Društvo

Na UCG oko 3.500 budžetskih mjesta, najviše na Ekonomskom fakultetu

U studijskoj 2019/2020. godini na Univerzitet Crne Gore moći će da se upiše oko 3.500 studenata koji će se finansirati iz Budžeta, a na Fakultet za crnogorski jezik i književnost 40 studenata, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade.

Kako ističu u Ministarstvu prosvjete, najveći broj mjesta ponudio je Ekonomski fakultet – 390, zatim Filološki fakultet koji će primiti 355 studenata, Elektrotehnički fakultet 330, Filozofski fakultet 315, Pomorski fakultet 260, Pravni fakultet 260, Prirodno-matematički fakultet 230.

Na Medicinskom fakultetu na budžet će moću da se upiše 185 studenata, na Mašinskom i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo po 180, Biotehničkom 155, a Fakultetu političkih nauka 140.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ponudio je 120 budžetskih mjesta, Metalurško-tehnološki 115, Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet 50, Fakultet likovnih umjetnosti 40, Muzička akademija 36 i Fakultet dramskih umjetnosti 35.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost u ovoj studijskoj godini nudi 40 mjesta za studente koji će se finasirati iz budžeta Crne Gore.

Mubera Kurpejović

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović, rekla je da je Predlog broja studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija koji će se finansirati iz budžeta utvrdio Upravni odbor UCG, te da tokom pripreme odluke, ustanove visokog obrazovanja uzimaju u obzir interesovanje budućih studenata, ali i potrebe tržišta rada.

Ona je rekla da je cilj takvog načina utvrđivanja broja studenata bolja usklađenost obrazovanja i tržišta rada, što bi u krajnjem trebalo da rezultira smanjenjem nezaposlenosti visokoškolaca.

“Predloženi broj studenata na nivou prošlogodišnjeg i u skladu sa licencom o mkasimalnom broju studenata”, istakla je.

Naglašava da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o manjinskim pravima i slobodama, predloženo povećanje ukupnog broja mjesta na svakom studijskom programu za po jedan odsto za osobe sa invaliditetom i pripadnike manjinske zajednice Roma i Egipćana.

“Kao dio svojih redovnih aktivnosti, uz periodične dublje analize potreba tržišta rada, Ministarstvo prosvjete prati dešavanja u vezi sa radnim angažovanjem profila koji izađu iz visokog obrazovanja”, podsjetila je Kurpejović, te saopštila da je u prošloj godini tržište imalo potrebu za inženjerima, bečelorima i specijalistima iz oblasti elektrotehnike i računara.

U toj oblasti, kako je rekla, oglašeno je oko 400 radnih mjesta.

“Takođe, povećava se i interesovanje za mašinstvo, arhitekturu i građevinarstvo”, kazala je Kurpejović.

Ona je zaključila da je tradicionalno veliko interesovanje tržišta za oblast ekonomskih nauka, pa je tako prošle godine zaposleno 450 diplomiranih ekonomista i bečelora ekonomije, a u 2018. godini zaposleno je skoro 400 diplomiranih pravnika, specijalista i bečelora prava.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
jovanGrof
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grof
Gost
Grof

Kakva mocna fotografija. Ovaj Desktop u pozadini pogotovu razvaljuje.

jovan
Gost
jovan

Hahah pa vrh!

Send this to a friend