Društvo SUBVENCIJE NISU POTREBNE, IZGRADNJOM NOVIH VRTIĆA VIDNO SMANJEN NIVO PREBUKIRANOSTI

Ministarstvo prosvjete uvodi red u licenciranje predškolskih ustanova

Milica Lekic

Crnoj Gori nema potrebe za uvođenjem subvencije za upis u privatne vrtiće, s obzirom da je izgradnjom novih javnih predškolskih jedinica problem prebukiranosti znatno smanjen, kazala je PR Minsitarstva provjete Milica Lekić. Takođe, ona napominje da strožijim uslovima Ministarstvo uvodi red u licenciranje predškolskih ustanova.

Na teritoriji čitave Crne Gore je ukupno 136 javnih i oko 30 privatnih predškolskih ustanova, kazala je Vikend novinama PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

“Podrazumijeva se da ima mnogo više državnih nego privatnih predškolskih jedinica. Naime, mi na teritoriji čitave Crne Gore imamo 136 javnih vaspitnih jedinica objekata, u okviru kojih je organizovana čak 681 vaspitna grupa, plus 37 interaktivnih službi koje u udaljenim područjima vrše funkciju vrtića. Sa druge strane, na teritoriji čitave Crne Gore imamo 30ak privatnih predškolskih jedinica. Najviše ih je naravno u većim gradovima odnosno u gradovima sa više stanovnika”, navela je Lekić.

Komentarišući to što je u susjednoj Srbiji uveden sistem subvencija, odnosno roditeljima je omogućeno da upišu dijete i u privatni vrtić ukoliko u državnom nije bilo dovoljno mesta, a da pri tom grad refundira do 80 odsto ekonomske cene, Lekić napominje da prebukiransot nikada nije bila problem svih crnogorskih opština.

“Prebukiranost nikad nije ni bio problem svih crnogorskih opština, već uglavnom Glavnog grada i dijela primorskih opština. No, i tamo se prebukiranost značajno smanjila intenzivnom izgradnjom vrtića ili adaptacijom postojećih. Tako smo u prethodne dvije, dvije ipo godine otvorili oko 1 700 mjesta u vrtićima širom Crne Gore, a od toga oko 900 u Glavnom gradu, što je ogroman pomak za relativno kratko vrijeme”, rekla je Lekić.

Ona napominje i da slijedi jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju, koji će se velikim dijelom odnositi na izgradnju vrtića.

“Ove godine naime, počinje gradnja četiri vrtića i to u Podgorici, Herceg Novom i Pljevljima, a nedavno je počela i izgradnja rožajskog vrtića, dok je sve ukupno planirana gradnja ili totalna rekonstrukcija njih 17. Od septembra imamo i novi vrtić za mališane koji je nedavno završen i to onaj u Tuzima”, kazala je Lekić.

Ona ističe da je politika podrške roditeljstvu kroz izgradnju velikog broja novih javnih predškolskih ustanova, značajno djelovala do sada na rješavanje problema prebukiranosti, koji je vidno smanjen.

“Dodatno, Ministarstvo je dalo saglasnost na povećani broj izvršilaca u javnim vrtićima gdje je za tim bilo potrebe, upravo da bismo odgovorili na povećanje broja djece, te poboljšali kvalitet rada u sigurnom okruženju”, istakla je Lekić.

Kada je riječ o privatnim ustanovama, od početka godine licencirana je jedna privatna ustanova, dvije su obnovile licencu, a u toku je procedura razmatranja zahtjeva dvije ustanove, ali internacionalnog karaktera, koje planiraju da obuhvate uglavom djecu strane državljane.

“U prethodne dvije godine licencirano je nekoliko novih predškolskih ustanova, a što je dijelom i proizvod činjenice da smo unaprijedili Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju 2017. godine. Naime, tada je Zakonom previđeno da više neće biti moguće da druga pravna lica društva sa ograničenom odgovornošću – obavljaju ovu djelatnost, a da nijesu licencirani kao predškolske ustanove. Što dakle znači da nije svaka novolicencirana privatna ustanova i novootvorena, već upravo da je Ministarstvo prosvjete “uvelo red” u ovu oblast i da, strogim propisima, značajno smanjujemo broj predškolskih ustanova koje su u prethodnom periodu funkcionisale bez licence. Dodatno, i sami roditelji bi trebalo da vode računa o ovom pitanju pri upisu djece”, napominje Lekić.

Privatni vrtići koji su licencirani, objašnjava ona, prošli su kroz propisanu proceduru, te ispunjavaju standarde za rad.

“Takođe, kadar mora da ima iste kvalifikacije i da ispunjava iste uslove kao onaj koji radi u javnim ustanovama. Preciznije, podrazumijeva se da privatna predškolska ustanova mora, između ostalog, da: podnese zahtjev za licenciranje, obezbijedi vaspitni kadar koji ima odgovarajuću stručnu spremu i položen stručni ispit za rad nastavnika, odgovarajući prostor, opremu u skladu sa normativima i standardima, higijensko-tehničke i druge uslove”, rekla je Lekić.

Rad ovih ustanova, objašnjava, nakon licenciranja kontroliše Uprava za inspekcijske poslove kao poseban organ koji ima kontrolnu funkciju, uključujući prosvjetnu isnpekciju, te naravno Zavod za školstvo redovnim nadzorom.

“Kada govorimo o tome da li oni mogu kompenzovati i biti ozbiljna dopuna radu javnih ustanova, vraćamo pažnju na prethodno iskazanu brojku da one rad ostvaruju u 30ak jedinica, dok je javnih objekata 136, te da javne ustanove rade u neuporedivo većem broju grupa. Takođe u privatnim ustanovama je obuhvat djece oko 970, a u javnim preko 20 000. Dakle, jasno je da u takvim okolnostima upućivanje djece u privatne vrtiće zahtijeva ozbiljnu analizu ne samo finansijsku, već i u dijelu održivosti, ali, sa ovakvim tempom izgradnje i/ili adaptacije javnih vrtića od strane Ministarstva, pitanje prebukiranosti svakako značajno smanjujemo i to, rekli bismo na strateški, održiviji i dugoročniji način”, dodaje Lekić.

Prosvjetni inspektori prošle godine naplatili 1.200 eura kazni

Lekić navodi da će Ministarstvo prosvjete u narednom periodu održati sastanke sa prosvjetnom inspekcijom na temu kontrole privatnih predškolskih ustanova koje njesu licencirane kao takve.

S druge strane, iz Uprave za inspekcijske poslove za Vikend novine kažu da tokom 2019. godine nijesu vršene kontrole i nije bilo prijava u vezi sa radom javnih i privatnih predškolskih ustanova. Što se prethodnih godina tiče, oni navode da je vršena kontrola u skladu sa Planom rada odsjeka za Inspekciju za prosvjetu i sport u 2017. i 2018. godini.

“U kalendarskoj 2018. godini prosvjetni inspektori izvršili su 11 inspekcijskih nadzora kod privatnih predškolskih ustanova. U postupku nadzora utvrđene su nepravilnosti kod pet ustanova, iz razloga što nisu podnijele odgovarajući zahtjev za licenciranje privatne predškolske ustanove sa pratećom dokumentacijom Ministarstvu prosvjete, tako da im je zabranjen rad do dobijanja potrebne licence od strane resornog Ministarstva”, kazali su iz Uprave.

Takođe, kod jedne privatne predškolske ustanove u postupku nadzora su utvrđene nepravilnosti iz razloga jer je ustanova raspisala javni konkurs za zapošljavanje nastavnika bez predviđenog probnog rada.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Nadležni prekršajni sud je ustanovi izrekao novčanu kaznu u iznosu od 500 eura, a odgovornom licu ustanove novčanu kaznu u iznosu od 100 eura. Kod pet ustanova u postupku nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom radu”, stoji u saopštenju prosvjetne inspekcije.

Osim toga, u navedenom periodu prosvjetni inspektori izvršili su devet inspekcijskih nadzora kod javnih predškolskih ustanova.

“Kod šest javnih predškolskih ustanova u postupku nadzora su utvrđene nepravilnosti iz razloga jer je ustanova raspisala javni konkurs za zapošljavanje nastavnika bez predviđenog probnog rada. Zbog utvrđenih nepravilnosti podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Nadležni prekršajni sud je kod četiri ustanove izrekao novčanu kaznu u iznosu od 500 eura, a odgovornom licu ustanove novčanu kaznu u iznosu od 100 eura, dok se za dvije ustanove čeka odluka nadležnog suda. Kod tri javne predškolske ustanove u postupku nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom radu”, navodi se u saopštenju prosvjetne inspekcije.

U kalendarskoj 2017. godini prosvjetni inspektori su po planu i programu rada izvršili redovan inspekcijski nadzor u 21 javnoj predškolskoj ustanovi i 18 privatnih predškolskih ustanova.

“Od ukupno 21 javne predškolske ustanove u postupku inspekcijskog nadzora utvrđene su nepravilnosti kod 10 ustanova, a odnosile su se na: vođenje pedagoške evidencije i rad organa upravljanja i rukovođenja u ustanovi. U ostavljenom roku sve ustanove su postupile po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, naveli su inspektori.

Od ukupno 18 privatnih predškolskih ustanova u postupku inspekcijskog nadzora utvrđene su nepravilnosti kod 9 ustanova, a odnosile su se na: trajanje obrazovnog programa, odnosno neposjedovanje licence za realizaciju javno važećeg obrazovnog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja-primarni program u cjelodnevnom trajanju, već samo u poludnevnom trajanju, vaspitno stručni kadar, vođenje pedagoške evidencije, rad stručnih organa, organa upravljanja i rukovođenja u ustanovi.

“U ostavljenom roku sve ustanove su postupile po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, dodaju iz Uprave.

7

avatar
1000
5
2
0
 
6
TačnoReciklažaPeroNihadkića
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

A šta je sa gradnjom ovih vrtica po sjeveru po 2,5 milona kao da su hoteli sa 5 zvjezdica ,kada ce oni poceti da se grade.Samo da ne bude kao u Baru 2.5 m. i NIŠTA!?

Tačno
Gost
Tačno

Tačno vam je zapažanje da se grade skupi objekti. Nije mi jasno da grade deset vrtića, za sve trebaju projekti (tenderi za njih), nadzor itd. Da li je neko razmislio da je za taj novac od EBR mogao da izgradi recimo 20 vrtića (dva puta više). Dovoljno je pogledati kako to rade Njemci, Slovenci i ini evropljani. To su modularni… Više »

Nihad
Gost
Nihad

Da malo zaprijete privatnicima, koji su neuporedivo bolji od ovih javnih Sto radi ovaj Sehovic, dokusuri sv

Reciklaža
Gost
Reciklaža

Privatni vrtići, sa i bez licence, su za klasu bolji od Šehovićevih. Jesu skuplji ali tamo grupe nijesu od 40 djece, higijenski i tehnički su bolji od Šehovićevih. Komentator j postavio šitanje o privatnom čuvanju školske djece kada nijesu na nastavi. Razmišljaju li ovo mozgovi što o tome?

Reciklaža
Gost
Reciklaža

Stalno ponavljaju priču. Cura je, vjerovatno, dobar PR i vjerovatno nije samo njena ideja da svaki drugi dan zasipaju javnost recikliranim informacijama. Počinite malo, avgust je, i dajte nešto svježe!!

kića
Gost
kića

Lekić, osmi put ove godine saopštava o najvećem investicionom ciklusu i gradnji vrtića!!! Valjda ćemo dočekati da ih naprave?? Može li nam Lekić odgovoriti, šta ćemo sa školskom djecom kada nijesu u školi, ko će brinuti o njima??? Sada je u PG razvijen čitav sistem čuvanja djece u privatnoj režiji, naravno da to plaćamo. Ima li Lekić i Šehović ideju… Više »

ND
Gost
ND

A što ste radili do sada?

Send this to a friend