Društvo

Ministarstvo kulture: Paljenje zastave atak je na državu

Zastava Crne Gore

Ministarstvo kulture najoštrije osuđuje paljenje crnogorske zastave u Budvi. Ova zlonamjerna provokacija predstavlja atak na društveno i političko uređenje i međuetnički sklad Crne Gore, a posljedice uzrokovane ovakvim vandalskim činom mogu dovesti do ugrožavanja mira i bezbjednosti države i njenih građana, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

“Učestalo skrnavljenje državnih simbola i kulturnog nasljeđa Crne Gore u ovakvom političkom ambijentu ne doprinose smirivanju tenzija, a bez adekvatnog procesuiranja od strane države mogu imati teži društveni epilog. Zato još jednom poručujemo da ćemo, u saradnji sa nadležnim organima nastaviti odlučno da djelujemo kako bismo zaštitili kulturnu baštinu Crne Gore i državne simbole koji ispaštaju zbog aktuelnih političkih okolnosti”, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture napominju da je paljenje crnogorske zastave u Budvi predstavlja eklatantan primjer krivičnog djela iz člana 370 i člana 198 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Članom 370 stav 1 ovog Zakona propisuje se da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se od šest mjeseci do pet godina”, pojašnjavu u sapštenju.

Teži oblik ovog krivičnog djela propisan je stavom 3 koji kaže da ako je djelo učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Član 198 Krivičnog zakonika Crne Gore propisuje da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ko izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu.

24

avatar
1000
20
4
0
 
23
CrnogoracBnjjLažni dukljaninLSCGLSCG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Atak na drzavu su DPS lopovi, ovo su samo sitni vandalcici.

Bnjj
Gost
Bnjj

A pljačka i pohara nije atak, sad će da nastradaju neki nesrećnici oko gluposti a pljačkaši koji se zaklinju u patriotizam će nastaviti pljačku

LSCG
Gost
LSCG

Ostavite se obavjestenja,uradite nesto.Ne moze se trpjeti unedogled,

Marko
Gost
Marko

Bolje da radite nesto a ne svaki dan o zastavi pricate koju je neko namjerno zapalio da zakuva ovaj mir

Slavko
Gost
Slavko

Ovo samo kopiraju saopstenja?

Dje je 9000 eksponata iz Crnogorske istorije koji su tek tako nestali iz Muzeja Crne Gore? Evo neka gospodin Bogdanovic odgovori. Meni se cini da ih je neko UKRAO. 9000

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Чули смо то и прије чини ми се ,дајте нешто ново .

KRIZA
Gost
KRIZA

SRAMNO

The Stig
Gost
The Stig

Slazem se. Nego, ako se cujes sa tajom Svetom iz mrskog ti Beograda, molim te reci mu da on svoj atak na budzet gradjana i drzave nije otplatio. I pozdravi ga, brzo da nam ozdravi i da se vrati.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Pravi napad na sve u Crnoj Gori i ako drzava to ne sredi pocece narod sam a sto je najgore oni i oce da se desi incident.

Sloboda
Gost
Sloboda

Providna namjestaljka…

Ivan
Gost
Ivan

Stvarno je sramota kakve su nam zastave na nekim institucijama, treba to redovno mijenjat i odrzavat!

Crni
Gost
Crni

Vi je sami zapalite da bi optuzili ove drige…ko vas ne zna, skupo bi vas platio

Sloboda
Gost
Sloboda

Samo se provaljuju…

Mile p
Gost
Mile p

Oduzeti im drzavljanstvo, pa nek idu tamo dje im srcu drago

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Da se mi pitamo odma bi menjali ove vaše ovde, direktore, studente i krimose za naše Srbe tamo, za sve vaše su gospoda i ovde i tamo, bar znaju da rade nešto osim ubistava, šverca i droge…

Aloalo
Gost
Aloalo

Listaj goro cvjetaj cvijece ! 🇲🇪

LSCG
Gost
LSCG

Treba

Mina
Gost
Mina

Bogdanovic je veoma sposoban ministar.Uspip je da gradi ,sa svojim partnerom ,stambenu zgradu za trziste,i da hrabro brani crnogorsko znamenje.Jedna ruka je na srcu,a druga u nas dzep.Izgleda da su takvi, najveci rodoljubi.

samo pitam
Gost
samo pitam

Kažnjava li se MInistar ili neko drugi ako iz muzeja nestane 9200 eksponata?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Evo ti našeg zakona do jedne godine. Ne do nego godinu, kakve su kazne koji drže staru pocijepanu zastavu ispred firme, ustanove opštinske državne.

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Ministre atak na drzavu je kad je tvoj tast opljacka i uziva u Beogradu i ponosno nam svima mase!

Bleferi
Gost
Bleferi

Pa vi, strucnjaci, stitite te tastove po Begišù jer vam valjaju njihove pare… što imaju zetovi s tim?

Nikola
Gost
Nikola

A sto ste uradili kao ministarstvo kulture povodom onog koncerta u H.Novom…Samo pricate i nista drugo..Sramota..Da je zapaljena druga zastava,burnije bi reagovali…

Balsa
Gost
Balsa

Ovakav ministar je najveci atak na kulturu CG

Send this to a friend