Društvo

Mještani Kakaricke gore: Samo se na referendumu mogu mijenjati granice

Sva pitanja koja se tiču razgraničenja sa Opštinom Tuzi su predmet radne grupe, ponovio je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, odgovarajući na pitanje Dana da prokomentariše inicijativu odbornika Albanske alternative upućenu ka Skupštini Glavnog grada da se Kakaricka gora i MZ Fundina pripoje opštini Tuzi.

Vuković je kratko saopštio da je stav povodom ove inicijative prije dva dana iznio Časlav Vešović, zamjenik gradonačelnika Podgorice. Vešović je kazao da se ovim pitanjima isključivo bavi komisija.

Iz Opštine Tuzi su se u više navrata pozvali na Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore koji preporučuje da se granice jedne opštine, po pravilu, poklapaju sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav. U ovom slučaju Kakaricka gora pripada KO Masline, a Fundina je KO Fundina.

Takav stav do sada su iznijeli Kuči smatrajući da nepokretnosti na Kučkim Koritima ne treba da se vode na KO Zatrijebač, što je sada slučaj, već u KO Kučka Korita ili Orahovo, kako bi se spriječilo da budu primorani da protiv svoje volje brojna lična i druga prava ostvaruju u Opštini Tuzi.

Mještani Kakaricke gore su nepodijeljeni u stavu da im je u Podgorici sasvim dobro.

“Mi smo uvijek pripadali Podgorici, pa treba tako da i ostane. Bliže nam je da servisiramo naše potrebe, da idemo kod doktora ili bilo gdje drugo, nego da idemo u Opštinu Tuzi. Nismo zadovoljni koliko je Glavni grad uložio u ovo naselje. Nisu uložili ništa, nego smo mi radili infrastrukturu. Posle 30 godina dobijamo vodu i to je pitanje ko će je dobiti, hoće li svi. Struja je loša, put katastrofa, vode nemamo. Ali neka nas tu gdje smo, ne mogu ja stari ići da mijenjam dokumenta. Tuzani čujem traže i Korita. Sav ovaj dio pripada M3 Masline, a onaj iznad Vrela ribničkih MZ Konik”, ističe Vaso Nuculović, mještanin.

Sa inicijativom se ne slaže ni Radoman Ćetković.

“Ovdje živim 30 godina i dosta sam dao državi. Živim od 129 eura penzije, a bolestan sam i ne pada mi na pamet da idem u Tuzi za bilo šta, a tačno je da od Glavnog grada ništa dobili nijesmo. Pred izbore dođu i svašta obećavaju. Za Fundinu kako god hoće, a mi ovdje živimo na tri kilometra od grada i nećemo u Opštinu Tuzi. Dalja je Zlatica od grada nego mi. Oni bi da pripoje Kakaricku Tuzima da bi dobili glasove, a ne radi nekog boljitka”, navodi Ćetković.

U ovom naselju 17 godina živi Dragan Raonić koji kaže da inicijativu treba provjeriti na referendumu.

“Ovo je Podgorica, a ne Tuzi. Mi pripadamo Maslinama. Ništa od grada dobili nijesmo, bez vodu, koja nam stiže posle 20 godina. Ne treba ništa da nam daju Tuzani, hvala im, ovo je drugi rejon i dio njihove opštine nećemo da budemo. Ne bi bilo korektno da postoji neki politički dogovor pa da Kakaricku daju Tuzima. Neka organizuju referendum, pa ako se mještani slažu neka idu”, ističe Raonić.

Da će im biti bolje ako ostanu dio Glavnog grada smatra Danilo Danilović. Iako su im uslovi za život loši on ne želi da bude dio Opštine Tuzi.

“Ne bi voljeli da nam Opština Tuzi bude nadležna. Uslovi života su nam loši, ali ne želimo u Tuzi”, kaže Danilović.

10

avatar
1000
8
2
0
 
9
BobanVrganjSukurucBrza hranaJovan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boban
Gost
Boban

Das nekome prst i uzece ti cijelu ruku

Vrganj
Gost
Vrganj

Nego da je Vjecna !eviva Da se vijori soko iznad nje i da je cuva on nas a mi cemo nju!zivjeli Crnogorci zivjeli!!!

Vrganj
Gost
Vrganj

E moj tuzi cush tuzi sjedite tu djeste imate vise no sto vam pripada .!ajde vise ovi i oni nebi vam ja da nista no bi vas sve iscera ko nije Crnogorac aj polako ,sto cete da je rasparcamo sad e pa nece moci eto vam cijela Crna gora ka i meni sve je nase zajednicko !dosta je vise

Sukuruc
Gost
Sukuruc

Prirodna granica je na rijeci Cijevni

Brza hrana
Gost
Brza hrana

Dobili ste dosta skoro svi ste ogradili drzavno zemljište,osim nekoliko familija,a u Tuzi necemo uvijek smo pripadali Glavnom gradu

Podgorica
Gost
Podgorica

Pitačw vas neko

Božo
Gost
Božo

A Tuzani su državu donijeli na današnji dan. To su i sami govorili zadnjih 10 godina. Familija iz Njujorka stizala na glasanje. Mora im se nešto dati zauzvrat sad. Bilo bi fer……Admin pušti mi komentar jer je korektan. Skrinšotujem svaki

PG081
Gost
PG081

Ima li sto jace nego dodjes, ogradis drzavno zsmljiste, nelegalno napravis kucu i onda vices na sav glas “nista nismo dobili od grada”
Ja da dodjem tamo u te vase krajeve odakle ste dosli i neku livadu da ogradim vilama i motikama bi me cerali

Piksi
Gost
Piksi

Boljeg komentara odavno ne procitah, e neka si im rekao zivu istinu

Jovan
Gost
Jovan

Nesto si u pravu ,ali si precerao .Ako im je drzava dozvolila malo kamenjara ,neka su gradili.Nijesu sigurno na tvojoj imovini !

Send this to a friend