Društvo

LIVE: Sve o COVID 19 u Crnoj Gori

U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljelo su 144 osobe. Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.375 osoba. Do sada je koronavirus registrovan u devet crnogorskih gradova, najviše u Tuzima i Podgorici. U izolaciji zbog opasnosti od koronavirusa nalazi se 237 zdravstvenih radnika.

Na CdM-u čitajte najnovije informacije o koronavirusu u Crnoj Gori

23:00

Na koronavirus pozitivan je B.B. (39), otac dvanaestoro djece da Vrela Ribničkih. On tvrdi da je ranije tražio pomoć od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali da nijesu imali, kako kaže, razumijevanja.

<<<Izolovana porodica na Vrelima Ribničkim: Inficiran otac dvanaestoro djece<<<

21:58

Vlada će u narednih sedmicu dana predložiti predlog novih mjera za pomoć privrednicima, o kojima će razgovarati sa socijalnim partnerima, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u emisiji “Zumiranje” RTCG.

<<<Sekulić najavila: Pomoći ćemo svakom ko zadrži radnike<<<

20.44

Klub odbornika Demokratske partije socijalista Šavnik saopštio je večeras da se odrekao odborničke nadoknade, dajući time doprinos u borbi protiv Kovid-19 virusa.

<<<Odbornici DPS Šavnik se odrekli nadoknade<<<

19.24

Naredbom Ministra zdravlja omogućiće se kretanje i nedjeljom do 13 časova uz striktno pridržavanje svih ostalih mjera. Zabrana kretanja važiće od ponedjeljka do petka od 19, a subotom i nedjeljom od 13 – do 05 narednog dana.

<<<Promjena odluke: Građani mogu da izađu iz domova i nedjeljom do 13 časova<<<

19.18

U Crnoj Gori su  od COVID19 oboljele 144 osobe. Zabilježenih slučajeva za sada nema u sljedećim opštinama: Pljevlja, Berane, Cetinje, Gusinje, Kolašin, Kotor,  Mojkovac, Petnjica, Plav, Plužine, Rožaje, Šavnik, Žabljak.

<<<Opštine u kojima do sada nije zabilježen slučaj koronavirusa<<<

19.04

Jedinstva i solidarnosti NATO saveznika, kao i zajednički napori značajni su u suočavanju s krizom COVID-19, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku sa ministrima iz zemalja NATO članica, koji je organizovan putem video konferencije.

<<<Darmanović: Jedinstvo NATO saveznika značajno za suočavanje sa koronavirusom<<<

17.46

Od današnjeg presjeka u osam časova pa do 17:45 časova analizirana su 33 uzorka od kojih su četiri bila pozitivna na novi koronavirus. Novooboljeli su registrovani u Podgorici dva, Nikšiću i Danilovgradu po jedan, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

<<<Još četiri osobe pozitivne na koronavirus, 144 oboljelih<<<

17.45

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković kazao je da se u ovom trenutku Crna Gora bori za zdravlje nacije i protiv koronavirusa, te da se mjere koje su donijete u cilju sprečavanja COVID 19 moraju poštovati.

<<<Eraković: Borimo se za zdravlje nacije, sve je beznačajno u odnosu na ono što postižemo<<<

17.34

Unija poslodavaca Crne Gore saopštila je danas da podržava Vladu u realizaciji mjera zaštite građana od novog koronavirusa COVID-19, te predložila nove mjere u cilju podrške održivosti preduzeća i očuvanja radnih mjesta.

<<<Unija poslodavaca predložila nove mjere za očuvanje radnih mjesta<<<

17.19

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli uputio je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću i predsjednicima parlamenata regiona, povodom njihovog apela za pomoć, u kome je istakao da je Zapadni Balkan dio evropske porodice i da je saglasan da sve mjere koje se preduzimaju na evropskom nivou treba da uključuju i zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da se izbore za pandemijom virusa KOVID-19.

Sasoli: Mjere koje se preduzimaju u Evropi treba da uključuju i Zapadni Balkan

17.18

Centri za socijalni rad, preko kojih se pruža usluga dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom, izvršili su reorganizaciju rada dnevnih boravaka za vrijeme trajanja uvedenih mjera u cilju sprečavanja širenja zaraze izazvane COVID-19, a u cilju najbolje zaštite korisnika usluge, saopštili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

<<<Topli obrok se dostavlja korisnicima Dnevnog boravka na kućnu adresu<<<

17.10

Nakon što je juče Ambasada Srbije u Crnoj Gori u saradnji sa crnogorskim institucijama, evakuisala i humanitarnim letom za Beograd, prebacila 81 državljana Srbije, danas je organizovala odlazak još 70-ak državljana koji su imali potrebu prioritetnog povratka u matičnu državu, a koji su svojim automobilima uz policijsku pratnju napustili Crnu Goru.

<<<Još 70 državljana Srbije automobilima napustilo Crnu Goru<<<

17.09

Zaposleni u Gimnaziji Slobodan Škerović donirali su dio svoje martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je danas iz te ustanove.

<<<Zaposleni u podgoričkoj gimnaziji donirali dio martovske zarade<<<

17.00

Direktor KC Jevto Eraković kaže da je ukupno hospitalizoivanih 20 pacijenata, 14 na Infektivnoj klinici i šest na Intenzivnoj.  Dva pacijenta su na respiratoru i životno  su ugroženi. Jedan pacijent u teškom stanju u srednjim životnim godinama.

<<<Eraković: Dva pacijenta životno ugrožena; Lazović: Deset novozaraženih zdravstvenih radnika<<<

16.23

Pripadnici Vojske Crne Gore danas su u službi građana Ulcinja.

<<<Vojnici danas u službi građana Ulcinja<<<

16.17

Vlada Crne Gore poslala je građanima SMS poruku.

<<<Vlada: Zajedno ćemo uspjeti<<<

15.49

Usljed okolnosti izazvanih koronavirusom (COVID-19), a imajući u vidu preduzete mjere Vlade Crne Gore gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković donio je posebno Uputstvo radi usmjeravanja i usklađivanja rada organa uprave Glavnog grada, stručnih, posebnih i javnih službi čiji je osnivač Glavni grad kao i efikasnijeg ostvarivanja njihovih funkcija i kvalitetnijeg pružanja javnih usluga.

<<<Uprava Glavnog grada donijela posebno Uputstvo za rad organa, preduzeća i službi<<<

15.10

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su danas ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

<<<EU i UNDP donirali Crnoj Gori tri miliona eura za nabavku medicinke opreme<<<

15.08

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obišao je Opštu bolnicu u Beranama koja je regionalni centar za sjever i upoznao se sa spremnošću i kapacitetima za prijem i liječenje pacijenata inficiranih korona virusom.

<<<Đukanović: Budimo odgovorni i istrajni, ovo je sada kritično važna faza u trajanju pandemije<<<

14.57

Prijestonica Cetinje uplatiće Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 18.500 eura kao izraz solidarnosti u zajedničkim naporima da se prvovremeno, odgovorno i odlučno odgovori na izavove sa kojima se suočava crnogorsko društvo uslijed pandemije korona virusa.

<<<Prijestonica Cetinje uplatiće NKT 18.500 eura<<<

14.30

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je da se režim rada svih odjeljenja i centara bezbjednosti Uprave policije prilagodi datim vanrednim okolnostima uzrokovanih epidemijom i organizuje na način koji je bezbjedan za policijske službenike i građane.

<<<U karantinu četiri službenika policije, 45 u samoizolaciji>>>

14.01

Podgoričko preduzeće Tržnice i pijace podsjetilo je danas građane da zbog proglašene pandemije koronavirusa, a u skladu sa naredbama i mjerama koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo, pijace u glavnom gradu rade skraćeno radno vrijeme.

<<<Skraćeno radno vrijeme podgoričkih pijaca<<<

13.38

Premijer Duško Marković kazao je da su donijeli odluku da se zaposleni u zdravstvu koji su se nalazili u procesu rada od početka širenja COVID 19, nagrade dodatkom na zaradu do 15 odsto.

<<<Povišice zdravstvenim radnicima, platiće se i prekovremeni rad<<<

13.29

Od ukupnog broja predatih zahtjeva za moratorijum – 61.434 korisnika kredita (fizičkih i pravnih lica) – na fizička lica se odnosilo 57.793 zahtjeva, odnosno 94 odsto ukupnih zahtjeva, dok se 3641 zahtjev se odnosio na pravna lica.

<<<Skoro 58.000 građana tražilo moratorijum na kredite<<<

13.25

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je svoju mjesečnu zaradu Crvenom krstu Budva.

<<<Carević donirao mjesečnu zaradu Crvenom krstu<<<

13.15

Poštujući preporuke zdravstvenih institucija i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti najbolje čuvamo svoje i zdravlje naših najbližih. Odbor Demokratske partije socijalista Glavnog grada iskazuje poštovanje građanima Podgorice zbog odgovornog i zrelog odnosa prema zajedničkom interesu, borbi protiv širenja korona virusa i istovremeno ih poziva da, bez izuzetka, istraju u dosljednom poštovanju svih preporuka, saopšteno je iz te partije.

<<<Klubovi odbornika DPS Podgorice i Golubovaca pomogli borbu portiv korone>>>

12.50

Policija je danas u Nikšiću uhapsila 10 osoba koje su na tri različite lokacije prekršile mjeru Nacionalnog koordinacionog tijela, zabrana prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu.

<<<Policija u Nikšiću uhapsila deset osoba<<<

12.38

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obišao je Opštu bolnicu u Beranama koja je regionalni centar za sjever i upoznao se sa spremnošću i kapacitetima za prijem i liječenje pacijenata inficiranih korona virusom.

<<<Đukanović obilazi Opštu bolnicu u Beranama<<<

12.34

Stanovnicima sela Biokovac u kojem je jutros potvrđeno još pet novih slučajeva korona virusa, određena je opšta mjera samoizolacije.

<<<Policija kontroliše ulaz u selo Biokovac, građani da poštuju mjere samoizolacije<<<

12.16

Kada su Natali i Simon početkom decembra krenuli iz Dortmunda na proputovanje Evropom, vjerovali su da će to biti njihva najljepša životna ekspedicija. Prethodnih mjeseci obišli su mnoge zemlje na sjeveru, prije nego ih je na tom putu zaustavila globalna kriza izazvana koronavirusom. Trenutno se nalaze “zaglavljeni” u Nikšiću, bez mogućnosti da napuste Crnu Goru. I da su granice potpuno otvorene, kako kažu, ne bi znali gdje da odu budući da je u svim dražavama sitacija kritična.

<<<Najljepšu avanturu prekinula korona<<<

11.43

Donacija Opštine Bar, javnih funkcionera i službenika lokalne samouprave u iznosu od preko 36.055 eura uplaćena je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv epidemije korona virusa. Za ovu svrhu Opština Bar je iz budžetske rezerve opredijelila 25.000 eura.

<<<Opština Bar donirala skoro 42.000 eura<<<

11.27

Socijalistička narodna partija pita da li Nacionalno koordinaciono tijelo ima legitimitet da odlučuje o trošenju doniranog novca za borbu protiv koronavirusa. Oni traže da se izvještaji o stanju na računu i isplatama sa računa učine javnim, kako bi građani mogli da prate kretanje novca i kako bi svi bili uvjereni da se sredstva troše za predviđene svrhe, odnosno da odlaze u prave ruke.

<<<SNP: Izvještaji o stanju doniranog novca na računu i isplatama da budu javni<<<

11.16

Volonteri su tokom proteklih dana neopodnu pomoć u vidu životnih potrepština dostavili i mještanima sela u zaleđu Herceg Novog.

<<<Pomoć stigla i u snijegom prekriveno zaleđe Herceg Novog<<<

11.10

Još dvadeset jedan poslanik, kao i jedan funkcioner Skupštine Crne Gore dali su saglasnost Službi Skupštine da se polovina martovske zarade, u ukupnom iznosu 18.031 eura usmjeri na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

<<<Skupština Crne Gore donirala preko 50.000 eura<<<

11.00

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je Osnovnom sudu u Kotoru podnijelo optužne predloge protiv L.B. iz Nikšića, Ulicnjanina P.S. i Budvanke M.M. zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

<<<Budvanka otvorila frizerski salon, Nikšićanin prevozio više osoba, Ulcinjanin prekršio dvije mjere..<<<

10.45

Austrijska kompanija EOSS Technologies GmbH Holding iz Graca, koja je na osnovu privatno-javnog partnerstva sa Vladom Crne Gore, prije devet godina osnovala Wireless Montenegro donijela je odluku da donira 20.000 eura, za nabavku respiratora koji će pomoći u borbi protiv epidemije Kovid 19 u Crnoj Gori.

<<<Austrijska kompanija donirala 20.000 eura za nabavku respiratora<<<

10.29

Policija je zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do pet časova krivično procesuirala 31 osobu.

<<<Zbog kršenja mjere zabrane izlaska procesuirana 31 osoba<<<

10.21

Sportsko-rekreativni centar Bar ustupa na raspolaganje svoj objekat – sportsku dvoranu Topolica Kriznom medicinskom štabu za borbu protiv COOVID19 koji je nakon pregleda objekta od strane njihovog stručnog tima dao saglasnost za privremenu prenamjenu.

<<<Sportsko-rekreativni centar Bar ustupa Topolicu<<<

09.57

U Bijelom Polju jutros je potvrđeno pet novih slučajeva zaraženih korona virusom, čime se ukupan broj oboljelih povećao na šest, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje.

<<<Potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa u Bijelom Polju>>>

09.45

Među 33 državljanina Crne Gore koji su 19. marta iz Budimpešte stigli u Podgoricu i do prije dva dana bili u danilovgradskom karantinu bili su vaterpolisti Draško Brguljan, Saša Mišić, Dimitrije Kriještorac, Nikola Murišić i Nikola Giga.

<<<Crnogorski vaterpolisti izašli iz karantina>>>

09.31

Posljednjih dana kada se suočavamo sa globalnim problemom kakav je korona virus, primjetna je posvećenost crnogorskih ljekara i medicinskog osoblja Instituta za javno zdravlja sa ciljem očuvanja javnog zdravlja, saopštio je član Savjeta Vlade Crne Gore za saradnju sa dijasporom i Saveza crnogorskih asocijacija SR Njemačke Miloš Bukilić.

<<<Bukilić: Crnogorski ljekari pokazuju kako se bori za dobrobit svog naroda<<<

09.03

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori je do sada 140 oboljelih od korona virusa, saopštio je jutros pomoćnik direktora IJZ Senad Begić.

<<<U Crnoj Gori 140 oboljelih od koronavirusa<<<

09.00

Već sada imamo informacije da se bolest širi iz jedne opštine u drugu. Nemoguće je predvijedti dalji tok obolijevanja. Ono što znam je da ćemo u narednim sedmicama imati naplatu svega onoga što se dešavalo, ističe Senad Begić.

<<<Begić: Naredne sedmice krucijalne; Miranović: Molim vas smanjite kontakte<<<

08.57

Provincija Sičuan donirala je Glavnom gradu 20.000 zaštitnih maski kao vid podrške u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će narednih dana posredstvom ambasade Crne Gore u Pekingu stići u Podgoricu.

<<<Provincija Sičuan donirala Glavnom gradu 20.000 zaštitnih maski<<<

08.30

Javni funkcioneri Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja donirali su polovinu svoje martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

<<<Funkcioneri Ministarstva poljoprivrede donirali polovinu martovske zarade<<<

07.20

Ustavni sud Crne Gore odlučivaće o svakom podnesku kojim se traži njegovo postupanje u okviru svojih devet ustavnih nadležnosti na način i po postupku propisanim Zakonom o Ustavnom sudu, po kojem je nadležan da odlučuje i o saglasnosti s Ustavom preduzetih mjera i radnji državnih organa za vrijeme vanrednog stanja, ako ono bude uvedeno, kazala je za Dan predsjedavajući sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić.

<<<Lopičić: Odlučivaćemo o vanrednom stanju ako se uvede<<<

07.00

Da “hljeb sa sedam kora”, može imati i koricu više, osjetila je Novljanka Minja Crnić, koja je kao član posade “zarobljena” na mega kruzeru Sky Princess. Ona je porodični sajdžijski zanat usavršila na kursu u Beogradu, a sa tom preporukom, odnosno pozicije prodavcaluksuznih satova i krenula na putovanja svjetskim morima i okeanima. Brod Novljanke usidren je na Atlantiku, blizu ostrva Bahami već skoro dvadesetak dana, a ona i 1300 drugih članova posade sanjaju kopno i povratak u domovine.

<<<Zov doma jači je i od najsigurnije luke<<<

06.35

Zahtjev za moratorijum od 23. marta do 1. aprila podnijelo je 46.314 klijenata, pokazuju podaci koje su Danu dostavile osam poslovnih banaka.

<<<Kredit odložilo 46.314 klijenata<<<

06.25

Zaposleni koji su u karantinu ili izolaciji, imaju pravo na zaradu od 70 ili 100 posto od redovne plate, pojasnili su juče iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

<<<Zaposleni koji su u karantinu imaju pravo na punu platu<<<

06.20

Iz Unije pomoraca Crne Gore, Udruženja agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca i Udruženja pomorskih kapetana ukazali su na potrebu proglašenja pomoraca ključnom transportnom radnom snagom, po ugledu na zemlje EU i Veliku Britaniju, koje su već donijele određene mjere u tom pravcu. Taj status zatražili su zbog posledica pandemije virusa korona u dopisu koji su proslijedili premijeru Dušku Markoviću.

<<<Pomorci traže pomoć od države<<<

06.15

Grupa zatvorenika i pritvorenika koji borave u prostorijama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uputila je otvoreno pismo Danu u kojem od Vlade Crne Gore traže da im obezbijedi prevenciju kako se ne bi zarazili virusom korona.

<<<Zatvorenici se žale: Ćelije pune, nema socijalne distance<<<

06.10

Monahinjama iz Manastira Župa (Manastir Apostola Luke u Župi nikšićkoj) juče je, preko opštinskog Crvenog krsta, uručena pomoć u namirnicama i sredstvima za higijenu, koje im je obezbijedila Mjesna zajednica Župa nikšićka. Pomoć je, prema informacijama Dnevnih novina, uručio predsjednik ove Mjesne zajednice Dragoljub Radulović.

<<<Amfilohije i Joanikije zaboravili na svoje nikšićke službenice?<<<

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
SRKGazi MiloMarkisa1Podgoricanin NLDnevnik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SRK
Gost
SRK

Samo znamo da kritikujemo i da traźimo! Treba da smo zahvalni našoj Vladi koja ide korak ispred svih,čak ispred vremena! Da se njenog pridržavamo ne bi morali ni kritikovati,ni traźiti!!!

Gazi Milo
Gost
Gazi Milo

Zasto u naredna 3 dana ne testirate sve te zdrastvene radnike da se skine sumnja snjih i da se vracu poslu gdje su inace neophodni i ako su pozitivni da se blagovremeno lijece..

Markisa1
Gost
Markisa1

U Podgorici u momisicima iza palade prije 20ak min oko 20osoba n ajwdnom mjestu. Starija jedna gosppdja pocela da vice sa terase i malo se razmakli. Uzsni smo narod bez discipline. I sad postavljam pitanje. Zasto se mi ostali koji smo ocigledno ludi jer postujemo u opste cuvamo. Sjutra kad budemo isli do prodavnice ili do apotekw mozda ce bas… Više »

Dnevnik
Gost
Dnevnik

Pogledajte koliko je ovih dana umrlih!!! Ovoliko ih nikad nije bilo. Zaključak: zapostavljeni ostali bolesnici.Eto kakva je organizovanost.

Boro
Gost
Boro

Ima li iko da se izlijecio od ove bolesti

Podgoricanin NL
Gost
Podgoricanin NL

Naravno da ima jedino je problem sto ogromna vecina ovaj virus “preboluje” na nogama jer uopste nisu svjesni da ih je napao. Moguce je utvrditi analizom krvi da li ste ga prebolovali ali to za sad nije prioritet cak ni u bogatijim zdrastvenim sistemima. Ono sto cujem vodje jeste da holandske bolnice vec pokusavaju da transfuzijom krvi pomognu oboljelim. Poznato… Više »

Brano
Gost
Brano

17 dnevno je KATASTROFALNO VELIKI BROJ ZA zemlju od 600.000 stanovnika. To je kao 34.000 dnevno u Kini ili kao 2400 dnevno u Italiji. U Kini nije bilo nikad ni 3.400 dnevno. Blizu smo italijanskog pika. Hitna sjednica svih bezjednosnih tijela u Crnoj Gori!!!! Hitno je, molim vas!!!!

Send this to a friend