Društvo

Lukač: Pandemija koronavirusa intenzivirala upotrebu suplemenata i ostalih dodataka prehrani

Pandemija novog koronavirusa intezivirala je upotrebu suplemenata, vitamina i ostalih dodataka prehrani, kojima ljudi pokušavaju dodatno ojačati svoj imuni sistem, kazao je za inicijativu Eurocorona Hasib Lukač, direktor Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola KCCG.

“Sve ono što neko misli da može da pomogne ali neće odmoći u nekom smislu ima svoju svrhu, makar u smislu psihološkog rasterećenja jer se daje velika pažnja D3 vitaminu, selenu, c vitaminu, što mi svakodnevno i unosimo.

Ali pokazali se da previše jak inuni sistem i nije dobar u ovom slučaju, zato što se preobaća u svoju suprotnost, tako da u tom smislu ne treba pretjerivati, već se treba naći mjera između racionalnog i korisnog”, rekao je Lukač.

Takođe, dr Lukač je objasnio što su to citokini i kako dolazi do “citokinske oluje”.

“To je pretjerani imuni odgovor organizma odnosno proces tokom kojeg imuni sistem u kontaktu sa virusom vrše hiperprodukciju imunih ćelija a koji zatim ponovo aktiviraju imuni sistem i prave nevjerovatan broj imunih ćelija koji reprodukuju citokine. Citokoni su ustvari medijatori između pojedinih djelova imunog sistema i njegovi najznačajniji produkti. Citokini utiču i na tip i na intenzitet imune reakcije”, rekao je doktor Lukač.

Kako je kazao, vidjelo se da se organizmi koji imaju jak imuni sistem, za koje se učilo da će biti barijera, u ovom slučaju na taj način ne ponašaju.

Educorona je inicijativa koju je pokrenuo Institut za javno zdravlje Crne Gore sa ciljem popularizovanja naučno utemeljnog mišljenja u vezi sa svim aspektima života i zdravlja koji su afektovani pandemijom novog koronavirusa.

Do sada su za Educoronu govorili neki od najznačajnijih domaćih, regionalnih i svjetskih stručnjaka, čime se značajno suzio prostor za neutemeljene i senzacionalističke istavove koji se nerijetko pojavljuju u medijima.

Send this to a friend