Društvo

Kreativni komunalci iz Mojkovca: Šareni bageri i kontejneri oplemenili grad

Oslikani snjegočistači, živopisni kontejneri širom grada, cvijeće na sve strane i 3D pješački prelazi samo su dio kreativnih poslova koje obavlja Komunalno preduzeće Gradac iz Mojkovca.

Vrijedni radnici ovog preduzeća definitivno prednjače u kreativnošću i namjeri da svoj grad učine ljepšim mjestom za život, a sve u cilju da građanima probude ekološku svijest. I zaista uspijevaju u tome.

U susret zimi, vrijedni komunalci iz ovog grada na sjeveru oslikali su snjegočistače uz jasnu poruku “Zima još nije pokazala zube, ali zato snjegočistači jesu”.

No, nijesu se samo na tome zaustavili pa su i kontejnere učinili živopisnim i oni su dobili potpuno drugačiji, novi izgled. Kako kaže direktor Komunalnog Predrag Smolović za CdM, sve to pozitivno utiče na nove generacije i djecu koja polako uče o zaštiti životne sredine.

“Roditelji mi često govore kroz šalu da djeca svaki dan traže bilo šta po kući i govore “Idem do kontejnera da bacim smeće”. Drago mi je što smo uspjeli da probudimo ekološku svijest kod najmlađih građana”, ističe on.

Pohvalio je i starije koji su, kako kaže, itekako disciplinovani što nije bio slučaj ne samo za Mojkovac, nego i za cijelu Crnu Goru.

“Građanima stalno izlazimo u susret pa tako na primjer kada čiste kuće ili dvorišta potpuno besplatno im uklanjamo otpad. Na taj način im udaramo na obraz da i oni moraju biti dobri prema nama. Tako čuvamo jedni druge i cilj nam je da budemo partneri na ovom istom zadatku”, dodaje Smolović.

Najbolje što mogu rade za njihov grad, pa je tako urađen i prvi 3D pješački prelaz u ulici Vojislava Šćepanovića.

“To je bila problematična ulica, pa smo izveli ovaj simpatičan eksperiment koji se pokazao kao vrlo efikasan. Građani su u glavi stvorili naviku da taj prelaz moraju poštovati, kao i sva ostala saobraćajna pravila”, dodaje on.

Osim toga, Mojkovac je uveo i pristup upravljanja otpadom na lokalnom nivou. Više od 60 domaćinstava saglasilo se za razdvajanje otpada na mjestu nastanka, pa su tako dobili kante za odvajanje papira.

A ne smijemo nikako zaboraviti ni cvijeće koje je zasađeno bukvalno na svakom ćošku.

Takođe, Komunalno je prošle godine pokrenuo akciju Otkos za ponos kada je preko 200 kosača, zvanično najviše na jednom mjestu u Evropi, kosilo nekadašnje jalovište u Mojkovcu. 

“Sve kreativne stvari radimo za mlađe generacije i djecu čiju svijest želimo probuditi. Želimo da se lijepe navike prenose sa koljena na koljeno i da nadoknadimo sve što je izgubljeno za ovih 50 godina. Ono što je najvažnije od svega jeste da smo učinili djelatnost i profesiju komunalca zanimljivom. Morate priznati da je ova profesija nekad služila za omalovažavanje i degradaciju, ali sada djeca ne žele da budu policajci ili vatrogasci, već komunalci”, poručuje Smolović.

S.Bošković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr oK
Gost
Mr oK

Cisite snijeg! Neka vam crtanja!!!

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Svaka Vam cast,sjajno!!!!

xxy
Gost
xxy

ODLICNO ,a ovo sa pjesackim je dobro vozaci ce imati utisak da su u pitanju betonske grede na putu pa ce usporiti.

Gost
Gost
Gost

Kako se crtaju 3D slike zna li ko? Super je! Gledao sam to na CDM prije. To je bilo negdje po bijelom Svijetu.

komšija
Gost
komšija

Komplikovano je to za tebe. Bolje prebači na Pink i parove.

Gost
Gost
Gost

A što ovo nema u Glavni grad Veljegrad – Titograd? Odlični su u Mojkovcu!

Mile
Gost
Mile

Svaka čast, od kako je Smolović došao na čelo sve je mnogo bolje.

Druid
Gost
Druid

Svaka cast! Ovakve akcije se rade u razvijenim i naprednim zemljama, nadam se da ce se slicne stvari desavati i u drugim opstinama. Ko je god na vlasti u bilo kojoj opstini i ko ovakve stvari radi treba ih glasati, jer je ovo dobro za zajednicu i tu i ostaje.

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Djeca traže nešto po kući da bace u smeće 😂😂😂😂😂😂djeca žele da budu komunalci 😂😂😂😂😂đe vam je svijest gospodo. 👍

Mk.1234
Gost
Mk.1234

Smolovic nije direktor,vec VD DIREKTORA.A

LSCG
Gost
LSCG

Ja sam ovako radijatore ofarbao

LSCG
Gost
LSCG

Bojim se da mi ih neko iz Mojkovca ne ukrade 😃

SportBilli
Gost
SportBilli

Prije nekih 15 dana gostovala je predstava Mlijeko U Prahu ,u Mojkovcu, troje je ljudi došlo da je gleda,… Bruka… imaju mojkovcani i drugo lice…

radijatorčići
Gost
radijatorčići

Što se čudiš, to što je bilo pismeno u Mojkovcu preselilo se u Vladu i Skupštinu?

Mojkovac
Gost
Mojkovac

Pa naravno da su otisli jer su ti kao ti nesposobni da rade…

Persa
Gost
Persa

Za svaku pohvalu.Veliko BRAVO za gos’n Smolovića…

Gatuzzo
Gost
Gatuzzo

Zamisli da se zoves Obrad Miso Stanisic aaoooo bjezii odavleee

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Sve ove negativne i uvredljive komentare pisu 90 % sami propali Mojkovcani koji su niko.i nista pa im smeta sve . Da se zna nijesam iz Mojkovca .

Mojkovac
Gost
Mojkovac

Propaliteti…

Nikola
Gost
Nikola

I Kalifu 2 da im naprave dzaba im je. covek ode iz sela ali selo iz njega nikada.

Send this to a friend