Društvo Predsjednik Ljekarske komore i kardiohirurg Aleksandar Mugoša

Ljekar može da odbije liječenje zbog uvrede

Aleksandar Mugoša

Predsjednik Ljekarske komore i kardiohirurg Aleksandar Mugoša kazao je za Dan da ta institucija nudi besplatnu pravnu pomoć ljekarima koji su izloženi nasilju i da su Etičkim kodeksom propisali da doktori mogu da odbiju liječenje pacijenta koji ih vrijeđa i prijeti im. Ističe da je istraživanje pokazalo da je većina doktora u državama regiona, među kojima je i Crna Gora, izložena nekom obliku nasilja u radu sa pacijentima.

Prema podacima komora iz regiona, svake godine 15 odsto medicinskih radnika prijavi fizičko nasilje. Mugoša ističe da kazne za nasilnike i napadače u zdravstvenim ustanovama moraju biti rigorozne. Prije mjesec dana pacijent je napao i izudarao doktorku i medicinsku sestru na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra, što je peti slučaj napada na bijeli mantil ove godine.

“Fizičko nasilje je samo jedan vid nasilja kojem su izloženi ljekari i medicinski radnici. Prema sprovedenim istraživanjima, u našem regionu između 80 i 90 odsto ljekara izloženo je nekom obliku nasilja. Srećom, to je najčešće verbalno nasilje, koje je svakako veoma neprijatno. Ljekarska komora svim svojim članovima pruža besplatnu advokatsku pomoć u slučaju izloženosti bilo kojoj formi nasilja. Kroz etički kodeks precizirali smo situacije u kojima ljekar može da odbije liječenje pacijenta, i to je ono što za sada konkretno možemo da uradimo”, kazao je Mugoša.

Premanjegovim riječima ono što smatraju neophodnim je “da ljekari dobiju status lica koja ako fizički ugrozite, naravno dok su na svom radnom mjestu, odmah idete u zatvor i iz zatvora kasnije dokazujete svoju eventualnu nevinost.”

“Kazne za napad na ljekare i medicinske radnike moraju biti ozbiljne i rigorozne, jer jednostavno nije normalno fizički napadati osobu u trenutku dok vam ta ona na bilo koji način pomaže”, ističe Mugoša.

Komora je Etičkim kodeksom propisala da ako se pacijent koji je upoznat sa svojim stanjem, a sposoban je da samostalno odlučuje, ne ponaša u skladu sa odlukama liječenja i prevencije bolesti, ljekar može odbiti dalju brigu o takvoj osobi, ali pod uslovom da ga prethodno uputi na drugog ljekara ili zdravstvenu ustanovu.

Iz Sindikata doktora medicine ranije su uputili pismo ministu pravde Zoranu Pažinu u kom su istakli da je država na ljekare prećutno prebacila svu odgovornost za probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema, liste čekanja, zbrzane preglede, štedljive terapije, ograničena bolovanja, teško dostupna ortopedska pomagala.

Takođe, iz Sindikata doktora navode da sporovi pred Prekršajnim sudom traju dugo i završavaju se simboličnim novčanim kaznama koje ne djeluju opominjuće.

“Ovakvu politiku kažnjavanja moramo promijeniti, te predlažemo da Krivičnim zakonikom napad na ljekare na radnom mjestu treba prepoznati kao zasebno krivično djelo. U skladu sa rečenim, još jednom Vas molimo da organizujemo sastanak na kom bismo porazgovarali o potencijalnim izmjenama zakona ili eventualno drugim aktivnostima Vlade i Sindikata doktora medicine na rješavanju ovog gorućeg problema. Država ostaje nijema na ovu društvenu anomaliju. Napravićemo registar napada na ljekare kako bismo ih predstavili nadležnim državnim institucijama. Ljekari svakodnevno rade u klimi rastućeg nepovjerenja, u klimi otvorene agresije prema zdravstvenim radnicima, što za rezultat ima narušavanje odnosa izmeću pacijenata i onih koji ih liječe i neminovan pad u kvalitetu liječenja”, naglašavaju iz SIndikata..

43

avatar
1000
26
17
0
 
36
Pg--JovanaHipokratCccAloalo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hipokrat
Gost
Hipokrat

Niti humanije profesije,niti gorih ljudi-osoba sto se bave lijecenjem ljudi u Dom zdravlja i Klinicki centar Cg .

Ccc
Gost
Ccc

Samo jako

Aloalo
Gost
Aloalo

Doktore sve vise pacijenti odbijaju poci kod kod vecine naobudnih glupsona u bijelom mantilu.Dajte im casove lijepog ponasanja makar, pa cemo njihovu nestrucnost preboljeti. Necemo ni MI kod svakog, postujemo sebe i po cijenu zivota.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Nije lako biti doktor.Ima i predmet psihologija.

Mirko
Gost
Mirko

humano no sto, ali to se i ocekuje od nasih doktora. Savkim danom sve vise pokazuju svoje lice

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Prije neku noc me ujede nesto,otece mi noga odoh u hitnu.. sta su dozivjeli doktor i doktorica za pola sata dok sam bio tamo niko ne bi vjerovao.. siju momka koji drogiran vice da ce zapamtit ako ne odrade posao dobro.. jedna djevojka pijana oce da se fizicki obracunava s njima,psuje koliko moze,oce bez posla da ih ostavi jer kao… Više »

Nikola
Gost
Nikola

To to ako je neko pijan, drogiran, mentalno bolestan treba da pustit da umre. Tako to u svijetu rade

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Dr.Mugoša dobar ljekar,dobar čojek.Dr nemojte tako o pacijentima,više vodite računa,što Vam odlaze vrsni mladi specijalisti.Jutros sam trebao da snimim kod radiologa dr.Zorka Ilić(ona me prati 2 god.),dobijam informaciju da je napuustila zajedno sa svojim suprugom radiologom.Idu za Begiju,zadržite te mlade stručnjake imaćete sve manje problema sa pacijentima.

Perica
Gost
Perica

Zalosno svaki mjesec mi odbijaju za zdrastvo a nista nemoze bez privatno.Nemoze se zakazat pregled kod odredjenih(boljih doktora)mjesecima.Magnetna se trenutno nemoze ni zakazat.ZALOSNO!

Drago
Gost
Drago

pa to je to. Placas zdravstvo i to pozamasnu svotu od plate a na kraju moras da placas privatno preglede i da kupujes ljekove jer ljekova nema. kod zubara moras ici privatno i tako za sve

milos
Gost
milos

ako nemas koverte umri . . zalosno – – –

milos
Gost
milos

pg .dobri ste oba . . da li znate sto znaci hipokratova zakletva . .ja sam laik ali vi pametni mi objasnite

Jovana
Gost
Jovana

Cast izuzecima, ali neka se zapitaju zbog cega je to tako. Nije zbog njihovog znanja sigurno. Vecina doktora u CG nista ne zna a kad im dodjes u ordinaciju posle nekoliko minuta obavezno pitanje slijedi a jesi li nervozna, je li ti to od stresa….Ne umiju drugo pitanje postavit, jer ne znaju uzrok tegoba, niti ih interesuje da saznaju…;D Sto… Više »

Drago
Gost
Drago

mozda je promaja

Jovana
Gost
Jovana

A i velike su temperature, znas………………..

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Cast izuzecima, ali vecina doktora ne umije da se nosi sa svojom profesijom. Kad pacijent ima problem, pocnu da ga vozaju…tipa ‘ brigo moja, predji na drugoga’ …pa ko osta, osta. A da ne govorim da smatraju pacijente kao neobrazovanu stoku. Ova izjava dr Mugose je sramotna! Pravi humanista ovo nikad ne bi izjavio.

Pg--
Gost
Pg--

Svaka cast gospodine Mugosa! Ljekari su tu da rade i da pomazu a ne da ih vrijedjaju i maltretitaju.

Puna podrska ovome covjeku koji radi dobre stvari!!!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Svaka cast.Dobro si rekao/rekla
”ljekari su tu da rade i da pomazu”
Evo i ja da se pridruzim tim zeljama!!!

Vesna
Gost
Vesna

Koje kukavicje jaje ovaj Mugosa, bavi se formom a ne sustinom, selektivno se oglasava kad su ljekari u pitanju.Sustina je da su uzrok problema nesposobni, nekompetentni partijski uhljebi koji upravljaju zdravstvenim sistemom Ovaj Mugosa im je bas blizak, a ne bi trebalo, zato je doveden

POJK
Gost
POJK

A koliko zasluzujete vasim uobrazenim stavom i neznanjem (cast rijerkim izuzecima) i nema mnogo uvreda od strane pacijenata. Kccg od ljekara pravi nadobudne osobe jer misle ako rade u KC da su mali bogovi. Kad se prizemljite i profesiju budete birali jer je volite, a ne iz razloga da se obogatite onda cete biti postovani. Dobro je jedan vrhunski doktor… Više »

Send this to a friend