Društvo

Kuda ide crnogorski obrazovni sistem: Opasna eksperimentisanja, oprezno s najavljenim promjenama

Ilustracija

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić, je najavilo izmjene kriterijuma za dodjelu zvanja nastavnika, kao i reviziju školskih programa. Sagovornici CdM-a kažu da trenutni obrazovni sistem zahtijeva promjene, ali da njihovo sprovođenje zahtijeva sistematičnost i transparentnost. U Centru za građansko obrazovanje kažu da rad na reformama u obrazovanju treba biti kontinuirani imperativ, ali istovremeno, moralo bi postojati prepoznavanje i očuvanje dosadašnjih pozitivnih praksi i stav ministara da ne počinje sve od njihovog mandata, kao i da dosadašnji postupci ne najavljuju napredak, te da su opasna eksperimentisanja u, inače, osjetljivom i slabom obrazovnom sistemu.

“Očigledno je da dosadašnji rad vaspitno-obrazovnog sistema ne daje odgovarajuće rezultate, što dokazuje i sada već tradicija lošeg plasmana Crne Gore na međunarodnim ljestvicama kvaliteta obrazovanja. Trenutni sistem zahtijeva promjene, kako u pogledu kadrovskih kapaciteta, tako i u pogledu revizije školskih programa, koji su zastarjeli i neusklađeni sa modernim metodologijama i principima obrazovanja”, kaže u izjavi za CdM Snežana Kaluđerović viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje.

Prema njenim riječima, naš sistem je daleko iza najboljih evropskih praksi u obrazovanju i mora se raditi na tome da se kvalitet u obrazovanju, kao stubu svakog društvenog razvoja, dovede na odgovarajući nivo.

“Međutim, takvi zahvati zahtijevaju sistematičnost, transparentnost i inkluzivnost a mi o ovom najavljenom procesu unutar Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ne znamo ništa, niti da je uključena šira stručna i zainteresovana javnost. Zato zadržavamo rezervu, a posebno imajući u vidu da to Ministarstvo ne pokazuje, u nekim segmentima, ni potrebni nivo organizacije da servisira tekuće potrebe, pa je opravdana sumnja u domete većih planova. Ovo ističem i zbog činjenice da dosadašnji postupci ne najavljuju napredak, a opasna su eksperimentisanja u, inače, osjetljivom i slabom obrazovnom sistemu”, naglašava ona.

Snežana Kaluđerović

Naravno, poručuje Kaluđerović, rad na reformama u obrazovanju treba biti kontinuirani imperativ, ali istovremeno, moralo bi postojati prepoznavanje i očuvanje dosadašnjih pozitivnih praksi i stav ministara da ne počinje sve od njihovog mandata.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore Slavka Bošković ocjenjuje da crnogorski obrazovni sistem mora ići naprednim stazama.

“Onaj ko bude implemetirao važeće programe imaće najveću odgovornost. Svjedoci smo niz reformi koje su krenule početkom ovog vijeka, i nekako svakih četiri godine nešto se mijenjalo, nekad sa namjerom, nekad sa potrebom”, rekla je Bošković za CdM.

Bošković naglašava da bi revizija važećih vaspitno-obrazovnih programa podrazumijevala vrlo ozbiljnu aktivnost.

“U toj aktivnosti veliki doprinos treba da daju nastavnici, jer oni će da realizuju iste. Takođe, treba uključiti sve socijalne i druge partnere u obrazovnom sistemu. I u krajnjem, ako se mijenjaju, programi treba da budu napredniji , primjenjivi i održivi”, ocjenjuje Bošković.

Ona podsjeća da su kriterijumi za dodjelu zvanja nastavnicima precizni i jasni.

“Ako ima potrebe za njihovo mijenjanje, onda se toj proceduri mora pristupiti vrlo odgovorno i posvećeno, sa ciljem motivisanja nastavnika za kontinuirano napredovanje”, jasna je Bošković.

Vlada nije smjela da dozvili revanšizam

Kaluđerović podsjeća da je CGO od početka formiranja ove Vlade smatrali da je loše objedinjavanje više ministarstava sa Ministarstvom prosvjete, a posebno što se to dešava u vrijeme nagomilanih problema u prosvjeti uz veliko opterećenje sa onim što je donijela pandemija.

“Na žalost, pokazalo se i svakim se danom pokazuje da je to bila loša ideja koja vodi do regresije u svim oblastima koje ovo Ministatstvo pokriva. I to nije bilo u skladu sa našim inicijalnim očekivanjima, pri čemu nismo očekivali nikakve brze i velike pomake ali jesmo postepene, pažljivo odmjerene i usmjerene izmjene postojećih nedostataka a što sada nije slučaj”, istakle je ona.

Evidentno je, kaže Kaluđerović, kako se u rješavanje određenih pitanje ide stihijski, poput posljednjih izmjena i dopuna zakona.

“Tim postupkom je jasno iskazana namjera da se ispred odgovornog identifikovanja i rješavanja ozbiljnih problema stave partijski i ideološki ciljevi nove vlasti. Raniji problem partijski imenovanih direktora, na koji smo mi često ukazivali i predlagali sistemski odgovor, ne rješava se “sječom” svih, bez sagledavanja dometa svakog od direktora tih ustanova a uz zadržavanje suštinski istog modela imenovanja i razriješenja”, pojašnjava sagovornica CdM-a.

U zakonu su, podsjeća ona, postojali već dostupni mehanizmi za sankcionisanje, odnosno razrješenje direktora koji svoju dužnost ne vrše u skladu sa profesionalnim načelima, i mi smo kroz konkretne slučajeve, potkrijepljene činjenicama, na tome uvijek i insistirali, a neki su na bazi tih dokaza koje smo podnijeli i razriješeni.

“Nema uvjerljivog objašnjenja iz Ministarstva zašto ti mehanizmi nisu prepoznati kao logičan korektiv za pojedinačne slučajeve, već se išlo na opšte mjere koje nose asocijacije na novi talas partijskog zapošljavanja i revanšizam, a to sebi ova Vlada nije smjela da dozvoli”, kaže Kaluđerović za CdM.

Prosvjetni radnici zaslužuju promjene

Bošković naglašava da prosvjetni radnici imaju opravdana očekivanja od nove Vlade o da treba da su posvećena svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori.

Slavka Bošković

“Imali smo školsku godinu koja je kompleksna. Okovani pandemijom COVID19, morali smo svi da se prilagodimo indikatorima koji su bili prisutni. Nastavno osoblje i svi ostali u ustanovama dali su svoj maksimum, bez pogovora prihvatali sve preporuke u cilju održivosti nastave, pod velikim opterećenjem i dodatim radom. Prosvjetni radnici zaslužuju promjene, ali samo dobre i posvećene”, napominje Bošković.

Sporni kriterijumi

Sagovornice CdM-a su se osvrnule i na najavljene smjene direktora i njihovih pomoćnika u obrazovnim ustanovama. Izmjene Zakona o opštem obrazovanu kojim je obuhvaćen način imenovanja direktora je stupio na snagu.

“CGO je ranije iznio stav da se usvajanjem izmjena i dopuna Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, nastavlja sa lošom praksom centralizacije imenovanja najodgovornih lica u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori. To što je sad omogućeno nastavničkim vijećima da donose mišljenja o kandidatima ne predstavlja dovoljnu garanciju objektivnosti pri donošenju konačne odluke, a s obzirom na diskreciono pravo ministra da u konačnom, nezavisno od mišljenja nastavničkog vijeća, imenuje kandidata kojeg smatra podobnim za tu poziciju”, podsjeća Kaluđerović.

Nažalost, napominje, time se ne otklanjaju posljedice partijskog zapošljavanja od strane prethodnog režima, niti se pravi otklon od imenovanja politički podobnih ljudi.

“Podsjećamo i na činjenicu da je aktuelna vladajuća većina, tokom predizborne kampanje za posljednje parlamentarne izbore isticala kao strateški cilj izmjenu zakona u pravcu decentralizacije izbora direktora i izmještanja ove nadležnosti sa ministra na školske odbore. Glasajući za ovakve izmjene, oni su iskazali nedosljednost u obećanjima građanima i kalkulantski odnos prema realizaciji političkih ciljeva cijeneći da više dobijaju kroz otvaranje vrata za svoje partijsko i vezano kadriranje u ovoj oblasti nego poštovanjem obećanja datih svim građanima”, smatra ona.

Konačno, kako kaže, zakonski su nerealno postavljeni rokovi za izbor novih direktora, jer rok od 30 dana za izbor direktora integriše i obavezan rok za trajanje oglasa, zatim za donošenje mišljenja od strane nastavničkog vijeća i za eventualne žalbene postupke.

“Već sad je jasno da nema dovoljno vremena da ministarka sama razmotri sve prijave za direktore oko 250 ustanova, ili 500, odnosno 750 prijava, a pod pretpostavkom da će za svako mjesto biti najmanje dva ili tri kandidata. Samim tim, takvi rokovi mogu za rezultat imati grubo kršenje obavezne procedure i veliki broj tužbi prema resornom Ministarstvu, a izvjesno vode ka tome da prijave ne budu temeljno i kvalitativno razmatrane, već da se odlučuje po nekim drugim i spornim kriterijumima”, zaključila je za CdM Kaluđerović.

Vesna Bratić (Foto: CdM)

Slavka Bošković napominje da je Zakon zaista najavio smjenu direktora i pomoćnika.

“Koliko je opravdan čl. 153h koji to precizira, pokazace vrijeme pred nama. Moram da kazem, da je posao direktora u vaspitnoobrazovnim ustanovama vrlo odgovoran, zahtjevan i podrazumijeva maksimalnu posvecenost”, dodaje ona.

Prema nejnim riječima, među aktuelnim direktorima ima veliki broj koji odgovorno obavljaju svoja zaduženja.

“No oni su takođe i prije svega prosvjetni radnici, predmetni nastavnici, nase kolege, pa pri donošenju stava da ih treba proglasiti “lošim” treba obazrivo pristupiti. Moram reći… Mislim da direktorsku poziciju u vaspitnoobrazovnoj ustanovi treba da zavrijedi neko, ko je prepoznat kao vrhunski profesionalac, uživa ugled u svom kolektivu i mjestu u kojem živi, direktor je ipak važan, on mora da ima kapacitete koji garantuju put ka progresu”, kazala je Bošković u izjavi za CdM.

Aleksandra Obradović

22

avatar
1000
12
10
0
 
16
VesnaEmanonCucaDa se znaĐurisicbankCler
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Nastavici i profesori nisu krivi ni za sta. Ko god je u poslednjih 15 godina sedio i ucio sa djetetom kroz prve razrede osnovne skole vjerovatno je, kao ja, bio zaprepascen npr. izborom lektire. Zatim, samo ponasanje djece u skolskim klupama odraz je kucnog vaspitanja koje sve vise izostaje u Crnogorskim domovima, sto je odraz stila zivota. Sve se gleda… Više »

Da se zna
Gost
Da se zna

Braticka,ne bih ti ja na mjestu bio kad dođeš pred Božiji sud!

Vesna
Gost
Vesna

hahahahhahahahhahahahaha

ĐurisicbankCler
Gost
ĐurisicbankCler

Obrazovanje je nešto najbolje najzalije mi je sto sam batalio školu i knjigu jer je knjiga najbolji drug fudbalu uzmeš učiš razbistris misli pa fino na trening sa novim vizijama za akciju i sport onako batalio školu padoh na fudbal i nikuđ ali su mi stari rekli da nastavim đe sam stao sa fudbalom i pomalo učim čitam.

ĐurisicbankCler
Gost
ĐurisicbankCler

Mene samo ugled hvali 💙❤💚

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ponovo će uvesti srpske programe,da učimo tuđe a ne svoje!

Cuca
Gost
Cuca

Neće se više učiti o “Božićnom ustanaku” kako ga neki nazvaše nego o Božićnoj pobuni ka što smo vazda i učili .
Dosta su se đeca trgovala Šerbom i Adžićem .
Spakovacemo ih tamo daje smo i Drljevića , Broza , Kapičića i ostale što pokušaše da udare na ono najsvetije u Crnogorca .

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Zelja ce te bit, ja ti garantujem kao profesor istorije da me nijedna sila nece natjerati da pricam lazi, a ti ajde polakooo u Srbiju, pa neka ti tamo djeca uče..kad ti je milije tuđe!!!

Cuca
Gost
Cuca

Ostavite ime i prezime profesorice istorije pa da odgovarate zbog riječi “ajde ti polako za Srbiju ” pošto u građanskoj državi Crnoj Gori poslije 30tog avgusta 2020 više nema mjesta fašizmu ako vam nisu javili ja vam javljam .

Daka
Gost
Daka

Pobuna klasična protiv odluka saveznika a sve potpomognuto od strane Italije koja je imala teritorijalne pretenzije. Da se u tome uspjelo danas bi pola primorja bilo Albansko i Hrvatsko jer bi Ulcinj pripao Albaniji a Boka Hrvatskoj.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Nijesmo samo mi nastavnici krivi sto crtamo ocjene, bila nam je neki dan inspekcija i ovaj inspektor je preporučio da se niko ne ostavlja na polaganje, a ima djece koja imaju po 9 jedinica…reforma u skolstvu je potrebna jer ovo je haos!!

Pjer
Gost
Pjer

Otiso je davno u PM
Samo ovi kursevi I prekfalifikacije unitive mnoge profesije
Recimo pomorstvo
Uzas

marko
Gost
marko

Od djece sto dalje drzati popove … oni su otrov…sve drugo je sitnica i popravljivo .

ג'וגוסלב פטרוסי
Gost
ג'וגוסלב פטרוסי

Marko što dalje drzati popove

ג'וגוסלב פטרוסי
Gost
ג'וגוסלב פטרוסי

Od djece marko što dalje drzati popove oni su otrov

Kreda
Gost
Kreda

Dala sam vam crveni palac za ovo. Slazem se sa prvom recenicom. Treca recenica vaseg komentara je apsolutno netacna. Najmanje cijela jedna generacija je potrebna da se sanira posrnuce obrazovnog sistema koje se desilo od 1991. godine do danas.

Martin
Gost
Martin

Bitno da se protestuje zbog svega drugog samo ne zato sto nema vakcina,zato sto nema lijekova,zato sto nam sve na silu mjenjaju,poskupljuju,izgleda da su to postale potpuno nebitne stvari,nazalost

jablanko
Gost
jablanko

Dok god ima crtenja petica u skolu tatinih i maminih sinova,i druga djeca koja zasluzuju da budu najbolja a nemogu doci do izrazaja ovih navedenih pojedinaca necemo nikad napred i intelektualno cemo zaostajati

Nenad
Gost
Nenad

E zamislite djeca uce iz istorije da je drzavma zastava kraljevine cg trobojka sa bijelim orlom u sredini i lavom ispod orla a himna ubavoj nam crnoj gori..zar nije to zastava tudje drzave😂😂😂

XoX
Gost
XoX

Nikada to nije bila državna zastava. Srpski falsifikati.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Jeste bila, kazem to teska srca, ali istina se mora reci, mi nismo kao neki koji krivotvore i podmecu falsifikate!!!

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

To je gradivo osmog razreda, to za zastavu i himnu se ne odnosi na sad nego na period kada je Crna Gora bila knjaževina a Nikola Petrović knjaz…nastavnik mora da ispredaje onako kako jeste…

Send this to a friend