Društvo

Monstat: Ne kasnimo s objavom podataka popisa

Monostat

Podsjećaju da su od početka procesa najavili rokove objave podataka – parcijalno u drugoj polovini ove godine, što, kako kažu, poštuju, te, tvrde da „nema mjesta javnim prozivkama i negativnim komentarima po tom pitanju, nagađanjima i manipulaciji podacima“.

„Što je važnije, podaci u vezi sa etničko kulturološkim karakteristikama, koje pojedinci saopštavaju, nijesu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje već lične pretpostavke pojedinaca/grupa. Apelujemo na aktere ovakvih aktivnosti, da ne iznose u javnost lične pretpostavke o rezultatima popisa i na taj način dovode u zabludu javnost. Ukazujemo da je svako javno iznošenje podataka, iza kojih ne stoji zvanična statistika, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i pokušaj manipulacije i urušavanja povjerenja u popisni proces, koji je uspješno sprovela Uprava za statistiku“, poručili su.

Činjenica je, kažu, i da Uprava za statistiku ne kasni sa zakonom definisanim aktivnostima u vezi objave podataka popisa.

„Da ponovimo – objavljivanje konačnih rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu i predviđeno da će konačne rezultate sprovedenog popisa Uprava za statistiku objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Ovim dokumentima je definisano da će se saopštenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, objavljivati sukcesivno u drugoj polovini ove godine, nakon unosa, obrade i kontrole podataka“, napominju iz Uprave.

Navode da su podaci u popisu prikupljani preko papirnih upitnika, koje je, kažu, bilo neophodno unijeti u sistem, da bi počeo proces rada na kontroli i obradi podataka. Unos podataka je, podsjećaju iz Uprave, počeo u februaru i trajao do kraja aprila.

„Uporedo sa fazom unosa počela je kontrola podataka. Faza kontrole je kontinuirani proces koji će trajati sve do objave konačnih podataka. Dodatno, u toku su faze šifriranja zanimanja, djelatnosti, nivoa škole i stranih jezika, kao i logička kontrola unijetih podataka u smislu metodologije popisa. Logičkom kontrolom se definiše zadovoljenje uslova jedinica popisa, uobičajenog mjesta boravka, referentnog momenta popisa kao i upoređivanje prikupljenih podataka sa administrativnim izvorima i postpopisnim istraživanjem. Dakle, rezultati popisa nijesu puko prebrojavanje odgovora, već čitav niz statističkih procedura i kontrola koje se sprovode u fazi obrade, bez obzira o kojem broju lica se radi“, navodi se u saošptenju.

Ističu primjer Hrvatske, koja je objavila podatke godinu dana nakon popisa, a nije imala fazu unosa jer su podaci prikupljani elektronskim putem. Konačni podaci su, navode iz Uprave, objavljeni 22. septembra 2022, a popis se sprovodio od septembra do novembra 2021. godine.

„Dodatno, Uprava za statistiku ima zakonom predviđenu obavezu davanja mogućnosti građanima da provjere sopstvene podatake, o etničko kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom, putem softvera. Odmah nakon što su se stekli uslovi, koji nijesu bili u našoj nadležnosti, Uprava za statistiku je počela da sprovodi postupak jednostavne nabavke usluga, odnosno softver, procijenjene vrijednosti 20.000 eura sa PDV-om. Prvi tender je propao jer nije dostavljena nijedna ponuda, dok je na drugom bila samo jedna sa neispravnom dokumentacijom. U toku je priprema za treći tender i nadamo se da će ovoga puta biti uspješan, da bi se i dalji proces sprovodio kvalitetno i pravovremeno“, zaključili su iz Uprave.

Tags

13

avatar
1000
13
0
0
 
13
MilosRadosav72Serhio RamosPodgoricaNiksicanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Svi normalni to rade elektronski samo mi papire koristimo za popis. Popisivaci ponesu predsjedniku opstine i onda tamo skeniraju ko se kako izjasnio na popisu. Kad je elektronski niko ne zna podatke

Radosav72
Gost
Radosav72

Isticu primjer Hrvatske, jedini primjer dje se kasni. Sto ne istaknete primjere 99%zemalja svijeta dje poslije mjesec -dva budu rezultati

Serhio Ramos
Gost
Serhio Ramos

Bogami kad su izbori posle 15 minuta znate rezultate! Ka da nas ima deset miliona….

Podgorica
Gost
Podgorica

Razumijemo sto kasnite. Jos niste uspjeli da ih ” obradite”, jer ovih fals srba na vase razocarenje ima 22%

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Dako ih saznamo do sledećeg

Eto tako!
Gost
Eto tako!

Samo nam javite kad da kontrolisemo sta smo rekli a sta ste nam upisali😂

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Nije tacno !!! Kao da je bilo juce,sjecam se,rekli su da ce biti do juna rezultati popisa !! 100% je tako !!!

Miloš
Gost
Miloš

Više bi popisali i objavili da smo Amerika

swraka
Gost
swraka

Koja li je to izdajnička firma koja je pokušala da da legitimitet prevari sa “softverom za provjeru podataka” koji podatke ne provjerava?

Dačo
Gost
Dačo

Brže se popis završavao kadacse radilo mastiljavom olovkom

Ranko v
Gost
Ranko v

Ne zurite nego zakazite drugi.

Fićo
Gost
Fićo

Polakote,čemu preša?

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Da kasnite svi znamo a da vi ništa ne
vjerujemo i to znamo!

Send this to a friend