Društvo

Ko će biti gospodar imovine SPC u Crnoj Gori?

Centar verbalnog sukoba između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve odnosi se na najavljeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim Vlada Crne Gore želi da uredi odnose države i vjerskih zajednica. Hoće li Vlada tim Zakonom tretirati i imovinu Sprske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ili želi da uvede Srpsku crkvu u crnogorski pravni sistem? To je suštinska tačka sukoba najmoćnije svjetovne i duhovne institucije u Crnoj Gori.

Sama informacija da Vlada Crne Gore radi na izradi Zakona o vjerskim pravima i slobodama izazvala je oštru reakciju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz koje tvrde da Vlada Crne Gore namjerava da tim Zakonom oduzme imovinu srpskoj crkvi i prevede je na državu.

Sa druge strane Vlada Crne Gore ne pominje podržavljenje imovine Srpske pravoslavne crkve, ali najavljuje namjeru da “uvede Srpsku pravoslavnu crkvu u crnogorski pravni sistem”. Komentarišući posljednje verbalne sukobe između Srpske crkve i Vlade Crne Gore, a vezano za imovinu crkve, profesor Šerbo Rastoder ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa da je suština tog ispolitizovanog sukoba – pitanje duhovne jurisdikcije.

U Crnoj Gori postoje tri vjerske zajednice od kojih su dvije, Islamska zajednica i Rimokatolička crkva, prostor svoje duhovne jurisdikcije usaglasile sa prostorom Crne Gore, kaže profesor Rastoder.

“Ostaje Srpska pravoslavna crkva koja prostor svoje duhovne jurisdikcije prostire na više nezavisnih država. U tom smislu se javio problem – ko je ustvari gospodar imovine na tim prostorima. Ja lično mislim da država ne može nacionalizovati tu imovinu iz dva razloga. Jedan od osnovnih je sljedeći: da bi to država uradila mora se proglasiti teokratskom državom. I, ako uporište traži u nezavisnoj Crnoj Gori, odnosno Kraljevini Crnoj Gori i u Ustavu iz 1905. godine onda tamo jasno stoji da je Istočno pravoslavna crkva državna i da kao takva predstavlja posebnost unutar jedne državne zajednice. Ono što takođe mislim je da je pokušaj sadašnjih vlasti da na neki način uspostave kontrolu nad imovinom Srpske pravoslavne crkve, prije svega imajući na umu da je njen politički uticaj proizvod njene ekonomske moći, i čini mi se, da se to pitanje vrlo pogrešno postavlja u kontekstu Zakona o vjerskim zajednicama. Jer upozoravam, pitanje imovine nije istovjetno kod sve tri vjerske zajednice”, konstatuje profesor Rastoder.

On navodi da je u različitim istorijskim periodima, odnos države prema imovini vjerskih zajednica bio različit.

“Primjera radi, kod Islamske vjerske zajednice radi se o imovini koja je vlasništvo naroda. Vjerovatno je slično i kod drugih vjerskih zajednica, s tim što kod Pravoslavne crkve u Crnoj Gori imate periode kada je država upravljala tom imovinom i naravno imate zakonska rješenja kada je to bilo moguće. Recimo u Kraljevini Jugoslaviji imali ste Ministarstvo vjera do 1929. godine. To Ministarstvo je imalo tri odsjeka, pravoslavni, muhamedanski kako se tada zvalo, i katolički odsjek. Oni su tada imali pravo da upravljaju vjerskom imovinom svih vjerskih zajednica. Kasnije kada je došlo do donošenja pojedinačnih ustavnih akata, posebno svake vjerske zajednice, od tog pitanja se odustalo i ono je postalo na neki način, pitanje autonomnosti, ili pitanje odvojenosti crkve od države”, podsjeća profesor Rasoder.

Vlada Crne Gore pokušala je da donese Zakon o vjerskim pravima i slobodama 2015. godine. Nakon protesta i pritiska SPC, Vlada je povukla taj zakon. Zatim je najavljeno donošenje novog Zakona o vjerskim pravima i slobodama za drugu polovinu 2018. godine. Međutim nedavno je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka najavio predstavljanje tog zakona za prvu polovinu 2019. godine.

Iz Srpske pravoslavne crkve, na sam pomen Zakona o vjerskim zajednicama, ocjenjuju da se radi o “otimačini imovine SPC koja se nalazi u Crnoj Gori”, a iz Vlade tvrde da je cilj Zakona između ostalog da uvede srpsku crkvu u pravni sistem Crne Gore. Teška optužba je stigla nedavno i od srpskog patrijarha Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, govoreći o odnosu prema srpskoj crkvi.

Zatim je sukob nastavljen objavljivanjem navodnog dokumenta Venecijanske komisije iz 2015. godine u kome se navodi “da bi kоnfiskacija crkava i njihоvе imоvinе kоja je planirana Nacrtоm zakоna о slоbоdi vjеrоispоvijеsti iz 2015. prеdstavljala kršеnjе Еvrоpskе kоnvеncijе о ljudskim pravima, kоjоm sе garantujе pravо na mirnо uživanjе imоvinе”. Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je predstavljeno mišljenje Venecijanske komisije “podmetnuti falsifikat i isfabrikovani dokument koji pokazuje na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore”.

Nakon serije optužbi i kontraoptužbi postavlja se pitanje ima li rješenja za problem imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da li se to može učiniti novim Zakonom o vjerskim zajednicama.

Zoran Vujičić, koordinator pravnog programa Građanske alijanse, smatra da se to pitanje neće još dugo rješavati iako za tim postoji potreba.

“Imamo pitanje rješavanja finansija, odnosno netransparentno davanje odnosa ostalim vjerskim zajednicama koje je država regulisala ugovorom sa tim vjerskim zajednicama, a sa SPC to uopšte nije riješeno. Zakon o vjerskim zajednicama je trebalo da riješi odnos između države i SPC, međutim ovaj zakon vjerovatno neće u dogledno vrijeme biti usvojen. Jer prosto, zakon i činjenice su takve, da mi se čini da država nema previše manevra da određene stvari reguliše. Sa druge strane je potrebno da se usvoji taj zakon. U ovom trenutku je pat pozicija i jako je nezahvalno govoriti kada će ovaj zakon biti usvojen i kako će i u kojoj mjeri biti tretirano pitanje imovine SPC u Crnoj Gori”, ocjenjuje Vujičić.

Pravni položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori je regulisan Zakonom iz davne 1977. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

djukanovici sa sirom damilijom iz vec imaju 60% imovine cg pa mogu uzet i pola crkava i manastira bar one sto ih je dijelom finansirala rusija

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Titular imovine SPC je SPC.Kao i u Hrvatskoj,Rep.Srpskoj,USA recimo.I u ma kom poretku obitavala to je nj e n a imovina.Svi drugi marifetluci rezima,predstavljaju pljacku i uzurpaciju.Amin.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Причају да се неки орни, млади милицајац ових година у Ровцима расправљао са својом мајком да ли је он њен или она његова, па је у недостатку доказа прекратио расправу и од мајке затражио личну карту – како би се уверио има ли она ишта написмено као званични доказ да постоји, има ли игде уписано стално место боравка. Не следи… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Причају ми да се неки млади милицајац ових дана у Ровцима расправљао са својом мајком да ли је он њен или она његова, па је у недостатку доказа прекратио расправу и од мајке затражио личну карту – како би се уверио има ли она ишта написмено као званични доказ да постоји, има ли игде уписано стално место боравка. Не следи… Više »

traktor
Gost
traktor

Oj, kukalo srpstvo ugašeno…

SRBIN CG
Gost
SRBIN CG

…Penzionisani vladika Kačavenda predvodio litiju u Banjaluci…zlo i naopako, on je od iste SPC optužen za pedofiliju i zatim penzionisan. Ja u moju crkvu više ne idem od bruke.

poluteška
Gost
poluteška

Sramno je da se takva organizacija naziva crkvom.

MNE
Gost
MNE

Zato i kažemo da je to sekta.

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Sraman je tvoj komentar…

Drago
Gost
Drago

Morao je on, jer je Pahomije bio spriječen.

deja vu
Gost
deja vu

Pahomije je imao važnijega posla.

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Sto je na zemlji pradjedovskoj Crnogorskoj to.je Crnogorsko. Pokoljenja su krvarila i ginula e nedamo bez da je nase CRNOGORSKO .

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ne kaljaj ime Crnogorsko jado.Cim ti Srbstvo nije u dusi i srcu ko Njegosu,K Nikoli,Pavlu Djurisicu,Baju Stanisicu u tebi Crnogorca nema niticega bit lazni patrioto….Znasli sta je starije ime zemlje Srbije ili svekoliko Srbstvo? Toliko pa dako se opasuljis a ovo srce okaci macku o rep i svim izdaicama

nepismen
Gost
nepismen

Piše se izdajica, a ne izdaica…

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Nema slovo J na tastaturi klienu

nepismen
Gost
nepismen

u koji si razred naučio sva slova?

Przi
Gost
Przi

nije ti dobro

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Sve Vas treba na otok ali goli pa tamo srbujte okupatori CRNE GORE

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Tako je..

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Slazem se,SPC i jeste crnogorska i njena imovina pripada SPC,naravno..

Anu coce
Gost
Anu coce

Ovo Srbska crkva nikad ne smije zaboravit nasoj braci Muhamedanske ili kako da kazem Islamske vjere.Pokazali su to i kad se rusila Njegoseva kapela na Lovcen a i sada.Hvala vam braco i da vam vratimo s dobrom Serbu Rastoderu aferim ispod Koma soju

Pelevic Dragan
Gost
Pelevic Dragan

Po struci vjere sam Ateista ne vjerujem ni Bogu ni Alahu crkva me ne zanima,ali cisto da kazem kome god pripadne imovina SPC i Mitropolije bice dobro…Jedino sto se ne smije dozvolit niti pod tackom razno da naslednik imovine bude CPC i njen eksutor Miras Dedaic,Stevo Vucinic i ostala mraka …njih prekrizite a kome kako vidjite sami

Krsto
Gost
Krsto

Ti si izgleda po struci posrbica…

Pavle Djurisic
Gost
Pavle Djurisic

Nema veceg Crnogorca od Svedske pa do Cetinja ali pricam kako je bravu

Krsto
Gost
Krsto

Nešto si nervozan, a četnik?

deja vu
Gost
deja vu

Pavle, ali ti nijesi ostao bez glave?

Krsto
Gost
Krsto

Zlotvore na traktore! Da je vječna CPC!

Pracka
Gost
Pracka

Crnorac sam vjernik Srpske pravoslavne crkve, pricam Srpskim jezikom. Nema tu neke velike filozofije.

deja vu
Gost
deja vu

Znači Srbin?

Krsto
Gost
Krsto

Najgore je kad čovjek ne zna što je…

Krle
Gost
Krle

A sto ne bi to rekao sljedeci put kad podjes u crkvu? Aj reci to svojim ”svjestenicima” ako smijes! Izbacice te s noge na nogu!

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Aj za Pecku Patrijarsiju , uzmi Rista te ga povedi i srbujte tamo ali conjak, nedaju Albanci .

Krsto
Gost
Krsto

Da Država uzme sve što je oteto od strane sekte spc. I da spremimo traktore, pa neka idu da otimaju na Kosovo!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Krsto, pošto spominješ traktore, vjerovatno se baviš poljoprivredom, što je za svaku pohvalu.

Ljuta
Gost
Ljuta

okle krstu trsktor….covjek ne radi ..trazi posao kod kavcana

Wilkins
Gost
Wilkins

Gospodar te imovine je uvijek bila Crna Gora. I SAD JE, samo to SPC još ne zna.

Sjevi
Gost
Sjevi

Rastoder objasnio. A još ne priznaje Miraša. Bravo Serbo. ,,U Crnoj Gori postoje tri vjerske zajednice od kojih su dvije, Islamska zajednica i Rimokatolička crkva, prostor svoje duhovne jurisdikcije usaglasile sa prostorom Crne Gore, kaže profesor Rastoder. “Ostaje Srpska pravoslavna crkva koja prostor svoje duhovne jurisdikcije prostire na više nezavisnih država. U tom smislu se javio problem – ko je… Više »

Arbitar
Gost
Arbitar

Sad ga naglo zavoljeste, a do sada ste se sprdali sa svim što je napisao.Sad jes’ za sprdnju kad ovako rezonuje.

Neznalico
Gost
Neznalico

Poznato je da covjek pred smrt pere grijehe.

Neznalico
Gost
Neznalico

Evo ti studentski eseji pa onda reci da Srbi ne uce sto ti pricam. http://studentski.net/gradivo/ulj_fif_zg1_zje_sno_izpiski_01?r=1

Krle
Gost
Krle

Pa mi kad bi gledali da li takve protuve priznaju nasega duhovnoga vodju ili ne crnogorstvo bi bilo ugaseno prije hiljadu godina!

Neznalico
Gost
Neznalico

Kakvo Crnogorstvo? 1000god? Nastalo 41′? Pitaj Staneta Dolanca KOS

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neznalico. Duklja, Zeta, Crna Gora. Prva srpska država je Raška a Duklja je nastala 200 godina ranije. Pa, možda da nam objasniš, od kad postadosmo Srbi, sem kad je Fatić to rekao 1918-e poslije okupacije.

Neznalico
Gost
Neznalico

Duklja je prva Srpska drzava ciji su vladari dosli iz Travunije (Trebinja). U borbi za osamostaljenje od Vizantije, koju je pokrenuo Stefan Vojislavljevic, Kralj Duklje Bodin, poslije povratka sa robije u Carigradu, postavlja Vukana na celo Raske. Od Vukana krece dinastija Vukanovic iz koje dalje nastaje dinastija Nemanjica. Ako ti ne vidis da je isti narod, to je tvoj problem.… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neznalico, kako to Srbi ne znaju, no misle da je Raška njihova prva država? Zašto se Stefan nazvao Prvovjenčani (prvi srpski kralj koji je dobio krunu)? Ipak će bit da Srbi znaju ko je njihov prvi kralj i koja je njihova prva država. A ta priča je za vas posrbice, da bi vam izdaja Crne Gore lakše pala.

Neznalico
Gost
Neznalico

Kako to mislis Srbi ne znaju? Oces da kazes da ti je znanje zastarjelo, plus koristis komunjarsku literaturu? Sta mislis ti da su Slovenski narodi dosli na Balkan kao jato izbjeglica? Mislis da i tada nisu imali predvodnike? Mislis da tamo, odakle su i dosli, nisu imali vladare? Sto se brate petljas dje ti nije mjesto, kad neces da citas?

Drago
Gost
Drago

Neznalico, Srbi u školi uče da je Raška njihova prva država. Sloveni kad su došli, ođe je neko živio. Grad Duklja je u VI-om vijeku imao 30 hiljada stanovnika. Pratio si rezultate genetike. Imamo oko 15-16% slovenskih gena. Srbi su objavili da imaju više sličnosti sa Bugarima i Rumunima, nego sa Crnogorcima.

Neznalico
Gost
Neznalico

Ne uce Srbi u skoli da je Raska prva. Ostao si na staroj komunistickoj literaturi. Kako to obicno biva (znas i sam), kad jedna vlast padne, ispliva prljavi ves. Dolaskom Slovena u Duklji su bili Romeji, dok su Iliri izumrjeli prije Hrista. Ta genetska istrazivanja su budalastine. Prije neku godinu su radili, na osnovu 404 uzorka iz KBCa i najvise… Više »

Drago
Gost
Drago

Zato i jesi neznalica. Genetika ti je budalaština a tvoja istorija, koju prenosite sa koljena na koljeno i dodajete i mičete kako vam odgovara, je istinita. Dobro ti je ovaj gore napisao. Čitaš pogrešnu literaturu.

Neznalico
Gost
Neznalico

Istorija se ne prenosi sa koljena na koljeno bez u CG. Toliko bi trebao da znas, da postoje pisani i materijalni dokazi. Genetika nije pouzdana iz mnogo razloga. Dovljno ti je reci, da bi ti sad bio Albanac po zadnjim istrazivanjima. Ti ne citas nista sto ima predznak S. To je tvoj najveci problem – zadojenost.

Teuta
Gost
Teuta

Pa i jesu Iliri ne bi samo bio.To uporno preskacete a držite se svega što je manje važno ili kratko trajalo

Ahaaaa Hag
Gost
Ahaaaa Hag

@ crni DRAGO koi Srbi su to objavili oni tvoi te nase Crnogorsko Srbstvo njima izdade…Pa Srbijanci ne daju rec da je Rasko Nemanjic rodjen ovdje na uscu Morace i Ribnice…Pravi geni Srba su u Gori Crnoj ne u Srbiji i dok god nase Srbstvo njima gurate bicemo rezilj za sve u okruzenju…Ojdi vidji kosi u Berlinski Arhiv ili Carigradski… Više »

Teuta
Gost
Teuta

Jesu Iliri

Ljuta
Gost
Ljuta

uzmimo da si u pravu…nemanjici sve starosjedeoce do mora pobili a naselja spalili osim Kotora koga proglasi kraljevim gradom kako vi cesto tvrdite..any comment?

Neznalico
Gost
Neznalico

Višeslav (c. 780)
Radoslav (after 800)
Prosigoj (before 830)
Vlastimir (c. 830–851)
Mutimir (c. 851–891)
Pribislav (891–892)
Petar (892–917)
Pavle (917–921)
Zaharija (921–924)
Časlav (933–960)

Ljuta
Gost
Ljuta

sve ilirska a ne slavenosrpska imena hehe

Neznalico
Gost
Neznalico

Stevan Sremac (1855–1906) authored Veliki župan Časlav in 1903

Ljuta
Gost
Ljuta

rimokatolicka crkva se rasirila po cijelom svijetu osim u Kini i CG ..u CG Papa je neki baranin kojo je upisan u policiju kao miras….

Gacag
Gost
Gacag

Vrlo korektna izjava g. Rastodera, i pohvale zato što ,,CPC” ne smatra čak ni vjerskom zajednicom.

Krle
Gost
Krle

To je tvoj i njegov problem koji cemo mi rijesit vrlo brzo!

Send this to a friend