Društvo

LIVE: Koronavirus i Crna Gora

U Crnoj Gori je 91 građanin inficiran koronavirusom, dok je pod nadzorom preko 6.000 osoba. Do sada je koronavirus registrovan u devet crnogorskih gradova od čega najviše u Tuzima i Podgorici. Premijer Duško Marković i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović upozorili su da Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, jer se od ove sedmice očekuje vrhunac epidemije.

Na CdM-u čitajte najnovije informacije o koronavirusu u Crnoj Gori

10:51

U Crnoj Gori je trenutno 237 zdravstvenih radnika u izolaciji zbog opasnosti od koronavirusa, saopšteno je u emisiji “Argumenti” RTCG.

<<<U izolaciji 237 medicinara, najviše u KCCG<<<

20.30

Policija je uhapsila osam osoba u Nikšiću jer su prekršili mjeru zabrane prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu.

<<<Uhapšeno osam osoba u Nikšiću<<<

20.20

Ministarstvo ekonomije objavilo je kako treba da izgleda potvrda o potrebi kretanja koju poslodavac izdaje zaposlenom radi nesmetanog obavljanja procesa rada.

<<<Potvrda koju zaposleni mora da ima<<<

19.14

Bjelopoljac P.K. određen je pritvor do 72 sata, jer je uprkos zabrani otvorio svoj ugostiteljski objekat u ulici Muha Dizdarevića u Bijelom Polju.

<<<Bjelopoljac u pritvoru, otvorio lokal uprkos mjerama prevencije<<<

19:00

Nova privremena mjera zaštite građana podrazumijevaće zabranu izlaska iz objekta stanovanja radnim danima od 19 do 5 sati ujutru.

<<<Nova mjera: Građanima se zabranjuje izlazak radnim danima od 19 do 5 sati ujutru<<<

18:22

Policija je danas privela Nikšićanina zbog kršenja mjere kućne samoizolacije.

<<<Policija privela Nikšićanina zbog kršenja samoizolacije<<<

17.45

Pljevljaska policija danas je u karantin privela A.K. (21), koju prilikom kontrole nije bio na prijavljenoj adresi.

<<<Pljevljak priveden u karantin, podnijeta krivična prijava<<<

17.42

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević i načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović posjetili su Crveni krst Budva i njihove volontere koji su na usluzi građanima Budve uslijed novonastale epidemije virusa Covid-19.

<<<Carević posjetio Crveni krst: Volonteri Budve poznati po humanosti<<<

17.34

U Crnoj Gori od početka epidemije od virusa COVID19 oboljela je 91 osoba.

<<<Od jutros analizirano 66 uzoraka na koronavirus, svi negativni<<<

17.16

U cilju pružanja odgovora na globalnu pandemiju izazvanu virusom COVID-19, Centralno Evropska Inicijativa (CEI) je pokrenula vanredni poziv za dostavljanje prijedloga projekata na temu virusa COVID-19.

<<<Centralno Evropska Inicijativa pokrenula vanredni Poziv za projekte COVID-19<<<

16.52

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti od sjutra će održavati pres konferencije dva puta dnevno, saopšteno je na Twitter nalogu Vlade Crne Gore.

<<<NKT: Konferencije za medije od sjutra dva puta dnevno>>>

16.22

Distribucija humanitarne pomoći počela je danas i trajaće dva dana. Za 80 korisnika pripremljeno je 80 paketa sa namirnicima, voćem, povrćem i higijenskim sredstvima. Pakete će distribuirati četiri tima volontera Crvenog krsta i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), saopšteno je iz Opštine Tivat.

<<<Tivat: Počela podjela humanitarne pomoći<<<

15.54

Niti gdje idemo, nit’ nam ko dolazi, riječi su pjesme benda Letu Štuke kojima crnogorska muzičarka  Nina Petković u izjavi za CdM šaljivo opisuje izolaciju na brodu Aida Nova, u luci Santa Cruz de Tenerife.

<<<Nina Petković u izolaciji na brodu u Španiji: Niti gdje idemo, nit’ nam ko dolazi<<<

15.43

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa virusom COVID 19, doniraće medicinsku opremu i novac u ukupnoj vrijednosti od tri miliona dolara. Za Crnu Goru je obezbijeđena novčana pomoć od 250.000 dolara.

<<<United Grupa pomaže zemljama u regionu sa tri miliona dolara, Crnoj Gori namijenjeno 250.000<<<

15.38

Svjesni velikog izazova pred kojim se nalazi zdravstveni sistem u Crnoj Gori, kompanija Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice, donirajući 40.000 eura na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tima za nabavku dva respiratora, kao i 5.000 eura vrijednosti goriva Crvenom krstu Crne Gore želi da iskaže solidarnost u borbi protiv novog koronavirusa.

<<<Jugopetrol AD se pridružuje borbi protiv novog korona virusa<<<

15.15

Policija je u tokom vikenda podnijela krivične prijave protiv  10 osoba zbog kršenja zabrane prevoza više od dva lica u vozilu.

<<<Krivične prijave protiv 10 osoba: Prekršili zabranu prevoza više od dva lica u vozilu<<<

15.07

Bemax arena ustupljena je Kriznom operativnom štabu za zdravstvo potpuno besplatno a nadamo se da neće morati da se koristi, kazao je za Pobjedu direktor ove arene, Lazar Vukčević.

<<<Bemax arena ustupljena besplatno: Nadamo se da neće biti potrebe da se koristi<<<

15.06

Opština Ulcinj donijela je odluku o zabrani kretanja automobila i fizičkih lica od raskrsnice Štojski put – Bojana do Ade i Svetog Nikole i obalama rijeke Bojane.

<<<Zabranjeno kretanje automobila od raskrsnice Štojski put – Bojana do Ade i Svetog Nikole<<<

15.04

Predsjednik Vlade Duško Marković formirao je danas radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa.

<<<Vlada priprema paket mjera podrške privrednim društvima, preduzetnicima i građanima<<<

14.58

Uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, Vodovod i kanalizacija Tivat je u prethodnom periodu preduzeo niz preventivnih mjera, a sve u cilju suzbijanja i sprečavanja prenošenja COVID-a 19.

<<<Vodovod i kanalizacija Tivat donira 5000 eura, direktor uplaćuje dio svoje plate<<<

14.56

Policija  je u Nikšiću danas  krivično procesuirala vozača koji je prekršio mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja.

<<<Krivična prijava protiv Nikšićanina, prekršio mjeru zabrene putničkog međugradskog saobraćaja<<<

14.50

Od početka primjene privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, crnogorska policija  je krivično procesuirala  25 osoba  zbog kršenja mjere kućne samoizolacije.

<<<Policija procesuirala 25 osoba zbog kršenja samoizolacije<<<

14.47

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, donijela je Odluku o produžetku mjera o posebnom režimu rada u svim sudovima.

<<<Medenica: Sudovi do daljnjeg nastavljaju rad u posebnom režimu<<<

14.46

Opština Ulcinj u saradnji sa Ambasadom Albanije u Crnoj Gori, organizovala je danas prevoz do graničnog prelaza Božaj, za 80 državljana Albanije, koji su boravili i bili radno angažovani u Crnoj Gori, odnosno Opštini Ulcinj.

<<<Ulcinj: Počele aktivnosti u cilju otklanjanja prosjačenja na javnim mjestima<<<

14.44

#UčiDoma sadržaji od danas se emituju dijelom i na albanskom jeziku. Naime, na TVCG2 od danas su, na već uvedeni nedjeljni raspored, dodata i predavanja na ovom jeziku, koja počinju oko 12:30 sati. Tačan raspored emitovanja naći će se i u šemama TV operatora. Dodatno, sadržaji na albanskom biće emitovani i na lokalnim televizijama TV Teuta i TV Boin, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

<<<Uči doma i na albanskom, pripremaju se i dodatni sadržaji<<<

14.38

Odbornički klub DF-SNP u barskoj Skupštini, koji čine Dejan Đurović i Vasilije Lalošević , doniraće mjesečni-martovski, odbornicki paušal Narodnoj kuhinji Mitropolije crnogorsko-primorske pri Sabornom hramu u Podgorici.

<<<Đurović i Lalošević doniraju novac za narodnu kuhinju MCP<<<

14.30

Klub odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Budva, koji broji 12 odbornika, uplatiće po 150 eura od odborničke mjesečne naknade Nacionalnom koordionacionom tijelu za zarazne bolesti.

<<<Klub odbornika DPS Budva donira dio mjesečne naknade>>>

13.13

Centralna banka Crne Gore će u cilju saniranja posljedica koronavirusa u državni budžet rasporediti 2,5 miliona eura. To je odlučeno na današnjoj sjednici Savjeta CBCG. CBCG je u 2019. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 4,7 miliona eura, što je najveća neto dobit u prethodnih deset godina. Shodno Zakonu o Centralnoj banci, iskazana je i dobit za raspodjelu, koja iznosi 6,3 miliona eura, saopšteno je nakon sjednice Savjeta CBCG.

<<<Centralna banka usmjerava 2,5 miliona eura u državni bužet za saniranje posljedica koronavirusa<<<

13.00

Predsjednik OO Socijaldemokrata Tuzi Samir Adžović rukovodstvu Opštine Tuzi predložio je da se sva sredstva koja budu namijenjena za kupovinu namirnica i prehrambenih proizvoda za socijalno ugrožene porodice, troše tako što bi se otkupila sva roba iz lokalnih marketa, zbog prijetnje da postojećim proizvodima istekne rok trajanja.

<<<Adžović predložio: Namirnice za socijalno ugrožene otkupiti iz lokalnih marketa<<<

12.57

Zbog epidemije koronavirusa u Crnoj Gori Ministarsvo prosvjete donijelo je odluku da se do daljnjeg odloži upis đaka u prvi razred osnovne škole, saznaje CdM u Ministarstvu prosvjete.

<<<Koronavirus odlaže upis prvaka do daljnjeg<<<

12.45

Socijalistička narodna partija predlaže Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti da otvori humanitarni broj kod više mobilnih operatera, putem kojeg bi građani, ali i privredni subjekti, mogli da uplaćuju određena sredstva slojevima stanovništva koji su najviše pogođeni ovom krizom.

<<<Joković predlaže otvaranje humanitarnog broja za pomoć ugroženima<<<

12.35

Prijestonica Cetinje nastavila je danas sa preventivnom dezinfekcijom javnih preduzeća i institucija, kao i trgova, gradskih i prigradskih saobraćajnica, šetališta i parking prostora, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

<<<Cetinje: Dezinfikovane ulice, trgovi, institucije…<<<

12.32

Saobraćajna policija u Podgorici kontroliše mjeru zabrane prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu.

<<<Policija kontroliše mjeru zabrane prisustva više od dvije osobe na javnom mjestu<<<

12.27

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Baru, a saglasno Naredbi Vlade Crne Gore za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa, Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje donio je više odluka.

<<<Nove mjere: Zatvara se Šetalište Kralja Nikole u Baru<<<

12.20

Ove sedmice, u dva kontigenta, Crnoj Gori stiže nova velika i dragocjena količina medicinske i zaštitne opreme.

<<<U Crnu Goru stiže više od milion maski, 600.000 rukavica i zaštitnih naočara, 1.000 specijalnih odijela…<<<

12.03

Rožajci Š.K. (35) i E.M. (27) proglašeni krivim i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 60 dana zbog zbog krivičnog djela – nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Oni su u svojim vozilima prevozili još po dva punoljetna lica, uprkos zabrani.

<<<<Nove presude: Rožajcima po dva mjeseca zatvora jer su u kolima prevozili više osoba<<<

11.44

Ambasador Crne Gore u Parizu, Ivan Ivanišević, uputio je pozdrave prijateljima, sugrađankama i sugrađanima na Cetinju. U razgovoru za Radio Cetinje on je poručio da će i ovo iskušenje proći, da se raduje dolasku u svoj rodni grad, šetnjama stazama djetinstva, Balšića pazarom i Njegoševom ulicom, te da očekuje da će Cetinjani ispoštovati preporuke nadležnih organa i ostati kući.

<<<Ivanišević: Ostajući doma pomažemo onima koji se svakodnevno žrtvuju<<<

11.34

Vrijeme je izolacije, a ljudi i dalje imaju potrebu da komuniciraju. Zato, razumio sam, cvjeta fejsbukčenje. Kažem: razumio sam, jer u toj disciplini ne učestvujem – radije bih živio u Kongu nego na fejsbuku. Ali, imam vajber. Jer, ono malo Grka u meni nije moglo odoljeti ponudi da besplatno telefonira. Što kaže narodna: “Što je džabe, i Bogu je drago…”

<<<Ne vjeruj Vučiću ni kad respiratore poklanja<<<

11.28

Rezultati istraživanja koje je sprovela Privredna komora pokazali su da Crna Gora unapređuje proizvodnju, te da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača.

<<<Istraživanje: Šta i koliko često građani kupuju za vrijeme koronavirusa<<<

11.19

Crna Gora tražila je od NATO-a pomoć u borbi protiv koronavirusa. Od NATO saveznika Crna Gora je tražila preko pet miliona maski, respiratore, preko 4.000 testova za utvrđivanje koronavirusa.

<<<Crna Gora od NATO tražila respiratore, maske, testove, krevete…<<<

09.53

Centralna banka Crne Gore donirala je danas 100.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, u cilju pomoći za ublažavanje posljedica pandemije novog koronavirusa.

<<<CBCG donirala 100.000 eura NKT-u<<<

09.50

Uz sve ostale važne servise podrške u vanrednim okolnostima pandemije KCCG uspostavio je i besplatnu liniju za psihološku podršku od strane stručnjaka iz ove oblasti radi očuvanja mentalnog zdravlja svih gradjana/ki CG .

09.40

Jedan pacijent koji je pozitivan na COVID sinoć je primljen u Klinički centar Crne Gore.  On je životno ugrožen i na respiratoru je.

<<<Jedan pacijent zaražen koronavirusom životno ugrožen, priključen na respirator<<<

07.48

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj oboljelih 91, saopšteno je iz Inistituta za javno zdravlje.

<<<Još šest slučajeva koronavirusa, ukupno 91 oboljelih u Crnoj Gori<<<

07.35

Šef odsjeka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Andrijevici, Srđan Radunović, iz izolacije se u izjavi za Berane online, obratio građanima i kolegama.

<<<Poruka iz Andrijevice: Želim vam dobro zdravlje, poštujte preporuke<<<

07.10

Građani Tuzi su danima u izolaciji zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Potpredsjednik OO DPS Tuzi, Nikola Gegaj, za CdM kaže da su građani opštine Tuzi shvatili sozbiljnost situacije i maksimamalno poštuju mjere i preporuke od strane nadležnih institucija.

<<<Gegaj: Dali smo besu, pobijedićemo i sada<<<

07.00

Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na Kovid-19 nije priključen na njih, saopštio je za Dan rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, doktor Ranko Lazović.

<<<Lazović: Nijedan pacijent nije priključen na respirator, imamo ih 88, stižu još 62<<<

06.45

Svakodnevni život kakav poznajemo suspendovan je od sredine marta zbog pandemije koja je paralisala planetu. Kao u mnogim državama svijeta i u Crnoj Gori je redukovan proces rada u privatnom i javnom sektoru, ali to nije uticalo na funkcionisanje 16 tužilaštava.

<<<Virus paralisao sve, ali ne i tužilaštva<<<

06.25

Prije desetak dana, tačnije 20. marta u Institutu za javno zdravlje otvoren je Call centar, namijenjen svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi korona virusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost. Građanima koji okrenu broj 1616, u periodu od 8 do 23 sata, javljaju se studenti Medicinskog fakulteta (medicine, stomatologije i farmacije) koji su pritekli u pomoć starijim kolegama, da i oni ponesu dio tereta u borbi protiv poštasti koje je pogodila čitav svijet.

<<<Studenti dežuraju u call centru: Ne bi bilo ni humano, ni etički ni čojski da ne pomognemo<<<

06.20

Jedan balkon u Veroni, simbol vječne ljubavi, zahvaljujući književnosti uvijek će biti zaštitni znak grada. Balkoni su, međutim, ovih dana u romantičnoj Veroni, ali i širom Italije postali simboli jedinstva, mjesta sa kojih se čuje muzika i šalje nada svima koji se bore protiv pandemije virusa “Covid-19”.

A kako sve izgleda sa lica mjesta, iz najugroženijeg dijela Italije za Dnevne novine je prenio Nedjeljko Neno Jovanović, Crnogorac koji već 17 godina živi i radi u Veroni.

<<<Italija nije imala šansu kao mi, učimo iz njenog iskustva<<<

06.15

Vojska Crne Gore aktivno je uključena u borbu protiv širenja korona virusa u našoj zemlji. U brojne akcije uključeno je više od 184 njenih pripadnika, od kojih je 134 zaduženo za čuvanje Kliničkog centra i objekata namijenjenih za karantin, dok je više od 50 vršilo dekontaminaciju ljudi, motornih vozila i materijalno tehničkih sredstava, kazao je u razgovoru za Dnevne novine kapetan Branimir Vulević.

<<<U izolaciji 98 pripadnika Vojske Crne Gore, nema oboljelih<<<

06.10

U crnogorskim marketima ima dovoljno namirnica, rafovi se nesmetano pune i građani ne treba da se
plaše da će nečega faliti, saopšteno je Dnevnim novinama u trgovačkim lancima Voli i Idea i HD Lakoviću.

<<<Namirnica ima dovoljno, rafovi u prodavnicama puni<<<

Send this to a friend