Društvo

Manjine su most saradnje sa susjednim državama i pravo bogatstvo koje treba njegovati i razvijati

Vlada Republike Albanije organizovala je manifestaciju povodom Svijetskog Dana kulturnog diverziteta.

Na poziv predsjednice Komiteta za nacionalne manjine u Vladi Republike Albanije, Konstantine Bezijani, svečanim prijemom povodom prisustvovali su v.d. generalnog direktora Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda idrugih manjinskih nacionalnih zajednica, Arben Xhurreta, i savjetnik u Direktoratu za Interkulturalizam, Kristjan Dukaj,ispred Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Direktor Xhurreta je pozdravio prisutne i zahvalio se organizatorima na pozivu i čestitao Dan nezavisnosti Crne Gore crnogorskoj nacionalnoj zajednici u Albaniji. Istakao je da su manjine most saradnje sa susjednim državama i pravo bogatstvo koje treba njegovati i razvijati.

Ka osnaživanju živih mostova i suživota u zemlji i regionu, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je, prije 2 godine,osnovalo jedinstvenu insitucionalnu jedinicu, Direktorat za interkulturalizam, koji se bavi zbližavanjem kulturu, uzajamnim obogaćivanjem kao i budućnošću razvoja Crne Gore kroz zaštitu bio-diverizteta i kulturnog diverziteta.

Prijemu u Vladi Albanije prisustvovali su ambasadori više zemalja, istaknuti intelektualci, političke ličnosti i ljudi iz sfere umjetnosti i kulture, sa kojima su naši predstavnici razmijenili ideje o uzajamnoj podršci za razvoj u regionu i pozvali susjede da posjete Crnu Goru.

Još 2001. godine, Generalna skupština UNESCOa je donijela Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti i proglasila 21. maj za „Svjetski dan kulturnog diverziteta za dijalog i razvoj”.

Send this to a friend