Društvo

MCP podnijela zahtjev za radove u Cetinjskom manastiru: Prijestonica da odluči da li je potrebna građevinska dozvola

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve podnijela je 18. juna zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova za popravku sanitarnih čvorova u Cetinjskom manastiru. To je konstatovano u zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru Uprave za inspekcijske poslove, u koji je Pobjeda imala uvid.

Međutim, kako saznaje Pobjeda, konzervatorski uslovi ne mogu biti izdati dok se nadležni sekretarijat prijestonice Cetinje ne izjasni da li je za planirane radove potrebna građevinska dozvola.

“Obraćamo Vam se sa zahtjevom za izdavanje konzervatorskih uslova za obnovu sanitarnih čvorova u suterenskom prostoru Cetinjskog manastira, na mjestu gdje su se nalazili po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 1984. godine, kao i za popravku spoljnih kanalizacionih vodova od manastira do šahte, koji se nalaze ispod kamene podloge urađene prije petnaestak godina”,navodi se u zahtjevu Mitropolije, koji je potpisao protojerej-stavrofor Obren Jovanović.

Podnošenjem ovog zahtjeva Mitropolija je ispunila naloženu mjeru Uprave za inspekcijske poslove – da u roku od jednog dana, nakon inspekcijskog pregleda 17. juna, podnese zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara i o tome obavijesti inspekcijski organ. To je zvanično i utvrdila Uprava za inspekcijske poslove koja je kontrolni nadzor obavila 25. juna u Cetinjskom manastiru, u prisustvu Obrena Jovanovića.

“Inspekcijskim nadzorom na licu mjesta konstatovano je da radovi nijesu nastavljani”,  navodi se u zapisniku o izvršenom kontrolnom pregledu.

Nakon što je Mitropolija podnijela zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara, iz ovog organa je 22. juna zvanično odgovoreno da je prije izdavanja konzervatorskih uslova, imajući u vidu stanje na terenu, te vrstu radova, potrebno nadležnom sekretarijatu Prijestonice uputiti zahtjev sa detaljnim opisom planiranih intervencija, u cilju procjene da li je za planirane radove neophodna prijava građenja, odnosno građevinska dozvola. Prema nezvaničnim i pouzdanim saznanjima Pobjede, nadležni sekretarijat prijestonice Cetinje još se nije obratio Upravi ovim povodom.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, podsjetimo, priznala je 17. juna da nema odobrenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara za radove na sanaciji toaleta u Cetinjskom manastiru.

Građevinski radovi unutar ovog viševjekovnog kulturnog dobra Crne Gore izazvali su revolt građana Cetinja i stručne javnosti, koji su se u više navrata okupljali ispred kapije Manastira i zahtijevali hitnu obustavu radova dok inspekcijski organi ne utvrde činjenice.

U zapisniku o inspekcijskom nadzoru Uprave za inspekcijske poslove od 17. juna, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se inspektorka za kulturna dobra Dragana Bošković-Drobnjak neposrednim uvidom konstatatovala da su u toku radovi na renoviranju već postojećeg toaleta u Cetinjskom manastiru.

Prisutni Obren Jovanović izjavio je da su „radove otpočeli prije desetak dana na adaptaciji sanitarnog čvora, koji je na tom mjestu napravljen prema projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine, koji je revidovan i odobren od strane istog zavoda i potpisan od strane tadašnjeg direktora Ljubomira Kapisode.

“S obzirom na to da se radi o redovnom održavanju sanitarnog čvora, nijesmo bili upoznati da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara”, izjavio je Jovanović.

Demontirane pločice, uklonjena podna obloga

Inspekcijskim pregledom u Cetinjskom manastiru konstatovano je da su u podrumskom dijelu južnog konaka započeti građevinski radovi u cilju zamjene dotrajalih gusanih/pocinkovanih vodovodnih i kanalizacionih cijevi.

“Tom prilikom sa zidova u visini cca 1,5 m, demontirane su postojeće pločice, dok je sa poda demontirana završna podna obloga radi polaganja pvc horizontalnih i vertikalnih pvc cijevi”, navodi se u dokumentaciji Uprave za inspekcijske poslove, u koju je Pobjeda imala uvid.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
MontenegrinŚANKrstoSuzanaNeca
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrin
Gost
Montenegrin

Ako im opština Cetinje ovo dozvoli da rade u manastiru koji je opštinako zemljište konačno će nama Crnogorcima biti sve jasno šta se radilo i šurovalo u zadnjih 30 godina.

ŚAN
Gost
ŚAN

Odlazite nemate vi sta tu trazit …sektasi… okupatori….to je Crnogorsko

Krsto
Gost
Krsto

Džaba vam sve! Nećete ga ulazit u Manastir 6.og septembra!!!

Suzana
Gost
Suzana

Sav im se posao desetljecima svodi na prekrajanje istorije, ikonofalsifikaciju i to u tudjim manastirima i crkvama. Srbijo , uskoro ces za sve odgovarati!!!

Neca
Gost
Neca

Cerajte okupatore sa cetinja !!!

marko
Gost
marko

Ćerajte okupatore iz mansstira …

Send this to a friend