Društvo

Katolički biskupi i sveštenici neće tražiti kovid potvrde kao uslov za ulazak u crkvu

Ilustracija

Povodom medijskih upita u vezi sa stavom Katoličke Crkve o najavljenom zahtjevu da se na ulazu u crkve moraju pokazati nacionalne digitalne kovid potvrde, katolički biskupi Crne Gore saopštili su da neće tražiti ta dokumenta kao uslov za ulazak u crkve, prenosi Bokanews.

Kako navode, Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vjernika koji pohađaju crkve, samostalno primjenjivala mjere za suzbijanje korona virusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama.

“Kad su donesene mjere na nivou države, nastojali smo da se držimo svih datih uputa i preporuka. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja korona virusa”, navodi se u saopštenju koje potpisuju barski nadbiskup monsinjor Rok Đonlješaj i monsinjor Ivan Štironja, kotorski biskup.

Katolička crkva se, dodaju, kao dio društva ove zemlje, odgovorno i ozbiljno, pogotovo preko Caritasa, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi.

“Isto tako ne zaboravlja svoje specifičnu misiju brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć. Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke crkve, pa i drugih Crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo tu svoje temeljno misiju. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje”, ističu u saopštenju.

Stoga ih, kako kažu, iznenađuju odluke koje se donose bez prethodnih konsultacija s crkvenim poglavarima, tim više što, navode oni, duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maski i cijepljenjem.

“Smatramo potrebnim naglasiti da nas zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i provođenje donesenih mjera. Katolički biskupi i sveštenici, nasljedujući svoga učitelja Isusa Krista, ostaće vjerni svojoj pastirskoj misiji i pružati svojim vjernicima utjehu i okrjepu po svetim sakramentima, ne tražeći od njih bilo kakve isprave i dokaze o zdravstvenom stanju, držeći se, kao i do sada, korisnih propisa za suzbijanje korona virus”, zaključuju u saopštenju.

12

avatar
1000
8
4
0
 
11
PutnikŠkiLopoviMareIstina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ški
Gost
Ški

Zamisli da je MPC ovo izjavila….ne bi se moglo ostat od komnatara Dps i inih….

Istina
Gost
Istina

Da je ovo saopstila Mitropolija, kako bi se na stotinu komentara raskomitalo sa ” zaostali, anti civilizacijski, religijska zatucanos itd” ali posto ovo saopstise katolulici niko ni glas sa pusti.Licemjeri!

Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Velika je razlika između Katoličke Crkve i vjernika i ovih spc, koji su ekstremisti.

Mare
Gost
Mare

Naravno da je razlika i to ooogromna!

Putnik
Gost
Putnik

A jos kad se doda koliko je katolicka crkva unazadila civilizaciju za 300-400 godina mraka u naucnom i bilo kojem drugom razvitku,uz to pod patronatom Svete stolice izbrisani sa lica Zemlje citavi narodi Juzne Amerike…ogromna je razlika,slazem se.

Lopovi
Gost
Lopovi

Velika je razlika izmedju partije od 30 god lopovluka i ovih koji su danas …
Zamisli koliko si potkradao narod

Putnik
Gost
Putnik

Da velika…Stepinac i njegovo masovno “dobrocinjenje” je nenadmašno. A da ne pricamo i o sadasnjim svjestenicima i biskupima koji na misama blagoslove razne ustaske vrhovnike (ima na youtube,pogledati kako pojedini svjestenici zdusno i emotivno spominju njihove “heroje” iz NDH).

Bravo
Gost
Bravo

Bravo biskupi!!Bravo!!

Ela
Gost
Ela

Crkva ni ne treba da radi poslove insektora.Svakome na svoju savjest.

Boko moja
Gost
Boko moja

Bravo ..Mozda i ostali shvate da ne trebaju potvrde i maske ni pod Ostrogom Slava mu i milostv

Limenka
Gost
Limenka

Naravno da necete, to je van svake pameti ..
U Crkvu trebaju potvrde a u Deltu ne, to je besmisleno.

Objašnjenje
Gost
Objašnjenje

Dali su jasno i pošteno objašnjenje svojih postupaka.Nadam se da će se i druge vjerske zajednice potpisati ispod ovoga

Send this to a friend