Društvo

Nema riječi o otimanju i upadanju u crkve i manastire

Nikola Martinović

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti trebalo bi da riješi pitanje svojine nad imovinom koju koristi Srpska pravoslavna crkva i u njemu se ne spominje oduzimanje prava na korišćenje vjerskih objekata, objasnio je, pored ostalog, advokat Nikola Martinović.

On je za Prvu TV istakao da u Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti nema ni riječi o bilo kakvom otimanju i upadanju u crkve i manastire, što, kako je rekao, znači da je neutemeljen najveći strah kritičara.

“U Predlogu zakona se ne spominje oduzimanje prava na korišćenje vjerskih objekata”, istakao je Martinović.

Objasnio je da država želi da vrati ono što joj je pripadalo do 1918. godine nakon čega je državna imovina koju je koristila crkva postala dio Srpske pravoslavne crkve.

“Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne bavi se pitanjem korišćenja vjerskih objekata i ni na koji način ne uređuje tu oblast”, naglasio je Martinović.

To znači da će ih, kako ističe, i dalje koristiti crkva dok će zakon preispitati isključivo svojinu.

“Ne vidim bilo što, što bi moglo ograničiti ispovijedanje vjere ili slobodnog religijskog ubjeđenja da je na ovaj način ograničeno. Ono što se mijenja i ono što mislim da je pionirski poduhvat ovog zakona je ispravljanje nekih istorijskih pitanja u Crnoj Gori, a to je pitanje imovine, nepokretne imovine i svojine na nepokretnoj imovini pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, rekao je Martinović.

Zakon, kako ističe, ne spominje otimanje i upadanje u crkvene posjede što su glavne primjedbe Srpske pravoslavne crkve i pojedinih zvaničnika iz Srbije. Podsjeća da je uređenje samostalne Crne Gore do 1918. bilo takvo da je i Njegoš za prodaju današnjeg manastira Podmaine 1836. tražio saglasnost.

“Nije mogao samo Njegoš, iako je bio i duhovni i svjetovni vladar, dakle bio je poglavar države i istovremeno poglavar crkve u Crnoj Gori, samostalno prodati taj manastir već su se sa tom prodajom morali saglasiti, odnosno potpisati ugovor i svi crnogorski glavari”, napomenuo je Martinović.

Postupak dokazivanja svojine je, rekao je Martinović, jednostavan i jednak za sve.

“Onaj ko bude imao dokaz da je imovina njegova ona će i biti upisana na njega. To se vrlo lako dokazuje ako postoji osnov po kojem ste postali vlasnik, a osnov je jasan ili neki ugovor ili neka odluka državnog organa”, pojasnio je on.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, objasnio je, primjenjivaće različiti organi na osnovu nadležnosti Poreske uprave preko ministarstava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Znači otimaće bez riječi?

Mile
Gost
Mile

Kralju…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

МЦП је дио СПЦ и не видим зашто то може сметати било коме. Манастири и цркве у ЦГ се воде на МЦП и не видим разлог да се преписују на државу јер их МЦП ниђе из ЦГ однијет неће. Једини разлог, а то је уједно и разлог зашто сам ја против могућност да неки министар да вјерске објекте на коришћење… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Martinovicu,

Znam da kao advokat znas da je teret dokazivanja na onome ko trazi imovinu a ne na onome ko je fakticki posjeduje.
Znam i da te gledam u crkvi sv.Nikole u Kotoru nedjeljom na liturgiji tako da je ovaj tvoj stav stvar hipokrizije.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Bokelj Srbine nikad se nećete opametiti!

mina
Gost
mina

Sve da je tako kako kaze Anin advokat,namjera vlasti je jasna za sve srbe koji zive u Crnoj Gori.Nijesu crkve hoteli , one su sveta mjesta.i nezamislivo je ,recimo , da jedan rascinjeni pop,Mihailo,sa Stevom i ekipom udje u neki srpski hram,shodno ovom zakonu,i izvede performans koji bi licio na liturgiju.Zar to ne bi bilo uvredljvo ,za prave vjernike,kako crnogorce… Više »

Goran
Gost
Goran

Moze li gospodin da objasni cije su crkve bile od 1275 do 1315. Pa ,do 1430. Pa sve do tamo tog smijesnog perioda gdje nam je evropa uvalila ono smece od Plamenca te ga ubise na Cetinje ka pseto? A sto cemo sa rimljanima???? Jel dps u istorija pocinje 1918? Pa sto cemo sa Djukanovicima sto su bili cetnici da… Više »

Mirac
Gost
Mirac

Nema ti od toga ništa Gorane, no ako ti se ne sviđa ti put pod noge pa nazad na Kosovo, okle si i doša kako su ti rekli popovi

Nikola
Gost
Nikola

Mirac, teško ćeš nas oćerati, čekamo te.

Fileopg
Gost
Fileopg

bogo mi ti nije dobro klepilo te ovo sunce pozamašno ….

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Naravno da treba sva vjerska imovina da bude u drzavnom vlasnistvu. Onda se ne bi desavalo da crkva izdaje plac za izgradnju trznog centra ili hotela ili zgrade. Nije njihovo i tacka. Drzavno je!

Alibabac
Gost
Alibabac

Pokloni svoju imovinu državi… Narod je ostavljao Crkvi

Ljubo
Gost
Ljubo

Da crkvi a ne kuplerajima

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Koji narod crnogorski vjecno slobodni a ne srpski podanicki a to je ogronna razlika no kako ste svojatali Krajinu jos se nijeste opametili no i CG dodje na red da se brucite

kachawendy
Gost
kachawendy

dok se bakcete sa cg medjunarodno priznatom državom, bolje bi bilo da vodite racuna o vojvodini i sandžaku

mačor
Gost
mačor

U Srbiji su crkve u državnom vlasništvu,normalno da tako bude i u CG.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Зашто је нормално да копирамо Србију?

Nikola
Gost
Nikola

Nije istina, u Srbiji je vlasnik crkvenih objekata Srpska Pravoslavna Crkva. I u svim normalnim zemljama vjerski objekti su vlasništvo Crkve.

Pa da
Gost
Pa da

Pa i bilo bi glupo da policajci krštavaju i drže liturđiju.

Apsurd
Gost
Apsurd

Bečki policajac katolik, “NVOCPC episkop” u Kotoru, krštava pravoslavne evivače????

Sefket
Gost
Sefket

Prvo da se vrati imovina koja je oteta od 1990 do danas.Ajmo “oslobodioci” pokazite to vase “velje crnogorstvo”.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Amanet Kralja Nikole lijepo pise da crkvena imovina je ostala crkvi…..

delboj
Gost
delboj

Sto li se pozivate vi na Nikolu nije mi jasno, kad podrzavate one zbog kojih je morao da umre u izgnanstvu?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nas Kralj Nikola je bio Srbenda i ja sam od zelenaske-srpske porodice. Procitaj njegov “Pjesnik i Vila”dje spominje Srpstvo 191 puta a Crnu Goru nijednom.

Nikola
Gost
Nikola

Zato što je Kralj Nikola bio Srbin. A mi ne podržavamo Karađorđeviće nego branimo Srpstvo, to nije isto. Branimo istinu da je Kraljevina Crna Gora bila srpska država i da je našu Crkvu osnovao Sveti Sava prije 800 godina i da su naše Vladike pripadale srpskoj Crkvi i da je Mitropoli Mitrofan Ban bio za ponovno ujedinjenje u Srpsku Pravoslavnu… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Uzmi advokatu bilo koju ozbiljnu knjigu i vidi kakva je bila CG 1918g….koliko je kralj i srbija uložila u izgradnju CG…hoćete li im to vratiti?

mit / laž
Gost
mit / laž

koliko je turska za 500 god uložila u vas

Ljuta
Gost
Ljuta

Hoćete li vratiti karadjordjevicima milocer?
Hocete li vratiti ono sto su vaši predvodnici oteli gradjanima bez naknade u ime KPJ

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

To je ko da pitaš dali ćemo turcima vratiti Cetinje i Nikšić.

Boban
Gost
Boban

Ne da se vrate Niksic i Cetinje. Nego treba li da vrati CG ono sto je dobila. Kotor, Budvu..itd.

STRAŠNO
Gost
STRAŠNO

E, crna Ljuta, pa ti navijaš za komšijsku, umjesto za svoju kuću. U Srbiji za takve kažu: Seje žito u Srbiji, a moli se da kiša padne u Hrvatskoj.

Jole
Gost
Jole

Ocemo kad Karadjordjevici vrate pokradene ratne reparacije koje su bile namijenjene za CG

Oraovac
Gost
Oraovac

Itros ree jedan, lagali ste Tita da ste komunisti, a danas lažete anfibiju da ste vjernici. Nikad od vas srbijanaca sreće jer ste genetski laovi.

Mile
Gost
Mile

Nece da otme,samo ce da uzme…

Miki
Gost
Miki

A ti si jedan bas fini cojak.Takve je najljepse da ne poznajes….

Ljuta
Gost
Ljuta

Je li ovaj spominjali u aferi od 7.5 miliona sa anom ?

Send this to a friend