Društvo

Lajović: Pismo Vartolomeja Đukanoviću dokaz da je crkveno pitanje moguće riješiti

Pošto se ogromna većina bavi sporadičnim porukama pisma Patrijarha Vartolomeja predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, tumačeći ih u sladu sa svojim partikularnim interesima, moramo istaći dvije nepobitne činjenice, o kojima se ćuti ili prave korisne nejasnoće, tvrdi za CdM arhimandrit eparhije podgoričko-dukljanske Vladimir Lajović.

<<<Vartolomej pisao Đukanoviću: CPC ne pripada pravoslavnoj crkvi>>>

Prva je, kako ističe Lajović, da nema ničeg iznenađujućeg u konstataciji Njegove svetosti Vaseljenskog Patrijarha da Crnogorska pravoslavna crkva (koja je osnovana 1993. godine) nikad nije bila autokefalna i kanonski priznata.

“Jer ona je i nastala kao izraz nasušne crnogorske potrebe da u jeku razarajućih ratova ima svoj duhovni izraz koji proizilazi iz njene hiljadugodišnje državne i duhovne autentičnosti. Taj pokret je i nastao upravo sa namjerom da se otpočne proces obnove Autokefalne Crnogorske pravoslavna crkve koja je postojala do 1918.godine (što je istorijski fakat) kao autokefalna, kanonski priznata, u euharistijskom jedinstvu sa svim pomijesnim crkvama u vaseljeni, koja je priznavala apostolsko preimućstvo Vaseljnskoj patrijaršiji, sa manastiruma koji su bili u drzavnom vlasništvu i Mitropolitom Cetinjskim koji se birao iz reda arhijereja u Crnoj Gori”, napominje Lajović.

<<<Đukanovićev kabinet: Nijesmo dobili Vartolomejevo pismo>>>

Druga nepobitna činjenica, kako tvrdi Lajović, jeste ta da je više nego očigledno da afirmisanje samo jedne adrese u Crnoj Gori u odnosu na četiri ravnopravne prekogrančne eparhije SPC koje trenutno funksionišu na ovoj teritoriji, jasna poruka da se politika Beogradske Patrijaršije ogolila kao geopoliticki instrument samo određenih centara moći i da je vrlo partikularna u odnosu na vaseljensku dimenziju pravoslavlja, kome Crna Gora vjekovno pripada.

“I upravo je ovo pismo dokaz da je rješavanje crkvenog pitanja u Crnoj Gori i obnove njene autokefalnosti i nužno i moguće. Na ovaj ili ona način”, zaključio je Lajović.

Da podsjetimo, Mitropolija crnogorsko primorska ranije je dostavila medijima pismo koje je Vartolomej uputio predsjedniku države Milu Đukanoviću. U pismu navodi da Crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna, te da priznaju samo MCP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Postoje li kakve garancije da je Dimo uopšte nešto pisao osim objave iz Ristine firme?

Kobilji DO
Gost
Kobilji DO

Lave djetije zena sad? Smrtno sam je obozava…..

Dejan stedim
Gost
Dejan stedim

Keko koliko imaš godina?

Dejan stedim
Gost
Dejan stedim

Jejo iz bara oli se udati za mene?

Apen 6
Gost
Apen 6

Pa cekaj,sad nista nije jasno,ko je pravi,ovaj iz Nvo cpc 1 ili ovaj Aslan iz nvo cpc 2? Ko dobija tomos automatic?

Stevo ronac
Gost
Stevo ronac

Sta cemo mi odje???

danilo s.
Gost
danilo s.

Prije svega, Vaseljenski patrijarh (VP) bi mogao da potvrdi autentičnost pisma, kao i da objasni, “korisne nejasnoće”. CPC trenutno nije autokefalna ali nigdje ne piše da to ne može biti – ako iza nje stane država CG. Ni SPC nije dobola autokefalnost, dok je nije stvrorio regent Aleksandar 1920 a zatim “kupio” i tomos 1922.

Djuro Vucinic
Gost
Djuro Vucinic

Znaci opet Crnogorac Aleksandar stvorijo Srbsku crkvu e svakamu cast,jos da je umjesto Sugoslavije napravijo Sjedinjene Srbske Drzave ili nesto ko Velika Britanija bilo bi nam 1990 a i 1945 od koristi

Roko
Gost
Roko

Gospodine Djuro, hvala Vam sto ste mi pomogli oko izbora.

Laf bezubi
Gost
Laf bezubi

Vladimir (Lav)Lajović, arhimandrit eparhije podgoričko-dukljanske nepriznate NVO Crnogorske pravoslavne crkve, osnovane 2018. dio grupe odvojen od Miraševe NVO CPC, osnovane 2001.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Da je vječno nezavisno Kosovo!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Obilića medalja najveće crnogorsko odlikovanje.

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Znacii da je Vartolomej bio malooo otvoreniji u pismu, to pismo ne bi smjeli da citaju mladji od 18 godina a ti ovo pises? Sprdnja 😀

Toni
Gost
Toni

Ovo se ne važi. Njegova eparhija podgoričko-spuška nije registrovana kao NVO.

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Antonije…Miras…Ljajovic a domoljubi anti Srbski sve e ojadilise nasto sve nijeste spremni

Montelider
Gost
Montelider

“Veterane s Dubrovnika” , sve je jasno: Sptemni smo JEDINO DA CPC, NASU STARU NASLJEDNU I JEDINU PRAVOSLVNU CRKVU VRATIMO NA SVOJE MJESTO. MJESTO KOJE JOJ PRIPADA PO BOGU I PO NARODU, MJESTO KOJE SU JOJ DALI CRNOGORCI. TO JE TA NJEGOSEVA CRKVA! NIJE NJEGOSEVA CRKVA SRPSKA, NIT JE IKAD BILA, NIT CE IKAD BITI, i neka se Srbi uzalud… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Montelider, u svojim memoarima Matija Ban piše Njegošev citat: Treba čitavo srpstvo da se oslobodi i ujedini. Tada bih ja u moju Pećku patrijaršiju, a knez srpski u Prizren.

Montelider
Gost
Montelider

zadojen si mrznjom prema Crnoj Gori to ti ne valja onaj ko urinise svoju istoriju nemase cemu nadat

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Montelider, ja ti citiram Njegoša, a ti kažeš da je komentar zadojen mržnjom prema Crnoj Gori. Da li to smatraš da je Njegoš mrzio Crnu Goru?

Djuro Vucinic
Gost
Djuro Vucinic

Montelider- Kad budes na ulaz u Grad Cetinje Rozaje,Plav itd Postavijo natpis …SVAKI SRBIN KOJI SE PREVJERI….itd onda cemo ti vjerovat da postujes Njegosa a do tada glavu madju noge…

Djuro
Gost
Djuro

Velis antisrpski,pa normalno da je tako kad ste nam drzavu okupirali i htjeli da nas izbrisete kao naciju,to jest da nas posrbite.Pa moramo vas mrzjet ubice svjetske.Najvece zlo ste mama Crnogorcima napravili,tobos vi nam braća.Zasluzujete da nestanete kao narod

Simovic
Gost
Simovic

Ahaaaaaaaaa nacija Crnogorac ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jes jes ima nacija i Fruskogorac i Kakaricko Gorac ne sprdajses Crnom Gorom i narodom koi je znava koje i stoje jado

Dano
Gost
Dano

Prosti jadi stoste unistili ovu drzavicu od 2006 do danas no joj i obraz okaljali da nema sapuna koi cega oprat

Vita
Gost
Vita

Dano, jafi te ne ubili, uzmi kakav pravopis u ruke, pa koji oces!

Djuro
Gost
Djuro

Unistili ste vi nama drzavu od 1918te.Zato ste proklet narod

ko zna
Gost
ko zna

Nije njemu ime Vladimir

Bruna
Gost
Bruna

Bice Vladislav,pa umisli covjek da je Lav podgoricko -dukljanski i okolnih nahija 🤣

ko zna
Gost
ko zna

Pravo ime mu je Lav, bar je bilo dok je bio u školi

Cuca
Gost
Cuca

Uzas ko o Crkvi prica i bogu imali iko ziv i normalan da ovu blamazu zaustavi

Mitar
Gost
Mitar

A cujes li popa obraza ti – Nasa pop iz Crne Gore da se bori za Crnogorsku Crkvu – ovo nidje nema ! Pazi pope da te ne tuze ovi popovi iz Leskovca koji nas ne priznaju a internet je pun popova Srbijanskih dje ljube ruku Titu koji znamo kako je razmislja i sto je radio! Sad Srbijanci iz Crne… Više »

Send this to a friend