Društvo

Nakon uvođenja softvera protiv plagiranja: Magistarski i doktorski radovi počeli da nestaju

Univerzitet Crne Gore je kroz softver protiv plagijarizma, koji je nedavno počeo da koristi, pregledao oko 15 naučnih radova i svi su u redu, saznaje Pobjeda.

Univerzitet je nedavno nabavio softver za antiplagijarizam iThenticate koji će se koristiti interno.

“Naučni radovi koje smo ispitivali su iz skorijeg vremena. Nije se tu ništa ciljano tragalo. Uvježbavali smo softver”, rekao je nezvanično izvor Pobjede sa UCG.

Kriju radove?

Ističe da su se, međutim, već suočili sa problemom kada je u pitanju provjeravanje magistarskih i doktorskih radova. Tih dokumenata, dodaje, nema na sajtovima fakulteta UCG.

“Ispostavilo se da su brzo počeli da ,,nestaju“ sa sajtova. Nema ih. Zapazili smo i da nema kompletnih radova, već se pojavi prva strana gdje je naveden sastav komisije i to je to. Uputili smo fakultetima dopise da nam pošalju u PDF-u završne radove magistratura i doktorata da bismo mogli da radimo. Dobili su rok da sve pošalju do kraja maja”, rekao je on.

Sagovornik Pobjeda je kategoričan da će zahtijevati da svi radovi budu dostupni ili na sajtu fakulteta ili Univerziteta. Sve će, kako je rekao, biti maksimalno transparentno.

“Vidjećemo hoće li tu biti otpora. Vjerovatno će neki imati želju da ne objave rad, ali će takvi biti predmet posebnog interesovanja. Onaj ko objavi rad nema što da krije, a ko ne objavi, vjerovatno ima nešto za skrivanje”, rekao je on.

Kvalitet

Iz Univerziteta Crne Gore nedavno je rečeno da korišćenje ovog softvera za tri godine košta 7.000 eura, a novac je obezbijeđen preko Erasmus projekta koji se odnosi na podizanje naučno-istraživačkih kapaciteta univerziteta Zapadnog Balkana. Neće se, kako je rečeno, samo provjeravati radovi koji su napisani na engleskom jeziku, već će se kontrolisati i oni na crnogorskom.

Softver upoređuje rukopise u formatima txt, pdf,doc, kako sa radovima u časopisima sa otvorenim pristupom „open access“, tako i sa radovima u časopisima bez otvorenog pristupa, sa knjigama, zbornicima sa konferencija, kao i web sadržajima na engleskom i drugim jezicima. Ovaj program, kako je ranije saopšteno, je dominantan u svijetu, a koriste ga praktično svi vodeći univerziteti od Kembridža do Oksforda, preko naučnih časopisa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zdravko
Gost
Zdravko

Za Crnu Goru u NATO-u!!!
Pozdrav i za Slavka Kalezica,najponosnijeg predstavnika naseg ponosnog naroda i ponosne drzave!!!

Primorac
Gost
Primorac

Nikad nije kasno

alo
Gost
alo

Sram vas bilo, zbog 7000 za tri godine ste trazili kroz erasmus. Toliko je zadnjih desetak godina bilo plagiranja i nepravednog zaposljavanja prepisivaca samo zato sto niste imali softver koji za tri godine kosta koliko polovan auto. Dje mi zivimo ovo je sprdnja!

Ano
Gost
Ano

Pi koje mizerije…

ris
Gost
ris

Rektorka nije imala Sta plagirati. Ona magistarske nije ni radila. Profesor po radnom iskustvu

Sloboda
Gost
Sloboda

Sramotno je da traze donacije, a toliko para zgrcu na magistarske i slicne stvari… UZAS!

cikotić
Gost
cikotić

Mora da je virus!

1133333
Gost
1133333

Uzimaju 2,000 eura za magistarske studije po studentu da ne mogu za cijeli Univerzitet dat 2333 eura godišnje radi kontrole, no traže donacije.

Rekla kazala
Gost
Rekla kazala

A ko je taj “rekao je on”?

Mama
Gost
Mama

7000 za tri godine, i ta velika srestva su se morala tragati preko nekog programa. A gdje ste do sada bili mrcili se kakvi ste i vi i ta 2.333 EUR-a godisnje .

Neznaveni
Gost
Neznaveni

Uzalud svi ti softveri,dok se ne ispitaju sve diplome dzaba se kreci.Provjerite diplome mnogima iz drzavne uprave,Aerodroma,MUPa..2/3 tih diploma je kupljeno a ti koji su ih kupili ni azbuku ne znaju

Send this to a friend