Društvo

Kliničkom 272 žalbe pacijanata za pet mjeseci

U prvih pet mjeseci ove godine na liječenje i dužinu čekanja na pregled kod specijaliste u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) žalila su se 272 pacijenta.

Iz te ustanove ističu da se Zaštitniku prava pacijenata i službi za kontrolu kvaliteta, pored takozvanih dnevnih pacijenata, obraćaju i građani koji godinama ne uspijevaju da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu.

Pomoćnica direktora za kontrolu kvaliteta u KCCG Žanka Cerović kazala je za Dan da sa ombudsmanom Almom Mutapčić svakodnevno rješavaju žalbe pacijenata i da nijesu imali ozbiljnijih pritužbi građana na liječenje.

Ona je rekla da su prošle godine, u periodu kada je KCCG u dva navrata bio zatvoren za ambulantne pacijente, imali 600 pritužbi na rad medicinskog osoblja.

“Pacijenti uglavnom prijavljuju da čekaju na pregled, da se osoblje ne javlja na telefon… Nadoknađujemo propuste nastale za vrijeme pandemije i zbog toga se i dešava da pacijenti čekaju. Imamo veliki broj neobrađenih pacijenata, koji nijesu mogli da se liječe prošle godine, i trudimo se da taj problem riješimo u jednom kratkom periodu”, rekla je Cerović.

Riješili su, tvrdi ona, i pitanje javljanja na telefon i komunikacije sa medicinskim osobljem.

“To iziskuje i trenutna situacija, jer i dalje nije dozvoljen ulazak u Klinički centar, pošto je za to potreban negativan PCR test. Nemamo krupnih žalbi na liječenje i postupanje medicinskog osoblja. Dešava se da izabrani doktor ne može da zakaže pregled, jer nema termina, pa to dolazi do nas i mi to rješavamo”, istakla je ona.

Ona ističe da su gužve u KCCG očekivane, jer je pandemija dovela do toga da se odloži liječenje jednog broja hroničnih pacijenata, pa sada sve to treba nadoknaditi.

“Upravo smo juče imali pacijenta kojeg 2015. godine tadašnje rukovodstvo KCCG nije htjelo da primi i sasluša i on je sad došao da vidi da li mi možemo nešto da uradimo. Žalbe su uglavnom iz nekog ranijeg perioda. Što se tiče dnevnih i novih pritužbi, mi to u roku obradimo”, kaže ona.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
CgmojaLjiljanaoooo@lexa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cgmoja
Gost
Cgmoja

Ko sad dopane kod doktora kukala mu majka..pazite se ljudi i bjezte

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Masala. Sve su unistili. Klinicki je do prije godinu dana bio ustanova za respekt i ponos. Za 5 mjeseci je unisten. Uzas.

oooo
Gost
oooo

A bitno je da se nasa “lepa” ministarka slika dje stigne a za zdravstvo ionako ne radi nista.

@lexa
Gost
@lexa

Ma da, vi ste andjeli. Svi ti koji se žale su još iz doba stare vlasti. Ćutali do sada i sad hoće vama da napakoste. Sram ih bilo.

Send this to a friend