Društvo

Kako se u crkvenim krugovima tumači helikopterski pragmatizam na ustoličenju Joanikija

Novi mitropolit crnogorsko-primorski ustoličen je prije dva dana u Sjedištu Mitropolije na Cetinju, u skladu sa crkvenim kanonima i tradicijom, a kako stvari stoje i kabinet crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića je i ovog puta politički „preživei“ crnogorske crkvene sporove, bez obzira na sve što se proteklih nekoliko nedjelja govorilo, a posljednjih dana i dešavalo u Crnoj Gori, piše beogradski Danas.

Koliki je značaj „helikopterskog pragmatizma“ koji su prošlog vikenda pokazali novi mitropolit Joanikije (Mićović) i crnogorski premijer testiraće vrijeme, mada malo ko očekuje „reprizu“ Cetinja na sljedećem crkvenom ustoličenju u Crnoj Gori novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija (Ostojića) 26. septembra u Beranu, gdje se ponovo očekuje patrijarh srpski Porfirije (Perić).

On je prošlog vikenda svoju prvu zvaničnu posjetu Crnog Gori od kako je izabran za novog poglavara SPC u nedjelju završio izjavom sa “odloženim dejstvom”- prvi je u javnosti pomenuo snajpere koji su namjeravali da spriječe ustoličenje na Cetinju.

“Ne znam ko je patrijarhu bio izvor za ovakvu informaciju. Ako su to bile crnogorske bezbjednosne službe, koje su svojim nečinjenjem pomogle da se medijski „napumpaju“ događaji, onda je i takva „informacija“ mogla da služi kao opravdanje ministru Sekuloviću za neadekvatnu reakciju na Cetinju. S druge strane, ako je informacija tačna, onda bi tužilaštvo u Crnoj Gori moralo da pokrene ozbiljnu istragu zato što bi onda u događajima na Cetinju bilo elemenata krivičnog djela oružane pobune”, kaže za Danas profesor Zoran Čvorović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Danasovi izvori u crnogorskoj vladi, kao i u crkvenim krugovima nezvanično tvrde da su za snajpere prvi put čuli od poglavara SPC i to iz njegove izjave objavljene na Instagramu kad je već bio u avionu na putu za Beograd. Mnogi su iznenađeni patrijarhovim riječima „sa nebeske visine“ pogotovo što je, kako se priča, u Podgorici sve očarao svojim bratskih odnosom i ljubaznošću.

“Posjeta patrijarha je dolazak samog Gospoda Isusa Hrista”, ocjenio je prota Dragan Stanišić u nedjelju u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa. Pojedini patrijaršijski krugovi spekulišu da je priča o navodnim snajperima zapravo dio patrijarhovih „dugovanja“ prema Andrićevom vijencu, gdje ima „debeli minus“ jer na posljednjem majskom Saboru niko od „pouzdanih“ predsjednikovih vladika nije dobio neku od eparhija u Crnoj Gori.

Izbor mitropolita Joanikija za nasljednika pokojnog mitropolita Amfilohija (Radovića) na Cetinju bio je takoreći najveća saborska crkveno-politička drama. Zanimljivo je da je u „helikopterskom trojcu“ koji je nedjelju obavio ustoličenje u Cetinjskom manastiru, pred patrijarha i mitropolita Joanikija bio i vladika kruševački David (Perović). On se u crkvenim izvorima pominjao kao „državni kandidat“ za Cetinje, kog je navodno protežirao patrijarhov duhovni otac vladika bački Irinej (Bulović). Priče da je patrijarh predložio sastav „letačke posade“ za ustoličenje nije moguće potvrditi.

Sa majskog Sabora je „procurilo“ da ništa manje nije bila neizvjesna ni kombinatorika oko toga ko će zamijeniti mitropolita Joanikija u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj za koju je na kraju određen vladika Metodije, koji u Berane ide sa mjesta vikara na Cetinju. Iako je gledano sa stanovišta interesa SPC, Crna Gora najbolje prošla u posljednjim kadrovskim saborskim rješenjima, to ne ide mnogo naruku predsjednicima Srbije i Crne Gore u njihovim političkim i raznim „mutnim poslovima“. To bi moglo sa bude i jedno od objašnjenja za svu histeriju oko ustoličenja na Cetinju, kome je prethodila akcija crnogorske policije u kojoj je zaplenjena tona kokaina u jednom podgoričkom naselju.

Aktuelna crkvena postava u Crnoj Gori zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem zamjerila se i Vučiću i Đukanoviću prije svega zbog prošlogodišnjeg „buđenja naroda“ u Crnoj Gori i smjene višedecenijske DPS vlasti. Obojici ne odgovara saradnja između Mitropolije i crnogorskog premijera Krivokapića, u toliko više što je od posljednjih lokalnih izbora u Nikšiću jasno da Vučić pokušava da i u Crnoj Gori stvori neku svoju „Srpsku listu“ kako bi lakše kontrolisao situacija i pritiskao „nepodobne vladike“. Crnogorski mediji tvrde da su lažne vijesti o odustajanju od ustoličenja na Cetnju, koje je u ponoć između subote i nedjelje morao da demantuje patrijarh Porfirije lično, navodno došle iz političkih krugova u Crnoj Gori pod Vučićevom kontrolom.

Da li će Beograd i Đukanović imati politički i medijski profit od „snajpera“ i „helikopterskog desanta na Cetinjski manastir“, kako predsjednik Crne Gore naziva ustoličenje mitropolita Joanikija?

Profesor Čvorović ukazuje na „ozbiljne manjkavosti helikopterskog prevoza“ jer su „prihvatajući Krivokapićevu ponudu, patrijarh i mitropolit zapravo spasili ministra policije Sekulovića, koji je na Savjetu za nacionalnu bezbjednost tražio izmještanje ustoličenja“ .

“Kritikovao sam helikoptersko slijetanje, ali ne zbog toga što smatram da ono na bilo koji način dovodi u pitanje valjanost ustoličenja mitropolita Joanikija, niti što je prevoz vojnim helikopterom neprimjeren za arhijereje Crkve. Smatram da SPC nije imala razlog da prihvati takvu „galantnu“ ponudu Vlade Crne Gore, koja samo može da našteti poziciji SPC u Crnoj Gori i da istovremeno skrene pažnju sa glavnih vinovnika nasilja na Cetinju. Svojinski i argumenti istorijskog kontinuiteta govore u prilog tome da su patrijarh i mitropolit morali da uđu u svoj manastir „na velika vrata“, a ne onako kako u svoju kuću viševekovni vlasnik ne dolazi “, smatar profesor Čvorović.

Prema njegovim rečima, „MUP Crne Gore je morao da obezbijedi normalan prolazak arhijereja, sveštenstva, monaštva, pa i vjernog naroda do Cetinjskog manastira, jer pravo na slobodu vjeroispovesti prema Ustavu Crne Gore, ali i prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, ima prioritet u odnosu na slobodu okupljanja“.

On upozorava i da će se „na širokogrudost srpskih arhijereja vrlo brzo odgovoriti zahtjevima za premještanjem sjedišta Mitropolije sa Cetinja i u te svrhe će se rabiti slika sa ‘helikopterskim desantom’ koja navodno govori da je mitropolit SPC nepoželjan na Cetinju i da ugrožava red i mir“.

“Time je aktuelizovano ono što je litijama skinuto sa dnevnog reda, jer su one pokazale da za ogromnu većinu crnogorskih građana, čak i pristalica DPS, ne postoji spor oko crkvenog identiteta i da je status SPC sporan samo za jednu drastičnu manjinu”, naglašava sagovrnik Danasa.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
BubuljFila
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bubulj
Gost
Bubulj

Nece pop slagati a dje bre.

Fila
Gost
Fila

Kako se tumači u Crkvenoj, da je ko kriminalac došao u pratnji dugih čajevi sa pancirima. Ne čudi me da mu ni su, dali automat i njemu kad je na sve ovo bio spreman.Onda bi i pucao na narod CG, a ovaj bez maske je junak Rakonjac jel😂😂😂😂😂.

Send this to a friend