Društvo

Ko ne ustane na himnu Crne Gore platiće kaznu do 2000 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojom se uvodi obaveza ustajanja  prisutnih prilikom izvođenja himna Crne Gore, kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ova kaznena odredba, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon današnje sjednice Vlade.

“Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno opština da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove. Takođe u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 eura“,  saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice.

Novim zakonskim rješenjem je predviđeno da je obaveza opština i javnih ustanova čiji je osnivač država ili opština da viju državnu zastavu.

Izmjenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20.000 eura, za fizička lica od 300 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

“Obavezom isticanja državnih simbola postiže se standardizacija i simbolička i identitetska usaglašenost socio-kulturoloških okvira datog prostora, njegove tradicije i istorije. Na taj način se u Crnoj Gori, kao i u svakoj drugoj državi, iskazuje poštovanje prema njenim državnim obilježjima i njenom identitetu. Definisanjem sadržaja i formi državnih simbola označuju se dominantni i autentični motivi, koji su svim stanovnicima Crne Gore jednako prepoznatljivi i jednako ne ugrožavaju njihova nacionalna ili religijska osjećanja. Na tom fonu su i izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti,” dodao je ministar Bogdanović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zakona o državnim nagradama. Zadržano pet nagrada. Izmjena je ta da se Njegoševa nagrada dodjeljuje za ukupno stvaralaštvo, a ne kao do sada za jedno djelo. Trinaestojuslka nagrada dodjeljuje se za sve oblasti rada i stvaralaštva.

“Novim Zakonom zadržali smo pet dosadašnjih državnih nagrada, s tim što im je koncept promijenjen, pa će tako Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće se dodjeljuivati za ukupan stvaralački opus, a ne za jedno djelo, kako je to do sada bilo proisano. Takav koncept prati i adekvatna promjena načina predlaganja dobitnika i samog postupka dodjeljivanja ovih nagrada. Trinaestojulska nagrada će se i dalje dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su ovim Zakonom preciznije definisane oblasti za koje se može dodijeliti, da bi se na izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost, već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja”, kazao je on.

Prema njegovim riječima iz istih razloga, propisano je da se u jednoj oblasti godišnje može dodijeliti samo jedna godišnja nagrada.

“Zbog toga što je namijenjena svim oblastima društvenog života prihvatili smo sugestije iznijete tokom javne rasprave da se broj članova žirija poveća sa dosadašnjih pet, na sedam, kao i da se Trinasrojulska nagrada za životno djelo umjesto dosadašnje dvije godine, ubuduće dodjeljivati svake treće godine. Koncept nagrada Miroslavljevo jevanđenje i Oktoih nije mijenjan, pa će se one i dalje dodjeljivati kao godišnja nagrada za tekuću izdavačku produkciju, odnosno za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja učeničkog i studentskog standard,” pojasnio je Bogdanović.

Om je dodao da se očekuje da se promjenama sadržanim u novom Zakonu o državnim nagradama obezbijedi bolji način vrednovanja umjetničkih dostignuća, cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora koji pretenduje na nagradu, utemelji institucionalna organizacija i realizacija poslova koji prate dodjelu državnih nagrada, a samim tim doprinese jačanju značaja ovog instituta i boljoj valorizaciji crnogorskog kulturnog i duhovnog nasljeđa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivek
Gost
Ivek

Neka mu neko objasni razliku izmedju poštovanja i strahopoštovanja

100%
Gost
100%

Da što valjaju i država i himna ne bi se ovakvi zakoni donosili, nego bi narod sa zadovoljstvom ustajao i pjevao. U srećnim državama ljudi drže državne zastave na balkonima uvijek, a ne samo kad nesto bespravno sagrade ili ukradu.

Tomanovic
Gost
Tomanovic

Ustajem samo na Ej Sloveni jošte živi duh nasih djedova.Yugoslavija u srcu.

Marko
Gost
Marko

DRZAVU POSTUJEM,KOLIKO ONA MENE I MOJ NAROD.

Srboslav
Gost
Srboslav

E da vidim bre toga crnogorskog junaka koji ce da mi naplati 2000 eura e da ga vidim samo, ja imam lovacku pusku pored mene pa neka ide himna ja bre ne da cu da sedim nego i da zvizdim i da vas gadjem paradajzem sram vas bilo bre fasisti crnogorski. Izdali ste srpstvo! Vasi preci se u grobovima prevrcu… Više »

cesare
Gost
cesare

Da bi se bilo koja drzava voljela ili barem postovala preduslov je da to isto ta neka drzava cini i svojim gradjanima, kroz obezbijedjivanje zivota dostojna covjeka.Sistemi u kojima vladajuce kaste i njihovi prirepci imaju sve a narod pri tome zivi kao roblje tesko da mogu dugorocno opstati cak i ako koriste razne prisile na bilo sto.

Posrbica
Gost
Posrbica

Ima li ko 2000 do prvoga, evo ustaću na himnu.

SNSD
Gost
SNSD

Ko ne blagosilja Poglavnika Đukanovića, vade mu se oči odma…e crni Dukljani, đe ste vi zabrazdili…nikad Crna Gora u istoriji nije bila sramotnija i jadnija.

Gost
Gost
Gost

Da li u još nekoj zemlji postoji ovakav zakon, zna li neko?

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Fašizam

PG-TG
Gost
PG-TG

Fašizam je što administrator posrbica ne pušta komentare koji nijesu uvredljivi, a ciganima i posrbicama pušta svakakve perverzije!

lapo
Gost
lapo

Smije li se igrat sah? Je li ga boss i dalje mrzi?

Joko
Gost
Joko

Da mi je znati ko piše ovakve zakone, odnosno ko određuje visinu kazne? Od 300 eura do 2000?!? Ako ne ustaneš na prvu strofu 300 eura, a ako ne ustaneš na cijelu himnu onda 2000. Tako su pričali da je za onu nevaspitanu Saru iz Bg kazna od 3 mjeseca do 3 godine. A ona ode u Bg poslije mjesec.… Više »

Misko
Gost
Misko

Svaki donesen zakon je za ljude i neljude,e zamislimo da nema zakona sto bi se radilo i kakav bi se zivot vodio medju ljudima,a posebno neljudima.Sto prije izvijesni shvate da je ovaj zakon u njihovom interesu bice bolje i nama i njima.Pitamo se zasto je SAD najdemokratskija drzava u svijetu,jer su donijeli najdemokratskije zakone prije 200 godina sa manjim izmijenama… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Iiiiiiaaaaaaa iiiiiiaaaaaa magooooo

Jakota
Gost
Jakota

Ovaj zakon ne može proći, jer to je gola diktatura i tiranija, nije ovo 15. vijek. Ako mi se sjedi ja ću da sjedim, pa neka ulazi u salu Mili, neka svira kakva hoće muzika, ja nijesam ničiji poltron i ničiji sluga i nikoga ne fermam 2% da mu ustanem. Neka ustane on meni kada ulazim neđe, što je to… Više »

kakoe
Gost
kakoe

Sve je to super, al nista se komentarisanjem na portale ne moze pokrenut, mora ipak malo vise da se uradi, tako da s obzirom da samo komentarisemo po portalima i to je jedino sto radimo da iskazemo nezadovoljstvo, trebalo bi da nas nacera da puzimo

Send this to a friend