Društvo

Mladi iz Kolašina, Podgorice i Tuzi učili o dešifrovanju informacija i prepoznavanju lažnih vijesti

U Kolašinu i Podgorici organizovane su radionice o medijskoj i informatičkoj pismenosti za mlade sa temom „Dešifrovanje informacija i svijest o dezinformacijama i lažnim vijestima“, saopšteno je iz EU info centra.

Kako su naveli, radionica je u Kolašinu organizovana za učenike i učenice Osnovne škole “Risto Manojlović” dok je u Podgorici organizovana u EU Info centru za đake Medrese “Mehmed Fatih” iz Tuza i članove/ce Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerovič“.

Iz EU minfo centra ističu da su ove radionice dio su regionalnog projekta „Balkans Voices“, koji vodi Francuska agencija za razvoj medija a finansira francusko Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova.

Regionalna koordinatorka projekta „Balkans Voices“, Miriam Neziri Angoni na otvaranju je istakla da je projekat regionalnog karaktera, i osim u Crnoj Gori, realizuje se i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

„Jedan od ciljeva projekta je i obrazovni i zato je Francuska agencija za razvoj medija za ovu namjenu napravila i internet platformu TALMIL https://talmil.org/ (Teach and Learn Media and Information Literacy). To je online alat sa obrazovnim i didaktičkim materijalima o medijskoj i informatičkoj pismenosti, namijenjen mladima ali i odraslima koji rade s mladima (nastavnicima, omladinskim radnicima/ama, trenerima/cama). Putem platforme oni su u mogućnosti steći ili konsolidirati znanje o medijskoj i informatičkoj pismenosti, kao i pristupiti različitim kvizovima i drugim interaktivnim vježbama koje se mogu direktno raditi sa mladima“, navela je ona.

Dodatno napominju da je sadržaj dostupan na glavnim jezicima regije (crnogorskom, albanskom, makedonskom), ali takođe i na engleskom i francuskom.

Voditeljka radionice i jedna od trenerica obučenih od strane Francuske agencije za razvoj medija Aleksandra Gligorović  istakla je da je cilj projekta podrška izražavanju mladih putem digitalnih medija i jačanje kritičkog mišljenja i odnosa koji mladi imaju prema medijima i informacijama.

„Ovakve radionice osim svog osnovnog cilja imaju i značajnu ulogu u povezivanju mladih i izgradnji povjerenja. U današnjem društvu koje forsira različitosti kao razlog za odbacivanje, esencijalno je važno da se mladima ponude i neki drugi modeli ponašanja, neke druge humanije vrijednosti. Teško je prepričati radost direktnog susreta i rada u malim grupama tokom ovih radionica“, kazala je Gligorović.

Do sada su u okviru projekta u Crnoj Gori organizovane radionice na Cetinju, u Baru, Danilovgradu, Tuzima, Nikšiću, Ulcinju itd. Imajući u vidu da je projekat regionalnog karaktera, svi rezultati biće predstavljeni na međunarodnom nivou.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Hydra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hydra
Gost
Hydra

Viđi ove iz medrese,jel ovo Evropa ili Bliski Istok?

Send this to a friend