Društvo Rambo Amadeus na svom solarnom jedrenjaku ugostio UNICEF-ove volontere i profesora UCG

Klimatske promjene nijesu lažna vijest, već stvarnost

UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus ugostio je na svom solarnom jedrenjaku UNICEF-ove volontere − mlade reportere Lanu Jovanović i Andriju Zekovića i profesora Univerziteta Crne Gore Danila Mrdaka kako bi podsjetili javnost da klimatske promjene i globalno zagrijavanje nijesu lažna vijest i pozvali građane da preduzmu akcije kojima bi omogućili bolju budućnost novim generacijama.

Prema podacima nacionalno reprezentativnog istraživanja agencije Ipsos, sprovedenog ovog mjeseca, čak svaki peti građanin Crne Gore smatra da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje lažna vijest.

“Klimatske promjene su realnost, ali je i realnost da svojim neodgovornim aktivnostima ljudi podstiču i pojačavaju posljedice ovog procesa koji značajno ugrožava budućnost naše djece“, ističe Danilo Mrdak, profesor s Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici.

Kako je napomenuo, mi kao da kao da se trudimo da što više šuma posiječemo, da što više rijeka i jezera uništimo, da što više prostora izbetoniramo, da proizvedemo što više smeća…

“I toliko smo uporni u tome da se ponekad pitam ko je smislio svu ovu tehnologiju koja nas okružuje. Ako nastavimo ovako, postoji opravdan strah da ćemo preći prag poslije kojeg nema povratka i onda nam džaba svi pametni telefoni i internet i svi dometi naše civilizacije. A potrebno je samo malo dobre volje i solidarnosti da do ovoga ne dođe. Uostalom, nijesmo prva napredna civilizacija na ovoj planeti i strah me je da radeći ovako ne doživimo sudbine tih nestalih svjetova“, poručuje prof. Mrdak.

Svaki građanin može dati doprinos očuvanju planete, a UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić to već radi, između ostalog, i na svom solarnom jedrenjaku.

“Solarni jedrenjak sam napravio da bih svojim primjerom uticao na smanjivanje globalnog otopljavanja na Zemlji. Ja kao pojedinac znam da ne utičem mnogo, ali nadam se da ćemo svi dati svoj mali doprinos u ovoj borbi. Najmanje što možemo je da svako zasadi po jedno drvo ili dva, tri, pet − koliko ko može. Gdje god nađeš zgodno mjesto ti drvo posadi, a drvo je blagorodno pa će da nagradi“, poručuje Pušić.

Širom svijeta, djeca i mladi su veoma zabrinuti zbog klimatskih promjena. Nedavno UNICEF-ovo istraživanje sprovedeno među 5.000 djece i mladih u preko 60 zemalja svijeta pokazalo je da su klimatske promjene jedan od ključnih izazova za 80 posto djece i mladih danas.

Sve više njih preduzima ekološke akcije svakog dana, a među njima su danas i UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri kampanje medijske pismenosti.

“Koliko je medijska pismenost značajna za društvo i budućnost naše planete upravo pokazuju podaci o klimatskim promjenama. U toku je proces globalnog zagrijavanja koji prijeti cijeloj planeti i kojem svi mi svakodnevno doprinosimo, a petina nas u Crnoj Gori negira da se on dešava, vjeruje da je to lažna vijest i ne preuzima odgovornost niti bilo kakve akcije da se ovaj problem riješi“, ističe UNICEF-ov volonter − mladi reporter Andrija Zeković.

Da bismo prepoznali lažne vijesti, neophodno je da budemo medijski pismeni, poručuju UNICEF-ovi volonteri − mladi reporteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“.

“Da bismo prepoznali lažne vijesti, treba da vidimo ko je izvor informacije i koliko je pouzdan, kao i šta kažu drugi, pouzdani izvori na tu temu, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka. Ako se upustimo u ovakvu analizu, doći ćemo do jasnog zaključka da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje tačna vijest, tj. činjenica. Štaviše, dobićemo ideje o akcijama koje mi možemo preduzeti da damo svoj doprinos očuvanju planete“, objašnjava UNICEF-ova volonterka, mlada reporterka Lana Jovanović.

Na kraju jedrenja s Rambom Amadeusom, mladi reporteri su pozvali svoje vršnjake, ali i lokalne i nacionalne vlasti na akciju.

“U ime UNICEF-ovih volontera − mladih reportera pozivam sve naše vršnjake da u toku ove godine zasade makar jedno drvo, naše roditelje da se manje voze autima i zagađuju okolinu, a da više idu pješke i koriste biciklo, a upućujem i apel opštinama da što prije omoguće recikliranje otpada u našoj zemlji“, poručio je Zeković.

Kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“ pokrenuli su Agencija za elektronske medije i UNICEF u februaru 2018. i do sada je svaki drugi građanin Crne Gore čuo za nju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DiplElIng
Gost
DiplElIng

Bravo Rambo!
Budjenje svijesti pocinje od medija.
Hvala na vremenu koje si posvetio budjenju svijesti u vise oblasti

sinisa
Gost
sinisa

kuca gori a rambo se češlja..

Love Me now
Gost
Love Me now

Globalno zagrijavanje je LAZ !!!
(Muka mi je dalje da objasnjavam…)

U redu je
Gost
U redu je

Nemoj me ubijati u pojam…

Nagual
Gost
Nagual

Uzeli pare da davaju sponzorisane izjave

U redu je
Gost
U redu je

Meni se od svega najviše sviđa globalno otopljavanje. Zimomoran sam i to otopljavanje mi je super. Uz to, Podgorica će biti na moru, pa neću morati da putujem na plažu.

Send this to a friend