihvate taj model ponašanja kao prirodan bez inicijative da ga promjene u budućnosti. Uslovi u kojima se djeca nalaze, žive i provode svoje djetinjstvo na ulici predstavlja jedan od najtežih i najgrubljih oblika povreda prava djeteta. Naime, takve životne okolnosti djeci uskraćuju mnoga prava zagarantovana UN Konvencijom o pravima djeteta, kao što su prava iz socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, prava na obrazovanje i dr”, ističe Mijušković.

Djeca koja se bave prosjačenjem i žive na ulici izložena su riziku da budu predmet ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, podpadanja pod ropski položaj i položaj sličan ropskom kao i predmet trgovine ljudima.

“Djeca koja prose su djeca čija je druga kuća postala ulica i koja se moraju povinovati “pravilima ulice”. Djeca koja žive i rade na ulici kako bi opstala i preživjela, nerijetko trpe neprihvatljivo ponašanje odraslih koji ih zloupotrebljavaju na različite načine”, navodi se u Izvještaju.

Zaštitnik je mišljenja da nadležne službe i organi i pored bavljenja ovom problematikom, nijesu preduzeli sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti kao bi suzbili pojavu prosjačenja u Beranama, zaštitili djecu iz beranskih porodica od očigledne zloupotrebe te su stoga ugrozili garantovana prava djeteta na bezbjedno i zdravo odrastanje u skladu sa najboljim interesom.

Mijušković zato Centru za socijalni rad Berane, Andrijevica, Petnjica preporučuje da preduzme mjere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite djece iz ove porodice; da preispita kompetencija roditelja identifikovane djece koju navode da se bave prosjačenjem u Beranama.

Taskođe, savjetuju, da se još bolje unaprijedi saradnja sa Centrom bezbijednosti Berana i Sudom za prekršaje u cilju suzbijanja prosjačenja djece u Beranama; da uspostavi kontinuiranu i kvalitetnu saradnju sa obrazovnim ustanovama koje eventualno pohađaju djeca koja su identifikovana da se bave prosjačenjem i unaprijedi razmjenu informacija u vezi sa ovom djecom; da preduzima radnje i mjere u skladu sa Protokolom o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom uključenom u život i rad na ulici.

Centru bezbijednosti Berane, u budućim postupanjima, mijušković preporučuje da unaprijedi saradnju sa nadležnim Centrom za socijalni rad u cilju zajedničkih postupanja kada su u pitanju djeca koja se bave prosjačenjem i porodice koje zloupotrebljavaju djecu u ekonomske svrhe, te da preduzima radnje i mjere u skladu sa Protokolom o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom uključenom u život i rad na ulici.

S.Đ.

17

avatar
1000
11
6
0
 
16
MilosPodgoricaBeraneNedjeljkoUzas
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Prije priznanja kosova trebala je nasa drzava da zahtijeva da im se tamo naprave kuce i da se ti ljudi tamo vrate. Ovako smo priznali kosovo a nista dobili nismo

Podgorica
Gost
Podgorica

Donijeti zakon kao u nekim zemljama Zapadne Evrope da se kaznjava davanje para prosjacima i eto rjesenja.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Zasto da rade kad mnogo vise para dobiju prosjaceci? Prestanite da im dajete pare vec jednom.

Uzas
Gost
Uzas

Berane pakao velikosrpski

Berane
Gost
Berane

Sta si hti reci”uzas”uzasu

REALNO
Gost
REALNO

Pa da rade nedje vjerovatno nebi prosili, a ima tu i malo vise genetike, pored mene kupio rom koji radi u njemackoj kuci, kad su uselili nakod 15-20 dana mali klinjo od 6 godina napravio cigansku cergu u dvoristu. Geni su geni

Berane
Gost
Berane

Koja djeca i cija dieca zna se na sta mislim. A doticna se gospodja cudi sto se povećao broj osoba ne samo djece kad sjever do skorasnjoj vlasti ni na mapi nije postojao. I mi nazovi malo bolje stojeci ako nova vlast sta ne promjeni svi ce mo mi na ulice

Mirko
Gost
Mirko

Vratit ih na kosovo, izbjeglice koje smo primili su nas dosta kostale.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Као прво треба посјетити фамилије те дјеце и видјети у каквим условима живе и може ли се то животом звати. Онда треба родитељима понудити посао да могу дјеци приуштити пристојан живот. Не вјерујем да ико из обијеса тјера дјецу у прошњу, а ако има таквих поступити у складу са законом . Најлакше је осуђивати без намјере и покушаја да се… Više »

sara
Gost
sara

nemojte opravdavati ovaj čin i stajati na strani roditelja koji tjeraju djecu da prose, kakva god da je situacija materijalna. Koliko roditelja tjera djecu da prose ne za njih nego za nekog glavnog. Koliko romske djece prosi po ulicama, posebno u Podgorici. Treba po ovom pitanju uvesti rigorozne kazne. Da je vlastela samo malo manje stavljala u privatne dzepove mnogima… Više »

Ovako ti je
Gost
Ovako ti je

Budimo: Nemaš pojma o njihovim odnosima. Muž pije i ljenčari, žena i đeca prose, a ako mu ne donesu, prebije ih. U školu ne idu, uglavnom ne znaju ni da čitaju. Nisu siromašni tek onako. Tradicija, znaš.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ево кад ти добро знаш ситуацију реагуј. Пријави таквог мужа и помози ту жену са дјецом. Ја кажем како би требало. Провјерити стање па помоћи или финансијски или уклањањем пијанца или као крајња мјера давање ђетета у дом.

Ivo
Gost
Ivo

Zatvorska kazna ako ne onda po djepu -novcana.obavezno naci l ljude(makroe takozvane za koga rade djeca

Ngbo
Gost
Ngbo

Što to komunalna ne rješava???? Pa zovite policiju i privodite i zatvorite roditelje a djecu u dom, da ne stoje s takvim roditeljima ni na ulicu!

GylfiSigurdson
Gost
GylfiSigurdson

Dati im pare , da ne prose.

Kontraefekat
Gost
Kontraefekat

Ma ne, bolje napisati novčanu kaznu, uzeti to što su djeca isprosila, pa će morati i to da nadoknade

Podgorica
Gost
Podgorica

Ali ne iz budžeta nego zakonom PRIMORATI najbogatije kompanije i najbogatije pojedince u CG da ih potpomognu i makar malo postave na noge.

Send this to a friend