Društvo

Lipci postaju raj za arheologe: Uskoro prohodno do stijene sa jelenima

Svi turisti koji budu ovog ljeta dolazili u Kotor, moći će da posjete lokalitet sa praistorijskim crtežima u Lipcima, arheološki spomenik kulture do kojeg se ranije nije moglo doći.

Predsjednik Mjesne zajednice Morinj Željko Uljarević kazao je za Radio Kotor da će ovog ljeta biti omogućeno da se stijena u Lipcima obiđe uz pomoć vodiča.

“U planu je pravljenje i čišćenje staze. Lokalitet je udaljen oko pola kilometra od magistrale. Oko 100 metara je pješačka staza. Na njega upućuju putokazi na magistrali i zato su stranci o tome bolje upoznati. Prošle godine je svakodnevno bilo ljudi koji su tražili lokalitet, ali ga nažalost nisu mogli naći“, kazao je Uljarević.

Stijena se nalazi u sredini prirodno formiranog amfiteatra iznad naselja Lipci, na sjevernoj strani Risanskog zaliva.

U pitanju je arheološki spomenik na čijoj se okapini nalaze praistorijski crteži, koji prikazuju scene lova na jelene, simbolični znak izlazećeg sunca, kao i neke druge simbole.

Oslikane scene, prema nalazima nauke, ne predstavljaju samo prikaz stvarnosti, odnosno ilustraciju zanimanja – lova, nego i kultnu predstavu u vezi sa njim.

Slikarstvo na okapini Lipci, nastalo u 8. vijeku prije naše ere, drugo je po starini na Jadranskoj obali. Predstavlja najkompletniji ansambl balkanske praistorijske umjetnosti, na kojem se može proučavati daleka epoha duhovnog života stanovništva Bokokotorskog zaliva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zorki I.
Gost
Zorki I.

Simbolični znak izlazećeg sunca!? Na sjeveru selo Japan!? Znaju li Japanci da smo braća???

Send this to a friend