Društvo

Klinički centar nije zaboravio non-Covid pacijente

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković je jasan – Klinički centar nije i u ovom trenutku ne smije da zaboravi non-Covid pacijente.

Da vode brigu o svim pacijentima, doktor Eraković u izuavi za CdM, potkrepljuje podatkom da su u proteklom periodu hospitalizovali više od 1500 pacijenata, kada se govori o periodu od drugog epidemiološkog talasa.

“Obavili smo veliki broj operacija, porođaja, hospitalizacija. Sistem funkcioniše na jedan nesmetan način. Jedina redukcija u ovom trenutku se odnosi na selektivne hiruške intervencije. To se odnosi na one hiruške intervencije gdje ništa ne znači da li će se one obaviti danas, za mjesec, dva ili tri. Njih smo ostavili na čekanju, ali i to kako zbog situacije ne bi povećali rizik”, kaže on.

U fokusu su im, kako dodaje, pacijenti za koje se smatra da su najvulnerabilniji. Objašnjava da su to u prvom redu maligni pacijenti, a to znači da njihov tretman nijednog trenutka nije stao.

“Sve se obavlja po ustaljenom rasporedu i šemi. Nikome ne kasni terapija, nikome ne kasni zračenje, sve ide definisanom stazom. Isto tako i za hronične pacijente koji primaju biološku, imunosupresivnu terapiju i terapiju koja je neophodna za liječenje njihovih oboljenja, prije svega mislim na neurološke, reumatološke, gastroenterološke, endokrinološke, pacijente. Svi oni redovno dobijaju terapiju. Liječenje ide bez ikakvih smetnji”, istakao je Eraković.

Napominje važnu stvar. Svi u ovim trenucima moraju da nauče da žive sa virusom.

“Mi ćemo da damo sve od sebe, i možemo, ali očekujemo da to sve bude lakše ukoliko se i naši pacijenti i građani budu pridržavali mjera i ne budu nas bez potrebe zatrpavali poslom oko koronavirusa”, kazao je Eraković u izjavi za CdM.

M.Dušević

7

avatar
1000
4
3
0
 
6
JankoJa licnoMilicaLjiljanasnijezni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja licno
Gost
Ja licno

a boga mi jadno je sve to bez da se lazemo. I ako me neko uputi na KC servije ,necu fala vam ja odje placam osiguranje evo 20godina i to pofino,a aspirin jos na recept uzeo nijesam

Janko
Gost
Janko

A za snimanje na nuklearnoj medicini nemaju preparat pola godine, sve onkoloski pacijenti.Lazi lazo da se veselimo

Milica
Gost
Milica

Pa nije nista strasno i ja cekam .

Janko
Gost
Janko

Pa nisu svi jednako bolesni Milice

snijezni
Gost
snijezni

To vele svi brinu za zdravlje gradjana..

Lesinari
Gost
Lesinari

Ohhhhh nama jadnijema ko mora u KBC

Ljiljana
Gost
Ljiljana

A ti lijepo pravac KC Srbija. Pa da vidis ljepote.

Send this to a friend