Društvo

Kroz aplikaciju U-Report Crna Gora će dobiti važne informacije o problemima mladih

Sa predstavljanja aplikacije

Kroz besplatnu aplikaciju U-Report, Crna Gora će dobiti važne informacije o problemima mladih, a ta populacija će moći da razmjenjuje stavove i iskustva sa vršnjacima iz regiona i svijeta i da utiče na proces kreiranja politika koje ih se tiču, poručeno je na prezentaciji povodom pokretanja digitalne platforme za aktivizam mladih U-Report, koju je organizovao UNICEF Crna Gora.

Direktorica UNICEF-a za Evropu i Centranu Aziju, Afšan Kan, kazala je da aplikacija U-Report predstavlja platformu koja je već prisutna u 42 države, ali da se, kako je navela, po prvi put pokreće u tri zemlje istovremeno.

“Ovo je prva sub-regionalna U-Report inicijativa, što je čini posebnom. Mladi ljudi iz Crne Gore, Albanije i Kosova će se pridružiti više od pet miliona korisnika i imaće online alat za angažovanje, koji će im pomoći da daju svoje mišljenje o problemima koji ih se tiču”, ocijenila je Kan.

Ona je pojasnila da je aplikacija besplatna, anonimna i otvorena za sve preko Facebook Messenger-a i Viber-a , kao i da će, kako je kazala, motivisati mlade da uče jedni od drugih, razmijenjuju iskustva i cijene kulturne razlike.

“Aplikacije je alat koji podržava i podstiče njihovu participaciju, u skladu sa prioritetima održivog razvoja i ciljevima Evropske Unije. To je alat koji kreira mostove u masivnom digitalnom svijetu”, poručila je Kan.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, poručio je mladima da se povežu sa vršnjacima iz regiona i svijeta, kako bi, kako je rekao, iskazali svoja mišljenja putem U-Report aplikacije.

“Pred vama je jedna pozitivna i moćna alatka koja će pomoći donosiocima odluka da još jasnije čuju vaše poruke i omogućiti vam da doprinesete stvaranju boljeg svijeta”, ocijenio je Kogali.

On je kazao da će mišljenja i ideje mladih oblikovati budućnost Crne Gore.

“Mi, odrasli, pred sobom imamo jedan očigledan izbor, moramo da ulažemo u vas, da vas pripremimo i opremimo za vaše sjutra. Obećavamo da ćemo raditi sa vama i ostalim partnerima kako bi gradili društvo koje pruža jednake mogućnosti svima, a pogotovo djeci”“, poručio je Kogali.

Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je da, iako populacija mladih broji više od 1,8 milijardi ljudi, oni često budu zanemareni u procesu donošenja odluka.

“Održivi razvoj ima za cilj jačanje participacije mladih i njihovih stavova kroz globalnu anketu i nacionalne konsultacije. U slučaju Crne Gore, dva odsto populacije je učestvovalo u konsultacijama”, kazala je Mekluni.

Ona je navela da će aplikacija U-Report pružiti uvid u probleme sa kojima se mladi susreću, kao što su zapošljavanje, obrazovanje i sport.

“Ohrabujuće je svjedočiti rođenju ove digitalne platforme, koja je okrenuta ka javnog participaciji. Kroz U-Report, Crna Gora će dobiti važne informacije o problemima mladih, a mladi će dobiti user-friendly platformu”, ocijenila je Mekluni.

Direktor direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, Nenad Koprivica, kazao je da će aplikacija stvoriti digitalnu platformu i besplatan alat za socijalno praćenje učešća mladih u zajednici.

“Aplikacija je dizajnirana da riješi pitanja od značaja za mlade, kako u Crnoj Gori, tako i u Albaniji i Kosovu. Stvoriće se mogućnosti da i druge vladine institucije mogu na najbolji način pratiti potrebe madih, kao i da na najbolji način na te potrebe odgovore”, pojasnio je Koprivica.

On je poručio da će ta platforma omogućiti mladima da učestvuju u procesima kreiranja poltiika i donošenja odluka.

“Ministarstvo sporta će u narednom periodu koristiti ovaj značajan resurs i na taj način efikasnije i brže doći do mladih koji koriste socijalne mreže. Do sada u Crnoj Gori imamo više od 250 hiljada korisnika U-Report-a, tako da je to brojka na koju sam jako ponosan”, naveo je Koprivica.

Send this to a friend