Društvo

Najbolje naučnice CSA konferencije iz Kanade i Slovenije

Na 16. Međunarodnoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije održanoj u Cavtatu, u Hrvatskoj, početkom aprila, za najboljeg mladog naučnika proglašena je Daša Pruš sa Univerziteta u Ljubljani, a za najbolju ženu u nauci Rozelin Okeh sa Memorijal Univerziteta u Njufaundlendu, u Kanadi, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Daša Pruš je master fizičkog vaspitanja i doktorand na Univerzitetu u Ljubljani. Zahvalna je za nagradu za mladog naučnika, koju smatra stimulativnom, tim prije što je na početku istraživačkog puta u nauci, a konferenciju smatra odličnom prilikom za mlade istraživače da počnu da predstavljaju svoje rad.

“Ovo je poput probijanja leda, naravno ovo zaista je veliko postignuće i prilika da pokažete svoj potencijal”, navodi Daša.

Na konferenciji u Dubrovniku se predstavila na sesiji “Znanje i upotreba prehrambenih dodataka među hip-hop plesačima”. Daša i inače izučava oblast plesa, uglavnom, moderne plesove, jer to polje i nije toliko istraženo, a hip-hop plesači su zaista zanemarena populacija u medicinskim istraživanjima.

“Mnoge velike stvari mogu biti uključene i mislim da su istraživači znatiželjni po pitanju toga što može da se vidi ”iza zavjese”, odnosno, ko sve stoji iza sportiste. Smatram da zaboravljamo da je sportista samo izvođač i da iza njega postoji mnogo ljudi koji rade za njegov napredak. Oduvijek sam se pitala što je to ”iza zavjese” i to je moja strast, ne samo na nauci o plesu i u polju plesa, već i u drugim sportovima”, otkriva najbolji mladi naučnik na ovogodišnjoj CSA konferenciji.

Za najbolju ženu u nauci na konferenciji je proglašena Rozelin Okeh sa Memorijal Univerziteta u Njufaundlendu, u Kanadi, koja je posvećena istraživanju u sportskom turizmu.

“Znam da je tema bila o sportu i fizičkoj aktivnosti, ali s obzirom na to da dolazim iz sfere turizma, uspjela ovdje izložiti temu iz sportskog lovnog turizma i to je bila tema na koju se moj tim bazirao – dakle održivi sportski lov, posebno lov na losove u Njufaundlendu, odakle ja dolazim. Ja sam istraživač i zaista volim da istražujem. Moje najjače strane su u turizmu i eko turizmu i mogu vam reći da sam iznenađena što sam dobila nagradu za ženskog istraživača”, priznaje Okeh.

Pored oduševljenja odličnom organizacijom konferencije i gostoprimstvom na koje je naišla u Hrvatskoj, Rozelin posebno cijeni stimulisanje istraživačica, što je jedan od ciljeva CSA konferencije.

“Veoma sam zahvalna što su prepoznali moj trud, istraživački rad, kao i rad uopšte, a nagrada će mi pomoći da pružim više za naredne konferencije koje nas očekuju. Ovo govori o tome koliko su žene prepoznate, nagrađivane i koliko su poštovane na ovakvim konferencijama. Mislim da je ovo veoma dobra inicijativa organizatora konferencije, da se ovdje ne prepoznaju samo mladi istraživači, već i nadolazeći ženski istraživači koji treba da budu nagrađivani. Za mene je ovo velika čast i pomaže mi da poboljšam svoja istraživanja i karijeru na mom univerzitetu”, navodi Okeh.

Na konferenciji u Dubrovniku bila su registrovana 222 učesnika iz 42 zemlje svijeta. Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću Stevo Popović istakao je da je na konferenciji učestvovalo brojčano manje žena u odnosu na muškarce, ali da vjeruje da će nagrada za najbolju ženu u nauci promijeniti taj trend u budućnosti.

Pored Crnogorske sportske akademije, organizatori konferencije su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

Send this to a friend