Društvo

Mugoša: Zašto bih ja odgovarao ako vi ne poštujete mjere

Prvi čovjek Instituta za javno zdravlje doktor Boban Mugoša danas je na konferenciji za medije NKT-a, na pitanje da li će podnijeti ostavku ukoliko se nakon izbora pogorša epidemiološka situacija, odgovorio pitanjem – “zašto bih ja odgovarao za vas ako vi ne poštujete mjere”.

Mugoša je jasan – ako poštujemo mjere situacija je u dobroj mjeri bezbjedna. Bilo ili ne bilo izbora, sigurnost nam daje samo poštovanje mjera. Suština je u tome. Odgovornost je na onome ko poštuje ili ne poštuje mjere”, dodao je direktor IJZ.

On je kazao da se nalazimo u situaciji da svakim danom imamo veliki broj novooboljelih i to znači da moramo povesti računa o svom ponašanju.

“Samo poštovanje mjera može dovesti do poboljšanja situacije. Što više poštujemo mjere, mi ćemo imati bolju situaciju. Jedan broj građana i subjekata se ne pridržava mjera. Broj kontakata je mali prijavljen, što posebno govori da to ponašanje da se kao štiti neko, a pravi se medveđa usluga. Niti se ko tako štiti, već se pravi medveđa usluga”, kazao je Mugoša.

U hodu rješavaju probleme

Doktorka Lidija Kljajić, infektolog Opšte bolnice Berane, danas je kazala da imaju dovoljno kapaciteta, 110 bolničkih kreveta, pa su od samog početka biloi spremni da odole ovom izazovu. 

“Mi smo kovid cenatr za osam opština na sjeveru. Mi smo bolnica koja pokriva najveću površinu. Posebno ističem izvanredniu saradnju sa Kliničkim centrom, posebno sa doktorkom Marinom Ratković. U hodu rješavamo sve probleme. Sarađujemo sa Opštom bolnicom u Bijelom Polju. Tamo je dva puta sedmično infektološka ambulanta, kako bi se pružile usluge pacijentima koji to zahtijevaju i to srijedom i subotom. U baranskoj bolnici do sada hospitalizovano 182 pacijenta, a pet premješteno u KC. Do sada imali 15 smrtnih slučajeva, a na respiratoru su nam bila dva pacijenta”, istakla je ona.

O mjerama na izborima?

Mugoša je kazao da su dali preporuke.

“Sve one mjere koje važe, ako se  budu primjenjivale, obezbijediće da su svi sigurni i da se nesmetano izbori sprovedu”, jasan je Mugoša.

Kontakti se i dalje kriju

O poteškoćama zbog nekih građana koji ne daju kontakte, i optužbama da epidemiolozi ne pitaju za kontakte,  doktor Mugoša kaže daje nemoguće da se ne pita za kontakte.

“Pita se za kontakte. Svi kontakti zaraženih se kontaktiraju. Ali je očito da se oni ne prijavljuju. Zbog toga dolazi do širenja virusa više nego to bi trebalo. Izbjegavanje prijavljivanja kontakata je novina u odnosu na prethodni talas. Ako građani misle da štite kontakte tako što ih ne prijavljuju, to nije rješenje. Moramo biti svjesni da smo možda inficirani i da sa svojim kontaktom možemo inficirati nekog drugog. Pogrešna je percepcijaa da ja samo treba da sjedim kući ako sam dobio rješenje. Suština je u poštovanju sebe i drugog”, istakao je doktor Mugoša.

O otvaranju granica

“Nijesmo još predlagali mjere u tom smislu. Danas ćemo o tome raspravljati”, jasan je Mugoša.

Turisti da poštuju mjere

I turisti su, dodaje on,  obavezni da poštuju mjere, u dobroj smo poziciji.

“Ako ne, u velikom smo riziku. Svaki tursita je dužan da poštuje mjere kao i građani Crne Gore. Za svako nepoštovanje se snosi odgovornost”, naglasio je doktor Mugoša.

M.D.   

65

avatar
1000
44
21
0
 
60
Budimo realniPromjene,promjeČegovićČegovićTinkulica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Да имаш трунку одговорности поднио би је сам. Прво сте зборили маске само болесни па кад нас затрпаше донатори, сад их и ванка носимо. Па сте рекли како ће вирус убити љетње температуре, а ево видимо сви. И што је најважније у марту сте се унередили ЦГ економију затварањем свега у интересу здравља, а сад би отворили све интересу економије.… Više »

Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

Nego ko je odgovoran za ove oboljele i nazalost pomrle od korone nego vi iz NKTa zajedno sa ovom nasom mudrom vlascu zato sto ste naglo otvorili granice, i sad bi vas sve zajedno ove porodice pomrlih od korone trebale predati na sud da se pravda istjera do kraja nego kod nas nema ni pravde ni vlasti da valja 🤦‍♂️

Čegović
Gost
Čegović

E što volim ovaj narod koji govori za sebe da je primitivan, neuk, neodgovoran… govorite u svoje ime ako već to pričate.

oooo
Gost
oooo

Da ste ispostovali i zadrzali mjere iz proslog naleta ovog virusa do sad bi i stvarno bili korona free. Ovako radi propale sezone ste pootvarali granice, trzne centre, kafane itd i dobili ste sto ste trazili. Ovoliki broj zarazenih.

Čegović
Gost
Čegović

Moglo se čak i s blažim mjerama da se održavala kontrola na granicama. Ali ne, otvoriše granice širom pa je onda narod kriv što je stigla Korona.

nik
Gost
nik

Ovi iz Dana ne mogu cak ni posteno pitanje da postave, pogledajte sta i kako pitaju

Emanon
Gost
Emanon

Po 10-tak privatnih aviona slece svaki dan i niko ne ide u izolaciju. Iz kojih drzava je ovaj narod? Priznajte ako smete.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Зато су уведене ове ненормалне( нелогичне) мјере, да би се себи параван обезбиједио. Јасно ко дан. Искрено се надам да ће то народ на изборима казнити.

Morpheus
Gost
Morpheus

Kad sko corona free, to je veliki uspjeh NKTa, kad imamo rekordni br zarazenih u regionu-narod je kriv! Pa stvarno vise…

SKing
Gost
SKing

Arogantno. Pitaju te da li lazirate rezultate do izbora da smanjite br pa da bude veliki skok poslije kao sto je bilo u Srbiji .Ako je to tacno, treba da ides u zatvor a ne samo da das ostavku

Mijo
Gost
Mijo

Postovani doktore i vas tim, hvala na pozrtvovanju koji je vas dio posla, samo vas molim da objasnite narodu koji ne postuje “preporuke” a ne naredbe, ko je duzan da ide na lice mje sta, na ulicu i opominje ili kaznjava narod da stavi maske na lice, da li iko od vas izlazi na ulice i vidi sto se radi… Više »

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Evo ja čak u more ulazim sa maskom i rukavicama a ženi sam još pride natako onaj vizir…..neću bre da umrem.

Bozidar
Gost
Bozidar

A je li narod kriv sto je sve promaseno? Puštene litije, svadbe, sahrane, mature, granice otvorene. Sve što se moglo promasit, promašili su

Njegoš
Gost
Njegoš

Nego što je nego je narod kriv, to nije pušteno za divljake iz srednjeg vijeka.

Papaja
Gost
Papaja

Da da ostavku? To bi isto bilo da krivolovac traze ostavku direktora policije jer ga nije sprijecio u krivolovu pa se povrijedio bacajuci dinamit u more?!

Papaja
Gost
Papaja

Najbolje bi bilo da Mugosa licno seta ulicama i navlaci maske ljudima na nos, pa ako mu koji promakne i inficira se – da da ostavku🤣😂🤣 E da moze drugi da bude kriv a da mi radimo sto najvise volimo – da zabijemo glavu u pjesak i prebacimo odgovornost na drugoga!

Anica
Gost
Anica

Sve pohvale za ove hrabre i pozrtvovane ljude. Lako je svakome kuckati i kritikovati. Stanite vi pod onom silnom opremom dok ste na poslu i spasavajte zivote svaki dan! I Mugosa i Begic i svi zajedno jedno veliko HVALA. Oni su svoje uradili, a drugo je to sto imamo ljude koji jos vjeruju da je korona = grip🤯groblje mozgova

Nena
Gost
Nena

Ako obijem banku…oce li sudija podnijeti ostavku….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mugoša, ova izjava iz naslova ti je k’o Njegoševa, zaista! Na glupo pitanje se nekad ipak može dati pametan odgovor.

Vera
Gost
Vera

Pohvale za doktora Mugosu tesko je biti dobar neobrazovanim ljudima koji uopste ne prate medije i tvrde da je korona obican grip treba nama jos dosta toga da zavrsimo prvo sami sa sobom

Kategorija
Gost
Kategorija

Znači platu hoće da prima, pa nema veze je li postigao neki rezultat ili nije. A ostavka, to mu ne pada na pamet.

Tgd
Gost
Tgd

Zasto bi davao ostavku, dokle god se mjere ne postuju opasnost je velika, prvi talas je pokazao da je struka u pravu. Postovanjem mjera rizik se smanjuje. Svaka cast cijelom timu.

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Da, stvarno treba da podnesu ostavke jer su rekli da se obavezmo nose maske preko nosa i usta a vecina dise na lakat, saku, ili vrat pa korona koga izabere srecno bilo.

Njegoš
Gost
Njegoš

Ako ti ideš krijući po srbistana derbija litija kašika Tutina… i pri tome ne držiš distancu, ne nosiš masku i ne pereš ruke nije ti niko drugi odgovoran pa ni Mugoša, no ti bogomi. On ti je objasnio što treba ti da radiš, to je njegov posao i tu nema greške.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Zasto onda narod nije dobio 13-julsku nagradu kad je sva odgovornost na njemu? Nego kad je dobro vi kupite kajmak, kad je lose kriv je narod.

MijoN
Gost
MijoN

Ti bi trebao da odgovaraš zato što nemaš cohones uopšte druže, pa da izađeš i javno kažeš treba uvesti mnogo strožije mjere od onih u aprilu e nam puče pogibija sa 800 zarazenih u Podgoricu, ili još bolje, da kazes nemamo ni laboratoriju ni testove da uradimo više od hiljadu testiranja dnevno, a ne da se pravdaš kako se ne… Više »

Milena CT
Gost
Milena CT

Čovjek koji me najvipe razočarao je gospodin Mugoša.Kako je sve na početku djelovalo stručno, doktorski ozbiljno…svi smo bili impresionirani.Poslije, nažalost, gospodin Mugoša se pretvara u političara i gubi kredibilitet kod mnogih.Zašto g. Mugoša? Vas je struka dovela na mjesto direktora IZJZ. Vi niste, pretpostavljam, član nijedne partije pa me zato i čudi da ste se počeli ponašati politički.Budite doktor, ne… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Što je to uradio, a da nije iz njegove struke?? Ili samo onako pišeš po naređenju iz beograda?

Čegović
Gost
Čegović

A šta je uradio što jeste iz njegove struke ?

Baraka
Gost
Baraka

Da nije ovih iz NKT odavno bi nas djavo ponio svih, koliko smo pametni i disciplinovani. Sve pametnjakovic do pametnjakovica pa kad mu bolest udje u kuci onda je drzava kriva…

Pitanje?
Gost
Pitanje?

Gospodine Mugoša, ako ja ne nosim masku i idem na litije, a poslije ližem kašičicu, oćete li u to slučaju podnijeti ostavku?

Ico
Gost
Ico

Nije samo do nepostovanja mjera. Ni mjere nisu dovoljno dobre. Ako imamo masovni, a ne pojedinačni problem to je prvenstveno do Vas Mugosa a ne do gradjana ( naravno to ne amnestira ni neodgovorne gradjane). Uvedite strozije mjere i osigurajte primjenu kroz mnogo bolju kontrolu pa ćete vidjeti. Ni državne institucije ne poštuju mjere. Sjedi se u kancelarijama bez maske… Više »

Trt
Gost
Trt

Kriju se kontakti a Jos se ljudi setaju zarazeni dok ne dobiju rezultate.U Baru Konkretno poroduca I uza familija a on paradira ko kokot.dok nije dobio pozitivan rezultat.

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

srame se reci a mozda i malo boje da su litijali i trcali od jedne crkve do drugog manastira u jednom danu za 20 eura benzina

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Slazem se , litiasi su ti koji kriju kontakte po nalogu bradatih spodoba. Da ispane kako tamjan i kandilce ubijaju coronu.
Svetisavci su kao skakavci , ostavljaju pustos iza sebe …u svakom.pogledu

Nikad vise 1918.

Ćeta
Gost
Ćeta

Moja komšinica pozitivna,kad su je pitali za porodicu rekla da živi sama a sa njom žive dva sina sa ženama i dvoje unučadi. Masku nikad ne stavljaju,takvih koji kriju ima na stotine jeli kriv Mugoša

Duška
Gost
Duška

Prijavite ih, molim Vas!

Mldo
Gost
Mldo

Zasto se oni koji ne prijavljuju kontakte, a posle se ispostavi njihov kontakt ne osude po zakonu? Po zakonu je to od 1 do 8g…propjevali bi a svi znamo ko su ti od prilike..

Plavuša
Gost
Plavuša

Da pogađam, jesu li to litijaši ?

Tinkulica
Gost
Tinkulica

Mugi sta ocekivat od novinara Dan-a.Na istoku nista novo…..Dan (mrkli mrak)je to

Iz naroda
Gost
Iz naroda

Ni of Mugija odgovor

BarBar
Gost
BarBar

Hrvatska i Albanija su pune turista. Kod nas nikoga. A tek treba da odluče o otvaranju granica.

Karl
Gost
Karl

Hrvatska je dio EU i oni su svi otvoreni medjusobno

Plavuša
Gost
Plavuša

Pa zar mi nismo u EU ? A zašto, je li to zbog litija ?

Tinkulica
Gost
Tinkulica

Sta reci na ovo sto napisa plausa😂😂😂😂

Ico
Gost
Ico

Upravo obrnuto. Da smo bolje kontrolisali granice od samog početka sad bismo bili u epidemioloski boljem statusu i od Hrvatske i turisti bi se otimali za nas.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pravo zbori

Kajagogo
Gost
Kajagogo

Evo u Hn i Igalu, Bosanci turisti ne nose maske. Mi domaci koji nosimo ispadamo budale. Njih niko ne kaznjava jer su turisti. Ne ulazim u raspravu vezano za maske ali ako se donese odluka da je obavezno onda to treba postovati i nepostovanje kaznjavati. Jasno je da komunalna inspekcija nece da ih dira jer vlast u hn posebno voli… Više »

Simo
Gost
Simo

Bravo ti ga Mugoša kako si mu odgovorio. Kakvi kvazi novinari oće li on podnijeti ostavku ako mu litijaši puknu na izbore.
Tužna činjenica je da su neki novinari na ovim pres konferencijama duboko u izborme procese.

Ico
Gost
Ico

Nisi u pravu. Pitanje je bilo vezano ne za pojedinačne incidente nego masovnu pojavu izbijanja epidemije kao u Srbiji nakon izbora. To je više stvar procjene epidemioloskog rizika uz dosadašnja saznanja o ponašanju gradjana nego iceg drugo.

Mira
Gost
Mira

Srbiji je pogrešan potez bio fudbalski meč sa 20000 pośetilaca, kakvi izbori

Njegoš
Gost
Njegoš

U srbijU nije ni bilo prekida epidemije, no je konstantno bio veliki broj, i prije izbora i za vrijeme izbora i poslije, nego srbi su pričali lažne brojke i mitove, isto kao i sada.

Tip Top
Gost
Tip Top

Vecina od tih koji ne prijavljuju kontakte su osobe koje se okupljaju po hramovima đe ne postuju mjere NKT zato prikrivaju kontakte da nebi otkrili da se to desava iz okupljanja po crkvama i hramovima !!!!

Majkl
Gost
Majkl

Potpuno ispravno Mugosa.
Narod je nekulturan,bezobrazan,bez empatije, a hoce da je neko drugi odgovoran za epidemiju a ne da svaki pojedinac da svoj doprinos.
Svjedoci smo toga na svakom koraku.Niko na ulici ne nosi masku po propisu a u zatvorenom prostoru isto tako,bez distance u marketu,na ukici,plazi …Nabije se za vrat i duva..Polusvijet nepismeni !

Politicar
Gost
Politicar

Vidite da čovjek nije odavde? Zašto onda uvodi bilo kakve zabrane i mjere, ako je sve do građana?

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Glupo pitanje, pametan odgovor

A sto je ovo?
Gost
A sto je ovo?

Ne da se fotelja ni pod razno.

.....
Gost
.....

Evo danas u budvu, od 10 osoba bar 6 ne nosi masku…onako u prolazu se da primijetiti ..

Recondite
Gost
Recondite

Da smo srećna država ti bi zbog ove izjave podnio ostavku

Mldo
Gost
Mldo

Jes da da ostavku zbog onih sto lizu kasicicu i ne nose maske jesi li ti u svijes?

Recondite
Gost
Recondite

Pojedi ti sendvič ja više volim nešto na kašiku

Maestro
Gost
Maestro

Vrlo jasno i precizno. Ovi što pričaju o odlaganju izbora ne shvataju da to odlaganje bi onda išlo na neodređeno. Ko vam garantuje da bi situacija bila bolja u oktobru, ili na proljeće, ili ljeto sledeće godine?

Ivan
Gost
Ivan

Koliko treba nemoralan da budeš da kriješ da si zarazan i lagano šetaš ulicom? Pih

Iz naroda
Gost
Iz naroda

APLAUZ
u koliko sati ?

Da te pitam
Gost
Da te pitam

Od cega su bolovali prije korone umrli jer uporno raste broj izlijecenih I cime ih lijecite ?

Send this to a friend