Društvo

Ne postoji evidencija o nacionalnoj strukturi zaposlenih u bjelopoljskoj policiji

Siniša Bjeković

Uprava policije ne vodi evidenciju o nacionalnoj strukturi zaposlenih u Centru bezbjednosti Bijelo Polje, tako da nijesu poznati podaci o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, ali to treba da se promijeni, ocijenio je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković, piše Pobjeda.

On je u mišljenju pojasnio da su po službenoj dužnosti pokrenuli postupak, odnosno po inicijativi otvorenom pismu grupe građana iz Bijelog Polja, kojom je ukazano na nezastupljenost manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u strukturi rukovodnog kadra u Centru bezbjednosti Bijelo Polje.

Građani su se požalili da među šefovima nema zaposlenih Muslimana/Bošnjaka, te da od ukupno devet rukovodećih radnih mjesta samo jedno pokriva pripadnik nacionalne manjine.

” Dalje se ističe da u sektoru Granične policije u Bijelom Polju na rukovodećim mjestima nema nijednog pripadnika manjinskog naroda, što posebno zabrinjava kod činjenice da je sjedište Regionalnog centra granične policije “Sjever” u Bijelom Polju”, navedeno je u mišljenju zamjenika ombudsmana.

Bjeković je ukazao na važnost da ustavna garancija na srazmjernu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, obavezuje organe i službe zadužene za kadrovska pitanja da prate zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. To se, pojašnjava on, čini kako bi se stvorili početni uslovi za primjenu posebnih mjera tamo gdje podaci ukazuju na podzastupljenost i potrebu ispravljanja nejednakosti.

“Srazmjernom, proporcionalnom, pravovremenom i kontinuiranom primjenom posebnih mjera osnažuje se borba protiv etničke, odnosno nacionalne diskriminacije u svim njenim pojavnim oblicima i štetnim posljedicama koje izaziva”, naveo je Bjeković.

Zatražio je zato od Uprave policije da u okviru implementacije strateških dokumenata vodi računa o zastupljenosti manjina u službi.

U mišljenju zamjenika ombudsmana detaljno je navedeno da su iz bjelopoljske policije, izjašnjavajući se ranije o ovom slučaju, saopštili da ne raspolažu traženom statistikom, odnosno da na osnovu imena i prezimena policijskih službenika nijesu u mogućnosti dati tačne podatke o njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Rekli su i da se popuna radnih mjesta obavlja isključivo putem oglasa preko Uprave za kadrove.

Bjeković je prihvatio da se na osnovu spiska sa imenima i prezimenima rukovodilaca u Centru bezbjednosti Bijelo Polje nije smio izvoditi zaključak o njihovoj nacionalnoj pripadnosti i ukazao „da se srazmjerna zastupljenost može postići jedino u okolnostima praćenja nacionalne strukture zaposlenih i prijavljenih kandidata/kinja koji se o ovom pitanju izjašnjavaju na dobrovoljnoj osnovi“.

Na to, kaže Bjeković, posebno ukazuju preporuke OEBS-a o policiji u multietničkim društvima, sa jasnim naglaskom na “postavljanje statističkih ciljeva radi poboljšanja ravnomjerne etničke zastupljenosti u policiji i praćenje etničkog sastava policije”.

25

avatar
1000
11
14
0
 
22
BnjjVLADOBob RockSovaSamo lakse
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bob Rock
Gost
Bob Rock

Citam ove komentare i stidim. Sve kriticare potam, da li je moguce da od 30 tak rukovodecih pozicija u policiji i granicnoj policiji u BP ima samo kedno mjesto koje pokriva misliman ( imenom i prezimenom makar)??? Da li je moguce da nema niko kompetenta I profesionalan da moze biti rukovodilac??? Ima i to mnogo obrazovanijih, kompetentnijih i profesionalnijih od… Više »

Sova
Gost
Sova

Već vidim konkurs u novinama: uslovi
1. Školska sprema;
2. Iskustvo;
……..
Po ustavu, mogu se javiti svi, ali Crnogorci, Srbi i Albanci neće biti primljeni, pa se mole da ne predaju dokumenta, da ne muče konkursnu komisiju.

Dobro se śetili
Gost
Dobro se śetili

Muslimani su nasli dobar metod da pokriju sa 80% sve pozicije u CG.
Od slucaja do slucaja se pisu razlicito. Cas su muslimani, cas bosnjaci, nekad romi, nekad albanci, po potrebi crnogorci.
Sa 15% zastupljenosti u populaciji drze 70% vlasti. Pa i to im je malo pa oce vise.

realno
Gost
realno

Kakve su ovo budalaštinje

Rajane
Gost
Rajane

Mic po mic….a oces li ili si sposoban to nema veze… preca etnicka grupa

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Rajane, mic po mic se izbacuju manjine iz policije. Moglo bi se o tome puno razgovarati ali molim te ne raspravljaj o necemu sto ne znas!

Danilo
Gost
Danilo

Suludo je na silu prisiljavati zaposlene da se nacionalno izjašnjavaju. Kod nas na poslu većina je protiv toga, mada realno večina su srbi jer je to takav grad. ( HN)

Rajan
Gost
Rajan

A da se svuda u svemu prebrojimo…

Anonimous
Gost
Anonimous

Uh, ako počnemo da se prebrojavamo onda smo kao Srbi. Oni su već tri put uzduž i porijeko prebrojali sebe i komšiluk… Zar Crna Gora nije gradjanska država?

Lipovo
Gost
Lipovo

Ovako, kako g-din Bjekovicc tumachi ,, svojevremeno su ,,radnici R.Dakicca,, ,,usrećili,, policiju CG. Svu CG ,,zbog kljucha – pod kljuch,,

Мудовиште
Gost
Мудовиште

Vi i ne zapošljavate nacionalnu strukturu nego političku hoću reći DPSa.To je svakome jasno to radite 30godina…

Vaso
Gost
Vaso

Koliko je Srba zaposleno u državnoj upravi CG

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Ogroman broj ima ih najviše

Savjest
Gost
Savjest

Tako srece ima

Spuski
Gost
Spuski

Kako druze da budu zaposleni kad su protiv vlasti toga nije nema ni u srbiju koji su protivnici vlasti ne mogu da dodaju u drzavni ustanovama sto je po meni bas normalno

VLADO
Gost
VLADO

Objavite moj komentar..

Tratincica
Gost
Tratincica

Sto ne udju u vlast pa bi ih bilo vise

Nilski međed
Gost
Nilski međed

Tako treba, po nacionalnoj pripadnosti a ne po sposobnosti. Zato nas vaterpolo tim nema medalje sa Olimpijskih igara jer nijesu sve nacionalnosti ravnomjerno rasporedjene

Prc CG
Gost
Prc CG

????????????Sprda li se ovaj čovjek sa nama????????

VLADO
Gost
VLADO

U vladi CG , Bošnjaci su zastupljeni sa 33, 6%
A na zadnjem popisu ih je bilo 8%..
Pogledaj tu njihovu logiku
U ministarstvo rada čine 58 %…
Dakle 8% Bosnjaka , drže 40% vlasti u CG
Toliko o njihovoj ugroženosti

Opusteno
Gost
Opusteno

Vlado, Nije ti tacna staristika. Bosnjaka u javnoj upravi je oko 6%, a u nacionalnoj strukturi Bosnjaka-muslimana ima preko 15%. Mozda ih ima u nekim ministarstvima malo vise, ali ih u velikom broju drzavnih organa skoro i da nema. Vjerovatno imas veliki strah pa ti se od jednog pripadnika manjinskih naroda čini puno više. Zato se moras navikavati na jos… Više »

Samo lakse
Gost
Samo lakse

Znaci vi ste glasali za samostalnost samo da bi nas odvojili od Srbije da bi vi preuzeli vlast u CG. Mislite da ucjenjujete CG sa 8%. Pa nece da moze. Malo vam se dalo da bi se vidjelo kako bi ste se ponasali da smo mi manjina. Odma ste zamjenili onaj stetni facijalni osnjeh i pricu kako vise volite nas… Više »

VLADO
Gost
VLADO

Zadnji popis … U CG je 8 % Bošnjaka i 3 % Muslimana.. Ukupno 11%….od toga njih 3-4% , živi i radi u inostranstvu..Dakle ukupno 8%, pripadnika Bosnjaka, čini 33, % Vlade CG… Niđe u svijetu, to se ne može desiti… Samo u CG…. A u Plavu , ima 27 % srba i crnogoraca ali nemaju ni jednu znacajnu funkciji… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

27 izborna jedinica kakva propaganda i laž, Cg je imala u zajednici sa bratskom Srbijom sve po ima danas i vladu i nezavisnu ekonomiju ali vi oćete privatnu državu

Drrrrrr
Gost
Drrrrrr

U pravu si…nazalost….trpi se tortura tzv bosnjaka

Send this to a friend