Društvo

Na izabranog ljekara se čeka i više od godinu

Dom zdravlja Podgorica
Dom zdravlja Podgorica

U Domu zdravlja Podgorica na registraciju kod izabranog ljekara za odrasle čeka se mjesecima, a ponekad i više od godinu. Zašto je to tako jasnog odgovor iz ove zdravstvene ustanove nema, iako je javnosti odavno jasno da je glavni problem manjak ljekara.

Iako pacijenti, koji nijesu registrovani, dobiju zdravstvenu zaštitu u bilo kojem domu zdravlja, kada se jave ljekaru, pitanje je koliko je takva pomoć dobra i sistematična, jer vas svaki put pregleda drugi ljekar i to uglavnom na kraju radnog vremena i nakon svih zakazanih pacijenata.

Tada je, prema riječima pacijenta koji su na ovaj problem skrenuli pažnju redakcije Portala RTCG, ljekar svakako umoran i nezainteresovan da se potpuno posveti pacijentu koji nije njegov.

“Prije godinu i po napunila sam 18 godina i to je bio posljedni rok do kojeg sam mogla da idem kod izabranog pedijatra. Nakon toga, kad god mi treba neka medicinska usluga idem ‘od nemila do nedraga’. Osim ako mi medicinske sestre ne kažu da je prevelika gužva i da dođem drugi put, uglavnom uspijem da stignem do ljekara, ali uz dosta dugo čekanje. U Domu zdravlja su mi objasnili da ne postoji lista čekanja na izabranog doktora za odrasle, tako da zapravo ne znam kako da dobijem svog ljekara”, kazala je za Portal RTCG djevojka čije je ime poznato redakciji.

Prema riječima pacijenata, i bez izabranog ljekara može se doći do doktora koji će vam prepisati redovnu terapiju, ali ako svaki put budete primljeni kod drugog ljekara često izostane sistematičan pristup vašem zdravlju.

“Jednom sam tri puta morao da čekam kako bih dobio tri uputa, jer ljekar kod kojeg sam mogao da dođem na pregled jednostavno nije pažljivo pogledao šta mi sve treba. Tako sam jednom dobio uput za specijalistu, a drugi put za laboratorijske nalaze koji su mi bili neophodni. Razumijem i doktore, jer je očigledno da su premoreni, ali se ovakvim načinom rada bespotrebno troši i njihovo i vrijeme i snaga pacijenata”, objašnjava jedan od pacijenata.

Kako ističu u Domu zdravlja Podgorica, čekanja u narednom periodu više neće biti, jer od 13. marta, svi osiguranici koji nemaju izabranog ljekara mogu da se registruju u Zdravstvenom objektu na Zlatici i u Studenskoj poliklinici, gdje su angažovana još tri ljekara.

Jedan ljekar će ordinirati u Studentskoj poliklinici, a dva u Domu zdravlja Zlatica, u dvije različite smjene.

Kako napominju u menadžmentu, u Domu zdravlja Podgorica rade 83 izabrana ljekara, a broj osiguranika je oko 240.000, mada se taj broj, kako ističu, svakodnevno mijenja.

Dodaju da postoji norma za maksimalan broj osiguranika po ljekaru i on je 2.000 pacijenata.

Prostom računicom dolazimo do podatka da oko 74.000 osiguranika nema svog izabranog ljekara. Iako je RTCG postavio pitanje upravi Doma zdravlja zašto se toliko čeka na registraciju nijesu dobili precizan odgovor, osim da su se od 13. marta ojačali sa još tri ljekara i da problema sa čekanjem na izabranog doktora za sada neće biti.

Kako su poručili pratiće situaciju ubuduće i reagovati blagovremeno.

Poručuju i da pacijenti koji nemaju izabranog doktora nijesu diskriminisani u pogledu pružanja zdravstvene usluge, odnosno i njima je pružena adekvatna zdravstvena zaštita.

“U slučaju zdravstvenog problema, uvijek ih istog dana kada se jave u Dom zdravlja pregleda ljekar koji je u smjeni, a ljekari u elektronskom kartonu imaju uvid što je napisno od terapije, ukoliko su ranije dolazili, kao i izdati uputi za laboratoriju i specijaliste, zbog daljeg liječenja. Na osnovu pregleda ako doktor zahtijeva kontrolu tog dana može zakazati, odnosno biće zakazan pregled u elektronskoj formi i ako nema izabranog doktora”, napominju u Domu zdravlja.

Tags

7

avatar
1000
6
1
0
 
6
burzanoviccc69izabrani doktorPo iskustvuvbbbObserver
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
burzanoviccc69
Gost
burzanoviccc69

Ali moju suprugu je vratio prije 15 dana neiskusan,mladi ljekar,da pojma nea,da on ne moze da ulazi u karton njen,pa da vam ne pricam,da su mi vracali suprugu,djeca trebaju u vrtic,imaju prehladu blagu,izuzmemo ih iz vrtica,dodjemo po potrvdu nakon 4 h cekanja,i kaze,iako pregleda i ustanovi da je dijete zdravo,ja nemam kaze gospodjo nista sa vasom djecom,i moja supruga,u minusu… Više »

burzanoviccc69
Gost
burzanoviccc69

Nazalost,neka ne zamjere doticni koi su ovakave neistine plasirali,evo ja sam osiguranik,moja djeca imaju izabranog pedijatra,i iako imamo svo troje izabrane ljekare,to su cekanja,sto na upute,sto djeci za skolicu ili vrtic neki najobicniji administrativni papir,jer je i vrtic poceo da bude,neki faktor iznad pedijatara,pa se cekaju potvrde zbog malo blage temperature,kaslja,kijavice,proliva od mozda te iste hrane a da ne pricamo… Više »

izabrani doktor
Gost
izabrani doktor

Nazalost, problem je mnogo kopleksniji…reforma PZZ je sprovedena ali je dolaskom Scekica ona obesmisljena. Osoba koja napuni 18 godina moze ostati kod pedijatra ako zeli, dakle niko je ne tjera da napusta dodatdasnjeg dokrota, tako da taj dio nije istinit. e sad , da li je djevojci neprijatno da ceka istovremen oo sa ljudima koji imaju bebe to je drugo.… Više »

Po iskustvu
Gost
Po iskustvu

Treba ovo mučenje završiti i uraditi kao sa zubarima. Teorijski, imamo besplatno liječenje. U praksi i dalje plaćamo. Pa kad već plaćamo, da budemo tretirani kao ljudi, a ne kao životinje. Zbog velikog broja ljekara u ponudi, pašće i cijene ,,čašćavanja”.

vbbb
Gost
vbbb

ako se zrzate treba da znate da su Kubanski doktori jedni od najboljih na svijetu

Danica
Gost
Danica

Moramo uvesti ljekare sa drugih destinacija npr Kuba!

Observer
Gost
Observer

Lekarke iz Kube da nas liječe od bolesti srca

Send this to a friend