Društvo

Komisija utvrdila: Bečić, ipak, plagirao magistarski rad

Mada je decidno tvrdio da njegov magistarski rad nije plagijat, rezultati Komisije za provjeru autentičnosti rada predsjednika Demokrata Alekse Bečića pokazali su suprotno. Izvještaj koji je Komisija predala Senatu Univerziteta Crne Gore i sa čijim sadržajem je upoznala Ekonomski fakultet u Podgorci, a u koji je CdM imao uvid, pokazuje da je on kopirao više od 20 odsto svog rada, dok je taj magistarski gotovo identičan njegovom diplomskom radu.

<<<Đukanović dopunio krivičnu prijavu: Bečić plagirao i autoplagirao<<<

<<<Da li je Bečić plagirao magistarski odlučuje Senat UCG<<<

<<<Bečić: Moj rad nije plagijat<<<

<<<Ekonomski fakultet provjerava magistarski rad Bečića<<<

Softver Ithinticate, koji je korišćen za provjeru, pokazao je da se 7.494 riječi, odnosno 21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada ne može se smatrati autentičnim radom Bečića, jer predstavlja tekst preuzet od drugog autora, bez korektnog citiranja.

Nalaz je pokazao i izuzetno visok nivou sičnosti između pojedinih djelova diplomskog i magistarskog rada Bečića.

“Kao posebnu specifičnost ističemo činjenicu da se uporednim pregledom dva rada mogu naći identični pasusi u uvodu i zaključku oba rada. Komisija je utvrdila da je 10,346 riječi iz magistarskog, odnosno 29, 5 odsto magistarskog rada čini tekst preuzet, ali i ne naveden, iz diplomskog rada Bečića”, pokazuje izvještaj u koji je CdM imao uvid.

Komisija je utvrdila i niz grešaka i značajnih propusta u spisku literature i visok stepen neusaglašenosti sa fusnotama datim u radu.

“Procenat diplomskog rada kandidata koji je inkorpiran u njegov magistarski rad iznosi 98,4”, ističe se u izvještaju.

Bečić je magistarski rad odbranio 24.marta 2014, a softverska analiza je uređena gotovo četiri godine kasnije, 11.jula 2018.

“Tako dobijena analiza pokazala je indeks sličnosti od 42 odsto sa spiskom priložene literature. Dobijeni softverski nalazi ne mogu se uzeti kao pouzdana osnova za odlučivanje, posebno u slučajevima retroaktivne provjere orginalnosti rada. Posebno ističemo činjenicu da su rezultati o korišćenju pojedinih izvora izraženi kao cijeli brojevi. Drugim riječima softver vrši zaokruživanje procenta sličnosti u formi cijelih brojeva, što ne daje u potpunosti objektivne podatake”, navodi se u izvještaju Komisije.

Podsjećamo, da je Bečićev magistarski plagijat, posumnjalo je nevladino udruženje Centar za akademski integritet koje je 24.aprila prošle godine Osnovnom državnom tužilaštvu predalo tužbu protiv Bečića.

<<<Demokrate: Tužilaštvo odbacilo prijavu, Bečić nije plagirao rad<<<

Bečić nije gonjen od strane crnogorskog pravosuđa zato što je od izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret prošlo previše vremena.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ajkula
Gost
Ajkula

Sto ovako detaljno ne napisaste za Vlahovicku. A mogu mislit sto sve pise u ove cije ne smijete ni provjerit.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

POSLE SVIH OVIH KOMBINACIA MENE NIJE JASNO DA LI JE BEČIĆ PRVO MAGISTRIRAO PA NAKON TOGA ZAVRŠIO SREDNJU ŠKOLU I DOKTORIRAO ILI JE PAK ZAVRŠIO SREDNJU ŠKOLU PA DOKTORIRAO A NAKON TOGA MAGISTRIRAO.

Torsades
Gost
Torsades

Što se ne javi Bečiću na vrijeme ? Ja bih ti uradio magistarski, naravno za pare. Tako bi bio čist…

faust
Gost
faust

Ja stvarno mislim da je Alexa ozbiljan naucnik, i da je napisao toliko dobar diplomski rad, odmah je jasno bilo da magistarki ne moze bit bolji. Prosto ,co’ek je tolko dobar da sam od sebe prepisuje.

Realan
Gost
Realan

Ova nasa komisija na celo sa skreljom ako treba utvrdice da zemlja nije okrugla .

free samples
Gost
free samples

komisija na celu sa Skrijeljom bi prebila i Cak Norisa……

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Afera “Plagijat”, sad svi na ulice! Građanski protest “98,4 % ODUPRI SE!”😁 Lude zemlje! Možemo li zamoliti Njemce da nas opet okupiraju? Ovog puta nećemo pružati otpor.✌

miloš
Gost
miloš

Pušti plagijat. Ajde malo na onaj tekst od Vartolomeja. Nešto te ne viđoh tamo :):):)

Lola
Gost
Lola

A sto je sa ambasadorkom? Nagradi je DPS

Dosta je
Gost
Dosta je

A kadar dps-a redom dodaje mr. pored imena sa 50 i vise godina, kako mr. tako i dr.

Mediteran 101
Gost
Mediteran 101

Smiju li provjeriti diplome sa Mediteran fakulteta.
Knezevicev fakultet je dao diplome mnogim dps kadrovima, pa je mozda zato spasen od stecaja.

Plagi
Gost
Plagi

Plagirao sam sebe. Kazu da je njegov magistarski rad plagijat njegovog diplomskig rada.

Toni
Gost
Toni

I to je plagijat, ako nisi znao.

Šojke
Gost
Šojke

Ovo je smiješno šta rade čoveku, ne znaju šta će pa lupiše da je plagirao samog sebe. Režim nema granica.

ABC
Gost
ABC

Sojke, koji mu je rad magistarski a koji diplomski…? Diplomski plagijat pa kopi pest magistarski 97%. E, jadno da jadnije ne moze biti. A kakva je ta crna komisija koja je to “odobrila” i proizvela ga u magistra… Je li ti sad malo jasnije?

Katakomba
Gost
Katakomba

Ne tuturijekaj. Osim sto nije citirao sebe, citaj pazljivo, 20 posto rada je od drugih autora koje nije citirao. Cist plagijat ko suza.

Kosta
Gost
Kosta

To niko sa univerziteta nije saopštio, jedino DPS mediji što su izmislili.

Građanin
Gost
Građanin

Šojiću, odmori, popi kafućino, nemo se nanerviraš !

Fileopg
Gost
Fileopg

ako mu mogu uzeti diplomu barem ne mogu znanje jer ga nema…Volio bih sad da čujem onog sijedog profesora što ga je prije jedno mjesec dana branio u jednom od promo štiva u izvijestiji…

Politikolog
Gost
Politikolog

Zašto mi nijeste objavili komentar? Jer sam objasnio o čemu se radi. Da je ovo namjerno pomoć DPS-a Demokratana da im se podigne rejting jer im strmoglavo pada. Da se narodu servira kako je Bečić najopasniji protivnik DPS-a, a onda da ga barod počne braniti id napada. Bečič je igrač DPS-a i odgovara im da su opozicioni glasovi kod njega.… Više »

Bananamen
Gost
Bananamen

Sto cini malji Aljeksa…

Misko
Gost
Misko

E tog kapaciteta od uma …….hahahahahaha…..

Send this to a friend