Društvo Učenici od 2009. godine imaju izborni predmet posvećen religiji, iz Zavoda za školstvo objašnjavaju kako je ovaj program dovoljan za razumijevanje i uvažavanje različitosti

Nepotrebno uvođenje vjeronauke u škole

Škola, Foto: Pobjeda/M. Babović

Istoriju religije kao izborni predmet prošle godine odabrala su da izučavaju 423 učenika u trinaest osnovnih škola u Crnoj Gori, dok je njih 552 isto učinilo u šesnaest srednjih škola. Taj predmet može da se odabere u devetom razredu osnovne i prvom ili drugom, te trećem ili četvrtom razredu srednje škole, piše Pobjeda.

Istorija religije postoji u školama od 2009. godine i statistička baza Zavoda za školstvo pokazuje da je otprilike sličan broj đaka i ranijih godina bio zainteresovan za izučavanje ove oblasti.

U državi imamo 163 osnovne i 51 srednju školu, ukazali su pojedini sagovornici iz ustanova obrazovanja. Tačnije, po razredu u osnovnim školama imamo oko 7.800 đaka, dok ih je u srednjim oko 7.500.

Ideja o vjeronauci odbačena 2003. godine

U dijelu javnosti se svakodnevno mogu čuti ocjene da treba uvesti vjeronauku u škole, ali u Zavodu za školstvo nijesu takvog stava. Sudeći prema njihovim riječima, sasvim su zadovoljni načinom na koji je pitanje religije trenutno uređeno u sistemu obrazovanja.

“Smatramo da nije potrebno niti svrsishodno uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem”, kažu oni.

O tome se polemisalo još 2003. godine na naučnim skupovima i javnim raspravama, a na inicijativu Srpske pravoslavne crkve. Tadašnja naučna i stručna pedagoška javnost zaključila je da je potrebno omogućiti izučavanje vjeronauke kroz istoriju religije kako bi se, podsjećaju iz Zavoda, sačuvao multikonfesionalni sklad u Crnoj Gori.

“Uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem izazvalo bi promjenu fonda svih časova ostalih predmeta, odnosno smanjenje normi nastavnicima. Takođe, upitan bi bio i način finansiranja i zapošljavanja nastavnog kadra koji bi izvodio ovu nastavu. Uz to, postavlja se i pitanje dječjih prava za učenike koji su ateisti ili čiji su roditelji ateisti”, precizirali su iz ove ustanove, dodajući da u evropskom okruženju, sa izuzetkom balkanskih država, vjeronauka se ne izučava osim kao fakultativna nastava.

Koje teme se obrađuju u školama

Osnovci koji izaberu ovu oblast da izučavaju stiču znanja u okviru četiri glavne teme: osnovni koncepti i pojmovi religije i predmonoteistička vjerovanja; judaizam; hrišćanstvo; islam.

Učenici gimnazije, mimo toga, proučavaju i vjerovanja i rituale u Evropi do prodora hrišćanstva; religijske sisteme starih civilizacija; budizam; religiju i savremeni svijet.

“Poznavanje istorije religije i vjerovanja je neophodno za razumijevanje svijeta punog različitosti, za život u takvom svijetu i za bolje razumijevanje sopstvenog identiteta u njemu. Ovaj predmet im pomaže da nauče o ostalim religijama, s naglaskom na onima koje su relevantne za njihov svakodnevni život i okruženje, kako bi bolje razumjeli i uvažavali pripadnike drugih religija, s kojima treba harmonično da žive i rade tokom života”, dodaju iz Zavoda.

Programi, takođe, nude teorije o religiji i društveni, ekonomski i politički kontekst različitih religijskih pokreta, ličnosti i događaja.

Kvalitetno, ali potreban dopunski materijal

Iz Centra za građansko obrazovanje ukazuju da je nastavni materijal za ovaj predmet kvalitetan, što su informacije Udruženja profesora istorije Crne Gore (HIPMONT). Smatraju, međutim, da bi trebalo izraditi dopunski nastavni materijal za istoriju religije i istoriju kulturne baštine, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

“Zbog toga su CGO i HIPMONT i pokrenuli program ,,Bogatstvo različitosti“, koji je podržalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, a u cilju kreiranja dodatnog nastavnog materijala za istoriju i istoriju kulturne baštine manjina u Crnoj Gori, koja je skoro uvijek i vjerskog karaktera. Ovaj proces je tek na početku i biće potrebno još dosta rada da bi pokrili sve teme zajedničke prošlosti, a koje su ključne za adekvatno razumijevanje mozaika građanske Crne Gore “, rekao je za Pobjedu savjetnik u CGO Miloš Vukanović.

Smatra da uvođenje vjeronauke u škole, pogotovo pod patronažom vjerskih zajednica, nije poželjno zbog ustavne i vjerske strukture Crne Gore, kao i specifičnog istorijskog nasljeđa i ambivalentnosti ka poimanju određenih vjerskih organizacija.

“Ali i zbog kompleksnosti neriješenog odnosa države i vjerskih organizacija”, dodaje on.

Ideja o obaveznom predmetu

Trebalo bi, kaže Vukanović, razmišljati o obaveznom predmetu koji će učenicima na naučan i metodološki savremen način približiti slojevitost crnogorskog multivjerskog društva, bogatstvo našeg sakralnog nasljeđa, ali i govoriti o disonantnom i kontroverznom vjerskom nasljeđu.

“Ovo može biti urađeno i kroz vraćanja fonda časova i proširivanje programa nastavnog predmeta istorija ili građansko vaspitanje i obrazovanje, ili kroz širenje obima predmeta sociologija”, istakao je on.

Podsjeća i da u nekoliko stotina vjerskih objekata u Crnoj Gori postoji mogućnost, a Ustav daje tu slobodu, da učenici, pored škole, potraže znanje o svim drugim aspektima svoje religije kod duhovnih lica.

Ne postoji standard u svijetu

Akademik u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti prof. dr Slobodan Backović navodi da je religijsko obrazovanje realizovano na različite načine u zemljama EU i SAD i zavisi od toga koji je oblik religijskog obrazovanja, da li je ono obavezno ili izborno i u kojim školama se realizuje (državne ili privatne škole).

“Ne postoji standard, organizacija nastave religijskog obrazovanja je veoma različita u zemljama Evrope i SAD”, ističe akademik.

Podsjeća da su Ustavom Crne Gore vjerske zajednice odvojene od države iz čega slijedi da vjerske zajednice u javnim (državnim) školskim ustanovama ne mogu vjerski djelovati, odnosno učiti djecu da vjeruju.

“To je moguće u vjerskim objektima i školama koje nijesu državne, već privatne vjerske škole, što je praksa mnogih zemalja, a tipičan primjer su SAD”, kaže Backović.

U Crnoj Gori rade i dvije srednje vjerske škole: Medresa ,,Mehmed Fatih“ u Podgorici i Bogoslovija ,,Svetog Petra Cetinjskog“ (Cetinjska bogoslovija), te akademik poručuje da ovim primjerom treba da idu i drugi koji žele škole sa vjerskim obrazovanjem djece – vjeronaukom.

“Zato što u ovim školama uče djeca koja to žele, nema podjela na vjernike različitih konfesija i ateiste i agnostike što bi se dešavalo u javnim obrazovnim ustanovama”, zaključuje on.

Najviše zainteresovani osnovci iz Golubovaca i srednjoškolci iz Berana

Kako je detaljnije uređeno programima, u osnovnoj školi, odnosno devetom razredu Istorija religije izvodi se jedan čas nedjeljno – ukupno 31 čas godišnje. A u srednjim, odnosno gimnaziji Istorija religije 1 i 2 izučavaju se u I ili II razredu, odnosno, u III ili IV razredu, s jednim časom nedjeljno – 35 časova godišnje.

Prema podacima koje je Pobjeda dobila od Zavoda, najviše osnovaca iz Podgorice, odnosno Golubovaca je zainteresovano za ovaj predmet. Tako u tamošnjoj Osnovnoj školi ,,Milan Vukotić“ 97 đaka izučava taj predmet.

U Pljevljima, u Osnovnoj školi ,, Mile Peruničić“ samo jedan đak devetog razreda se zainteresovao za ovu tematiku. Po 60 ih je, s druge strane, u podgoričkim školama ,,Oktoih“ i ,,Maksim Gorki“.

U beranskoj školi ,,Vuk Karadžić“ i cetinjskoj ,,Njegoš“ za ovaj izborni predmet odlučila su se po 24 đaka, iz budvanske škole ,,Stefan Mitrov Ljubiša“ ih je 40, iz mojkovačke ,,Aleksa Đilas Bećo“ 34, te nikšićke ,,Luka Simonović“ 29.

Statistika bilježi i da ovaj predmet uči po 19 učenika škola ,,Mahmut Adrović“ iz Petnjice i ,,Petar Dedović“ iz Plava. U rožajskoj školi ,,Miroslav Đurović“ Bašča ih je 14.

Kada je riječ o srednjim školama, najviše zainteresovanih đaka je u u beranskoj Gimnaziji ,,Panto Mališić“ – 123.

U rožajskoj ,,30. septembar“ ih je 92 koji uče Istoriju religije 1, te 50 koji izučavaju Istoriju religije 2.

U budvanskoj Srednjoj mješovitoj školi ,,Danilo Kiš“ Istoriju religije 1 uči 35 đaka, a Istoriju religije 2 njih devetoro.

U Srednjoj mješovitoj školi ,,Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom za ovu oblast zainteresovalo se 38 đaka.

U bjelopoljskoj Gimnaziji ,,Milivoje Dobrašinović“ zabilježeno je da Istoriju religije 1 uči 37 učenika, a Istoriju religije 2 njih 15.

U Pljevljima ovaj predmet više uče srednjoškolci nego osnovci, pa ih je u Gimnaziji ,,Tanasije Pejatović“ na Istoriji religije 1 – 31 đak, a na Istoriji religije 2 – 25.

U podgoričkoj Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“ ovaj predmet uče 34 đaka.

U barskoj Gimnaziji ,,Niko Rolović“ Istoriju religije 1 uči 13 đaka, a Istoriju religije 2 nešto manje – 12.

U žabljačkoj Srednjoj mješovitoj školi ,,17. septembar“ Istoriju religije 1 uči devet đaka, te Istoriju religije 2 njih 12.

U tivatskoj Srednjoj mješovitoj školi ,,Mladost“ zabilježeno je 17 učenika.

Vjerske zajednice nijesu zadovoljne

Nedavno su na jednoj naučnoj konferenciji predstavnici vjerskih zajednica saopštili da je potrebno da se dodatno uredi način na koji je religija obrađena u školama.

Tako je protojerej stavrofor Gojko Perović kazao ako ćemo da prepoznamo šta su ekstremne zloupotrebe religije, a šta je osnovno izvorno učenje, misli da se sve tri monoteističke religije u Crnoj Gori slažu da je potrebno neku vrstu religijskog obrazovanja uvesti u škole.

Imajući u vidu da u školama postoji Istorija religije kao izborni predmet, nije izvjesno na šta je konkretno mislio Perović, jer nije odgovarao na pozive i poruke Pobjede.

Na tom skupu je i predstavnik Islamske zajednice rekao da se oni za uvođenje vjeronauke u osnovne škole zalažu već godinama. No, sa reisom Rifatom Fejzićem Pobjeda je htjela da razgovara o toj temi, ali ni on, takođe, nije odgovarao na njihove pozive i poruke.

S druge strane, barski nadbiskup i kotorski apostolski administrator Rok Đonlešaj kazao je za Pobjedu da djeca katoličke vjeroispovijesti imaju već napravljen plan i program vjeronauke u lokalnim crkvama, koji se odvija redovno, i nemaju nikakvu potrebu da o svojoj vjeri uče u školi. I pored toga, dodaje on, misle da bi bilo korisno za njih, a i za djecu drugih konfesija, da im škola nudi časove nastave o vjerama i religijama.

“Korisno je da se u školi čitaju i tumače poučne priče iz Biblije, iz Kur’ana, i drugih politeističkih vjera, kako bi djeca naučila ne samo to što razne vjere uče, nego i da se nauče da poštuju druge vjere. Mislimo da je to način kako bi se djeca približila a ne dijelila po vjerskoj osnovi, tako što će o vjerama da uče za zajedničkom školskom klupom. Mislimo da bi u izbornom predmetu ,,Istorija religije“, čiji bi se program mogao eventualno usavršiti, škola mogla ispuniti i ovaj zadatak “, rekao je on.

U svakom slučaju, kaže barski nadbiskup, oko ove i sličnih tema koje dodiruju savjest i slobodu svakog pojedinca, treba postići najveći mogući konsenzus u javnosti.

“Apsulutno je pravo roditelja i staratelja da slobodno nude svojoj djeci onu vjersku edukaciju koju misle da je najbolja po njih, a s obzirom da živimo u jednom sekularizovanom društvu, jedne sekularne države, mislimo da jedan procentualno veliki broj roditelja i staratelja neće podržati inicijative koje se tiču takvog vida edukacije svoje djece. Naglašavamo da je prvo mjesto ,,vjeronauke“ djece sama porodica, kao i vjerski objekti u kojima se zajednica vjernika moli i gdje se uče vjerske istine, kao i da se vjerski odgoj svakog pojedinca odvija u potpunoj slobodi”, rekao je on.

56

avatar
1000
51
5
0
 
50
Vanja4444Anđa🇲🇪Monenegro❤vesko nk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vanja
Gost
Vanja

Moja cerka nece sigurno slusati crkvenu vjeronauku ako se nepotrebno uvede u skolski sistem, a nadam se da nece. To ne znaci da su nauka i vjera u Boga nespojive. Naprotiv, prilican broj bas naucnika je slozenost svemira i zivota objasnjavao postojanjem upravo Boga i smatra ga naucnim. Zakon uzroka i posljedice. Sta je pokrenulo Big Bang? Citajte sta i… Više »

4444
Gost
4444

Koga zanima vjera( ali bez nauke jer je to nespojivo) ima na Cetinje Bogosloviju pa neka izvoli…siroko im polje….

Anđa
Gost
Anđa

Religija jest opijum za mase, loše plaćene, siromašne, neobrazovane, time i podložne manipulacijama…kad si situiran, a i ponešo si pro;čtao, zna[ da je Krleža bio u pravu kada je zaključio da je čovjek izmislio boga, pa sad tisuću godina kleči pred njim(kako god se zvao). Lijepo je učiti istoriju religije, ali samo da bi bili svjesni bogatstva različitosti, a ne… Više »

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

Da mi djecu zatupljujete sa tezama o srpstvu i slicno makse bre

vesko nk
Gost
vesko nk

Vjeronauka ne postoji.Ili je vjera ili nauka.Jedno drugo izključuju.Vjera se ne dovodi u pitanje a nauka je nešto drugo.Nauka je razvoj ljudskog roda.Nauka je civilizacijska potreba svakog mislećeg čovjeka.Naravno da je lako skliznuti u dogmu inače vjere u nju bilo nebi.Vjeru u vjerske objekte a nauku svuda.

Commentator
Gost
Commentator

A kako bi to učili vjeronauku? Recimo, pravoslavni Srbi i pravoslavni Crnogorci – to je odmah podjela. Pa onda muslimani, katolici… A možda bi neko i protestantizam, ili možda ima jehovinih svjedoka, baptista, adventista… I onda ateisti. Što bismo činjeli sa ateistima? Samo se forisiraju podjele. Predmet “Istorija religije” je dovoljan. Obavezno vratiti Građansko obrazovanje kao obavezan predmet. A ko… Više »

Mijon
Gost
Mijon

Ko to traži sem vojvoda od koljenice, mada njega niko za ozbiljno ne uzima

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Najgori primitivizam

Goran
Gost
Goran

I u drugim evropskim zemljama ima ovaj predmet. Sto ne bi i mi imali.

Animus
Gost
Animus

Dio istorije o religiji je ukljucen bio kroz predmet Istorije, nema potrebe da bude poseban predmet o religiji. Reigija je bitna samo u nerazvijenim zemljama, kad si zdrav i imas fino placen posao, boli te djon za religiju, jer uzivas u zivotu i nemas kad o tome mislit… Religija je za zatupljene, pa nek se ljuti ko god hoce!

MILOS
Gost
MILOS

Bravo za tekst.U sekularnoj drzavine treba da postoji.nikakva vjeronauka u skolama.Samo zbog opsteg obrazovanja djece,Istorija religije kao predmet.Ko hoce da uci vjeronauku za to postojedvije dvije vjerske skole,crkve.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne interesuje njih istorija religije nego istorija SPC i svetosavlja, da se uvede ta vrsta indoktrinacije kako bi omladini isprali mozak i uputili je u tzv pravoslavna bratstva.

Lika
Gost
Lika

Moje dijete na tom casu biti nece cetnici da znate !

Novinar
Gost
Novinar

Ja sam završio studij sociologije prije skoro pedeset godina i imao predmet Sociologija religije. To je bilo kratko upoznavanje istotijata raznih religija i nije bilo beskorisno za opšte obrazovanje. Ko želi u ovom 21. vijeku da sazna elementarne informacije o religijama ima veliki broj mogućnosti za to, ali sam energično protiv da nam srpski i bilo koji popovi i Rukoljub… Više »

Gaeta
Gost
Gaeta

Apostoli,što ćete sa đecom ateista?
Tražit ćemo pravdu po Evropskih sudova?

Suzana
Gost
Suzana

Ne, ne i ne! Dati pravo odraslom covjeku na vjeru, a ne nametati djeci! Dolje teokratija!!!!!

Ivan
Gost
Ivan

Odlican primjer profesora koji na strucan nacin izvodi Istoriju religije u podgorickoj gimnaziji je prof. Smilja, Topla preporuka da nadlezni nju kontaktiraju za kreiranje plana rada i nacina izvodjenja nastave. Inace, jako bi korisno za cg drustvo bilo pored navedenog u tekstu, da se predaju osnovna ucenja tzv. vecih i manjih vjerskih zajednica koje postoje u CG kako bi ucenici… Više »

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Očuha Gokija i Džomu obavezno u javne škole da nauče đecu da litijaju i četnikuju.

Merlin
Gost
Merlin

U Srbiji je veronauka izborni predmet. Deca biraju veronauku ili građansko vaspitanje.

Maja
Gost
Maja

Kao sto smo procitali u tekstu ko je citao vise od naslova sve relugije se slazu da je potrebna vjeronauka u skolama. Kada vidimo kakve stvari nam se desavaju mislim da je neophodna jer ocigledno mi kod kuce to ne radimo kako treba. Nasu djecu ucimo mi sami i nije ni crkva ni dzamija napravila ovakvu mrznju nego mi gospodo,zato… Više »

Ski
Gost
Ski

Uciti o necemu sto ne postoji?? Kakvih maloumnika ima i ispranih mozgova, onda uvedite predmete o vilama, trolovima i super herojima.

Nenad
Gost
Nenad

Ko voli nek izvoli..malo se religija moue ucito i kroz prirodu i drustvo malo kasnije kroz istoriju..al ako neko voli nek uci..

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

odliicna ideja i nemamo troskove za izbore ..nego vlast biraju religijske vodje …a pri vjerskim objektima zavode za zaposljavanje

STUDENT
Gost
STUDENT

Treba popraviti obrazovni sistem a ne ga dodatno usloznjavati.Svi roditelji znaju da nastava u školama nije odgovarajuceg kvaliteta.Veoma malo se radi na časovima i potom je potrebno plaćati dodatne časove . Uči se mnogo široko a ostaju praznine u elementarnim stvarima. Očigledno je da se treba vratiti na sistem prije Šuvara i polako ga razvijati. I svakako ne mjenjati udžbenike… Više »

Sova
Gost
Sova

Može fakultativno

Lola
Gost
Lola

Inace ovi u komentarima su veliki vjernici kad je trebalo da otimaju manastiri od kanonske crkve…hahah

Ivana
Gost
Ivana

U svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, vjeronauka je izborni predmet. A Hrvatska je u EU.

Lenjin
Gost
Lenjin

“Čovjek stvara religiju, religija ne stvara čovjeka. Karl Marks ističe da religija ima prije svega društvene korijene i da je u funkciji vladajućih klasa. Svaka religija ima neki ideološki zadatak, prije svega da održi društveni poredak tako što narod uči trpljenju, krotkosti, poštovanju vlasti. Buduće društvo treba da potisne religiju u privatnu sferu, a prva i osnovna pretpostavka za ostvarivanje… Više »

Realista
Gost
Realista

Popovi drzite se crkava ne bilo vas. Djeca u skolu trebaju ucit normalno nesto a ko oce neka ide dodatno u crkve džamije niko im ne brani.
Doveli ste popovi drzavu na ivicu gradjanskog rata a najvise vi iz SPC.

ivan
Gost
ivan

i kad bi odlučili suprotno, predmet bi trebao da se zove jednostavno”vjera” ili religija, kao u Finskoj i mnogim drugim zemljama Evrope, vjeronauka je kontradiktoran naziv predmeta, oksimoron.

Zdravko
Gost
Zdravko

Svaki narod ili nacija nestaje i gubi svoj identitet ako nema svoje kulturno nasledje, svoje obicaje, istoriju itd.Mi smo ti koji to treba svojoj djeci da prenesemo jer ako nam djeca budu odrastala uz zvijezde granda i zadrugu onda dolazi do sunovrata.

pelcer
Gost
pelcer

Kao roditelj ne savjetujem djeci da poha]aju ;asove vjerske nastave u redovnim školama. Razloga je mnogo, a jedan od njih je prerano uključivanje u svijet mističnog što može i loše uticati na objektivnost i logično razmišljanje kod djece. Druga stvar je što bi takva nastava definitivno dovela do animoziteta kod mladih u školi jer djeca nemaju moć da filozofski promišljaju… Više »

Mila
Gost
Mila

Oćete i đecu da otkrijete. Neće moći, zaustavićemo četničke nakane po svaku cijenu.

Spuski
Gost
Spuski

Bolje bi bilo da vidite da se djeca ne dijele na ove i one i ne maltretiraju jedne druge po nacionalnoj osnovi sto u skolama donose iz svoje kuce a za ostalo je lako pustite nacionalizam on nikome nije nista dobro donio samo onim koji se zalazu za to neka svako postuje svoju vjeru kako bog nalaze i nema problema… Više »

Region
Gost
Region

Ko je vladao Crnom Gorom 39g na taj način da su ga zvali Kralj.
Nije za to kriva opozicija, možda jeste ali ne ni primači kolko onaj koji se za sve pitao

Zztop
Gost
Zztop

Moju djecu nece hriscanstvu uciti cetnicki popovi

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Tvoj izbor, neka se upiše u dnevnik da se roditelj ne slaže i to je to

marko
Gost
marko

pli tvoje dijete dati popovima da ga setuju po cetnickim stsndarfima?

high
Gost
high

Nije nepotrebno, nego štetno.
Djecu treba zaštiti od onih koji hoće da im ispiraju mozak.
Kad postanu punoljetni neka sami odluče šta žele.

Lux
Gost
Lux

Potrebno je uvesti 5 predmeta vezanih za tehnologiju,ekonomiju I informaticki sektor, s neba su padale samo bombe po svima nama nije novac

Njanjanja
Gost
Njanjanja

Bravo!!!

Zdravko
Gost
Zdravko

Nekada su bili predmeti Odbrana ii Zastita i Tehnicko gdje su djeca ucila korisne i prakticne stvari koje im u zivotu mogu koristiti, a danas djeca ne znaju ni makaze da drze pravilno, jedino mobilne telefone.Sistem skolstva je nazadovao a ne napredovao i danasnji kadrovi koji zavrse skolu nijesu ni primaci onima koji su je zavrsili prije 30 godina.

marko
Gost
marko

Nustz im mskaze ne trebaju , ni sestar ..neka nauce da kade i lelemude i yo je dovoljno

Maks
Gost
Maks

Sto se cini, oce SPC da nastavlja sa svojom vladavinom, ja ne znam kako se ovome oduprijeti na pametan nacin, sa ovma na vlast

Tivat
Gost
Tivat

Nepotrebna je droga u škloskim dvorištima, a za vijronsuku, kso fakuktstivsn predmet koji se ne ji ocijenjivao, treba razmisliti.
Pa prihvati iki idbsvit. Ali samo odbacit, je politička odluka. Maknkte vi drogu.. kladionice…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Naprotiv.Baš je potrebno uvesti vjeronauku u škole,ali da je pohađaju djeca koja to žele ili za koju roditelji te djece to žele.Zašto uskraćivati to pravo onima koji to žele zbog onih koji ionako neće pohađati takve časove.Znači ko neće ne mora,ali ko hoće to mu treba omogućiti i to je osnovno ljudsko pravo.

primorkinja
Gost
primorkinja

Treba uvesti za sve vjere, pa ko hoce neka pohadja nastavu.

Duklja_MN
Gost
Duklja_MN

Ne mere i jare i pare. Ili vjera ili nauka, to su dva suprostavljena pojma koji jedan drugog iskljucuju.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako se uvede vjeronauka u škole crna gora će za relativno kratko vrijeme nestat ko samostalna država,to je više nego sigurno.

Jelena
Gost
Jelena

Potpuno je nebitno jesu li djeca ateisti, tj njihovi roditelji. Mislim da je jako lijepo znati, ne moraju prihvati, mozda se iz toga djetetu razvije vrsta empatije, koju ocigledno sve manje imaju… ali eto, kao i sve, kod nas uvijek biraju oni koji u normalnom drustvu ne bi imali pravo da bilo šta polemišu.

Mirko
Gost
Mirko

Vratise nas u srednji vijek

4 C
Gost
4 C

Indoktrinacija djece za tzv srpski svet, odnosno skracenu veliku Srbiju gdje su nas njeni krvavi ideolozi planirali. SPC je to već mnogo dobro odradila u Crnoj Gori, vidjeli smo djecu na litijama sta sve rade i kako se ponašaju. Sve je to rezultat minulog rada SPC na terenu dok je vlast zmurila na jedno ali i na oba oka i… Više »

Roditelj
Gost
Roditelj

Da smo nastavili s Građanskim obrazovanjem, i pored svih početnih slabosti, danas bi to bio dobro razvijen predmet! Znate li da smo bili PRVA DRŽAVA Ex-YU koja je uvela taj predmet u osnove škole i gimnaziju??? Danas ga imaju svi u okruženje…I čude se nama!!

Profesorica
Gost
Profesorica

Da li je stručna savjest ljudi iz Zavoda, kad ukinuše Građansko obrazovanje kao redovan predmet, imalo proradila!?? Napravili su ogromnu štetu, samo da bi slušali Šehovića i neznavenu garnituru mu… Sad se češu po glavi i pametni su!

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Religijsko ucenje nije nauka. To je propaganda dogmi i zarobljavanje ljudskog uma. Vjerske manipulacije moraju ostati van skola!

Ajmo
Gost
Ajmo

Moje dijete ga nece uciti pa neka oni prave nauku od vjere

Send this to a friend