Društvo

Klimatska kriza stigla brže nego što se očekivalo: Nema vremena za gubljenje

Upozorenje naučnika

Svijet će se suočiti sa “neizrecivom patnjom zbog klimatske krize”, osim ako se ne urade velike trasnformacije u globalnom društvu, upozorilo je više od 11.000 naučnika, objavio je Gardijan.

“Jasno i nedvosmisleno izjavljujemo da se planeta Zemlja suočava sa klimatskom krizom. Da bismo osigurali održivu budućnost, moramo da promijenimo način na koji živimo. To podrazumijeva velike transformacije u načinu na koji naše globalno društvo funkcioniše i interakciju sa prirodnim ekosistemima”, poručuju naučnici.

Nema vremena za gubljenje, kažu naučnici.

“Klimatska kriza je stigla i ubrzava se brže nego što je većina naučnika očekivala. Teža je nego što se predviđalo i prijeti prirodnim ekosistemima i sudbini čovječanstva”, napominju oni.

Zajednička izjava 11.000 naučnika objavljena je u časopisu BioScience povodom 40. godišnjice prve svjetske konferenciji o klimi, koja je održana u Ženevi 1979. godine.

Zajednička izjava nastala je na osnovu saradnje desetina naučnika, da bi je potom podržalo još 11.000 iz 153 zemlje svijeta. Naučnici kažu da su neophodne hitne promjene ukidanja rasta populacije, ostavljanje fosilnih goriva u zemlju, zaustavljanje uništavanja šuma i konzumacija mesa.

Profesor Vilijam Ripl sa Univerziteta u Oregonu i vodeći autor zajedničke izjave rekao da je da je na ovaj korak bio podstaknut povećanjem ekstremnih vremenskih prilika koje je vidio. Ključni cilj upozorenja je da se utvrdi čitav niz “vitalnih znakova” pokazatelja uzroka i posljedica propadanja klime, a ne samo emisija ugljenika i porast visokih temperatura.

“Treba nadgledati širi set pokazatelja, uključujući rast ljudske populacije, potrošnju mesa, energije, subvencija na fosilna goriva, godišnje ekonomske gubitke od ekstremnih vremenskih pojava…”, rekao je koautor zajedničke izjave Tomas Njusom sa Univerziteta u Sidneju.

Ostali “duboko zabrinjavajući znakovi ljudskih aktivnosti” koje su naučnici detektovali uključuju i rastući broj vazdušnih putnika i rast svjetskog BDP-a.

“Klimatska kriza je usko povezana sa prekomernom potrošnjom, bogatim načinom života”, naveli su naučnici.

Naučnici su identifikovali i neke ohrabrujuće znakove, kao što su smanjenje nataliteta na globalnom nivou, povećanje solarne i energije vjetra, kao i odlaganje fosilnih goriva. Stope uništavanja šuma u Amazoniji takođe su bile u opadanju, sve do nedavnog porasta pod novim predsjednikom Bolsonarom.

Gardijan podsjeća i na upozorenje od opasnosti od zagađenja i gomilajućeg, masovnog izumiranja divljih životinja na Zemlji, koje je takođe uputio profesor Ripl, a koje je objavljeno 2017. godine. Podržalo ga je više od 15.000 naučnika i pročitano je u parlamentima od Kanade do Izraela. To upozorenje pojavilo se 25 godina nakon originalnog “Upozorenja svjetskih naučnika čovečanstvu” iz 1992. godine, u kojem je rečeno: “Potrebna je velika promjena u našem upravljanju Zemljom i životom na njoj, ako želimo da izbjegnemo veliku ljudsku bijedu”.

Ripl je rekao da naučnici imaju moralnu obavezu da izdaju upozorenja o katastrofalnim prijetnjama: “Važnije je nego ikada da to izgovorimo… Vrijeme je da se pređe sa istraživanja i da se direktno pređe na građane i donosioce odluka”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

“Stope uništavanja šuma u Amazoniji takođe su bile u opadanju, sve do nedavnog porasta pod novim predsjednikom Bolsonarom.” Ovo je ono sto je bitno u citavom tekstu. Brazil je krenuo u krcenje suma i podizanje svoje ekonomije, sto je SAD i zapadna Evropa odavno uradila sa svojom teritorijom, a njima to sada smeta, jer jednostavno zele i dalje da Brazil… Više »

Moje ime
Gost
Moje ime

Ko ne sluša nauku i naučnike osuđen je na propast.

prijatelj
Gost
prijatelj

Preživjeće naš narod i Crna Gora. Imamo sreće 🇲🇪👌👍

Moje ime
Gost
Moje ime

Istina je da ćemo imati dovoljno vode, ali će nam Klima biti kao Grčka.

boca
Gost
boca

vec je kasno planeta zemlja uzvraca udarac covjecanstvu,odudarili smo od njenih pravila i sad cemo da ispastamo,a oni neka mozgaju treba ovo treba ono….

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ja sam ovo shvatio veoma ozbiljno. Licno u razgovoru sa ljudima izmosim primjere posljedica unistavanja i zagadjivanja zivotne sredine. Poslednji primjer u CG je nedostatak vode u Rozajama, procitao upravo na portalu Cdm. Grad koji je bio prebogat sumom dosao je u situaciju da nema vode. A to je direktna posljedica unistavanja i bogacenja sumokradica. A primjera je mnogo oko… Više »

prijatelj
Gost
prijatelj

Dobar ti je komentar👌👍 Vjeruj nevjerniče. Pomaže Bog 🙏

Moje ime
Gost
Moje ime

Tvoj imaginarni prijatelj ti neće pomoći u klimatskim promjenama.

Neo
Gost
Neo

Aj u srednji vijek vjerniče

HomoSapiens
Gost
HomoSapiens

Velika šteta.
Gledaju li ti naučnici TV? Da gledaju ne bi mnogo žalili homosapiense.

Send this to a friend