Društvo

Maksimović: Vrijeme da se mijenja princip rada skloništa za napuštene životinje

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica će se u narednom periodu zalagati za donošenje Odluke po kojoj veterinari i veterinarski tehničari, koji su zaposleni u privatnim veterinarskim ambulantama ili su vlasnici istih, ne mogu biti angažovani za rad u skloništima koja su u vlasništvu lokalnih samouprava.

Kako je saopštila Katarina Maksimović, u ovom slučaju, bez obzira što Zakon to dozvoljava, smatraju da je u pitanju svojevrsni konflikt interesa, te će tražiti donošenje Odluke, po kojoj bi to bilo onemogućeno.

“Na ovakvo razmišljanje, između ostalog, navele su nas sve češće prijave od strana građana, koji tvrde da pse udomljene sa ulice ne mogu pregledati, vakcinisati, sterilisati i čipovati u azilima, već ih zaposleni upućuju na veterinarske ambulante koje su u vlasništvu veterinara zaposlenih po ugovoru u tim azilima. Podsećamo da se naša
organizacija od samog osnivanja zalagala da svi udomljeni psi mogu imati besplatne preglede i veterinarske usluge o trošku lokalne samouprave”, navela je ona.

Maksimović je objasnila da na se na taj način motivišu građani da udomljavaju napuštene pse, a činjenica je da zbog gore navedenog, većina potencijalnih udomitelja odustaje, najčešće zato što nisu u mogućnosti da pokriju veterinarske troškove koji ih na samom početku očekuju.

“Ne možemo govoriti na ovu temu, a da ne spomenemo slučaj od prije nekoliko godina iz nikšićkog azila, čiji smo svjedoci bili. Naime, nakon što smo tamo naišli na horor i kanibalizam, u prostorijama pomenutog azila smo pronašli dnevnik rada, gdje je za svaki dan pisalo ‘Veterinar nije dolazio’. I pored podnošenja prijava, ovo krivično djelo
je zataškano, a pomenuti veterinar, inače vlasnik privatne ambulante, nastavio da potpisuje ugovore o njegovom navodnom angažmanu u azilu, iako najvjerovatnije i ne zna gdje se isti nalazi”, kazala je ona.

Maksimović ističe da na ovaj način, osim što bi se zasigurno smanjila populacija napuštenih pasa, veterinari i veterinarski tehničari koji nemaju posao, dobili bi sebi angažman i siguran izvor prihoda.

“Zbog svega navedenog, ali i zbog mnogo drugih stvari, mislimo da dosadašnji sistem rada nije bio svrsishodan, na šta ukazuju konkretni rezultati o porastu populacije pasa lutalica, što je poražavajuće i nedopustivo. Dakle, radi se puno, puno novca se ulaže, ali rezultate nemamo, što ukazuje da je trenutak da se mijenja princip rada”, zaključila je ona.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Realista
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

NVO Prijatelji zivotinja, kakva ironija, a ne moze se udostojiti da odgovori na poruke i molbe gradjana kad su napustene zivotinje u pitanju… Daj Boze da stvarno nesto i uradite…

Send this to a friend