Društvo

Kreativni komunalci iz Mojkovca: Šareni bageri i kontejneri oplemenili grad

Oslikani snjegočistači, živopisni kontejneri širom grada, cvijeće na sve strane i 3D pješački prelazi samo su dio kreativnih poslova koje obavlja Komunalno preduzeće Gradac iz Mojkovca.

Vrijedni radnici ovog preduzeća definitivno prednjače u kreativnošću i namjeri da svoj grad učine ljepšim mjestom za život, a sve u cilju da građanima probude ekološku svijest. I zaista uspijevaju u tome.

U susret zimi, vrijedni komunalci iz ovog grada na sjeveru oslikali su snjegočistače uz jasnu poruku “Zima još nije pokazala zube, ali zato snjegočistači jesu”.

No, nijesu se samo na tome zaustavili pa su i kontejnere učinili živopisnim i oni su dobili potpuno drugačiji, novi izgled. Kako kaže direktor Komunalnog Predrag Smolović za CdM, sve to pozitivno utiče na nove generacije i djecu koja polako uče o zaštiti životne sredine.

“Roditelji mi često govore kroz šalu da djeca svaki dan traže bilo šta po kući i govore “Idem do kontejnera da bacim smeće”. Drago mi je što smo uspjeli da probudimo ekološku svijest kod najmlađih građana”, ističe on.

Pohvalio je i starije koji su, kako kaže, itekako disciplinovani što nije bio slučaj ne samo za Mojkovac, nego i za cijelu Crnu Goru.

“Građanima stalno izlazimo u susret pa tako na primjer kada čiste kuće ili dvorišta potpuno besplatno im uklanjamo otpad. Na taj način im udaramo na obraz da i oni moraju biti dobri prema nama. Tako čuvamo jedni druge i cilj nam je da budemo partneri na ovom istom zadatku”, dodaje Smolović.

Najbolje što mogu rade za njihov grad, pa je tako urađen i prvi 3D pješački prelaz u ulici Vojislava Šćepanovića.

“To je bila problematična ulica, pa smo izveli ovaj simpatičan eksperiment koji se pokazao kao vrlo efikasan. Građani su u glavi stvorili naviku da taj prelaz moraju poštovati, kao i sva ostala saobraćajna pravila”, dodaje on.

Osim toga, Mojkovac je uveo i pristup upravljanja otpadom na lokalnom nivou. Više od 60 domaćinstava saglasilo se za razdvajanje otpada na mjestu nastanka, pa su tako dobili kante za odvajanje papira.

A ne smijemo nikako zaboraviti ni cvijeće koje je zasađeno bukvalno na svakom ćošku.

Takođe, Komunalno je prošle godine pokrenuo akciju Otkos za ponos kada je preko 200 kosača, zvanično najviše na jednom mjestu u Evropi, kosilo nekadašnje jalovište u Mojkovcu. 

“Sve kreativne stvari radimo za mlađe generacije i djecu čiju svijest želimo probuditi. Želimo da se lijepe navike prenose sa koljena na koljeno i da nadoknadimo sve što je izgubljeno za ovih 50 godina. Ono što je najvažnije od svega jeste da smo učinili djelatnost i profesiju komunalca zanimljivom. Morate priznati da je ova profesija nekad služila za omalovažavanje i degradaciju, ali sada djeca ne žele da budu policajci ili vatrogasci, već komunalci”, poručuje Smolović.

S.Bošković

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend