Društvo

Čestitke povodom Vaskrsa

Ilustracija, foto: Pixabay

Pravoslavnim vjernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa stižu čestitke sa svih adresa u Crnoj Gori.

Medenica: Vjera u vaskrsnuće je u srcima, zato ostanimo u svojim domovima

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, uputila je pravoslavnim vjernicima čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

“Ovog proljeća, praznik “povratka u život” proslavljamo sa najbližima, stvarajući nove uspomene, a njegujući naše tradicionalne vjerske običaje. Pravo na ispoljavanje vjere ili uvjerenja molitvom, propovijedanjem, običajima i obredom je neprikosnoveno,  ali je  istovremeno neprikosnovena  i obaveza svih građana i građanki da poštuju propise Crne Gore i da svoje aktivnosti prilagode naredbama i odlukama nadležnih organa”, kazala je Medenica.

U uslovima zdravstvene krize, ona pozdravlja odluku pravoslavne vjerske zajednice,  da se vaskršnje liturgije služe bez prisustva vjernika.

“Takva odluka, odraz je demokratskog društva i u interesu je zaštite zdravlja svih građana. Vjera u vaskrsnuće je u srcima vjernika, a to je dovoljno jak motiv da vaskršnje praznike proslavimo u svojim domovima, dostojno, odgovorno i bezbjedno”, navela je ona.

Čestitajući Vaskrs, Medenica je poželjela da ovogodišnja vaskršnja molitva  svima donese zdravlje, slogu, nadu i  solidarnost.

Popović: Uvjeren sam da nas nakon ovog iskušenja čeka bolje vrijeme

“Želim vam da predstojeće blagdane provedete u miru, radosti i sreći sa vašim porodicama i sa najdražima. Ove dane moramo iskoritisti za uspostavljanje boljih i iskrenijih ljudskih odnosa. U vremenu kada pandemija virusa potresa čovječanstvo, pa i naš narod, moramo biti još odgovorniji i čuvati i sebe i svoje prijatelje, komšije, porodicu i sve sugrađane od ove opasnosti ostajući doma i u svojim kućama slaveći ovaj veliki praznik. Uvjeren sam da nas nakon ovog iskušenja čeka bolje vrijeme, vrijeme napretka, ljubavi i sloge za sve ljude. Hristos vaskrse”, kazao je Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.

Vuksanović: Vaskrs da bude vjesnik boljih dana

Predsjednica Socijaldemokratske partije Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković, čestitala je građanima koji slave Vaskrs po Julijanskom kalendaru.

“Vaskršnja poruka oduvijek je bila protkana mislima o tome da se temelj našeg dobrostanja zasniva na zajedništvu, povjerenju i razumijevanju. Danas se to vidi bolje nego ikada ranije, kroz našu dužnost da u trenutku kada smo svi zabrinuti radimo u interesu cijelog društva. U momentima kada nam je svima potrebna solidarnost i duševni mir Vaskrs je prilika da se podsjetimo svega onog dobrog što nas okružuje i čini boljim ljudima i požrtvovanijim članovima zajednice. Želim vam svima srećan Vaskrs, da ga provedete u radosti blizine svojih najmilijih i u nadanju
da će nam svima ovaj veliki praznik biti vjesnik boljih dana." navodi se u čestitci”, navodi ona.

Raičević: Prilika da jačamo međusobnu slogu, praštanje i solidarnost

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao je Vaskrs svim vjernicima i arhijerejskom namjesniku i parohu barskom protojereju-stavroforu Slobodanu Zekoviću.

“Uvaženi gospodine Zekoviću, Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, Vama, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, u ime Opštine Bar i svoje ime upućujem najsrdačnije čestitke. Neka nas radost ovih prazničnih dana koji slave neprolazne suštinske vrijednosti hrišćanske vjere, u periodu kada se suočavamo sa jednim od najvećih izazova savremenog društva, ohrabre, osnaže i podstaknu na odgovornost i istrajnost da svi zajedno možemo prebroditi ovo iskušenje. Vječne, neprolazne vrijednosti utkane u slavu Hristovog vaskrsenja prilika su da dodatno njegujemo i jačamo međusobnu slogu, praštanje i solidarnost po kojima se prepoznaje Bar i Crna Gora. Želim da Vaskršnje dane provedemo u dobrom zdravlju, i porodičnom okruženju, ujedinjeni snagom međusobnog uvažavanja i razumijevanja za dobrobit svih nas”, poručio je Raičević.

Kašćelan: Neka nam praznik bude na pohvalu i blagoslov

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan čestitao je Vaskrs građanima i građankama koji ovaj hrišćanski praznik slave prema julijanskom kalendaru.

“Trenutak je da zastanemo i da naše misli i molitve usmjerimo prema bližnjima i svima koji Vaskrs dočekuju bolesni, u izolaciji, na radnom mjestu ili daleko od porodice, i da im, kao i svima nama, poželimo zdravlje, radost i mir u duši. Ovo izazovno vrijeme zahtijeva da budemo složni, solidarni i odgovorni prema sebi i drugima, da učinimo sve da sačuvamo život kao vrijednost koja nema cijenu. Neka nam praznik Hristovog vaskrsenja, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću i zlom, bude na pohvalu i blagoslov. Srećan Vaskrs!“, naveo je Kašćelan u čestitki.

Aprcović: Neka praznični dani ispune vaše domove blagostanjem, povjerenjem i radošću

“U ime Opštine Kotor i svoje lično ime, svim pravoslavnim vjernicima čestitam Vaskrs, sa željom da ovaj praznik dodatno podstakne međusobno razumijevanje, uvažavanje i toleranciju, kao jedini ispravan put ka srećnijoj budućnosti. Ezoterična simbolika Vaskrsa sve nas podsjeća na principe ljubavi, humanosti i pravde na kojima i počiva radost života. Podsjećanje na suštinske vrijednosti je posebno dragocjeno u ovom trenutku kada je naša država, pa samim tim i grad, u velikom iskušenju”, kazao je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović.

Kako je dodao, neka nam “Vaskrs svima pomogne da lakše prihvatimo neuobičajen način života i proslavu Hristovog vaskrsenja, a poštujući hrišćanske vrijednosti koje potiču na međusobno uvažavanje i toleranciju, naš rezultat će biti pobjeda dobra, mira i dostojanstva”.

“Neka praznični dani ispune vaše domove blagostanjem, povjerenjem i radošću, sa željom da Vaskrs provedete u dobrom zdravlju, okruženi najmilijima.Uvjeren sam da će ovaj praznik probuditi ono najbolje u nama i ojačati našu istrajnost u ovim nesvakidašnjim okolnostima”, navodi Aprcović.

Mandić: Neka nam ovaj veliki praznik podari mudrost, strpljenje i hrabrost

“U ovim danima, kada se svijet bori protiv nevidljive pošasti i kada u toj borbi nečastivi koristi priliku da se obračuna i sa Crkvom Hristovom, pogotovo kod nas u Crnoj Gori, moramo sačuvati mir i snagu za borbe koje nas čekaju i utješiti se činjenicom da je Sin Božiji podnosio za spas svijeta sve muke koje su mu ovozemljaske sudije odredile da bi posle raspeća i stradanja vaskrsao u slavi i okajao grijehe čovječanstva. Ovo je vrijeme koje je teško za sve ljude, ali kao i uvijek, na pleća pravoslavnih hrišćana pada najveći teret”, poručio je lider NOVA-e Andrija Mandić u čestitki.

On je istakao kako su u takvoj situaciji, vjernom narodu molitve Patrijarha Irineja, Mitropolita Amfilohija, Episkopa Joanikija i svih arhijereja najpotrebnije.

Predsjednik Nove srpske demokratije takođe je istakao kako su vladike iz Crne Gore, Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije, pronosili kroz sve godine njihove službe istinu Hristovog vaskrsenja među narodom u Crnoj Gori.

“Neka nam ovaj veliki praznik podari mudrost, strpljenje i hrabrost da ostanemo zdravi tijelom i duhom i izdržimo svaki napad onih koji su ogrezli u zlu, prevari i mržnji, i da istrajemo u borbi za one vrijednosti koje su krasile naše slavne pretke. Prije svega u odbrani naših svetinja u Crnoj Gori i naše svete zemlje, Kosova i Metohije. Srpski narod se, na svim svojim prostorima, nalazi pred brojnim izazovima i preprekama, ali kao i uvijek kroz istoriju, vjera u Boga, naše jedinstvo i slogu biće jača od svih neprijatelja”, zaključio je Mandić.

Nrekić: Praznik da podsjeti na važnost međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije

Predsjednik Ulcinja Loro Nrekic uputio je čestitku svim vjernicima koji slave Vaskrs po Julianskom kalendaru.

“Poštovani sugrađani, u ime Opštine Ulcinj i u svoje lično ime, svim vjernicima koji slave Vaskrs po Julijanskom kalendaru čestitam predstojeće Vaskršnje praznike. Želim da Vas ovaj veliki praznik, kao simbol vjere u pobjedu života i ljubavi, podsjeti na važnost međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije, kao najvažnije vrijednosti naše tradicije i zajedničkog života na ovim prostorima. Neka topli praznični dani ispune vaše domove radošću i blagostanjem, sa željom da praznik provedete u dobrom zdravlju”, stoji u čestitki predsjednika Opštine.

Kusovac: Vaskrs prilika da se probudi svijest da kao zajednica prevaziđemo teškoće

Predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac čestitao je Vaskrs pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti.

“U lično i u ime Opštine Tivat svim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti i svima koji slave po julijanskom kalendaru, čestitam veliki hrišćanski praznik sa željom da dan hristovog vaskrsenja donese, prije svega zdravlje svima nama, potom mir i zadovoljstvo u porodicama. Vaskrs je sada, možda više nego ikada, pravi trenutak za osnaživanje nade da će globalna pandemija koja je zadesila cijeli svijet proći što prije i sa što manje posljedica, čemu mogu doprinijeti samo naše zajedništvo, solidarnost i humanost”, naveo je Kusovac.

Kako je istakao, Vaskrs je i prilika da se u svima nama još jednom probudi svijest da samo kao zajednica imamo snagu da prevaziđemo teškoće i gradimo Tivat nakon krize.

“To je i trenutak da se prisjetimo i poželimo sve nabolje svima koji su u bolnicama, karantinima i izolaciji. To je prilika i da se zahvalimo svim službama grada na predanosti u našoj zaštiti a posebno medicinskim radnicima kao prvoj liniji naše odbrane”, naveo je u čestitci predsjednik Opštine Tivat.

Bečić: Ovaj praznik da bude predznak kraja pandemije

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, u ime partije i svoje ime, svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao je nastupajući praznik Vaskrs.

“Vaskrs, praznik koji simbolizuje stradanje i obnovu života ove godine, nažalost, dolazi u vrijeme kada je cio svijet zaokupljen brigom zbog gubitka velikog broja života usljed pandemije korona virusa. Kao nikada u našem vremenu, priželjkujemo da ovaj veliki hrišćanski praznik bude, ujedno, i prvi predznak kraja pandemije koja je našoj državi i cijelom svijetu zadala velike i teške probleme, ugrožavajući zdravlje cijelih nacija i država. U želji da vam ovaj Vaskrs, koji ćete provesti značajno drugačije nego sve prethodne, ali i dalje sa svojim porodicama, u toplini svojih domova, donese mnogo zdravlja, sreće, uspjeha, optimizma i vjere u bolje sjutra, još jednom vam, srdačno, čestitam vaskršnje praznike”, navodi Bečić.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
Bora BoraRolim de Mouramikac678Budimo realniBoka di cataro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

SRETAN USKRS SVIMA U CG JE UVIJEK ZBORILO..USKRS. SJUTA..FESTA..AL SVE SE IZMULJALO ..

Rolim de Moura
Gost
Rolim de Moura

Ja ČESTITAM isto svima vama

mikac678
Gost
mikac678

A što izjava Bečića sitnim fontom u odnosu na ostale 😹😹😹

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Полако људи Васкрс је у недјељу! Тркате се ко ће прије честитати па ћете овим темпом честитати десет дана раније. Свеједно хвала на честиткама.

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Medena i vjera, baš simpatično.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Hvala vam zdravo bili. Pozdrav za Vladiku Amfilohija.

Bnjj
Gost
Bnjj

Vas jedino virus i viša sila može ugroziti, imate bogastvo i moć na račun naroda ali džaba

Siki,miki,tiki.
Gost
Siki,miki,tiki.

Od kad zabraniše putovanja za praznike,počeše od dosade, i sudije da nam čestitaju vjerske praznike

Send this to a friend