Društvo

Mitropolit Mihailo u Srebrenici

Među brojnim delegacijama iz zemlje i svijeta koje se danas nalaze na komemoraciji srebreničkiom žrtvama u Potočarima je i mitropolit crnogorski Mihailo.

On je Srebrenicu prvi put posjetio 2005. godine, čime je posao prvi pravoslavni sveštenik koji je posjetio Srebrenicu nakon genocida.

“Govorio sam i govorim o zločinu nad nevinim ljudima u Srebrenici i šire. Kada sam saznao kakve su torture primjenjivane nad ovim nesrećnicima, pogotovo iz pisama srebreničkih majki, često puta se pitam da li su to radili ljudi ili zvijeri. Govoriti da nad srebreničkim mučenicima izvedena tortura nije genocid, mogu samo genocidni ljudi“, rekao je Mitropolit Crnogorski Mihailo u intervjuu agenciji Patria u oktobru 2017. godine.

U Memorijalnom centru Potočari danas se obilježava 23. godišnjica od srebreničkog genocida, kada će biti klanjana dženaza i obavljen sahrana 35 žrtava genocida koje su identifikovane.

U Srebreničkom genocidu 1995. godine ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih zvaničnikao odao je počast srebreničkim žrtvama.

105 Komentara na "Mitropolit Mihailo u Srebrenici"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend