Društvo

Miloš Karadaglić: Ova mjesta morate posjetiti u mojoj Crnoj Gori

Nagrađivani, svjetski poznati umjetnik Miloš Karadaglić za britanski časopis Thewonderlust otkriva najljepša, opuštajuća i inspirativna mjesta u svojoj domovini, Crnoj Gori.

1. Durmitor

Mioš za Durmitor kaže da izaziva strahopoštovanje, da je nevjerovatno živopisan, a da ga Crno jezero uvijek podsjeća na to koliko bismo morali da budemo zahvalni prirodi.

“To je veličanstveno”, ističe naš umjetnik.

Ko pođe na Durmitor obavezno mora probati domaću hranu.

”Teška je, ali ukusna. Kačamak je naša verzija palente”, navodi Miloš.

2. Skadarsko jezero

”Skadarsko jezero je ogromno jezero koje se nalazi samo na 20 km južno od glavnog grada Podgorice. Podgorica je bombardovana 68 puta tokom Drugog svjetskog rata, tako da nažalost tu nije ostalo ništa istorijski zanimljivo. Međutim, priroda koja okružuje grad više nego nadoknađuje izgubljeno”- kaže on.

Često sa porodicom ode na ručak na Rijeku Crnojevića.

”U Rijeci preporučujem da iznajmite jedan čun (mali čamac) i krenete niz rijeku. Prekrivena je lotosom i polako se proširuje kao jezeru. Planinski vrhovi koji se pomaljaju iz vode oko svakog zavoja rijeke izgledaju kao da su sa Tarnerove slike. Nikada mi ne dosadi ovaj pogled. Senzacionalan je”, ističe mladi umjetnik.

Miloš Karadaglić

3. Rose, Bokokotorski zaliv

Miloš ističe da su Bokokotorski zaliv i Kotor veoma poznati.

“Kao što su Perast i dva mala obližnja ostrva sa crkavama. S pravom. Međutim, kao neotkriveni i potcijenjeni dragulj zaliva je seoce po imenu Rose. To je mirno mjesto sa nekoliko vila, koje su nekada pripadale uticajnim porodicama u doba Mletaka. Za mene, ovaj gradić posjeduje nešto posebno. Ne posjećuje ga toliko turista kao Perast. Pogled na zaliv je prelijep i izuzetno je mirno. Najbolje je do Rosa doći brodom. Putevi su loši, ali je riba dobra”, savjetuje on.

4. Lovćen i Cetinje

Dalje preporučuje Cetinje, ističući da je to stara prijestonica Crne Gore.

“Smješteno je između dramatičnih planina i ima dosta šarma. U neposrednoj blizini naći ćete izletište Ivanova Korita, prirodne rezervate, planinu Lovćen (crnogorski Olimp) i maleno selo Njeguši. Njeguši je jedno od najautentičnijih sela u zemlji i lutajući ulicama osjećaćete se kao da ste  prošetali vremenom”, ističe on.

Dalje navodi da je selo poznato i po pršuti koji se suši na vazduhu i čuva u ulju.

5. Duklja

Doclea (Duklja) je rimsko ime za glavni grad, Podgoricu.

“Ruševine su ovdje nekada bile administrativni glavni dio dela Rimskog carstva. ‘Danas tu nema mnogo stvari – samo nekoliko starih stijena, bez amfiteatara ili bilo čega sličnog – ali ima duh”, ističe Miloš.

Podsjeća da ga UNESCO trenutno smatra spomenikom svjetske baštine, zbog svog kulturnog značaja.

“Ruševine su samo nekoliko kilometara izvan Podgorice, tako da ćete, nakon lutanja drevnim ostacima, osjetiti i planine koje okružuju grad. Ta kombinacija je zaista posebna. Uvijek tu razmišljam o vjekovima koji su prošli i uticaju koji je svaki od njih donio na nas, kako bi našu zemlju pretvorio u ono što je danas”, zaključuje Miloš.

22

avatar
1000
16
6
0
 
22
SlavicaJokasŠćepan majušniPrziBokeljHN
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavica
Gost
Slavica

Lijepa moja Crna Gora prelijepa .

Jokas
Gost
Jokas

A vala u Pg nebi imalo sta da se vidi i da nije bombardovana, jedna supljina od grada, centar grada ko da sam u Avganistan, sa nekim kanalima (ne znam ni sam cemu sluze) rupe u asfaltu, dno, Trebinje je ljepse od njega…. da ne pricam o npr Mostaru, Kraljevu, isl……

Toni
Gost
Toni

Bravo za Miloša, svaka čast na lijepoj promociji svoje države. Ovo puno znači, jer je turizam u velikom usponu svuda u svijetu i narod kao nikad troše novac na putovanja. Međutim, ne znam da li bih se odlučio za ovakav korak, jer će ljudi posjetiti Crnu Goru i vidjeti da je zatrpana smećem, izrovanih riječnih korita i posječenih šuma. Još… Više »

Ešav emi
Gost
Ešav emi

Kanjon Tare..?

Trt
Gost
Trt

Prosetaj pa vidji prokletije, hridsko jezero i druga mjesta na sjeveru pa ces vidjet sta je priroda.

Beograd 194
Gost
Beograd 194

samo Prokletije.. san snova..

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Bio sam na rose tamo sam vojsku služio zadnja dva mjeseca stvarno mjesto iz bajke.

Realno
Gost
Realno

Ovi komentari su zahvalnost za dodijenjen tender Kastexu, koji je u vlasnistvu njegove majke, a tender se odnosi za javne nabavke 1,8miliona u naredne dvije godine!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Вјерујем ти да има тога али оставимо његову фамилију по страни. Момак је изврстан музичар и лијепо нас представља у свијету културе(можда и љепше него што заслужујемо), а ево нас је и туристички лијепо изрекламирао и хвала му.

Przi
Gost
Przi

Mora da si dao slabiju ponudu pa te jad bije?

ajde
Gost
ajde

Kad je neko talenat, onda je talenat.. koja bi to turisticka organizacija ili portal za putovanja ovako opisao.. kao knjizevnik.. Lirska dusa, umjereni I odmjereni momak. Svaka cast Milose I pozdrav za Tebe od imenjaka.. All The Best!

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Svaka čast vi i Miki Pavićević -najbolje,promovišere Crnu Goru -,Pavićević to radi stalno svaka emisija mu je 10+

E a da
Gost
E a da

Imaš i Miločer + Aco Pejović

Lipovo
Gost
Lipovo

Milosse! Uchinio si, mozzda prvi ali pravi korak! Nastavi ukorak sa muzikom I svu ti sreccu I uspjeh zzelim

Hogar strasni
Gost
Hogar strasni

Kamo srece da imamo vise ovakve omladine da nas predstavalja u svijetu. Ali trenutno smo najpoznatiji po narko dilerima i lopovima….

Gost
Gost
Gost

Biogradska Gora

Pjer
Gost
Pjer

Posebno vi je kacamak do bola

Bnjj
Gost
Bnjj

A Bjelasica, Prokletije, Sinjajevina idr planine

budala
Gost
budala

Nije stig’o jos tamo

Send this to a friend