Društvo

Mugoša: Situacija jako ozbiljna, epidemija se širi svijetom

Direktor Instituta za javno zdravlje,  Boban Mugoša, danas je na konferenciji za medije NKT-a, kazao da je situacija sa kornavirusom ozbiljna.

“I u Evropi imamo jako ozbiljnu situaciju. Veliki porast zaraženih. Ova epidemija se širi svijetom. Sada je na udaru Evropa. Zadatak svih nas je da je suzbijemo. Jedini način je da poštujemo mjere koje smo uveli. Treba da se okrenemo i pogledamo sebe i oko sebe i ukažemo da se mjere moraju primjenjivati”, jasan je Mugoša.

Kazao je da ovih dana imaju veliki priliv uzoraka i da pokušavaju sve to da obrade.

Uskoro i brzi testovi

Mugoša je najavio da razmatraju mogućnost da se testiranja obavljaju i na više mjesta. Najavio je uvođenje brzih testova.

Više oporavljenih nego što se prikazuje

Crna Gora se bori.

“Još uvijek možemo reći da kontrolišemo epidemiju. Imamo više oporavljenih nego što prikazujemo ali ne uspijvamo da sve obradimo”, naglasio je Mugoša.

Nermin Abdić direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, danas je istakao da se u Kliničkom  centru liječi 58 pacijenata pozitivnih na koronavrus.

Do 250 pregleda dnevno u Urgentnom centru

Osvrnuo se na rad Urgentnog centra koji ima i do 250 pregleda dnevno koji nijesu samo kovid pacijenti.

Apelovao je na građane da vode računa u saobraćaju, upozoravajući da je više mladih ljudi koji su stradali u udesima.

Semafor

Mugoša je odgovarajući na pitanje novinara, a vezano za ugostiteljske objekte i zahjtjev prvog čovjeka NKT-a Milutina Simovića, Mugoša je kazao da Institut ima zadatak da predlaže mjere, a one se usvajaju na NKT-u.

“Tako je i predložena mjera semafor. Ako NKT  zaključuje da mi treba da prihvatimo novu procjenu, mi ćemo to razmotriti na NKT-u. Tamo gdje smo uveli ove mjere, ti gradovi su sda došli u jako povoljnu situaciju. To želimo i drugima. Mislim da se treba pridržavati propozicija”, jasan je Mugoša.

Zaraženo 96 zdravstvenih radnika

Abdić je istakao da je 96 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus.  Kod sedam osoba, nemedicinskog kadra, utvrđen je koronavirus. Svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Odgovarajućiu na pitanje koliko je učenika i prosvjetnih radnika zaraženo koronavirusom, Mugoša je kazao da precizne podatke nema trenutno, ali je sigurno da prema sadašnjim podacima nema puno djece zaraženo koronavirusom, kao ni veliki broj profesora.

“Posebna pažnja se posvećuje situaciji u školama. Ministarstvo prosvjete vodi računa o tome na osnovu preporuka IJZ”, istakao je on.

Abdić je kazao da su donijeli odluku da produže obustavu specijalističkih pregleda, ali je apostrofirao da se to ne odnosi na hitna stanja.

Zahvalnost zdravstvenim radnicima

Direktor Urgentnog centra zahvalio se zdravstvenim radnicima u zemlji koji ne štede svoje zdravlje kako bi pomogli drugima.

“Hvala im za sve što čine za kovid pacijente širom zemlje”, poručio je Abdić.

Mugoša je kazao da još uvijek uspijevamo da se izborimo sa koronavirusom.

“Ako se budu poštovale mjere za tri sedmice bi trebalo doći do smirivanja situacije. Da bi imali brzi efekat, 95 odsto naroda bi moralo da poštuje mjere. Nadam se da ćemo doći do toga da se smanji infekcija. Ponavljam da je sve vezano i za ponašanje drugih instituija kojima je to dato u zadatak”, naglasio je Mugoša.

Abdić: Ne napuštam Klinički centar

Abdić je na pitanje da li odlazi iz Kliničkog centra i da li se oprašta od svojih kolega izlaganjem na konferenciji za medije, kazao da ne zna odakle zajključak da se oprašta.

“Mnogo pametnija posla imam da nemam baš puno vremena da se bavim medijskim spekulaicjama. Mogu potpuno da relaksiram sve, najviše moje pacijente, da neću napustiti KC i nemam namjeru da ga napustim. Profesionalno obavljam posao u KC i tako će biti ubuduće”, kazao je Abdić.

M.D.

17

avatar
1000
15
2
0
 
17
ELEZThorIlija🤣🤣🤣🤣🤣🤣Trg ovca
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ELEZ
Gost
ELEZ

Ne ide mi u glavu sto su navalili sa kafanama. Donesite mjere koje ne pogadjaju ekonomiju, a daju mnogo veci efekat. Sve skole i kancelarije online rad od kuce. Sva omladina do 25 godina koja ne radi, 3 nedjelje zabrana izlaska. A kafane nek rade ali nek ih mnogo cesce obilaze inspekcije. Garantujem u 3 nedjelje ce se 3 puta… Više »

Thor
Gost
Thor

Postovani i cijenjeni Dr. Mugosa, kako ja kao ugostitelj iz Budve, koji ima mali biznis, da zadrzim moje dugogodisnje radnike a pritom i ovo malo posla sto je bilo sad ste nam vasim ishitrenim odlukama uskratili? Razumijemo da je situacija ozbiljna, da nije lako medjutim moram da Vas upitam zasto nismo izolovali stariju populaciju, a nas mlade ostavili da privredjujemo… Više »

Ilija
Gost
Ilija

Podnesite OSTAVKE!!!

OCEMO OSTAVKE!!!!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

E sve mogu shvatiti iali mi nikako nije jasno kako to da se po fb ne hapse slike
😃😃😃😃😃

Sjenka
Gost
Sjenka

Misli li u ovoj drzavi ko na zaposlene u bolnicama?Ko ce njima pomoci?Da li ce izaci iz ovog haosa bistre glave?Nerviranje oko bolesnika, strah da ne donesu bolest kucama, da ne prenesu djeci, roditeljima.Niko nista🤔Dokle?

Trg ovca
Gost
Trg ovca

Ni na mene ovcu ne misli niko u trgovinu pa mozda i ti preteknes kao ja i moja porodica
A sto ali smo mi ovce i ovnovi u trgovinu pa nam je lakse nego u medicinu.
Ajd pozdravi u kbc

Marija
Gost
Marija

Ima zarazenih dosta u prosvjeti i po vrtica u Pg ali necete da kazete.Bog svima upomoc.

dop
Gost
dop

Doktore, svakog od vas cijenim i postujem. Jedino mi smeta sto nam se od marta govori da je situacija ozbiljna, ne prodje nijedan sastanak da ne rekoste da je situacija ozbiljna, svi to znaju, i time se pravi bespotrebni pritisak na normalne ljude koji postuju i trude se, neodgovornim ljudima koliko god da pricate, nema efekta, to valjda znate, zato… Više »

Sasavica
Gost
Sasavica

Ne pametujte vise
Sve je objasnio Nobelovac
A vi slusate SZO
Cao drugari .Vidimo se sa sledecim virusom

Ja sam ja
Gost
Ja sam ja

Testovi su vam pogresni

Darko
Gost
Darko

Nobelovac je sve lijepo objasnio,ajde Mugi vise pricom zdravo

Pih
Gost
Pih

Hvala doktori! ❤

Astal
Gost
Astal

Doktori kapa dolje! Ne obracajte paznju na jadne, isfrustrirane novinare. Sta ce kukavci, da im je da sjednu na vase mjesto makar jedan dan..

Struko muko
Gost
Struko muko

Alooo Mugi o cemu pricas …Ali ne pratis pametnije ..Montogneri nobelovac Vas opominje oko kovida …
Dosta straha ovom narodu ..

LOPOVI
Gost
LOPOVI

Imate gospodo na you tube NOBELOVAC IZASAO JAVNO ….
Poslusajte i sve ce vam biti mnogo jasnije
Izmedju ostalog i da se cuti o tome …

boki
Gost
boki

Zatvorite Podgoricu i sve ce da bude rijeseno.Tu je leglo….

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kako moj Boki kad ne smiju od “””tatinih sinova “””..Moraju se spustit na primorije i popet na sjever
😂😂😂😂

Send this to a friend