Društvo

Mitrić pisao Vukčeviću: Kolega, ne postoji pravni pojam na ivici ustavnosti

Blagota Mitrić

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić poručio je predsjedniku Sudskog savjeta Mladenu Vukčeviću da ne postoji pravni pojam da je nešto na ivici ustavnosti, već da postoje takozvani granični slučajevi u pravu.

Vukčević je u utorak kazao da Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojim se produžava mandat članovima Savjeta do izbora novog sastava, nije idealno, nego jedino moguće rješenje, koje je na ivici ustavnosti.

„Uvaženi kolega, uprkos nepobitnim činjenicama da si bio jedan od mojih najbriljantnijih studenata, da iza sebe imaš profesuru Ustavnog prava, nijesi uspio da me ubijediš da je Izmjena Zakona o Sudskom savjetu na ivici ustavnosti!?“, kaže Mitrić u otvorenom pismu Vukčeviću.

On je kazao da ne ne postoji pravni pojam da je nešto “na ivici ustavnosti”, već postoje takozvani granični slučajevi u pravu.

„Ti odlično znaš da se nižim pravnim aktom ne mogu mijenjati i dopunjavati viši akti, a kad se to radi zakonom u odnosu na Ustav – to je već velika ustavno-pravna katastrofa, bez obzira na to što ste prinuđeni na takvo rješenje”, navodi Mitrić.

Prema njegovim riječima, kad bi se u praksi prihvatila ta teza da se zakonom može mijenjati Ustav, od Ustava za neko kraće ili duže vrijeme ne bi ostala ni jedna jedina norma.

„Stoga sam slobodan da ti, kao nekadašnjem svom vrlom studentu, pokažem pravni put, kako se ustavno može produžiti mandat “starom” Sudskom savjetu. Taj put se zove analogija“, kazao je Mitrić, redovni profesor Prava u penziji.

Podsjeća da član 127 stav 5 propisuje da: “Mandat Sudskog savjeta je četiri godine.” „Saznajemo da je to 2. jul 2018.godine“.

„Kako Ustav nije ništa propisao šta se dešava ako do isteka tog mandata ne bude izabran novi sastav Sudskog savjeta, već sjutra dan, 3. jula, imamo jedan društveni odnos koji nije regulisan pravom. To se zove pravna praznina, koja se “popunjava” sličnom normom“, rekao je Mitrić.

Kako je kazao, na sreću, ta “slična norma” se nalazi baš u Ustavu i to u članu 110 stav 2, koji propisuje: “Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.”

„Potrebno je samo da Skupština autentičnim tumačenjem riješi ovu pravnu stvar i produži mandat Sudskom savjetu do izbora novog sastava Savjeta. I tačka. Na kraju, moja malenkost odlično zna, da ti sve ovo odlično znaš“, navodi Mitrić u pismu Vukčeviću.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend