Društvo

Ko će biti gospodar imovine SPC u Crnoj Gori?

Centar verbalnog sukoba između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve odnosi se na najavljeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim Vlada Crne Gore želi da uredi odnose države i vjerskih zajednica. Hoće li Vlada tim Zakonom tretirati i imovinu Sprske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ili želi da uvede Srpsku crkvu u crnogorski pravni sistem? To je suštinska tačka sukoba najmoćnije svjetovne i duhovne institucije u Crnoj Gori.

Sama informacija da Vlada Crne Gore radi na izradi Zakona o vjerskim pravima i slobodama izazvala je oštru reakciju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz koje tvrde da Vlada Crne Gore namjerava da tim Zakonom oduzme imovinu srpskoj crkvi i prevede je na državu.

Sa druge strane Vlada Crne Gore ne pominje podržavljenje imovine Srpske pravoslavne crkve, ali najavljuje namjeru da “uvede Srpsku pravoslavnu crkvu u crnogorski pravni sistem”. Komentarišući posljednje verbalne sukobe između Srpske crkve i Vlade Crne Gore, a vezano za imovinu crkve, profesor Šerbo Rastoder ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa da je suština tog ispolitizovanog sukoba – pitanje duhovne jurisdikcije.

U Crnoj Gori postoje tri vjerske zajednice od kojih su dvije, Islamska zajednica i Rimokatolička crkva, prostor svoje duhovne jurisdikcije usaglasile sa prostorom Crne Gore, kaže profesor Rastoder.

“Ostaje Srpska pravoslavna crkva koja prostor svoje duhovne jurisdikcije prostire na više nezavisnih država. U tom smislu se javio problem – ko je ustvari gospodar imovine na tim prostorima. Ja lično mislim da država ne može nacionalizovati tu imovinu iz dva razloga. Jedan od osnovnih je sljedeći: da bi to država uradila mora se proglasiti teokratskom državom. I, ako uporište traži u nezavisnoj Crnoj Gori, odnosno Kraljevini Crnoj Gori i u Ustavu iz 1905. godine onda tamo jasno stoji da je Istočno pravoslavna crkva državna i da kao takva predstavlja posebnost unutar jedne državne zajednice. Ono što takođe mislim je da je pokušaj sadašnjih vlasti da na neki način uspostave kontrolu nad imovinom Srpske pravoslavne crkve, prije svega imajući na umu da je njen politički uticaj proizvod njene ekonomske moći, i čini mi se, da se to pitanje vrlo pogrešno postavlja u kontekstu Zakona o vjerskim zajednicama. Jer upozoravam, pitanje imovine nije istovjetno kod sve tri vjerske zajednice”, konstatuje profesor Rastoder.

On navodi da je u različitim istorijskim periodima, odnos države prema imovini vjerskih zajednica bio različit.

“Primjera radi, kod Islamske vjerske zajednice radi se o imovini koja je vlasništvo naroda. Vjerovatno je slično i kod drugih vjerskih zajednica, s tim što kod Pravoslavne crkve u Crnoj Gori imate periode kada je država upravljala tom imovinom i naravno imate zakonska rješenja kada je to bilo moguće. Recimo u Kraljevini Jugoslaviji imali ste Ministarstvo vjera do 1929. godine. To Ministarstvo je imalo tri odsjeka, pravoslavni, muhamedanski kako se tada zvalo, i katolički odsjek. Oni su tada imali pravo da upravljaju vjerskom imovinom svih vjerskih zajednica. Kasnije kada je došlo do donošenja pojedinačnih ustavnih akata, posebno svake vjerske zajednice, od tog pitanja se odustalo i ono je postalo na neki način, pitanje autonomnosti, ili pitanje odvojenosti crkve od države”, podsjeća profesor Rasoder.

Vlada Crne Gore pokušala je da donese Zakon o vjerskim pravima i slobodama 2015. godine. Nakon protesta i pritiska SPC, Vlada je povukla taj zakon. Zatim je najavljeno donošenje novog Zakona o vjerskim pravima i slobodama za drugu polovinu 2018. godine. Međutim nedavno je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka najavio predstavljanje tog zakona za prvu polovinu 2019. godine.

Iz Srpske pravoslavne crkve, na sam pomen Zakona o vjerskim zajednicama, ocjenjuju da se radi o “otimačini imovine SPC koja se nalazi u Crnoj Gori”, a iz Vlade tvrde da je cilj Zakona između ostalog da uvede srpsku crkvu u pravni sistem Crne Gore. Teška optužba je stigla nedavno i od srpskog patrijarha Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, govoreći o odnosu prema srpskoj crkvi.

Zatim je sukob nastavljen objavljivanjem navodnog dokumenta Venecijanske komisije iz 2015. godine u kome se navodi “da bi kоnfiskacija crkava i njihоvе imоvinе kоja je planirana Nacrtоm zakоna о slоbоdi vjеrоispоvijеsti iz 2015. prеdstavljala kršеnjе Еvrоpskе kоnvеncijе о ljudskim pravima, kоjоm sе garantujе pravо na mirnо uživanjе imоvinе”. Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je predstavljeno mišljenje Venecijanske komisije “podmetnuti falsifikat i isfabrikovani dokument koji pokazuje na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore”.

Nakon serije optužbi i kontraoptužbi postavlja se pitanje ima li rješenja za problem imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da li se to može učiniti novim Zakonom o vjerskim zajednicama.

Zoran Vujičić, koordinator pravnog programa Građanske alijanse, smatra da se to pitanje neće još dugo rješavati iako za tim postoji potreba.

“Imamo pitanje rješavanja finansija, odnosno netransparentno davanje odnosa ostalim vjerskim zajednicama koje je država regulisala ugovorom sa tim vjerskim zajednicama, a sa SPC to uopšte nije riješeno. Zakon o vjerskim zajednicama je trebalo da riješi odnos između države i SPC, međutim ovaj zakon vjerovatno neće u dogledno vrijeme biti usvojen. Jer prosto, zakon i činjenice su takve, da mi se čini da država nema previše manevra da određene stvari reguliše. Sa druge strane je potrebno da se usvoji taj zakon. U ovom trenutku je pat pozicija i jako je nezahvalno govoriti kada će ovaj zakon biti usvojen i kako će i u kojoj mjeri biti tretirano pitanje imovine SPC u Crnoj Gori”, ocjenjuje Vujičić.

Pravni položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori je regulisan Zakonom iz davne 1977. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

djukanovici sa sirom damilijom iz vec imaju 60% imovine cg pa mogu uzet i pola crkava i manastira bar one sto ih je dijelom finansirala rusija

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Titular imovine SPC je SPC.Kao i u Hrvatskoj,Rep.Srpskoj,USA recimo.I u ma kom poretku obitavala to je nj e n a imovina.Svi drugi marifetluci rezima,predstavljaju pljacku i uzurpaciju.Amin.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Причају да се неки орни, млади милицајац ових година у Ровцима расправљао са својом мајком да ли је он њен или она његова, па је у недостатку доказа прекратио расправу и од мајке затражио личну карту – како би се уверио има ли она ишта написмено као званични доказ да постоји, има ли игде уписано стално место боравка. Не следи… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Причају ми да се неки млади милицајац ових дана у Ровцима расправљао са својом мајком да ли је он њен или она његова, па је у недостатку доказа прекратио расправу и од мајке затражио личну карту – како би се уверио има ли она ишта написмено као званични доказ да постоји, има ли игде уписано стално место боравка. Не следи… Više »

traktor
Gost
traktor

Oj, kukalo srpstvo ugašeno…

SRBIN CG
Gost
SRBIN CG

…Penzionisani vladika Kačavenda predvodio litiju u Banjaluci…zlo i naopako, on je od iste SPC optužen za pedofiliju i zatim penzionisan. Ja u moju crkvu više ne idem od bruke.

poluteška
Gost
poluteška

Sramno je da se takva organizacija naziva crkvom.

MNE
Gost
MNE

Zato i kažemo da je to sekta.

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Sraman je tvoj komentar…

Drago
Gost
Drago

Morao je on, jer je Pahomije bio spriječen.

deja vu
Gost
deja vu

Pahomije je imao važnijega posla.

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Sto je na zemlji pradjedovskoj Crnogorskoj to.je Crnogorsko. Pokoljenja su krvarila i ginula e nedamo bez da je nase CRNOGORSKO .

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ne kaljaj ime Crnogorsko jado.Cim ti Srbstvo nije u dusi i srcu ko Njegosu,K Nikoli,Pavlu Djurisicu,Baju Stanisicu u tebi Crnogorca nema niticega bit lazni patrioto….Znasli sta je starije ime zemlje Srbije ili svekoliko Srbstvo? Toliko pa dako se opasuljis a ovo srce okaci macku o rep i svim izdaicama

nepismen
Gost
nepismen

Piše se izdajica, a ne izdaica…

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Nema slovo J na tastaturi klienu

nepismen
Gost
nepismen

u koji si razred naučio sva slova?

Przi
Gost
Przi

nije ti dobro

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Sve Vas treba na otok ali goli pa tamo srbujte okupatori CRNE GORE

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Tako je..

Serdar serdar
Gost
Serdar serdar

Slazem se,SPC i jeste crnogorska i njena imovina pripada SPC,naravno..

Anu coce
Gost
Anu coce

Ovo Srbska crkva nikad ne smije zaboravit nasoj braci Muhamedanske ili kako da kazem Islamske vjere.Pokazali su to i kad se rusila Njegoseva kapela na Lovcen a i sada.Hvala vam braco i da vam vratimo s dobrom Serbu Rastoderu aferim ispod Koma soju

Pelevic Dragan
Gost
Pelevic Dragan

Po struci vjere sam Ateista ne vjerujem ni Bogu ni Alahu crkva me ne zanima,ali cisto da kazem kome god pripadne imovina SPC i Mitropolije bice dobro…Jedino sto se ne smije dozvolit niti pod tackom razno da naslednik imovine bude CPC i njen eksutor Miras Dedaic,Stevo Vucinic i ostala mraka …njih prekrizite a kome kako vidjite sami

Krsto
Gost
Krsto

Ti si izgleda po struci posrbica…

Pavle Djurisic
Gost
Pavle Djurisic

Nema veceg Crnogorca od Svedske pa do Cetinja ali pricam kako je bravu

Krsto
Gost
Krsto

Nešto si nervozan, a četnik?

deja vu
Gost
deja vu

Pavle, ali ti nijesi ostao bez glave?

Krsto
Gost
Krsto

Zlotvore na traktore! Da je vječna CPC!

Pracka
Gost
Pracka

Crnorac sam vjernik Srpske pravoslavne crkve, pricam Srpskim jezikom. Nema tu neke velike filozofije.

deja vu
Gost
deja vu

Znači Srbin?

Krsto
Gost
Krsto

Najgore je kad čovjek ne zna što je…

Krle
Gost
Krle

A sto ne bi to rekao sljedeci put kad podjes u crkvu? Aj reci to svojim ”svjestenicima” ako smijes! Izbacice te s noge na nogu!

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Aj za Pecku Patrijarsiju , uzmi Rista te ga povedi i srbujte tamo ali conjak, nedaju Albanci .

Krsto
Gost
Krsto

Da Država uzme sve što je oteto od strane sekte spc. I da spremimo traktore, pa neka idu da otimaju na Kosovo!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Krsto, pošto spominješ traktore, vjerovatno se baviš poljoprivredom, što je za svaku pohvalu.

Ljuta
Gost
Ljuta

okle krstu trsktor….covjek ne radi ..trazi posao kod kavcana

Wilkins
Gost
Wilkins

Gospodar te imovine je uvijek bila Crna Gora. I SAD JE, samo to SPC još ne zna.

Sjevi
Gost
Sjevi

Rastoder objasnio. A još ne priznaje Miraša. Bravo Serbo. ,,U Crnoj Gori postoje tri vjerske zajednice od kojih su dvije, Islamska zajednica i Rimokatolička crkva, prostor svoje duhovne jurisdikcije usaglasile sa prostorom Crne Gore, kaže profesor Rastoder. “Ostaje Srpska pravoslavna crkva koja prostor svoje duhovne jurisdikcije prostire na više nezavisnih država. U tom smislu se javio problem – ko je… Više »

Arbitar
Gost
Arbitar

Sad ga naglo zavoljeste, a do sada ste se sprdali sa svim što je napisao.Sad jes’ za sprdnju kad ovako rezonuje.

Neznalico
Gost
Neznalico

Poznato je da covjek pred smrt pere grijehe.

Neznalico
Gost
Neznalico

Evo ti studentski eseji pa onda reci da Srbi ne uce sto ti pricam. http://studentski.net/gradivo/ulj_fif_zg1_zje_sno_izpiski_01?r=1

Krle
Gost
Krle

Pa mi kad bi gledali da li takve protuve priznaju nasega duhovnoga vodju ili ne crnogorstvo bi bilo ugaseno prije hiljadu godina!

Neznalico
Gost
Neznalico

Kakvo Crnogorstvo? 1000god? Nastalo 41′? Pitaj Staneta Dolanca KOS

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neznalico. Duklja, Zeta, Crna Gora. Prva srpska država je Raška a Duklja je nastala 200 godina ranije. Pa, možda da nam objasniš, od kad postadosmo Srbi, sem kad je Fatić to rekao 1918-e poslije okupacije.

Neznalico
Gost
Neznalico

Duklja je prva Srpska drzava ciji su vladari dosli iz Travunije (Trebinja). U borbi za osamostaljenje od Vizantije, koju je pokrenuo Stefan Vojislavljevic, Kralj Duklje Bodin, poslije povratka sa robije u Carigradu, postavlja Vukana na celo Raske. Od Vukana krece dinastija Vukanovic iz koje dalje nastaje dinastija Nemanjica. Ako ti ne vidis da je isti narod, to je tvoj problem.… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neznalico, kako to Srbi ne znaju, no misle da je Raška njihova prva država? Zašto se Stefan nazvao Prvovjenčani (prvi srpski kralj koji je dobio krunu)? Ipak će bit da Srbi znaju ko je njihov prvi kralj i koja je njihova prva država. A ta priča je za vas posrbice, da bi vam izdaja Crne Gore lakše pala.

Neznalico
Gost
Neznalico

Kako to mislis Srbi ne znaju? Oces da kazes da ti je znanje zastarjelo, plus koristis komunjarsku literaturu? Sta mislis ti da su Slovenski narodi dosli na Balkan kao jato izbjeglica? Mislis da i tada nisu imali predvodnike? Mislis da tamo, odakle su i dosli, nisu imali vladare? Sto se brate petljas dje ti nije mjesto, kad neces da citas?

Drago
Gost
Drago

Neznalico, Srbi u školi uče da je Raška njihova prva država. Sloveni kad su došli, ođe je neko živio. Grad Duklja je u VI-om vijeku imao 30 hiljada stanovnika. Pratio si rezultate genetike. Imamo oko 15-16% slovenskih gena. Srbi su objavili da imaju više sličnosti sa Bugarima i Rumunima, nego sa Crnogorcima.

Neznalico
Gost
Neznalico

Ne uce Srbi u skoli da je Raska prva. Ostao si na staroj komunistickoj literaturi. Kako to obicno biva (znas i sam), kad jedna vlast padne, ispliva prljavi ves. Dolaskom Slovena u Duklji su bili Romeji, dok su Iliri izumrjeli prije Hrista. Ta genetska istrazivanja su budalastine. Prije neku godinu su radili, na osnovu 404 uzorka iz KBCa i najvise… Više »

Drago
Gost
Drago

Zato i jesi neznalica. Genetika ti je budalaština a tvoja istorija, koju prenosite sa koljena na koljeno i dodajete i mičete kako vam odgovara, je istinita. Dobro ti je ovaj gore napisao. Čitaš pogrešnu literaturu.

Neznalico
Gost
Neznalico

Istorija se ne prenosi sa koljena na koljeno bez u CG. Toliko bi trebao da znas, da postoje pisani i materijalni dokazi. Genetika nije pouzdana iz mnogo razloga. Dovljno ti je reci, da bi ti sad bio Albanac po zadnjim istrazivanjima. Ti ne citas nista sto ima predznak S. To je tvoj najveci problem – zadojenost.

Teuta
Gost
Teuta

Pa i jesu Iliri ne bi samo bio.To uporno preskacete a držite se svega što je manje važno ili kratko trajalo

Ahaaaa Hag
Gost
Ahaaaa Hag

@ crni DRAGO koi Srbi su to objavili oni tvoi te nase Crnogorsko Srbstvo njima izdade…Pa Srbijanci ne daju rec da je Rasko Nemanjic rodjen ovdje na uscu Morace i Ribnice…Pravi geni Srba su u Gori Crnoj ne u Srbiji i dok god nase Srbstvo njima gurate bicemo rezilj za sve u okruzenju…Ojdi vidji kosi u Berlinski Arhiv ili Carigradski… Više »

Teuta
Gost
Teuta

Jesu Iliri

Ljuta
Gost
Ljuta

uzmimo da si u pravu…nemanjici sve starosjedeoce do mora pobili a naselja spalili osim Kotora koga proglasi kraljevim gradom kako vi cesto tvrdite..any comment?

Neznalico
Gost
Neznalico

Višeslav (c. 780)
Radoslav (after 800)
Prosigoj (before 830)
Vlastimir (c. 830–851)
Mutimir (c. 851–891)
Pribislav (891–892)
Petar (892–917)
Pavle (917–921)
Zaharija (921–924)
Časlav (933–960)

Ljuta
Gost
Ljuta

sve ilirska a ne slavenosrpska imena hehe

Neznalico
Gost
Neznalico

Stevan Sremac (1855–1906) authored Veliki župan Časlav in 1903

Ljuta
Gost
Ljuta

rimokatolicka crkva se rasirila po cijelom svijetu osim u Kini i CG ..u CG Papa je neki baranin kojo je upisan u policiju kao miras….

Gacag
Gost
Gacag

Vrlo korektna izjava g. Rastodera, i pohvale zato što ,,CPC” ne smatra čak ni vjerskom zajednicom.

Krle
Gost
Krle

To je tvoj i njegov problem koji cemo mi rijesit vrlo brzo!

Zoran
Gost
Zoran

Sve crkve i manastire treba vratiti pod okrilje
crnogorske pravoslavne crkve.

Radoznao
Gost
Radoznao

A tebe pod okrilje jedne ustanove u Dobroti.

Ljuta
Gost
Ljuta

a koja je to crkva?
ko bi sluzio i odrzavao? sto ne gradite svoje crkve ?

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Samo se zaboravljaju dvije stvari.kako i kad je srpska pravoslavna crkva upisala imovinu svih pravoslavnih svetinja na sebe.usput to velikim dijelom nike drzavna imovima,sve seoske crkve nisu gradjene u komun vec je to bila zemlja seljana imenom i prezimenom,kazem vecinom.kome nije mrsko a svima jeste,lako moze da provjeri odkud spc u crnu goru.nemam nista protiv spc ali da bas vse… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ja sam teški brav, nepopravljivi

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ma nije brav. Brav je pitoma životinja od koga čovjek nema nikakvu štetu a ima veliku korist. Ti si posrbice, jedna štetočina kao štakor. Nanosiš štetu i prenosiš bolest.

Peka
Gost
Peka

Realno…95% deklarisanih crnogoraca nije religiozno…ako ne uzmemo da oni imaju svog Boga – Mila Đukanovića. Najveća je borba za manastir svetog Vasilija Ostroškog jer su tu ogromni novci od posjetilaca. Sveti Vasilije , slava mu i milost, je bio Srbin iz Hercegovine, zbog njega je manastir poseban, ako vlast otme Ostrog od SPC i vjernika, zadesiće Crnu Goru crni dani.… Više »

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Zadesili su da crnji ne mogu bit,samom pojavom Mila Đukanovića…Ne misli on o narodu I vjeroispovjesti, njegov bog je novac…Posto je sve pokrao I unistio ostala mu je samo jos crkva….

Arbitar
Gost
Arbitar

Ode sanak pusti, posrbice-pospremi ve, crnogorski vitez, Milo Đukanović!

Neznalico
Gost
Neznalico

Vitez? Mislis kriminalac? To se sad tako zove u CG?

Titograd
Gost
Titograd

Samo znate da kunete i proklinjete ka’ zle babe!

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

E kako ser.. boze dragi ka grlica. Sad kao sto nebude Srbijasko bice prokleto. Muc okupatori .

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neobično je da neko, ko ima: Sv. Milutina, Sv. Nikolaja, Sv. Macu, Pahomija, Kačavendu, Filareta, Oca Zorana (što pade sa punim autom)… može nekoga da kritikuje.

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Pa I vatikan ima malo vise ovakvih svetaca I nikome ne pada nam da uzima imovinu katolickoj crkvi…Samo ne znam kako ce se njima svidjet ovaj zakon, a vec su se oglasili…

Teuta
Gost
Teuta

E ne može je uzeti jer je to prva religija ovdje.Najstarija institucija u Crnoj Gori je Barska Nadbiskupija.To boli ali je tako.Izvrcite koliko hoćete!I veliki srbi i veliki crnogorca.Mada to ništa ne znači ,koliko ostale vaše nebuloze bar je nešto što ne možete poreći!

samo pitam...
Gost
samo pitam...

Što preskoči Amfilohija?

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Ne lupaj srecko nesrecni. Nisu to nikakvi sveci, niti ti znas kako se postaje svetac.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tandara, već sam napisao. Vi ne znate ni srpsku istoriju. Prvi je oženio petu ženu, kad je imala 5 (pet) godina. Drugi je rekao da je Hitler najveći sin, ravan Sv. Savi a treći je ubio oko 55 žena, starih i đece. Svi su proglašeni svetim od strane srpske crkve. Čitaj letko.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Opet kazem ne lupaj. Nemas pojma sta pricas, a o citanju Srpske istorije necu ni da pricam, jer tek veze sa zivotom nemas. Jedna od tvojih vecih nebuloza je pravilo prve bracne noci, sto je totalna ludost za muslimansko zivlje, koje ni svoje zene nisu, a ne tudje. Par izolovanih slucajeva koje takvi kao ti generalizuju. Procitaj malo kako se… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tandara, prolupa si skroz. Njih trojicu je srpska crkva proglasila svetim. A kad već pomenu zakon, zagrebi malo. To u Politikinom zabavniku, iz kojeg ti istoriju učiš, nećeš nać. Za to postoje dokumenta. Najžalosnije je što se Srbi nikad protiv toga nijesu bunili.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

TI si decko prolupao od propagande naskorz! Lijepo rekoh informisi se kako se postaje svetac. Ne bi ga postali, da je istina, to sto ti lupas. Dokumenta o zakonu postoje samo u tvojoj glavi, jel kao sto rekoh, islamisti se groze takvog cina. Trebao bi vise da imas postovanja prema Srbiji jer da ti njih nije bilo, bio bi Turcin… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tandara, fala za to “dečko”. Niti sam im ja pisa istoriju, niti sam ih praglašava svetim. Popa Macu je Amfilohije proglasio za sveca, pa to njemu objasni. A ovo što sam napisao je sve istina. Imate problem kad vam istina ne odgovara. Činjenice, vjekovni srpski neprijatelj.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Taman ti je prica ka da si tinejdzer. Nisi je pisao, ali je nisi ni citao. Tvoj problem je sto se informises na propagandne protale. Proglasio ga je i? Jel imas ti kakve dokaze njegovih zlodjela ili samo izjave sestre njihovoga krvnika komunjarskog?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Za Milutina pročitaj njegovu biografiju. Oženio je bugarsku princezu Simonidu 5 (pet) godina. Za Nikolaja Velimirovića, pročitaj što je on pisao o Hitleru. Za Popa Macu, pročitaj knjigu B.Simonovića (Srbina) u kojoj navodi imena 55 osoba koje je Maca ubio. Ipak će bit da ti ne čitaš ništa.

poluteška
Gost
poluteška

On samo gleda slike.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Poluglupane, je li to vrhunac tvojih intelektualnih sposobnosti?

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Nema potrebe za tim nebulozama. Znam sistem po kojem se postaje svetac. Provjeri ti da to nisu pisale komunjare.

poluteška
Gost
poluteška

Ti si bolestan.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dakle, prvi pokusaj utemeljenja crnogorske samoupravne/autokefalne crkve bio je pod mihajlom ‘dukljanskim’ 1067. u baru (ipak rimokatolicka s posebnim bizantskim obredom slicno grkokatolickomu) i to davno prije pojave spc-a u crnoj gori. u stvarnosti tek sa savom i nemanjicima pocinje veliko posrbljivanje crnogoraca koje je trajalo stoljecima, i pod turcima.

Virus
Gost
Virus

Razbi vas Poljska u košarci pa ti drži govor, garema

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Au kakve gluposti i nepoznavanje materije.

Teuta
Gost
Teuta

Ma što reče.Materije!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mi iz Stare Crne Gore smo najveću grešku napravili kad smo okupirali Brđane i pocrnogorčili ih. Danas su oni najveći Crnogorci, a do juče su turska raja bili.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A ti si posrbice u Srbiji 500 godina bio turska raja. A sad si na portalu, naljigaviji lik, koji uzima crnogorske nickove i piše svakakve gluposti. I sigurno te plaćaju od onih para što stižu, jer niko normalan se ne bi toliko nisko spuštio.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kao što napisah, ja sam iz Stare Crne Gore, valjda umiješ da čitaš. Ako si glup, nisi lud.

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Moze li bit gori od tebe i tvojih sunarodnika? Zasto se stidite svojih imena i vjere? Uvjek ste se stidjeli

xxy
Gost
xxy

“Posrbica” a ko to posrbi Crnogorce u Crnoj Gori kad u Crnoj Gori nije bilo Srba a Srbija pod Turcima.
Pojasni kako to.
Ajde Turci su vladali 500 god pa su poturcili dio lokalnog stanovnistva, a ko posrbi junacke Crnogorce koji su vazda bili slobodni a Srbija pod Turcima.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Ma to je bot rezima, vjerovatno CDMa. Prima on za ove nebuloze dnevnicu.

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

A mi bili najveci Srbi tada…

jovan
Gost
jovan

Logika da se treba vratiti na teokratsko državno uređenje da bi se vratila crkvena imovina je dosta čudno. Zašto ovo pitanje Rastoder nije postavio kad se vraćala i vraća imovina iz Kraljevine Jugoslavije, a nijesmo pravili kraljevinu, da bi to činili. Karađorđevići su dobili imovinu u Srbiji natrag, a Srbija nije kraljevina. Možda postoji razlika između privatne i državne imovine,… Više »

Zambija
Gost
Zambija

Ambasada Srbije i Crne Gore u Pretoriji Juzna Afrika,posle otcjepljenja pripala Srbiji. Zasto? Nije mi sto Je pripala njima,nego kad mi Crnogorci odemo tamo da izvadimo neki dokument,ponasaju se kao da je dosao neko Iz Albanije. Hvala

Albanceros
Gost
Albanceros

Ti i treba da ides u Albansku sta je problem?

Teuta
Gost
Teuta

Pa izgleda da je to u svijetu prednost.

Puz demon
Gost
Puz demon

Ne cita mi se tekst,mada volim sve vjere i nacije,sveta mjesta i pobozne ljude.Ali ovaj Oprem dobro u hiljadu komentara.

Mirjana
Gost
Mirjana

Doci ce vrijeme da Stvoritelj sudi.Vidjeti cemo onda ko ce biti VLADAR.Samo polako svi cemo osludnuti pravi SUD.

Mišur
Gost
Mišur

Znam ove ljude iz SPC licno, no necu da pricam. Osim toga sto se radi unutar manastira, radi se o dobrim ljudima.

pipunijada
Gost
pipunijada

mit laž obmana okupacija anatema

PetarPan
Gost
PetarPan

Svaka normalna država ima zakon za sve,pa i za religiju.A što religijske vođe se bave politikom a ne religijom to nema veze sa Stvoriteljem.Nego sa onim zbog čega je ljudsko biće plod našeg Tvorca sklono grijehu.Najveća kazna ljudskom rodu su vjerske vođe koje naopako zbore.Evo u našem vremenu priznavanje istopolnih brakova,pedofilija,pozivanje na nekakve svete ratove i po meni najgore mješanje… Više »

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

opa, doslo vrijeme da se vrace oteto!!

Todor
Gost
Todor

Nešto se ne može vratit! Ne reče, pušiš li? Zapali slobodno!

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Pusti Kacavenda i ne pali.

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Greska- pusti.

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Engleska tastatura-pusi.

nonparel
Gost
nonparel

Šerbo priča besmislice. A i nije čudno kada je od Muslimana po naredbi Alije IzIetbegovića postao Bošnjak. Sve srkve i manstiri u CG su crnogorski i tako će biti uskoro! Amfilohiju sve oduzeti i protjerati ga kod Irinija u Beograd nego ni on i ga neće.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Ma sta kazes… A on vam glavni istoričar. Sad ni on ne valja.

Duka
Gost
Duka

Ti ces da proceras Amfilohija? Pa aj drznite se. Idi trazi rodjake u Tursku ili Italiju, da te mi ne procerujemo kod predaka. Oslobodit ce se Crna Gora i ove korovi i izroda danasnjih. Dace Bog. Bice opet ovo Crna Gora Njegosa i Sv Vasilija Ostroskog.

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Znaci nova N.D.H. na teritoriji BALKANA..Fino bogomi, jos samo pomenite logore I eto je…Samo niste objasnili sto ce da se radi ako vjerujuci narod kojega ima najmanje 150 iljada krene da brani te crkve, a narod je ođe tradicionalno naoružan…Što ce onda da se radi???Jeli ova tvorevina dovoljno mocna da se nosi sa tim problemom, jer ovo nece biti organizovano… Više »

deja vu
Gost
deja vu

Tako su govorili i u Kninu.

Dobronamjerni
Gost
Dobronamjerni

Amfilofije a i Šerbo bi trebalo da znaju da Crna Gora neće oduzeti imovinu SPC nego će, nadam se, vratiti svoju, koja je bez valjanog pravnog osnova uknjižena na, formalno gledajući, nepostojeći pravni subjekt.

Betoven
Gost
Betoven

Danas u Banja Luci , na čelu litije , Kačavenda -pedofil i homoseksualac. I oni nama pričaju o bogu i moralu. Pi! Šta oni nama naturaju ovdje.

poluteška
Gost
poluteška

Je li bio Pahomije?

Arbitar
Gost
Arbitar

Jesu li se, makar pobili i za brade počupali, na toj litiji?

deja vu
Gost
deja vu

Pošto je bio Kačavenda prevladala je ljubav.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što lažeš ? Psu.

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Stara Porgorice-pogledaj video

Brcki
Gost
Brcki

Crkva nije nasa nego bozja kuca, gdje svi mi mozemo i srecni i zalosni da se pomolimo svevisnjem, a crkva i drzava su vazda bile nezavisne, u teskom vaktu crkva je bila oslonac drzavi i tako bi trebalo da bude. Ali na zalost jos ima onih sto vole da dijele vase nase pa nicije, od ognja okupatorskog su branjene kroz… Više »

NBA
Gost
NBA

Brcki,SAMO MALO; SPC U CRNOJ GORI, SE BAVI SVIM I SVACIM,SAMO NE ONIM STO TREBA: DA SIRI MIR I I BLGOSTANJE,A NE PODJELE !

ahaaaa
Gost
ahaaaa

Podjele pravi CPC novo izmisljena i raskol

Strijelac
Gost
Strijelac

Amfi, diluje mržnju od kada je došao na Cetinje.Poslije pvratka iz Južne Amerike, biće još gori.

CiNick
Gost
CiNick

Glupo pitanje. SPC gospodari imovinom, ali ona nije njezina. Ne može se ozakonit nezakonito stečena imovina. Osobito što koristnik imovine pravno ne postoji. Strogo zakonski, svak može zapośednut bilo što čime upravlja SPC, jer zakon ne poznaje imaginarne vlastnike. Druga je stvar što režim tetoši beogradske uzurpatore, pa ni zakoni ne pomažu.

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa kako pise u katastar..?
Da ne pise da je vlasnik prva porodics ili pise SPC ?

Đurisic dejan💃
Gost
Đurisic dejan💃

Ja sam brate ako su srbi gradili crkve da im se plati za to a da posle crkve budu naše crnogorske 👍

Dragana
Gost
Dragana

Ko udari na crkvu , udario je na Boga. To nikad dobra donijet nece.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Pa sto udariste 1918 na svetu crnogorsku crkvu. Vidite li kako ste poslije prosli. Prokleti ste od tada i sve vas je manje. Vratite oteto

poluteška
Gost
poluteška

Njima tek slijedi Božja kazna.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Čmarko, ujedinjenje SPC je bilo 1920, a ne 1918. Za ujedinjenje su bili sva tri Episkopa u Crnoj Gori: Mitropolit Mitrofan Ban, Episkopi Kiril Mitrović i Gavrilo Dožić, kao i sekretar Ivo Kaluđerović, kao i preko 98% sveštenstva.

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Nisu ovih 20 sto dislajkuju, a pola ih je muslimana…

NBA
Gost
NBA

TAKO JE KRALJEVICU!BRAVO! VAZDA JE BILO I BICE:OTETO-PROKLETO!!!

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Pa sto otimate ako je oteto prokleto???

xxy
Gost
xxy

Mitrofan Ban je bio Mitropolit Crnogrski do svoje smrti 1920 ,Grbljanin iako Grbalj nije bio u sastavu CG a poslije njega dolazi Gavrilo Dozic Moracanin. Svo svestenstvo Mitropolije je ostalo isto kao i prije 1918 a svi su rukopoilozeni za vrijeme knjazevine ili kraljevine Crne Gore. Svi vjernici isti kao i prije 1918. Sve Crkve na mjestu dje i prije… Više »

samo kažem...
Gost
samo kažem...

U pravu si. SPC nije crkva nego sekta. Zato, udri breeee…

Đurisic dejan💃
Gost
Đurisic dejan💃

Gospodar će biti dragan iz kanjiže 😃👍😂😃👍😂

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Његош је постао нека врста издајника Црне Горе. А, не би му ваљда без разлога рушили гроб. Да је био жив 1945. године био би стријељан из најмање из три разлога. Прво, као великосрпски националиста. Друго, што није рашчистио са религијом. Треће – имао је и нешто пара. Један мој рођак је на попису, на питање шта је по националности,… Više »

Pele
Gost
Pele

A ta ti je ka njegosu za rodjaka, a sad cu ja da ti kratko ispricam, guslarsko vece svi srbi uz casicu jurisaju, na glasanje nidje glasa sve ode dps

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Tako je na zalost

vvvvv
Gost
vvvvv

Petre, liječi se ako nisi zakasnio.

Kokoti
Gost
Kokoti

Vala me ne bi čudilo da se ti izjasniš, kao-dugouha noga.Težak ti nosiš teret na plećima.

Cao cao
Gost
Cao cao

Samo se vi i dalje pitajte.

Окле
Gost
Окле

Ништа од овога неће бит’ тресла се гора родио се миш. Ово ће се одлагат још коју годино па ће невјерници одустат.

samo pitam...
Gost
samo pitam...

Da ne bude tresla se gora, a miševi na traktore?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

niko kad smo ovakvi ….ne crkvene nego ukupno gledano svakom valja bez nama..neradnici i nesposobni se pitaju ..mali po broju stanovnika uz malo bolju organizaciju zivjeli bi duplo bolje ..isto tako i u crkvi srbi iz srbije i bosne po crkvama i manastirima..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tužno je čitati što pišu dojučerašnji Srbi a sada Podukljice. Utrkuju se ko će gluplji razlog da ponudi da se nešto što su Crnogorci vjekovima pravili, da lopovima iz vlasti. I misle da ako nađu neki, po njima opravdan razlog, njihovo izdajstvo je manje. Na sreću, izdajnicima polako ističe rok trajanja, jer su sendviči sve tanji.

Anonimus
Gost
Anonimus

Pokušaj izjednačavanja podukljica (ako takvi i postoje) i posrbica je neuspio misaoni eksperiment. Bilo ko sa dva zrna soli u glavu to razumije.

Cao cao
Gost
Cao cao

Pogrijesio je, vi ste milogorci, time je sve o vama receno ko ste, sta ste i odakletačka ste ispali.

kosoves
Gost
kosoves

a đe su (mi) poserbice

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Istorija se ponavlja, nekada su naši preci čuvali i branili crkve od predaka gospodina Rastodera, a ovu generaciju je zapalo da ih brani od gospodina Rastodera i njegovih istomišljenika.

prijatelj
Gost
prijatelj

Biće kao i do sada. Gospodar imovine SPC će biti ona (Mitropolija Crnogorsko – Primorska na čelu sa Mitropolitom Amfilohijem i svim monasima, monahinjama i sveštenicima). Više nema mjesta u Crnoj Gori gdje ne postoji parohijska crkva za vjerni narod. Bogu slava i hvala 📿🙄

Dukljanin
Gost
Dukljanin

CPC je Crkva Crnogorcima…Ostalo je laz i PREVARA..

vuko.m
Gost
vuko.m

@ Ne avetaj budalo kako moze CPC bit crkva Crnogoraca a Nemanjici i Srbstvo im nije sveto i ne pominjuga,bjezi budalo ne opjevana ti i CPC

Mišur
Gost
Mišur

Otkad su pljuvali Jovetica, ja sam za crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa idi kod mirasa i steva

NBA
Gost
NBA

CRNA GORA ,NARAVNO! KONACNO DA POCINEMO!

Cao cao
Gost
Cao cao

Hahahahahahahahahahahaha, zasmija me covjece.Mora da si i ti kao i svi milogorci ogromne zrtve podnio, trebalo je toliko spijati!

NBA
Gost
NBA

CAO TEBI!?ZBOGOM PAMETI!

hrcak
Gost
hrcak

Ko ce biti gospodar imovine CPC, to je ttrebalo da bude naslov. Znaci, to nije imovina Srpske pravoslavne crkve, ni po Bozjem, ni po ljudskim zakonima.

Misko
Gost
Misko

Cus “centar verbalnog sukoba izmedju vlade i spc”,da je srece vlada bi trebala to rijesiti u korist drzave CG,ali za to treba imati …,a sto je najgore i britva se istupila!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tužno je čitati što pišu do jučerašnji Crnogorci a sada Posrbice. Utrkuju se ko će gluplji razlog da ponudi, da se nešto što su Crnogorci vjekovima pravili, da državi Srbiji. I misle da ako nađu neki, po njima opravdan razlog, njihovo izdajstvo je manje. Na sreći, izdajnicima polako ističe rok trajanja.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Moyes da se tesis samo Turski

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Lepse zvuci Turska pravoslavna crkva

poluteška
Gost
poluteška

E to je crkva za tebe, ako ne vjeruješ napravi DNK analizu.

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Pa srpska I jeste dugo bila turska.

ekipa iz kraja
Gost
ekipa iz kraja

Tebi, sigurno, LEPŠE !

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, neobično mi je drago što ti i gospodin Šerbo Rastoder imate istovjetno mišljenje o vlasništvu nad crkvenom imovinom. Tvoji preci bi bili sigurno ponosni na tebe.

Окле
Gost
Окле

Тачно, Црногорци су правили али они прави којих смо ми наслиједници, а не ви и вама слични. Ионако међу вама нема вјерника, имате ону групицу људи која се окупи око онага распопа свако по’ годени да он издекламује једно те исто штиво, па свак својој кући.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Okle ti naslednik Crnogoraca. Ti si Srbin, ka oni iz Ljiga i Surdulice. Moji preci bi sigurno na mene bili ponosni a vas posrbice bi svaki predak posjeka. I nadam se da vam đeca ne znaju što činite. Nemojte im tu sramotu ostavljat.

Ljuta
Gost
Ljuta

Predak bi ti bio ponosan ako si kao i on musliman pa od crkve bi ds gradis djamiju

Trobojka
Gost
Trobojka

Crkvu na tender pa ko da više. Kao Željezaru. Neka je kupe Turci. Bolje bi se odnosili prema pravoslavlju nego DPS.

Joo
Gost
Joo

To prodaj Turcima hram na Vracaru…..kao sto ste Albancima prodali sve na Kosovu…..pa sad kmecite…..

Ljuta
Gost
Ljuta

Rece Dacic juce da ce Kosovo priznati kad na vrbu rodi cvijece

deja vu
Gost
deja vu

Neće ga nitko ni pitati.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

— Његош је створио тај народ, тако да он не зна ни шта ће с њим, ни шта ће без њега. Он је учинио да тај народ има себе у свом језику и борба са њим траје до данашњег дана, трајала је за његова живота, а још више после његове смрти. Он је можда то и знао кад је оставио… Više »

poluteška
Gost
poluteška

Opet čitaš Politikin zabavnik.

Ojha
Gost
Ojha

Koliko znam , Njegos bijase potonji a Crna Gora prije tog imaser vise vladara koji su izdigli drzavu a Njegosu je samo ostalo da pise o tome 😉 . A to sto se on osjecao vise srbin nego crnogorac to je njegova stvar a glupo je srbima se drzati toga kao baba potonjeg zuba . Ako vec nemate neku istoriju… Više »

Joo
Gost
Joo

Da je Njegos znao koje su srbijanci zlo sigurno ne bi pristao da se svi pravoslavci Balkana, pa i Crnogorci nazivaju Srbima…..nije znao, prasta mu se zbog toga…..velika je razlika izmedju Srbina iwas srbijanca…….

Mileva
Gost
Mileva

RISTO, ŠTO ĆEŠ, KAKO ĆEŠ ? BOLJE DA SE NIJESI MIJEŠAO U POLITIKU.

Sipcic Vlado
Gost
Sipcic Vlado

Cuj Mileva kako Seva pjeva…Seva pjeva udaj se Mileva….

Milovan
Gost
Milovan

Manita Mileva, krave su ti u štetu! Nemoš mi ti bez politike!

prijatelj
Gost
prijatelj

@Mileva Bog neka ti pomogne 📿🙄

Mojsije
Gost
Mojsije

Suština je kako je SPC došla u posjed vjerskih objekata.Te objkt su gradili gradjani i država Crna Gora.Uzurpacijea je izvršena nasilnim aktom kada je Crna Gora pripojena Srbiji i isto crnogorska pravoslavna crkva SPC..Postojeće stanje je neodrživo.

Sipcic Vlado
Gost
Sipcic Vlado

@ Mojsine….mozesli ti da istinu pocnes komentarisat…Razdvoji prvo Srbstvo od Srbije zemlje za pocetak da ti bude jasno.Kolievka Nemnjica i nase Sveto Srpstvo poticu od Slavne Raske i Zete prvih drzava Srbskih na ovim prostorima.Pokusaj nedje drugo od Goraca Kakaricke,Ravne Crne napravit naciju…Sto mislis da kod nas je ravnica kako bi se mi zvali ili da smo Sar Planina ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Preglup si Vlado. Tačno je da je slavna Raška prva srpska država. Zaboravio si da je prije Zete bila Duklja. A Stefan je rođen u Zeti, jer su njegovi, po srpskom običaju bježali. On je po svom pisanju, tu “srpsku” državu, “osvojio, porušio i u prah pretvorio”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet me uhvatio Pantelija-virus! Naučio sam ovo napamet, drugu knjigu nijesam imao. Znam da su gluposti ali naprosto, moram!

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Crni starovarosaninu sta to zboris i tvori? !? Ko je Vukana postavijo da vlada Raskom? Od kojeg nastaju Vukomirovici i od njih Nemanjici? Da nije Bodin mozda?

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa okle se sad posle toliko vremena pojavise dukljani…kad ih je sve u pepeo pretvorio….koji bajni mislioci..

Ljuta
Gost
Ljuta

Da mi je znati u koju su crkvu ovi vjernici isli prije stvaranja NVO CPC…?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Причају да се неки орни, млади милицајац ових година у Ровцима расправљао са својом мајком да ли је он њен или она његова, па је у недостатку доказа прекратио расправу и од мајке затражио личну карту – како би се уверио има ли она ишта написмено као званични доказ да постоји, има ли игде уписано стално место боравка. Не следи… Više »

Bistrica
Gost
Bistrica

Jeftino i patetično.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Istinito , i prosto neverovatno ! Pozz

Kokoti
Gost
Kokoti

Nepismeno!

Stupido
Gost
Stupido

Sve je ovo tacno,moj dobri Mojsije…ali ne znam kojoj “bandi” ova,tvoja,argumentacija ide u prilog.

Joo
Gost
Joo

Nemoguce je to objasniti srbijancima koji su navikli da zive na tudjoj grbaci….isto kao sto su oni nekad pljackali CG….sada to za njih radi SPC….iznose milioneiz CG, nezakonito prodaju privatnim licima imovinu CPC…….najveca mafija posle narko mafije u Evropi je SPC…..jos dodju u nasu drzavu da po njoj pljuju….sve to proterati….vratiti oteto……

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja misli da bi vlasnik pravoslavnih objekata u Crnoj Gori trebao biti Stevo Vučinić.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Ko je taj presvijetli paroh?

Stevo kubura
Gost
Stevo kubura

Njegova presnijećenost Miraš Tenda je za prvoronioca dudukljanskog rekao: Samo po pola Stevo, znamo se!

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Je li isa’ u Jerusalim kod Teofilija ili naginje na desno?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tandaramandara

Crnogorac u punom smislu. Čisti, fabrički.
Veliki vjernik, poštenjačina, moralna gromada.

Trol
Gost
Trol

Oce li im ko porez naplatit, pa cemo lako za ostalo

ekipa iz kraja
Gost
ekipa iz kraja

Mitopilot.antilopije bi rado promenio dres al se boji šefova iz službe. Jbg.

Betoven
Gost
Betoven

Pošto je Risto Radović grčki učenik, da uredimo stvari kako je to u Grčkoj.

Stevo arheolog
Gost
Stevo arheolog

Raspitaj se gluvi, džabe ti se priča kako je u Grčkoj!

Betoven
Gost
Betoven

Evo nam ti Stevo objasni kako je. Kako ti kažeš neka bude i kod nas. Ali mi se čini da si od onih koji su ovdje došli sa IN4S. A poznato mi je koliko oni znaju. Tamo je prosjek obrazovanja nedovršena osnovna škola.

Stevo kubura
Gost
Stevo kubura

Što se konkretno Grčke tiče jedan od problema je i to što niko ne zna koliko se imovine nalazi u crkvenim rukama. Grčka nema centralni zemljišni registar, a decentralizovana struktura crkve podrazumijeva da ni ona sama ne zna šta sve posjeduje.
Eto tebe IN4s, sretan ti bio!

Betoven
Gost
Betoven

U GRčkoj Predsjednik države daje saglasnost na imenovanje Mitropolita sve Grčke.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Kakve veze ima Vatikan sa Italijom?

ekipa iz kraja
Gost
ekipa iz kraja

U Italiji je svaka crkva i svaki verski objekat u vlasništvu države Italije. Osim Vatikana.

Ljuta
Gost
Ljuta

A u hrvatskoj cija je imovina SPC?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pravi predlog Betovene, u Grčkoj je crkva vlasnik hramova i crkvenog zemljišta.

Nasmijani😁
Gost
Nasmijani😁

@Betoven ajde za klavir i da sviraš Mjesec sonatu 😅🤣😂😆😃😁👌👍

Osa
Gost
Osa

Kako su krenuli nebi me cudilo da planiraju i Ostrog da daju na tender

hrcak
Gost
hrcak

Ostrog je zakletva pravih Crnogoraca

Rolex
Gost
Rolex

Da se razumijemo dok god je u rukama SPC sve a posebno cetinjski manastir Crna Gora ce biti polu drzava sa nerijesenim drzavnim statusom,zato ako se zeli jednom za svagda rijesiti to pitanje to mora sa ovim zakonom definitivno ili cemo imati nestabilnost u produzenom trajanju!

Daks
Gost
Daks

Vjernika je vrlo malo i pravoslavna Crkva, koja je autokefalna u Crnoj Gori ne radi ništa kako bi opravoslavila narod u pravom smislu te riječi! Nije dovoljno biti pravoslavac potrebno je biti u Evharistiji, a ovaj narod kako se god on zvao tu nije. Svega dva posto naroda na pravi način pristupa pravoslavlju, sveta tajna krštenja, post, ispovijest, pričešćivanje…ostali su… Više »

Serdar Vule
Gost
Serdar Vule

Ada ovi bi od Mitropolije da naprave 4 sela vjernika eto sto im je cilj kakvo njihovo pravoslavlje a Ivan Beg Crnojevic im novi svetac…ahaaaa a grad Zabljak Crnojevica se oburdaje. Sto ga ne renoviraju biede.Nece za rad onih Topova te na njih pise da zavrsise na Srbsko Cetinje a Kenju Stankovu na grobu pise Srbski Junak…e kod vas samo… Više »

Daks
Gost
Daks

Pa ako je tako što se tvoje pleme do 1990 godine nije pisalo Srbin no crnogorac?

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato sto je crnogorac teritorijalna odredica kao sumadinac npr

Arbitar
Gost
Arbitar

Tako je, Ljuta.Jutros si nekako, pametniji nego obično.Sve znaš, bogomi da si ima bolje učitelje, usko bi ti bilo tvoje selo maleno.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Serdare moj dobri, ovaj dolje Stara Podgorica će ti zamjeriti za Kenja, a nikako da se udostoji da ode na grob svom junaku. Bitno da ga kroz usta provlači.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije mnogo komplikovano. Ko je što napravio, njegovo je. I ovo malo što je Amfilohije napravio, potrošio je pare iz Crne Gore. I pitanje je što je sa desetinama miliona eura, koje svake godine iznese u Srbiju. Jedino što je srpsko, to je limenka na Rumiji.

Serdar Vule
Gost
Serdar Vule

Taj novac je donira vjerni Srbski narod ove Gore Crne a ti povedi racuna kuda ide novac CPC…obicno ljudi koji nemaju o sebi sta rec dobro pricaju lose o drugima

Sova
Gost
Sova

Slažemo se da je novac “donira” narod ove Crne Gore. Da li je samo srBski ili je i neki drugi – nije važno. Važno je da je narod iz Crne Gore. Zašto bi se onda tim objektima upravljalo iz Beograda? Taj grad nije u Crnoj Gori.

Ljuta
Gost
Ljuta

Beograd je bio i ostao glavni grad cetinjana…vise ih ima u BG no u cetinje

Strijelac
Gost
Strijelac

Još malo pa ćete kukati za SPC u Crnoj Gori, ka što kukate za bivšom državom.Tako će sve što je bivše-biti vaše.

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Just Nece biti tako serdare. Koliko je to crkava napravljeno poslije osnivanja CPC.Sve Sto Risto napravi od tada neka mu ostane.

Serdar Vule
Gost
Serdar Vule

Crnogorski Beto….Ovo je zaduzbina slavne loze Nemanjica ciela ova Gora Crna. Mosli mi odgovorit Beto na ova dva pitanja. Zasto K Nikola 1878 izbrisa ime ZETA a dade ime Crna Gora ? I Zasto perjanici s Kraljom Nikolom posle Berlinskog Kongresa bacahu kape u nebesa i veseljaju se s izgovorom Blago nama dobismo jos jednu Srbsku drzavu…?

Betoven
Gost
Betoven

Serdare, rasprava sa vama o istoriji mi je dosadila. Da mi vas je kako vratiti par stotina godina unazad – pa stvar jednostavna – samo vi i Turci. A šta misliš da vas vratimo u sastav Ohridske arhiepiskopije?

Novljani
Gost
Novljani

Mi smo znaci mirni! Nijedna nije napravljena u sastavu sa brdjanima, a imamo ih blizu 100! Hvala ti bate hvalaaa!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovo nije Pantelija pisao, ovo sam ja sam smislio, sazreo sam više!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bravo Moračanine! Manastir Morača,Ostrog, Piva, Đurđevi Stupovi, Duga Moračka, Ždrebaonik, Župa, Kosijerevo, Miholjska Prevlaka, Podmaine, Reževići, Savina i mnoge druge gradili su Srbi izvan Crne Gore. Ktitor hrama u Nikšiću je ruski car. U Cetinjski manastir kada je izgrađen je prebačeno sjedište Zetske Eparhije, koja je bila i sastavu SPC. Od 1990 u Crnoj Gori je sagrađeno i obnovljeno preko… Više »

Joxim
Gost
Joxim

Jako čudno pitanje: kome pripada crkvena imovina. Ovo bi bilo isto kao da postavite pitanje kome pripada” Voli ” ili” Laković “. Imovina vjerskih zajednica pripada titularu,u ovom slučaju MCP,Islamskoj zajednici i Nadbiskupiji barskoj!

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Dje ste? Nema vas od Petka!! Vec sam se zabrinuo! Da vidim sad dje je Stara Podgorica uvjek spreman da pise nebuloze.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Hvala ti Serbo Rastodere svaka ti cast jesi Muhamedanske vjere ali si im posteno dao do znanja aferim ti ga….

Virus
Gost
Virus

Lijepo je što se priznaje da država pokušava da otme crkvenu imovinu

Kotor
Gost
Kotor

Ja bih da bude DPS,to je najpostenije!

Djuro
Gost
Djuro

Ne vala no najPrva banka.
To je najpostenije.

Ljuta
Gost
Ljuta

Trajala bi kao sve fabrike od kad su oteli vlast

Betoven
Gost
Betoven

Da ne zaboravim veoma važnu stvar. U Grčkoj kada sinod imenuje Mitropolita atinskog i sve Grček ukaz o njegovom postavljenju donosi Predsjednik države. To se obavezno mora uvesti u Crnoj Gori. Država je domaćin crkvi. Crkva mora da poštuje domaćina.Jesmo li mi država ili prćija , sa kojom se opravdano sprda Amfilohije i družina , dok nam ne dodju glave?… Više »

Virus
Gost
Virus

možda je država domaćin crkvi u grčkoj, ali je u crnoj gori crkva domaćin državi, jer je crkva tu državu i stvorila

Betoven
Gost
Betoven

Bogami je ova država stvorena mimo volje crkve. Ako aludiraš na starost i u Grčkoj je crkva starija od moderne jedinstvene Grčke.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Ok strucnjace teoloze-pravnice.

winston
Gost
winston

SPC je zloćudni tumor naše države.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Samo ti puši winston pa ćeš se śetit svojih riječi!

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Legendo CG je sekularna drzava, a Grčka teokratska.

Betoven
Gost
Betoven

Legendo kad tako pišeš ne znaš o tome ništa. Teokratija u Evropi nema, a najmanje je to Grčka.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Vrlo korektna elaboracija! Oće li to doprijeti do Vlade koju ne interesuje što je 85% gradjana protiv, kako reče Duško za pojedine odluke?

Betoven
Gost
Betoven

I ovaj Rastoder priča svašta. Kaže; “Vlada ako oduzme imovinu SPC mora sebe proglasiti teokratskom.” Ova konstatacija je potpuno besmislena. Ako sam vlasnik nekog prostora , odredjene namjene, moram li ja obavljati predvidjenu djelatnost. Naravno da ne moram. Ova pitanja se moraju riješiti kao i udrugim civilizovanim državama. Dobar primjer je Grčka jer je pravoslavna i u skladu sa istorijim… Više »

Daks
Gost
Daks

Svaka Vam čast!

Nedim
Gost
Nedim

Blago nama kad nam je ukrajina koja je u ratu 10 god i raspada se primjer.Previse zluradih komentara koji rade protiv Crne Gore ovdje ima…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Nedim

Ukrajina je u ratu 4 godine a ne 10.

Betoven
Gost
Betoven

Primjer za crkvu. Evo postaje autokefalna.

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Ajde prestani da trabunjas kad nemaš pojma sta pricas. Znaš li ti razliku izmedju sekularnog i teokratskog uredjenja uopšte? ! Znaš k..!

poluteška
Gost
poluteška

breeee, breeeee

Betoven
Gost
Betoven

Biće da ti trabunjaš. Pričati da je Grčka teokratska država je više nego smiješno. Edukuj se malo pa onda se uhvati tastature.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ako u Ustavu CG pise da je crkva odvojena od drzave nejasno mi je kako drzava moze da se petlja u poslove i imovinu crkve?

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Od vazda je imovina crkve u CG drzavna imovina, koju su građani finansirali i gradili. Srpska crkva u CG nije bila pravni činilac u CG do 1921 god. Te koji su crkvenu imovinu preveli na SPC treba pocerat u zatvor. SPC nije nasljednik CPC ni po kom osnovu.

@ ide vuk
Gost
@ ide vuk

Tako je 100% si u pravu VUCE…Uzet sve Crkve od Mitropolije Crnogorsko Primorske i SVE ih prepisat na Slavnu Srbsku Zetcku drzavu…Jer je ZETA kolievka Srbstva i zrtvovana zato sto je bila Srbska a dvije drzave Srbske niesu mogle bit pa je Kralj Nikola uzeo ime Crna Gora i 1878 se veselijo posle Berlinskog kongresa s Perjanicima Blago nama dobismo… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Objasni sta ti je to cpc?
Ova nvo sto je milo stvori ne moze biti valjda ozbiljna crkvena institucija…..

Zoran
Gost
Zoran

Kao I dosad .lijepa slika,nase svetinje I naseg svetca, Svetog Vasilija ,slava mu I milost . Pravoslavni narod u Crnoj Gori ce odlucit o svojim svetinjama. One pripadaju Tim vjernicima, I to zna svako dje se skupi po 10.000 dje po 50 vjernika ,na svaki Badnjak. Ne dirajte u Bozije. Cak I nevjernici se iako ne priznaju Boga plase ,kunu… Više »

Risto Sotona
Gost
Risto Sotona

Odlično si rekao Zorane , jedna autokefalna Pravoslavna crkva u granicama Crne Gore !
Složiti se ne možemo dokle je onih tuđih okupatorskih barjaka na naše crnogorske svetinje !

prijatelj
Gost
prijatelj

@Zoki prijatelju dobar ti je i istinit kom. Puno pozdrava!

A bjezi
Gost
A bjezi

3, 2, 1… Udri, dok dizemo cijenu goriva.

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

Valjda je sve sto je z CG vlasnistvo Drzave CG.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Vjerujem da imaš kuću pa me zanima je li tvoja ili vlasništvo CG? Ima par crkvi u HN koje ne potpadaju pod MCP već pod Zahumsko-Hercegovačku mitropoliju, a s druge strane o manastirima i crkvama na Metohiji se stara MCP. Nijesu granice drzave iste s granicama mitropolija i to se ne može riješiti otimanjem manastira i crkvi od strane države… Više »

Betoven
Gost
Betoven

To što pričaš , Budimo realni, nema veze sa životom. Pravila se znaju. Uzmimo za primjer Grčku.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ili hrvatsku..bosnu..sloveniju.. italiju i sve zemlje eu gdje SPC ima svoje crkve i manastire….

Risto Sotona
Gost
Risto Sotona

O čemu ti to neRealni , ovđe je SPC podstanar useljen u našu kuću nasilno okupacijom 1918 , tada su ugasili stvarnog vlasnika CPC i sad se pokušavaju predstaviti kao vlasnici , e neće moći ! Svoje otete svetinje ćemo vratiti , a tuđu crkvu ispratiti u maticu ! U Pravoslavlju važi Zakon nezavisna država=autokefalna crkva u granicama te države… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Po katastru NIJE NITI MOZE BITI

Send this to a friend