Društvo

Ministarstvo nauke dodijelilo sredstva u iznosu od 3,5 miliona eura

Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Duško Marković i ministarka nauke Sanja Damjanović dodijelili su danas sredstva od čak tri i po miliona eura – za doktorske stipendije, za inovativne projekte, za dva nova centra izvrsnosti i za strateška partnerstva u sprovođenju predakceleracijskog programa inovativnih startapova, kao i godišnje nagrade najuspješnijim naučnicima i inovatorima.

Damjanović je istakla da su prethodne tri godine bile veoma izazovne zbog brojnih aktivnosti koje su započete ali i napravljenog proboja u jačanju inovacionog ekosistema Crne Gore.

“Znamo da naša zemlja ima izuzetne ljude, te se Ministarstvo vodi ambicioznom vizijom kako bi u oblasti nauke i inovacija postigli mnogo više”, rekla je Damjanović.

Ona se zahvalila svima koji su pružili partnerstvo i prihvatili poziv za saradnju, pomagajući u donošenju instrumenata koji na pravi način odslikavaju ono što su potrebe i mogućnosti crnogorskog društva i dodala da “danas nagrađeni stipendisti, projekti i ideje imaju veliku odgovornost i da od njih imamo posebna očekivanja”.

Damjanović jeuručila grantove inovativnim projektima, centrima izvrsnosti, strateškim partnerstvima u sprovođenju predakceleracijskog programa inovativnih startapova ali i godišnje nagrade najuspješnijim naučnicima i inovatorima.

U ime dobitnika grantova za inovativne projekte obratio se doc. dr Marko Simeunović, skrećući pažnju da, iako smo mala zemlja, posjedujemo izuzetne istraživače i inovatore, kao i značajan potencijal čiji fokus treba usmjeriti na patente i komercijalizaciju potencijalnih rješenja.

On je uputio poziv za saradnju svim naučnim i inovatinim institucijama u Crnoj Gori i biznis zajednici kako bi se formirala istraživačka i inovatina sinergija koja bi kreirala osnove za bolju budućnost našeg društva.

Premijer Duško Marković je uručio stipendije za doktorska istraživanja.

Ispred stipendista se obratila Neda Bošković koja je ukazala na značaj programa stipendiranja doktorskih istraživanja koji već drugu godinu za redom obezbjeđuje sredstva koja su potrebna da se doktorske studije sprovedu do kraja u zadovoljavajućim uslovima i da upravo to može dovesti do konkretnih rezultata koji mogu definisati razvojni put naše države.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
heartSjeverna KorejaDobitnik necegaVesmirka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Dusko i nauka, prosperitet nekako ne idu zajedno

Dobitnik necega
Gost
Dobitnik necega

Ide pjesma..koja zena prokleee mene,pa sam tako nisko pao, zar za ljubaaav ja da mooolim itd itd…HA-VA-RI-JA
Nema dalje.. toliko

Ves
Gost
Ves

Izvinite što pitam,a ko je dobio nagrade ili je bitna samo informacija?

mirka
Gost
mirka

Bas se ministarka slabo snalazi. Nema ni ona niti jedan ozbiljan rad. Ipak, na toj poziciji mora biti ozbiljan naucnik

Dedal
Gost
Dedal

Pada, pada,…

Nona
Gost
Nona

Taj novac je trebalo dodijeliti najboljim doktorantima ne doktorantima u pokusaju

heart
Gost
heart

DoktoranDima

Send this to a friend