Društvo

LGBT Forum Progres: Policija odmah uhapsila osobu koja je vrijeđala Boškovića, a zajednica mjesecima čeka odgovor na prijave

Ilustracija

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar ukazale su na, kako kažu, nejednako postupanje Uprave policije, te potencijalno ograničavanje slobode govora građanina M.R. koji je danas lišen slobode uslijed uvrjedljive objave upućene na račun ministra Predraga Boškovića, putem društvene mreže „Facebook“.

“Prema navodima Portala CDM, građanin M.R. lišen je slobode jer se sumnjiči da je počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – vrijeđanje i drsko ponašanje. Imajući u vidu činjenicu da je za ovo prekršajno djelo zaprijećena kazna do 400 eura, odnosno kazna zatvora do 30 dana, te da su kleveta i uvreda uklonjene iz Krivičnog zakonika Crne Gore, iskazujemo zabrinutost i interesovanje oko načina na koji je Uprava policije procijenila da je izraz „splačina“ razlog za lišavanje slobode ovog pojedinca. S druge strane, počinioci koji na račun LGBTIQ zajednice šire govor mržnje, prijetnje i daleko teže uvrede gotovo nikada nisu procesuirani na ovaj način”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

Kada su u pitanju politički aktivne osobe iz javnog života, navode da primjećuju promptnu i snažnu reakciju Uprave policije i korišćenje svih raspoloživih sredstava u pronalasku i sankcionisanju počinilaca, a kada je LGBTIQ zajednica u pitanju na odgovor na prijavu Upravi policije se čeka i po nekoliko mjeseci. Ovome u prilog ide i činjenica da je tokom proteklih nekoliko mjeseci podneseno nekoliko stotina prijava Upravi policije, a da niti jedno lice, čak i kada je u pitanju poziv na javno spaljivanje LGBTIQ osoba, nije lišeno slobode.

“Cijenimo da je u ovom konkretnom slučaju gospodin Bošković stavljen u povlašćen položaj u odnosu na druge građane Crne Gore, a posebno imajući u vidu da on kao javna osoba mora biti spreman na kritiku javnosti, čak i kada ta kritika sadrži uvrjedljive konotacije. Pozivamo Skupštinu Crne Gore da hitno donese izmjene i dopune zakona kako bi se društvene mreže precizno tretirale kao dio javnog prostora i da napravi jasnu razliku u zakonodavnim okvirima između slobode govora i govora mržnje, odnosno podvuče liniju gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje. Ne smije se ostavljati prostor za individualno tumačene od slučaja do slučaja, jer se u nedostatku ovog razgraničenja opterećuje i usporava rad pravosudnog sistema, a nerijetko dolazi i do zloupotreba”, dodaju u saopštenju.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar apeluju da se jasno utvrdi odgovornost onih u okviru sistema koji na ovakav način hapse građane i građanke Crne Gore zbog uživanja slobode govora i kritika na račun javnih funkcionera, te da se ovakvoj praksi stane na kraj.

“Zakon i njegovo tumačenje moraju biti jednaki za sve, bez obzira da li je žrtva ministar ili običan građanin”, zaključuju u saopštenju.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MitarPiksi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Svima biracima poruka: svaki politicar se nada da ce uzet , prije ili kasnije, pare od ovih organizacija! Apsolutno nepobitni dokaz je sljedece: NIJEDAN politicar nikad nije izasao, kao sto nece ni sad, i rekao ovim tipovima: ” da vidimo taj slucaj, dajte dokaze da je neko IKAD pominjao vas jadove”! I nikad ne bi bilo odgovora jer tih slucajeva… Više »

Piksi
Gost
Piksi

E jos ste nam vi falili..

Send this to a friend